1457 Dirk Achten (ambassadeur Belgie) Flashcards
Referentiekrant / paper of record
‘Als je deze krant lees dan weet je alles’ …
Traditionele indeling krant. Nieuw erbij? Gevolg daarvoor voor de krant (referentiekrant)
Commercie en schrijvers. Marketing bij gekomen, om te bepalen welke onderwerpen het goed doen in een krant. Helaas onderwerpen zoals lifestyle, recepten. Dit trekt meer lezers dan een referentiekrant.
Bizarre is dat ambassadeur NRC en Volkskrant opende om iets te lezen over de politieke signifancte momenten van dit moment (formatie) maar hier niks over leest (omdat Plasterk radiostilte had aangekondigd, er gezagsgetrouw volk)
Verschil Nederlander en Belg via onderhoud-bord voorbeeld, planning-vb
… Nederlander gaat uit van vertrouwen in de overheid en Belg gaat uit van wantrouwen
Of: de weg wordt opengebroken. Waarom. Ziet er goed uit. “Omdat het in de planning staat.” Meneer is verbaasd dat de vraag überhaupt gesteld wordt
Nederlander meer gezagsgetrouw
Realiteit van verkiezingen in NL.
Wat voor te zeggen? Maar?
Artikel van twee voormalige hoofden van het SER: verkiezingen of geen verkiezingen, het klimaatbeleid moet doorgaan. Oftewel eigenlijk geen keuze. Zo ook met veel andere beleidspunten.
Wat voor te zeggen want goedgekeurd door parlement dus moeten we uitvoeren. Maar aan de kant ondemocratisch, want waarom heb je dan nog verkiezingen.
Moeilijk in Nederland als technocratisch land (want je hebt langetermijndoelen die anders in het geding komen), makkelijk in politiek aangestuurd systeem zoals België, maar dat heeft weer als nadeel de korte planmatige aanpak (geen langetermijndoelen). Dus in België zijn bijv agenda 2030 voor volgende minister, maar in ned ligt het andersom: daar staat het juist vast.
Tegelijkertijd is er geloof dat we bergen kunne verzetten als we allemaal onze schouders eronder zetten, ondanks dat we technocratie zijn. Dat zijn dan meer de technocraten, de dijkenbouwers zo te zeggen. Een soort nationalisme, dat zie je overal in ned maar dat wordt niet gezien door de Nederlander. Dan kan je wel veel doen omdat dingen vastliggen, zoals de Afsluitdijk of dijkenplan
België en Nederland waren één land, met dezelfde mentaliteit. Wanneer is daar officieel een scheiding in gemaakt?
1585 Van van Antwerpen, waar Alexander Farnese op slimme wijze Antwerpen heeft ingenomen
Lotsverbondenheid in België?
Is er niet in België, mede door de vele landen die heersers waren. Wel in NL
IJzeren kooi van rationaliteit (Max Weber)
1920, de rationaliteit eet menselijke verhoudingen op. Is dat niet idd gebeurd?
Mooie van burgemeester in België
Ontvangt lokale inwoners
Dirk achten was S-G buitenslands zaken, dat is … (in de rang)
Hoogste ambtelijke functie