Recht h12 Flashcards
Benelux
Internationale organisatie met een intergouvernementeel karakter, opgericht bij het Benelux-Verdrag, gericht op het bewerkstelligen van een economische unie tussen de staten België, Nederland en Luxemburg. In 2012 is een nieuw Benelux-Verdrag tot stand gekomen.
Dualistische visie op een verdrag
Opvatting van een staat met betrekking tot de werking van verdragsbepalingen binnen de nationale rechtsorde. Men maakt bij deze visie een strikte scheiding tussen de internationale en nationale rechtsorde. Een transformatiewet is nodig om een internationale regel gelding te laten krijgen binnen de nationale rechtsorde.
Europees Parlement
Orgaan van de EU, bestaande uit 705 leden die rechtstreeks zijn gekozen door de inwoners van de aangesloten staten. Met betrekking tot de uitvaardiging van verordeningen en richtlijnen is het Europees Parlement medewetgever van de EU.
Europese Commissie
Orgaan van de EU, bestaande uit 27, uit alle lidstaten afkomstige, onafhankelijke deskundigen. Aan de Europese Commissie komt het exclusieve recht van initiatief toe met betrekking tot de uitvaardiging van verordeningen en richtlijnen.
EHRM
Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Rechtscollege, gevormd op grond van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Het Hof neemt klachten van burgers tegen de overheid in behandeling over schendingen van een verdragsbepaling door een staat die het EVRM ondertekend heeft.
EVRM
Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Ontstaan vanuit de Raad van Europa, waarin de belangrijkste rechten (grondrechten) voor het menselijk bestaan zijn opgesomd.
Europese Raad
Instelling van de EU, bestaande uit de regeringsleiders of staatshoofden van de lidstaten. Via topconferenties komt de Europese Raad in beginsel vier keer per jaar bij elkaar, vaker in tijden van crisis.
Hof van Justitie van de EU
Rechtscollege van de EU, dat beslissingen neemt over geschillen tussen de aangesloten lidstaten, tussen Commissie en lidstaten en tussen een EU-orgaan en bij zijn in dienst zijnde ambtenaren. Daarnaast beantwoordt het Hof prejudiciële vragen, gesteld door nationale rechters over de interpretatie van verdragen, verordeningen en richtlijnen.
Intergouvernementele organisatie
Internationale organisatie die de aangesloten staten niet tegen hun wil in kan binden vanuit de organisatie genomen besluiten.
Internationale organisatie
Organisatie bij verdrag in het leven geroepen.
Monistische visie op een verdrag
Opvatting van een staat met betrekking tot de werking van verdragsbepalingen binnen de nationale rechtsorde. Vanuit deze visie werken bepalingen van internationaal recht (verdragsbepalingen) rechtstreeks door in de nationale rechtsorde. Wil een burger zich met succes op een verdragsbepaling beroepen, dan zal die bepaling directe werking moeten hebben.
Primair Europees recht
Europees recht dat in de betreffende verdragen zelf is opgenomen. Bij de EU zijn dat het VEU en het VWEU.
Raad van Europa
Internationale organisatie met een intergouvernementeel karakter waarbij 46 Europese democratische staten zijn aangesloten, gericht op het verstevigen van culturele, sociale en juridische banden.
Raad van de Europese Unie
Orgaan van de EU, bestaande uit alle vakministers van de aangesloten lidstaten. Welke vakminister aan de vergaderingen deelneemt, hangt af van het onderwerp dat op de agenda staat. De Raad heeft samen met de Europese Commissie en het Europees Parlement het recht om regelgeving uit te vaardigheden.
Richtlijn
Besluit gericht tot alle lidstaten, met als opdracht de nationale wetgeving aan te passen aan de in het besluit geregelde materie.
Secundair Europees recht
Europees recht dat op basis van een bepaald verdrag (zoals VEU en VWEU) is uitgevaardigd. In EU-verband zijn dat verordeningen en richtlijnen.
Supranationale organisatie
Internationale organisatie waaraan de aangesloten staten een deel van hun soevereiniteit afstaan. Op deze wijze kunnen zij eventueel tegen hun wil gebonden worden aan besluiten vanuit de organisatie.
Verordening
Besluit van algemene strekking van een supranationale organisatie waaraan de aangesloten lidstaten rechtstreeks gebonden zijn.