Rob de Wit & Ronald Meester over hoop Flashcards
Gaat AI de mens inhalen?
Rob: agenda 2030, dan gebeurd het. Ronald: onzin, dat ligt helemaal bij ons. Het is niet of het gebeurd maar of we het laten gebeuren.
Wat onderscheid ons als mens van AI?
Bob: Ziel, spiritualiteit en hogere dimensies. Deze crises (2023) zorgt ervoor dat we daarover gaan nadenken.
Thorbecke (was oa hoogleraar in Gent en bestudeerde de industriële economie), waarom nu relevant?
Hij heeft een combinatie gemaakt van twee tegenovergestelde krachten: enerzijds elite die terug naar een top down samenleving wilde gaan. Hij Heeft van een republiek een monarchie gemaakt, dus elite was tevreden. Anderzijds een industriële economie ingevoerd waardoor wil van het volk werd gehoord (bottom up). Deze twee belangen heeft Thorbecke bij elkaar gebracht.
Nu zitten we in dezelfde situatie op wereldschaal. Top down probeert men een wereldregering te maken. En bottom up willen burgers een samenleving maken (te zien aan bijvoorbeeld de rechtse partijen die winnen, red.)
De agenda voor globale regering is aan het mislukken, dat is te merken. Dus onderhandeling nodig met bottom up denkers, die dan nationale belangen kunnen inbrengen
Abraham Kuyper, na Thorbecke.
Corrigeerde Thorbecke na 30 jaar. Bracht het volk weer terug in Den Haag, hij was klaar met de abstracte politiek
Publiek: kinderen zijn niet meer aangehaakt op hun ouders, maar op hun tablet, het internet. Unicum in Emmen?
… Samenleving is gevormd naar?
Emmen, een school heeft een Geestelijk begeleider aangenomen om kinderen weer in contact te brengen met hun ziel en mensheid, en tablet weg te drukken
Bob: Samenleving is gevormd naar belangrijkste bron van waardecreatie. In industriële samenleving ging het om massaproductie. Alles is massaproductie geworden: voeding, educatie. Maar onderwijs was vaak gericht op het verheffen van de mens, zorgen dat de mens op een hoger niveau komt, door bijvoorbeeld kritisch na te denken.
Scholen zijn nu een diploma machine geworden: je stopt een kind erin en er komt een diploma uit. Daarna moet hij doen wat er gezegd wordt. Als een robot in een fabriek. Dat hoorde bij de industriële samenleving die over massaproductie gaat.
Jelle: Vernieuwingsdrang werpt ook grote schaduw op kinderen. In de basis is er niet zoveel mis met hoe het liep. Er staat een goede leraar voor de klas die goed uitlegt hoe je moet rekenen, hoe je moet lezen etc. Er is te weinig focus op kwaliteit tegenwoordig (en digitale middelen is daar één van de oorzaken van, red.). Dus niet per se dat we terug moeten naar de ziel enzo, dat slecht ging het niet.
Bob: probleem zit hem in de vele nieuwe regels die verzonnen worden in Den Haag en Brussel.
Rudolf Steiner, de steinerschool. Kritiek, ook in het algemeen op het nieuwe denken
Publiek: ik verafschuw het nieuwe denken qua onderwijs. Volgens dat denken moeten kinderen de regie pakken over hun dingen leerproces, maar dat is fout. Kinderen hebben heel veel begeleiding nodig en leraren moeten heel veel weten om dat te kunnen doen
Vraag die men zou moeten stellen aan kinderen
‘Waar ging jouw leven afgelopen week over’