probleem 6: formative assessments Flashcards
formatieve assessment
Formatieve assessment: een proces waarbij informatie over het leerproces van leerlingen wordt verzameld d.m.v. toetsing.
Door deze informatie kan instructie worden aangepast waardoor het leerproces wordt verbeterd.
VB: informeel mondelinge overhoring. Gekeken waar de student momenteel is in het leerproces.
Meest effectief om formatieve toets voor een summatieve toets te doen.
Om de invloed te onderzoeken vergelijking summatieve assessment: informatie wordt alleen gehaald uit huidige prestatie van studenten. VB: tentamen eind blok.
verschil formatief en summatief
Formatieve assessment vaak tijdens leerproces gebruikt. & bedoeld om leerproces aan te sturen. Doorlopend proces.
Summatieve assessment na leerproces gebruikt. & bedoeld om te kijken of je de eindstreep hebt gehaald. Momentopname.
hoog en laag niveau formatief
Laag niveau formatieve assessment: iedereen wordt op een objectieve en strakke manier beoordeeld. Bv: aan meerdere studenten tegelijk feedback geven (globale feedback).
Hoog niveau formatieve asssessment: meer interpersoonlijke relatie en leerlingen hebben meer inbreng. Ook feedback geven 1 op 1 meer aangepast op leerling. volledige toewijding op zoek naar bewijs van studentenprestraties (specifieke feedback).
- Hoog niveau & vertrouwde omgeving: positief effect bij studenten en motivatie om te leren.
Beste om deze toe te passen.
4 redenen waarom formatieve assessment beter leren:
- Frequentie evaluatie instructie beter afstemmen op student
- Zinvolle feedback gegeven
- Specifieke feedback studenten zijn in staat om concreet in te zien wat ze kunnen verbeteren.
- Formatieve assessments komt overeen met constructivistische theorieën over leren en motivatie. Constructivisme is beste manier van leren nu wss.
invloed formatieve feedback op performance goals
Performance goals: student is georiënteerd op vergelijking tussen prestaties van studenten. Student vaak last uitstelgedrag en gebruik van oppervlakkige strategieën en valsspelen extrinsieke motivatie.
Verbeteren: leraar kan evaluaties van studenten openbaar te maken en studenten belonen die beter presteren dan anderen. even naar kijken.
invloed formatieve feedback op mastery goals
student legt nadruk op leren, begrijpen en verbeteren. Vaak gebruik maken van diepere cognitieve strategieën en intrinsieke motivatie.
Verbeteren: leraar kan vooruitgang van student evalueren en kansen aanbieden om te verbeteren.
VB: leerling die mindmaps gaat maken bij gs.
ondersteunen formatieve assessment: gebruik leerdoelen
Zorg voor duidelijke leerdoelen
formatieve assessments zijn het effectiefst wanneer leerlingen een duidelijk beeld hebben van wat van hen wordt verwacht. Studenten begrijpen wat ze leren en weten zichzelf te beoordelen. Leraren kunnen leerdoelen van studenten duidelijker maken voor vb’s te geven. zelfvertrouwen, want voldoen aan leerdoel als het onduidelijk is.
ondersteunen formatieve assessment: feedback over voortgang
Door geven van feedback kunnen studenten hun strategie aanpassen en hun prestatie maximaliseren. Een leraar zou het beste ‘quick-and-quiet’ feedback moeten geven: feedback dat wordt gegeven op een spontaan moment en zich richt op een enkel aspect van de taak van de student. Normatieve feedback: feedback waarin studenten worden vergeleken met andere studenten, moet worden vermeden omdat dit betrekking heeft op extrinsieke motivatie.
ondersteunen formatieve assessment: succes toeschrijven student aan matige inspanning
Het geven van feedback in een formatief assessment kan ook invloed hebben op de attributie die studenten maken voor hun successen. Als een student het succes toeschrijft aan de individuele inspanningen, krijgt de student het idee dat het controle heeft over het leerproces. Voor een leraar is het belangrijk dat de inspanningen van de student worden toegeschreven aan de inspanningen van de student. Vb: Het lijkt erop dat je extra inspanning je resultaten heeft beloond’.
ondersteunen formatieve assessment: zelfevaluatie bij leerling aanmoedigen
Door zelfevaluatie identificeren studenten hun eigen strategieën waardoor begrip wordt verbeterd. Studenten die zelfevaluatie toepassen hebben meer controle over hun leerproces leerdoelen sneller bereikt worden. Leraren kunnen feedback geven waarmee zelfevaluatie wordt aangemoedigd. Vb: ‘welke leerstrategie werkte volgens jou het beste?’
3-stappen proces: zelfmonitoring – zelfevaluatie – verdere leeractiviteiten te impliceren en identificeren.
ondersteunen formatieve assesment: help studenten bij opstellen haalbare leerdoelen
Feedback tijdens formatieve assessments kan studenten helpen om haalbare leerdoelen op te stellen. Specifieke doelen zijn het effectiefste. Daarnaast is een hoge self-efficacy ook belangrijk.