SBU rapport kap 2 och 11 Flashcards

1
Q

Vad är psykisk ohälsa?

A

Psykisk ohälsa ett samlingsbegrepp för tillstånd med olika svårighetsgrad och varaktighet. Psykisk ohälsa är ofta förenat med svårigheter att fungera i vardagslivet, till exempel i relation till andra människor eller att arbeta eller studera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur delar socialstyrelsen upp psykisk hälsa och ohälsa?

A

Psykisk hälsa:
- Psykiskt välbefinnande
- Psykisk ohälsa –> psykiska besvär och psykiatriska tillstånd

Psykiatriska tillstånd:
- psykiska sjukdomar och syndrom
- utvecklingsrelaterade psykiska funktionsavvikelser (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ett vanligt sätt att dela upp psykisk ohälsa är att dela upp det i externaliserande och internaliserande problem, kan du förklara vad det innebär och ge exempel?

A

Externaliserande problem innefattar trots och aggressivitet medan internaliserande avser till exempel ångest, depression, ätstörningar och självmordsbeteende. Man ska dock vara medveten om att båda beteendena kan förekomma samtidigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kan du ge exempel på några riskfaktorer för att utveckla psykisk ohälsa?

A
  • Omgivning
  • Relationer och samspel med t.ex. föräldrar
  • Sociala faktorer och samhällsinstitutioner, t.ex. försämrad ekonomi och hög arbetslöshet i samhället
  • Kriminalitet i närmiljön, utanförskap och diskriminering
  • Våld, sexuella övergrepp och bristande omsorg
  • Genetiska faktorer och ogynnsamma förhållanden under fosterstadiet eller nyföddhetsperioden
  • Funktionsnedsättning
  • Föräldrars bemötande och förståelse samt förhållanden på förskola, skola och i fritidsverksamhet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kan du ge exempel på långsiktiga konsekvenser av psykisk ohälsa under uppväxtåren?

A

Psykisk ohälsa kan begränsa barnens utveckling och hindra dem från att vara delaktiga i olika aktiviteter. Om psykisk ohälsa inte uppmärksammas och behandlas kan det medföra att problemen förvärras. Nedstämdhet kan leda till inaktivitet, isolering och utvecklas till depression medan ångest kan leda till självskadebeteende eller missbruk. Trotssyndrom kan leda till uppförandestörning och kriminalitet. Det är angeläget att barns psykiska ohälsa uppmärksammas och att stödjande insatser ges både i hemmet, skolan och från hälso- och sjukvård.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur är skolgång och psykisk ohälsa sammankopplat?

A

Skolgång och psykisk ohälsa är sammankopplat på flera sätt. Om ett barn på grund av inlärningssvårigheter inte klarar kunskapsmålen leder det ofta till psykisk ohälsa. Omvänt gäller också att psykisk ohälsa kan leda till att ett barn har svårt att klara kunskapsmålen. Grupparbeten och muntliga redovisningar inför klassen kan försvåra för barn med social ångest eller autism. Förväntningar på att planera och organisera sitt skolarbete kan försvåra för barn som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Ångest och depression, kan göra det svårt att vara i skolan. Att inte klara grundskoleexamen kan leda till ett livslångt utanförskap. På senare år har även gymnasieexamen alltmer blivit en förutsättning för att komma in i arbetslivet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka aktörer finns för psykisk ohälsa hos barn och ungdomar?

A
  • Hälso- och sjukvården
  • Socialtjänsten
  • Skolan
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur ser ansvarsfördelningen för psykisk ohälsa ut hos barn och ungdomar på hälso- och sjukvården?

A

Hälso- och sjukvården: Barnhälsovårdens arbete omfattar att främja hälsa och förebygga ohälsa. Avsikten är att påverka skyddsfaktorer som bidrar till en positiv hälsoutveckling på befolkningsnivå och riskfaktorer som kan bidra till negativ hälsoutveckling [8]. Psykologer på mödrahälsovården och barnhälsovården har som verksamhetsmål att ur ett folkhälsoperspektiv främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa hos blivande föräldrar och familjer med barn i förskoleåldrarna [9].
När barn och unga har lätta till måttliga psykiska besvär ligger ansvaret på den så kallade första linjen, där Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har ansvaret i tre av de 21 regionerna och primärvården i nio. I de övriga regionerna har man andra organisatoriska lösningar [10].
För barn och unga upp till 18 år som har medelsvåra till svåra psykiatriska tillstånd och där funktionsnivån i vardagen är påverkad har Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ansvaret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur ser ansvarsfördelningen för psykisk ohälsa ut hos barn och ungdomar på socialtjänsten?

A

Förebyggande arbete är en uttalad del av socialtjänstens samhällsuppdrag, även om sådant arbete inte har en uttalad koppling till psykisk hälsa. Socialtjänsten hanterar en stor variation av problematik som både rör omsorgsbrister hos föräldrar och beteendeproblem hos barn och unga själva. Man kan på goda skäl anta att en stor andel av barnen med socialtjänstkontakt lider av, eller befinner sig i en riskgrupp för, psykisk ohälsa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur ser ansvarsfördelningen för psykisk ohälsa ut hos barn och ungdomar på skolan?

A

Enligt skollagen ska det finnas elevhälsa för alla stadier av skolväsendet. Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst vara hälsofrämjande och förebyggande. Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas. Det ska finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator (2 kap 25 § Skollagen). Elevhälsans uppdrag är således tydligt kopplat till utbildningssituationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Förebyggande insatser kan göras på olika nivåer. Vad menar man med universella interventioner?

A

Universella interventioner riktar sig till alla oavsett deras risk för att utveckla psykisk ohälsa. Istället riktar sig universella interventioner till en hel befolkning (t.ex. nationell, lokal, samhälle, skola eller stadsdel) och syftar till att förhindra eller försena utvecklingen av psykisk ohälsa hos barn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förebyggande insatser kan göras på olika nivåer. Vad menar man med selektiva interventioner?

A

Selektiva interventioner riktar sig till barn med högre risk för att utveckla psykisk ohälsa än genomsnittet. Barnet (eller familjen) identifieras av storleken och arten av riskfaktorer för psykisk ohälsa som de utsätts för. Selektiva interventioner riktar sig till undergrupper av den totala befolkningen som bedöms riskera att utveckla en psykisk ohälsa. Selektiva insatser är inriktade på hela undergruppen, oavsett individuell risk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förebyggande insatser kan göras på olika nivåer. Vad menar man med indikerade insatser?

A

Indikerade interventioner riktar sig till dem som bedöms ha en hög risk för psykisk ohälsa för att förhindra vidare utveckling av problemet. Indikerade insatser är utformade för att förhindra psykisk ohälsa hos barn som inte nödvändigtvis uppfyller de medicinska kriterierna för psykisk ohälsa men som visar tidiga signaler på problem. Uppdraget med indikerade interventioner är att identifiera individer som uppvisar problembeteenden och att involvera dem i speciella insatser. Gränsen mellan indikerad prevention och tidig behandling kan vara svår att dra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad innebär problemteori?

A

Program som är utformade med syftet att förebygga psykisk ohälsa eller främja psykisk hälsa hos barn utgår idealt från en tydlig problemteori. Generellt sett grundas en problemteori på vad som är känt från grund- och tillämpad forskning om hur psykisk ohälsa utvecklas, associerade riskfaktorer samt vilka populationer som har störst risk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är programteori?

A

Utifrån problemteorin kan programutvecklarna bygga upp en intervention. Beskrivningen av hur en intervention är tänkt att fungera och därmed önskade utfall kallas programteori. Programteorierna baseras vanligen på en eller flera vetenskapliga teorier om hur beteenden kan förändras och faktorer som påverkar en förändring. I sin grundläggande form består en programteori av fyra komponenter: resurser, aktiviteter eller processer, resultat och utfall. En noggrann beskrivning av komponenterna ger en detaljerad bild av nödvändiga resurser för att förmedla programmet och uppnå dess mål, förväntade processer mellan programmets förmedlare och klienten samt de förväntade utfallen och målen för programmet. Programteorin specificerar även delmål som kan förväntas beroende på barnets ålder, normala faser i utvecklingen och uppföljningstiden. Delmålen klassificeras ofta som kortsiktiga, intermediära och långsiktiga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur gör man bedömningen av effekter av program?

A

Barns psykiska ohälsa kan mätas på en mängd olika sätt. Studierna använder oftast symtomskattningsskalor för att bedöma förekomst och grad av symtom. Skattningarna kan göras av barnen själva eller av någon vuxen i barnens närhet, till exempel föräldrar eller lärare. De vanligaste skalorna i de inkluderade studierna är sammanställda i Bilaga 2. Därutöver finns också ett antal skalor som har använts i enstaka studier.
På gruppnivå finns det samband mellan psykisk ohälsa hos barn och ungdomar och andra problem som kan mätas. Ett exempel är kriminalitet där effekter kan mätas genom egna uppgifter eller från register om arresteringar och kontakter med polisen. Psykisk ohälsa kan vara förknippat med användning av alkohol och andra droger och leda till ökad risk för självskadebeteende och självmord.

17
Q

När vi ska prioritera olika åtgärder och interventioner så har vi en etisk plattform antagen av riksdagen år 1997 med tre övergripande rangordnade principer att utgå ifrån… vilka?

A

Människovärdesprincipen, Behovs- och solidaritets-principen och Kostnadseffektivitets-principen. Därav följer att vården inte får prioritera baserat på social status, ekonomisk ställning, ålder, nationalitet eller ursprung, eller om behoven uppkommit genom till exempel livsstil. Om man måste prioritera mellan olika effektiva åtgärder ska mer av vårdens resurser ges till de mest behövande med de svåraste tillstånden och med den sämsta livskvaliteten. Betydelse har sjukdomens svårighetsgrad, varaktighet och nyttan för patienten. Man ska sträva efter att utfallet av vård ska bli så lika som möjligt (bästa möjliga hälsa och livskvalitet) med ett ansvar gentemot de människor som inte kan ta tillvara sina rättigheter. Den nationella prioriteringsmodellen ska tillämpas även inom förebyggande insatser.

18
Q

Inom medicinsk etik använder man som etisk grund för hälso- och sjukvård fyra väletablerade prima facie-plikter eller principer.. vilka?

A
  1. Göra gott-principen innebär att man bör hjälpa personen genom att tillgodose dennes medicinska och medmänskliga behov.
  2. Inte skada-principen innebär att man bör undvika att skada personen. Man bör till exempel avstå från omotiverat risktagande.
  3. Autonomiprincipen innebär att man bör respektera personens rätt att bestämma själv om sig själv, vilket bland annat innebär att man måste hålla personen informerad och garantera vederbörande rätten att avstå från erbjuden behandling eller preventiv insats.
  4. Rättviseprincipen innebär att man bör behandla personer med lika behov lika, det vill säga det är personens behov av behandlande eller preventiva insatser som ska avgöra hur man handlar, inte till exempel personens kulturella bakgrund, kön eller sociala status.
19
Q

En annan viktig utgångspunkt för en diskussion om etiska aspekter är FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen.. vilka artiklar från den är viktiga gällande etiska aspekter för barn och ungdomar?

A

Artikel 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras
Artikel 3: Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall och hänsyn ska tas till barnet egen åsikt och erfarenhet.
Artikel 6: Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Här handlar det inte enbart om fysisk hälsa utan även om den psykiska, moraliska, andliga och sociala utvecklingen.
Artikel 12: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. Hänsyn ska tas till barnets åsikter i frågor som berör honom eller henne, hänsyn ska tas till barnets ålder och mognad.

20
Q

När man undersöker sociala aspekter med ett program, vad är viktigt att ta hänsyn till?

A

Etiskt relevanta frågor är om programmet har gynnsamma effekter och inga eller få biverkningar, om det finns undanträngningseffekter, om individen har möjlighet att själv tillgodogöra sig programmen och om de når olika grupper på olika sätt. Utifrån hälsosynpunkt är det viktigt att belysa till exempel arbets- eller skolmiljö, boendemiljö, familjesituation, utbildningsnivå, social och kulturell tillhörighet, sociala nätverk, fritidsaktiviteter, socioekonomi, samt ålders- och könsrelaterade aspekter.

21
Q

Förklara universell population

A
  • Allmänheten eller hel population
  • Oavsett risk
22
Q

Förklara selektiv population

A

Till personer/grupper med förhöjd risk på gruppnivå, t.ex. en del av en stad som har en hög socioekonomisk låg hög nivå kriminalitet, kanske gör en gruppinsats där oavsett individerna i det områdets risknivå. Eller erbjuder folk som t.ex. Anhörig som är sjuk/form av beroendeproblematik → erbjuder insatser utifrån det

23
Q

Förklara indikerad population

A
  • Till personer/grupper som visar tidiga tecken el. symptpom
  • Screening för identifikation
24
Q

Förklara och ge exempel på selektiv intervention

A

Exempel selektiv: riktar sig ungdomar låginkomstorter. Valt ut ungdomar befinner sig viss ort/plats → ökad risk för utvecklar depression.

25
Q

Förklara och ge exempel på universell population

A

Öka social och emotionella kompetensen hos unga skolbarn. Ex i Sverige livskunskap. Prata om känslor, problemlösningsstrategier, etc.

26
Q

Förklara och ge exempel på indikerad population

A

Lärarbaserad indikerad preventionsprogram mot förskolebarn som externaliserar problembeteende.

27
Q

Vad ingår i begreppen kostnad, nytta och risk gällande universella preventioner?

A

Låga kostnader (per individ) och låg risk

28
Q

Vad ingår i begreppen kostnad, nytta och risk gällande selektiv preventioner?

A

Moderata kostnader och minimal/icke existerande risk

29
Q

Vad ingår i begreppen kostnad, nytta och risk gällande indikerad prevention?

A

Höga kostnader och viss risk

30
Q

Gällande prevention, vilka viktiga frågor måste besvaras?

A
  • Vid vilken ålder eller i vilken utvecklingsfas?
  • Vilka drabbas eller riskerar att drabbas?
  • Reducerar interventioner prevalensen?
31
Q

Vad är definitionen av universell prevention?

A

Universella interventioner riktar sig till alla oavsett deras risk för att utveckla psykisk ohälsa. Istället riktar sig universella interventioner till en hel befolkning (t.ex. nationell, lokal, samhälle, skola eller stadsdel) och syftar till att förhindra eller försena utvecklingen av psykisk ohälsa hos barn.

32
Q

Vad är definitionen av selektiv intervention?

A

Selektiva interventioner riktar sig till barn med högre risk för att utveckla psykisk ohälsa än genomsnittet. Barnet (eller familjen) identifieras av storleken och arten av riskfaktorer för psykisk ohälsa som de utsätts för. Selektiva interventioner riktar sig till undergrupper av den totala befolkningen som bedöms riskera att utveckla en psykisk ohälsa. Selektiva insatser är inriktade på hela undergruppen, oavsett individuell risk.

33
Q

Vad är definitionen av en indikerad prevention?

A

Indikerade interventioner riktar sig till dem som bedöms ha en hög risk för psykisk ohälsa för att förhindra vidare utveckling av problemet. Indikerade insatser är utformade för att förhindra psykisk ohälsa hos barn som inte nödvändigtvis uppfyller de medicinska kriterierna för psykisk ohälsa men som visar tidiga signaler på problem. Uppdraget med indikerade interventioner är att identifiera individer som uppvisar problembeteenden och att involvera dem i speciella insatser. Gränsen mellan indikerad prevention och tidig behandling kan vara svår att dra.

34
Q

Kan du ge ett exempel på ett universellt skolprogram: SEL?

A

Ett universellt skolprogram som bygger på vetenskapliga teorier om social emotional learning (SEL). Programmet fokuserar på känsloreglering som skyddsfaktor. Ett kortsiktigt mål kan vara att öka barnets förståelse och medvetenhet om känslomässiga reaktioner (engelska: cues). Aktiviteterna kan omfatta korta lektioner och att barnen får träna på känsloreglering genom korta övningar. Enligt teorin leder en ökad förståelse och medvetenhet om känslomässiga ”cues” och förstärkt förmåga att reglera känslor teoretiskt till intermediära mål som förbättrad kunskap om känslor och medvetenhet, förbättrad självkontroll och förbättrad förmåga att lösa sociala problem