Opinioner FL 2 Flashcards

1
Q

Hawthorne-effekten:

A

Är när människors beteende förändras bara på grund av att de vet att de observeras eller studeras. Det kan leda till att individer presterar annorlunda i en studie eller experiment, även om själva interventionen inte har någon verklig effekt på resultatet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Opinion

A

Opinioner är mer än bara åsikter; de inkluderar även övertygelser, värderingar och faktakunskaper.

Övertygelser, värderingar, attityder. Även faktakunskaper som 2+2=4

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Thomas and Thomas Theorem:

A
  1. Thomas & Thomas’ Teorem
    👉 ”Om människor definierar situationer som verkliga, blir de verkliga i sina konsekvenser.”

Detta betyder att om vi tror att något är sant, så kommer vi att agera utifrån den tron – och det kan få verkliga konsekvenser, även om tron var falsk från början.

Exempel:

Om folk tror att en bank håller på att gå i konkurs och därför rusar för att ta ut sina pengar, så orsakar de själva bankens kollaps.

Om en person tror att en björn finns i skogen och därför tar en annan väg, så påverkar deras tro deras handlingar – även om björnen inte finns.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Självuppfyllande profetior: (Robert Merton)

A

👉 När en förväntning leder till att den blir sann, eftersom vi (eller andra) agerar på ett sätt som får den att inträffa.

Exempel:

En elev som tror att hen är dålig i matte kan anstränga sig mindre → resultatet blir sämre → tron bekräftas.
En chef tror att en anställd är inkompetent och ger hen färre möjligheter → personen utvecklas inte → chefen får “rätt”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Pygmalioneffekten:

A

(andras opinion) andras opinion om dig påverkar din prestation. om folk har höga åsikter om dig presterar du bättre och tvärtom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Galateaeffekten:

A

(ens egen opinion): kallas en effekt där man intalar sig själv att man är bra eller dålig på någonting

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Placeboeffekten:

A

Det är en opinionspåverkan av “ingenting”. Det märkvärdiga är att de som får sockerpillret även blir bättre i relativt hög utsträckning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Komplex aggregering →

A

(följder på högre nivå) Ser några vid banken som tar ut sina pengar, du ser och tänker att du måste också ta ut dina pengar och att detta komplexa tillstånd skulle leda till konkurs för banken då det uppstår en bank run dvs alla vill ha sina pengar och banken kan inte förse alla utan att gå i konkurs

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Konformitet:

A

Konformitet innebär att människor anpassar sina åsikter och beteenden för att överensstämma med dem som omger dem.

Solomon Asch, linjerna. Vi människor förhåller oss till varandra, vi är konforma, vi tenderar att tycka som andra. Fick man säga först så sa man rätt men fick man säga sist så var det en hel del som skiftade mening och valde fel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Social influence:

A

Processen där individers beteende, tankar och känslor påverkas av andra människor i deras sociala omgivning. Det kan inkludera både direkt påverkan genom interaktion och indirekt påverkan genom observation eller sociala normer och förväntningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Social influence - Positiv social påverkan:

A

Är processen genom vilken människors åsikter och beteenden utvecklas i samma riktning som åsikterna och beteendena hos andra aktörer i deras miljö.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Social influence -Negativ social påverkan:

A

Är processen genom vilken människors åsikter och beteenden utvecklas i motsatt riktning jämfört med åsikterna och beteendena hos andra aktörer i deras miljö.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Informational social influence:

A

Detta begrepp avser den typ av social påverkan där människor konformerar sig till andra för att få korrekt information om verkligheten. Det uppstår när individer antar att andra har korrekt kunskap eller insikt som de själva saknar, vilket leder till att de anpassar sina åsikter eller beteenden för att överensstämma med gruppen. Asch experiment

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Normative social influence

A

Normative social influence: Detta begrepp beskriver den typ av social påverkan där människor konformerar sig till andra för att passa in i gruppen och undvika negativa konsekvenser såsom socialt missnöje eller avvisande. Det handlar om att anpassa sig till gruppens normer och förväntningar för att undvika att sticka ut eller bli avvisad från gruppen. Asch experiment

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är social inlärningsteori:

A

Förklarar människans tendens att kopiera åsikter från aktörer i deras sociala miljö. Individer lär sig av andra, men denna kopieringstendens varierar med vissa villkor. Åsikter kopieras oftare när de är populära, när människor är starkt exponerade för åsikter, när åsikter uttrycks av personer med hög status och inomgruppskällor, när människor är mer mottagliga, när åsikter bekräftar befintliga åsikter och när åsikter är väl anpassade till deras kontext.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

På vilket sett tenderar folk att kopiera åsikter från aktörer i deras sociala miljö. (Social inlärningsteori)

A

Direkt inlärning: via kommunikation “bada inte efter maten, lyfter upp ett läskigt exempel”.

Observerande inlärning: imitation, rena rama djurriket. Det lär finnas en gen som får oss benägna att imitera.

“Dual process”: irrationell/intuitiv och rationell vår hjärna växer då vi försöker förstå komplexa sammanhang i den sociala världen som varför människor säger en sak men gör något annat

System I (irrationell) och system II (rationella: jag tänker därför är jag)

17
Q

Popularitetsbias:

A

Många har den opinionen därför kan jag också ha den, desto fler individer som tycker så desto närmre når vi ett majoritetesbias. Tipping effect: när man är över tröskeln så är det enklare att falla för och tycka som andra.

18
Q

Exponeringsbias:

A

Omgivningen kan påverka och öka sannolikheten att man tar till sig opinioner och börjar tycka de själv

19
Q

Statusbias:

A

Läkaren som sa att man borde tvätta händerna mellan obduktion & förlossning. Högstatus personer, Ignaz Semmelweis (läkare) bakterierna spred sig då läkare gick från obduktion direkt till förlossningen. Började tvätta sina händer och byta kläderna vilket minska dödsfallen för spädbarn på sjukhus pga infektioner. Det var kaxigt då han var ung läkare och även jude

20
Q

Mottaglighetsbias:

A

(typ av person/opinion), mer benägna att ta in information från vissa än från andra, någon vi känner oss nära till, hur mottagliga vi är

21
Q

Bekräftelsebias:

A

confirmation bias, hör det man vill höra, söker det man vill finna

22
Q

Anpassningsbias:

A

man tycker annorlunda men orkar inte alltid vara den som gör det. Kan kopplas till Solomon Aschs experiment

23
Q

Matthew effect:

A

Matteuseffekten är en term som används för att beskriva hur fördelar tenderar att förstärkas över tid och leda till hög ojämlikhet. Termen kommer från bibelns Matteusevangelium 25:29 och används här för att beskriva hur popularitet och framgång i kulturella marknader kan förstärkas genom positiv feedback och sociala influenser, vilket leder till att vissa produkter blir mycket populära medan andra inte når samma nivå av framgång.

24
Q

Tardes teori om diffusion:

A

Imitation som grund för mänskligt beteende. En viktig teoretiker inom området är Gabriel Tarde, som föreslog att diffusion av innovationer följer en S-formad kurva. Tarde menade att processen börjar långsamt, accelererar snabbt när en stor grupp antar innovationen och sedan sakta avtar när de sista adoptörerna anammar den.

25
Skillanden mellan Thomas & Thomas’ teorem och självuppfyllande profetia
Thomas & Thomas’ teorem handlar om hur tron på en situation kan skapa en verklighet (ex: bankrusning, rädslan för björnen). Självuppfyllande profetia handlar mer om hur förväntningar (egna eller andras) påverkar en individ så att förväntningen uppfylls (ex: en elev som presterar dåligt för att läraren inte tror på dem).