Psyk Flashcards
Vad finns det för skattningsskala för depression?
MADRS-S: montgomery-asberg depression rating scale
Vad finns det för skalor man kan använda för att undersöka suicidalitet?
SUAS-S (Suicidal Assesment Scale)
SIS (Suicidal Intent Scale)
Vad finns det för skalor som man kan använda för att värdera missbruk?
AUDIT för alkohol
DUDIT för droger
Vad finns det för skalor man kan använda för att värdera förekomst av bipolär sjukdom?
MDQ (Mood Disorder Questionary)
YMRS (Young Mania Rating Scale)
Vad finns det för skala för att värdera ADHD?
ASRS (Adult ADHD Self Report Scale)
Vad frågar man efter när en pat kommer in med sömnsvårigheter? En sömnanamnes helt enkelt!
Har du insomningssvårigheter? Frekventa uppvaknanden eller orolig sömn? Tidigt uppvaknande? Hur mycket sover du per dygn? När lägger du dig? När somnar du? Hur dags vaknar du? Hur många timmar sover du på natten? Sover du något på dagen? Hur lång tid? Vad för dig att vakna? Be patienten göra ett sömnschema. Finns det annat som stör? Koffein, energidryck, socker, choklad, alkohol (ger sämre kvalité på sömnen med fler uppvaknanden), droger? amfetamin, kokain, Läkemedel?
När en patient söker för sömnsvårigheter ska man ju ta en sömnanamnes. Man ska också bilda sig en uppfattning om hur patienten mår när han/hon är vaken. Vad frågar man efter för att kunna göra det?
Hur mår du när du vaknar på natten/på morgonen? Ångest Jobbiga tankar? Pigg?
Sömnighet dagtid?
Pigg dagtid trots mindre sömn än vanligt? (hypomani, mani, bipolär)
Trött dagtid?
Hur behandlar man sömnsvårigheter? Psykiatriska.
Steg 1: sömnhygien?
Utred och optimera först och främst behandling för eventuell grundsjukdom. Sedan sömnhygien: stimuluskontroll - varva ner, koppla av. God sovrumsmiljö – tyst, mörkt, svalt. Regelbunden fysisk aktivitet, var ute på dagen. Ej hungrig, ej proppmät. Se upp med ”annat som stör”.
Vid psykiatriska sömnproblem kan man, lite halvt allvarligt, dela in det i olika steg. Steg 2 som innefattar sömnschema, vad innebär det?
Stig upp samma tid oavsett hur länge du sovit.
Sov inte på dagen. Lägg dig att sova bara om du är sömnig. Använd sängen enbart till sömn. Om du inte har somnat efter 20 min – stig upp och gå in i ett annat rum och lägg dig igen först när du känner dig sömnig. Upprepa detta så ofta som behövs under natten.
Vad är steg 3 i behandlingen av sömnproblem?
Hypnotika - dvs läkemedel
Vilka läkemedelsgrupper kan användas för att behandla sömnsvårigheter? Räkna bara upp det.
Antihistaminer Bensodiazepinliknande insomningstabletter Benzodiazepider Antidepressiva läkemedel Neuroleptika
Finns det någon terapi man kan använda vid sömnsvårigheter?
Ja! Kbt för sömnstörning kan finnas tillgängligt. Då går man igenom:
Basal sömnlära
Beteende-stimuluskontroll
Kognitiv omstrukturering
Vid sömnsvårigheter kan man ju använda hypnotika. En sådan lm-grupp som kan användas är antihistaminer. Nämn två sådana preparat. Hur är deras beroendepotential? Vad har de för verkningsmekanism?
Propiomazin (Propavan ®) och Prometazin (Lergigan ®). De är ej beroendeframkallande. Verkningsmekanism för Propavan: Propiomazin är ett fentiazinderivat med en centralt dämpande effekt, medan de perifera verkningarna är svagt framträdande. Verkningsmekanismerna för den hypnotiska effekten är ej helt klarlagda. EEG-studier har visat att propiomazin ej påverkar det normala sömnmönstret.
Vid sömnsvårigheter kan man ju använda hypnotika. En sådan lm-grupp som kan användas är benzodiazepinliknande insomningstabletter. Nämn tre sådana preparat. Hur är deras beroendepotential? Vad får detta för implikationer? Verkningsmekanismer för dessa preparat?
Zopiklon (Imovane ®), Zolpidem (Stilnoct ®), Zaleplon (Sonata ®). RISK FÖR TOLERANSÖKNING. Man ska vara försiktig när man sätter in dem, t ex tid missbruk, ärftlighet missbruk. Man ska också ha en bra uppföljning och förklara vad det innebär. De farmakologiska egenskaperna är: lugnande, ångestdämpande, kramplösande, muskelavslappnande. Dessa effekter är relaterade till en specifik agonistaktivitet på centrala receptorer inom det makromolekylära GABAA-receptorkomplexet som reglerar öppnandet av kloridjonkanaler.
Vid sömnsvårigheter kan man ju använda hypnotika. En sådan lm-grupp som kan användas är benzodiazepider. Nämn ett sådant preparat. Hur är beroendepotentialen här? Vad får detta för implikationer? Hur effektiv sömnmedicin är benzo? När använder man dem oftast i sömnsammanhang?
Nitrazepam (Apodorm ®). RISK FÖR BEROENDE. Man ska vara mkt försiktig. Kort behandlingstid, följa upp och fasa ut. Mkt effektivt. Inneliggande beh oftare, t ex prev delirium.
Vid sömnsvårigheter och samtidig depression kan man ju använda hypnotika. En sådan lm-grupp som kan användas är antidepressiva lm, lite förvånande. Nämn ett preparat som lämpar sig väl. Verkningsmekanism?
Mirtazapin (Remeron ®). Det har som biverkan att man blir trött varför man kan ta den på kvällen och sova på. Att föredra då främst om pat redan har depression. Mirtazapin är en centralt verkande presynaptisk α2-antagonist, som ökar den centrala noradrenerga och serotonerga neurotransmissionen. Ökningen av den serotonerga neurotransmissionen medieras specifikt via 5-HT1-receptorer.Den histamin H1-antagonistiska effekten av mirtazapin är kopplad till de sedativa egenskaperna. Mirtazapin saknar i praktiken antikolinerg aktivitet och har i terapeutiska doser praktiskt taget ingen effekt på det kardiovaskulära systemet.
Vid sömnsvårigheter och samtidig psykossjd/depression kan man ju mot sömnbesvären använda hypnotika. En sådan lm-grupp som kan användas är neuroleptika. Ange två sådana preparat.
Quetiapine (Seroquel®) och Levopromazine (Nozinan®).
Vad är Circadin?
Melatonin (Circadin), en sömnmedicin. Den är indicerad hos äldre, men ganska dyr.
Vad finns det för skattningskalor man kan använda för att testa om det föreligger en personlighetsstörning?
SCID II är personlighetsutredningar
Ge exempel på tre tankefällor som är vanliga vid ångest?
• Katastrofiering – Negativa händelser och mindre oförutsedda händelser blir stora katastrofer
• Allt eller intet tänkande – ”Om det jag gjort inte är perfekt är det misslyckat”
• Förminskning
– Ser det positiva som verkligt men ändå betydelselöst.
Vilka hjärnområden anses vara inblandade vid ångestproblematik?
Sensoriska cortex- parahippocampala cortex- amygdala och hippocampus.
Sensoriska Thalamus -Amygdala.
Autonoma nervsystemet.
HPA axeln.
Hur kan en panikattack utvecklas och hur kan ett paniksyndrom utvecklas och vidmakthållas?
Att vilja fly utan att kunna. Ångest är en “irrationell” rädsla. En naturlig flykt-kampreaktion som gått överstyr. Kommer av sig själv, ibland utan egentlig förklaring. Det har med det autonoma nervsystemet att göra. Det kan finnas ett utlösande moment som triggar fysiologiska förändringar (t ex hjärtklappning), det ger en upplevelse av fysiologiska förändringar, de tolkas som ett hot (hjärtsjd?), de ger panikkänslor som i sin tur triggar ytterligare fysiologiska förändringar -och så är cirkeln igång. Dessutom skapar panikkänslorna en rädsla för framtida panik som ger ökad uppmärksamhet på kroppen - som ytterligare skapar en upplevelse av fysiologiska förändringar som tolkas som fara och cirkeln kör. Rädslan för framtida panik skapar också en kronisk fysiologisk aktivering med hjärtklappning osv och så är cirkeln igång. Många är rädda för att dö, tappa kontrollen, bli tokiga, göra något galet men det händer inte.
Vad brukar man kunna få för kroppsliga symptom på ångest?
Vad är deras funktion?
Yrsel, tankarna rusar (hjälper oss att snabbare utvärdera faran och fatta snabba beslut. Gör det svårt att fokusera på något annat), tunnelseende, torr mun, hjärtklappningar (mer blod pumpas ut till stora muskelgrupper som behövs för fight and flight-responsen), kalla händer (blodkärl i huden dras ihop för att tvinga blodet till de stora muskelgrupperna), spända muskler (mobiliseringen kan innebära att de skakar eller darrar), andning (andningen blir hastigare eller ytligare pga ökad syretillförsel), adrenalin (utsöndringen av adrenalin som signalerar till andra organ om mobilisering), blåsan (stress kan få muskulaturen i blåsan att slappna av), svettiga händer (en respons som handlar om kroppens behov av nedkylning). Alla dessa symptom har egentligen en bra funktion men i sammanhanget och i vår moderna värld blir den ju ofördelaktig. Vi är designade för att springa ifrån lejon, men idag utsätts vi för helt andra “hot” och “faror”.
Symptom som vid en panikattack?
Palpitationer, svettning, darrning/skakning, känsla av att tappa andan, kvävningskänsla, smärta eller obehag i bröstet, illamående eller obehag i magen, derealisation/depersonalisation, rädsla att mista kontrollen/ bli tokig, svindel eller ostadighet, dödsskräck, parestesier, frossa eller värmevallningar.