SAU 1 OPGAVER CELLE Flashcards
Forklar hvorfor man tilsætter SDS til prøverne
SDS tilsættes for at denaturere proteinet (bryder non-kovalente bindinger) og for at tilføre proteinet en overordnet negativ ladning, således at længden af polypeptidkæden bliver bestemmende for, hvor langt polypeptidet migrerer inden for en given tidsenhed.
Et oprenset membranprotein bliver undersøgt ved hjælp af SDS polyakrylamid gelelektroforese (SDS-PAGE). Det ønskes afgjort hvor mange subunits proteinet består af. Proteinets samlede molekylvægt er 80 kDa, og alle subunits er transmembrane.
Det oprensede protein fordeles først ud i 3 rør, og der tilsættes:
Prøve 1: SDS
Prøve 2: SDS + DTT (et reducerende stof, der bryder svovlbroer)
Prøve 3: SDS + DTT + glykosidase (et enzym, der kløver alle sukkergrupper af proteinet)
På bane 4 sættes størrelsesmarkører.
Skitser ud fra resultatet af SDS-PAGEn (figur 1) en mulig
kvarternær struktur af proteinet (hver subunit illustreres som en oval struktur i en membran med angivelse af den ekstracellulære side samt størrelsen af hver subunit).
Molekylvægtene er cirka-værdier. De tre subunits kan også sidde i andre rækkefølger, dette er kun et eksempel. S-S broer og glykosyleringer sidder på den ekstracellulære side af cellemembranen (se forklaring under spørgsmål 5).
Definer ’post-translationelle modifikationer’.
Kovalente modifikationer, der påføres proteinet efter translationen.
Placer ud fra resultatet på SDS-PAGEn de relevante post-
translationelle modifikationer på proteinet
Molekylvægtene er cirka-værdier. De tre subunits kan også sidde i andre rækkefølger, dette er kun et eksempel. S-S broer og glykosyleringer sidder på den ekstracellulære side af cellemembranen (se forklaring under spørgsmål 5).
Angiv på hvilke aminosyrer disse posttranslationelle modifikationer generelt kan findes
S-S broer sidder primært på ekstracellulærsiden (delvist fordi cytosolen er reducerende, og delvist fordi de dannes i lumen af ER) og dannes af to cysteiner. N-type glykosylering findes ekstracellulært (da de påsættes i lumen af ER og golgi apparatet) på asparagin. (O-glykosylering forventes ikke nævnt, men kan finde sted på serine og threonin – og i mindre grad tyrosin. En af disse, O-GlcNAc , sågar også intracellulært.)
Definer begrebet ’subunit’.
En subunit udgøres af en individuel polypeptidkæde i et multimerisk protein.
Angiv hvilket strukturniveau ’subunits’ tilhører (primær, sekundær, tertiær, kvaternær).
Vi definerer subunits som værende en polypetidkæde i et multimert protein. Dvs. at svaret er kvaternær struktur. (Nogle steder vil man se, at subunits fejlagtigt bliver brugt til at beskrive et protein bestående af en enkelt polypeptidkæde.)
Angiv antal subunits i ovenstående antistof.
Fire subunits.
Definer begrebet ’domæne’.
Et domæne er defineret som: ”et segment af en polypeptid kæde, der uafhængigt kan folde til en kompakt stabil struktur”. Ofte er et domæne associeret med en specifik funktion.
Sæt ring omkring domænerne i antistoffet i figuren og angiv antal.
12 domæner. (Antigenbindingssitet defineres ikke som et domæne, da det udgøres af to forskellige polypeptidkæder.)
For at undersøge om det oprensede protein er fosforyleret og i givet fald på hvilken subunit, benyttes dette antistof nu til at lave et western Blot på SDS-PAGEn fra figur 1 (spørgsmål 1)
Skitser ud fra resultatet på western blottet på figur 3,
hvorvidt (og i givet fald hvor) proteinet er fosforyleret. Brug
evt. figur 4 bagerst i materialet til at sammenholde SDS-
PAGE og western blot
Molekylvægtene er cirka-værdier. De tre subunits kan også sidde i andre rækkefølger, dette er kun et eksempel. S-S broer og glykosyleringer sidder på den ekstracellulære side af cellemembranen (se forklaring under spørgsmål 5).Den lille subunit (15 kDa) er fosforyleret -altid på den cytosoliske side.
Angiv hvorledes fosfatgruppen påføres proteinet.
γ-fosfatgruppen fra ATP overføres til aminosyren ved hjælp af en kinase.
Angiv hvilken ladning proteinet påføres ved fosforylering.
Proteinet påføres negativ ladning ved fosforylering.
Sæt ring om de aminosyrer der kan fosforyleres.
(I sjældne tilfælde kan andre aminosyrer fosforyleres. Dette er ikke noget, vi fokuserer på, men i figur 12-13 i ECB vises en asparaginsyre fosforyleret.)
Efter nogle yderligere biokemiske analyser opdager forskeren, at membranproteinet interagerer med et cytoplasmisk protein. Denne interaktion observeres udelukkende når C-terminus i det ovenstående membranprotein er fosforyleret. Han ændrer nu den aminosyre der bliver fosforyleret til en række forskellige aminosyrer og undersøger, om han genfinder interaktionen med det cytoplasmiske protein i disse versioner af membranproteinet.
Redegør for det opståede mønster ud fra tabellen
Mutationer til asparaginsyre og glutaminsyre vil mimikere den negative ladning, som fosfatgruppen ellers bidrager med og kan dermed indgå i interaktionen med det cytoplasmatiske protein.