Sammanfattningen s. 252 - 274 Flashcards
Clostridium difficile är viktig vid gastroenterit. Beskriv.
Clostridium Difficile är en till medlem i familjen av clostridiumbakterier, likt dem är den en grampositiv sporbildande stav. Den tillhör också normal floran i synnerhet hos barn, problem uppstår när patienten genomgår en antibiotikabehandling så tarmfloran rubbas och det blir överväxt av C. Diffcile. Ökningen av C. Diffcile gör att de bildar stora mängder av sitt toxin som ger lindrig diarré och hög feber, sen kan man få blodig diarré i ett tillstånd som kallas Pseudomembranös kolit (PMC).
C. Difficile är den huvudsakliga orsaken till sjukhusrelaterad diarré efter en antibiotikabehandling, detta berör främst äldre. Påvisning av patogen C. Difficile sker genom odling från avföringen där man kan påvisa toxinet eller stammar med toxingenet. Sedan millenieskiftet har incidensen av patogen C. Diffcile ökat, den beror åtminstone delvist på ökningen av aggressiva stammar som bildar er sporer, är antibiotikaresistenta, bildar mera toxin etc. Den ökade aggressiviteten och antibiotikaresistansen leder till mera komplicerade fall och även ökade dödsfall trots behandling.
Helicobacter pylori är viktig vid gastroenterit. Beskriv.
Av någon anledning fick bakterien Helicobakter Pylori sin egen föreläsning så det blir en egen avsnitt under gastroenteriter. H. Pylori är en bakterie som har nämnts flera gånger i utbildningen och utmärks av att den koloniserar magsäckens slemhinna och kan överleva den väldigt sura miljön.
Bakterien är en gramnegativ, mikroaerofil stav. Den är en human bakterie som har levt med oss i 60,000 år och finns hos hälften av alla människor, hos de flesta lever bakterien asymptomatiskt. Man känner inte till bakteriens smittväg men har identifierat riskfaktorer. De som löper störst sannolikhet att få H. Pylori är barn (i synnerhet i utvecklingsländer), de med låg socioekonomisk status, de med infekterade närstående, samt de som bor trångt.
Många av riskfaktorerna är kopplade till att man lever i utvecklingsländer, hos I-länder minskar antalet infektioner av H. pylori och det är sällsynt att barn födda i Sverige får bakterien.
Man har sett att i samband till olika diagnoser relaterade till magtarmkanalen så spelar H. pylori olika stora roll. Vid förekomsten av gastriter har det alltid funnits H. pylori hos patienten, medan vid magsår och sår på tolvfingertarmen så är prevalensen av H. pylori 15-20%. Vid magcancer och MALT är dock förekomsten 1% eller lägre.
Om man har en gastrit och magsäcken börjar atrofiera, d.v.s. tillbakabildas, ökar risken markant för magcancer. Ironiskt sker det genom att magsäcksepitelet ersätts med tarmepitel som inte är en bra miljö för H. Pylori så bakterieantalet sjunker.
Trots förekomsten av H. Pylori vid flera diagnoser så bär 50% av oss på bakterien asymptomatiskt, man undrar gärna varför vissa utvecklar komplikationer. Tre faktorer som man har identifierat är att det finns
1) olika stammar där de mer virulenta är CagA-positiva
2) värdens egna genetiska polymorsmer specifikt saltsyraproduktionen genom parietalcellerna spelar en roll och
3) såklart miljöfaktorer och de näringsämnen som kommer till magsäcken påverkar hur virulent bakterien blir.
För att diagnosticera en H. Pylori-infektion finns invasiva och icke-invasiva metoder. Invasiva: odling, histopatologi och ureatest. Icke-invasiva metoder: serologi, avföringsprov och areautandningstest. Att testa urea syftar till att kolla på hur mycket urea i magsäcken som omvandlas till koldioxid och ammoniak.
Det finns flera typer av penicillin som kan brukas till olika bakterier. De två enklaste typerna är Penicillin G och Penicillin V. Vad används de för?
De har ett smalt spektrum och används mot grampositiva aeroba bakterier såsom streptokocker och pneumokocker, de har också en viss effekt på anaeroba grampositiva bakterier därbland vissa Clostridium-arter. De är även användbara mot meningokocker och spiroket-formade bakterier.
Ampicillin och amoxicillin är två typer av penicilliner. Vad används de mot?
Ampicillin och amoxicillin är två andra penicilliner (än Penicillin G och Pencillin V) som har ett lite större spektra än föregående, förutom samma bakterier kan de även användas mot E. faecalis, L. Monocytogenes och H. Influenzae. Observera att dessa även inkluderar gramnegativa bakterier.
Amoxicillin kan kombineras med klavulansyra för att få bredare spektra, klavulansyra är en β-laktamashämmare. Med denna kombination kan man utöver samma bakterier som förr även slå ut E. coli, M. Catarrhalis, Stafylokocker och B. Fragilis.
Isoxazolylpenicillin är en grupp penicilliner. Vad används de mot?
Isoxazolylpenicillin är en grupp av penicilliner som riktar sig mot GAS, GBS och GGS7. Den riktar sig även mot stafylokocker, specifikt S. Aureus.
Vad använder man kombinationen Piperacillin och Tazobactam?
Kombinationen har ett väldigt brett spektrum som kan rikta sig mot både grampositiva och gramnegativa bakterier samt anaeroba bakterier.
Den tredje generationens cefalosporiner är två typer: cefotaxim och ceftazidim. Vad används dessa mot?
Cefotaxim är mot alla bakterier med cellvägg och speciellt duktig mot E. coli, Kiesella, Salmonella, Shigella och Proteus mirabillis. Ceftazidim används mot gramnegativa bakterier som enterobakterier och P. Auruginosa.
Vad används den fjärde generationens cefalosporiner, Cefepim, mot?
Den kan användas mot alla bakterier med cellvägg och i synnerhet mot P. Auruginosa.
Det finns antibiotikagrupper med ett brett grampositivt spektra, ge några exempel samt vad de används mot.
- Först ut är makrolider som gärna används mot grampositiva intracellulära bakterier. Exempel på bakterier som makrolider används mot är Mycoplasma, Legionella och Chlamydia.
- En annan grupp är klindamyciner som är bredspektrumantibiotika för grampositiva bakterier, exempel är streptokocker och stafylokocker. Dessutom är den verksam mot gramnegativa anaeroba bakterier.
- På samma spår är fusidinsyra en annan antibiotika som används mot stafylokocker.
- Rifampicin är en transkriptionshämmare vi nämnde tidigare, den används mot grampositiva bakterier, i synnerhet TBC.
- Till sist av denna grupp finns glykopeptider där vankomycin är en typ av glykopeptid, de används mot nästan alla grampositiva bakterier.
Det finns antibiotikagrupper med ett brett gramnegativa spektra, ge några exempel samt vad de används mot.
- Först ut är aminoglykosider, de används mot enterobakterier, P. auruginosa och stafylokocker.
- Nästa är flourokinoloner, en flourokinlon värd att veta är ciprofloxacin (varför vet jag ej men den är rödmarkerad på Hilpis föreläsning). De används mot enterobakterier, P. Auruginosa och Legionella.
- Därefter kommer Pivmecillinam som är en penicillin, den används mot UVI.
- Sist är Aztreonam som används enbart mot aeroba gramnegativa bakterier.
Vilken antibiuotikatyp har det bredaste spektrumet av alla antibiotika mot både grampositiva och -negativa och aeroba såväl som anaeroba bakterier?
Karbapanemer som meropenem.
Ge exempel på bredspektrumantibiotika, samt vad de gör.
- Karbapanemer (som meropenem) - har det den bredaste spektrumet av alla antibiotika mot både grampositiva och -negativa och aeroba såväl som anaeroba.
- Kloramfenikol som också verkar oberoende av gramfärg eller syrebehov men verkar ej på P. Auruginosa.
- Cefalosporiner (som cefepim som är den 4e generationens) cefalosporiner och verkar på båda gramfärger och på P. Auruginosa.
- Kombinationen piperacillin + tazobactam som verkar på grampositiva och -negativa anaeroba bakterier.
- Tetracykliner som har olika antibiotika för olika grupper. Doxicyklin är i synnerhet användbara mot luftvägspatogener medan tigecyklin används mot enterobakterier, i synnerhet MRSA och VRE.
- Kombinationen trimetropim + sulfonamider som båda är folsyrasynteshämmare som får en synergisk effekt. De funkar på stafylokocker, pneumokocker, E. coli, Klebsiella, Enterobacter, H. Influenzae och listeria.
- Nitroimidazoler där makrolider är en undergrupp som vi känner igen, som en proteinsynteshämmare. De hämmar tillväxten av anaeroba, grampositiva och -negativa bakterier.
Vad betyder patologi?
Läran om lidande.
Vad handlar morfologi om?
Sjukdomens utseende.
Vad handlar etiologi om?
Sjukdomens uppkomst.
Vad handlar patogenes om?
Sjukdomens förlopp/mekanism.
Vad handlar klinisk expression om?
Sjukdomens symptomsbild.
All sjukdom handlar i grund och botten på en störd cellulär homeostas, är den inte i ordning kommer cellen uppleva stress och kan den inte återhämta sig så dör den. Cellen försöker alltid anpassa sig till den nya situationen som kan uppkomma av ett sjukligt tillstånd och den kan gå tre vägar. Vilka?
1) anpassa sig med ändrad funktion
2) återfå normal funktion
3) gå i nekros/apoptos
Försöker man titta på orsakerna till sjukdom finns det sex huvudorsaker. Vilka?
- Nekros/infarkt
- Degeneration/inlagringar
- Inflammation
- Infektion
- Tumör
- Genetiska sjukdomar
Vill man titta på mekanismerna för sjukdom så vill man se hur celler skadas, cellskador är allt som gör att en cell beter sig abnormt vare sig det är nekros, subfunktion eller cancerogent beteende. Vilka är mekanismerna för uppkomsten av cellskada?
- Hypoxi - kopplas även ihop med näringsbrist
- Näringsbrist - kopplas även ihop med hypoxi
- Fysisk skada på cellen
- Kemisk reagenser
- Mikroorgaismer
- Immunsystemet
- Genetiska defekter