Offentlig tilsyn - Finanstilsynet Flashcards

1
Q

Opsummer offentligt tilsynet (Finanstilsynets) formål, grundlag, indhold og aktører med fokus på Formål: Finansiel stabilitet, tillid til finansielle virksomheder og markederne.
Grundlag: DK: FIL, særligt § 344 EU: ESA’erne, ESRB
Indhold: Tilladelse, inspektion, sanktion, temaundersøgelse, julebrev
Aktører: DK; Finanstilsynet, Forbrugerombudsmanden, Konkurrence- og forbrugerstyrelsen, SØIK, finansielle ankenævn, domstolene. EU; ESA’erne, særligt EBA

A

Formål:
- Formålet med offentligt tilsyn, herunder Finanstilsynet, er at sikre, at love og regler overholdes, især reglerne i lov om finansiel virksomhed (FIL) med tilhørende bekendtgørelser.
- Det overordnede mål med tilsynet er at fremme den finansielle stabilitet og tilliden til de finansielle virksomheder og markeder.

Grundlag:
- Reglerne om tilsyn har dobbelt grundlag: EU-initiativer og danske tiltag.
- På EU-plan findes forskellige myndigheder, herunder Det Europæiske Finanstilsyn (ESA), EU-banktilsynsmyndigheden (EBA), EU-værdipapir og markedstilsynsmyndigheden (ESMA), og EU-tilsynsmyndigheden for forsikrings- og arbejdsmarkedspensionsordninger (EIOPA).
- I dansk ret findes de fleste regler om tilsyn i FIL med tilhørende bekendtgørelser og vejledninger mv.

Indhold:
- Reglerne om tilsynsvirke er især knyttet til inspektioner, hvor regeloverholdelsen kontrolleres.
- Finanstilsynet har fokus på forebyggelse af nødlidende finansielle virksomheder og risikostyring.
- Offentliggørelse af tilsynsafgørelser er normal praksis, hvilket kan virke præventivt og opretholde tilliden til de finansielle institutioner.
- Informationsvirksomhed om tilsynsafgørelser bidrager til at udbrede kendskabet til Finanstilsynets fortolkning af reglerne og øger gennemsigtigheden.

Aktører:
- I Danmark er de centrale aktører i offentligt tilsyn Finanstilsynet, Forbrugerombudsmanden, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, SØIK, det finansielle ankenævn og domstolene.
- På EU-plan er det relevante organ ESA’erne, især EBA (EU-banktilsynsmyndigheden), der bidrager til regulering og tilsyn på tværs af medlemslandene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Opsummer det vigtigste om Finanstilsynets Organisation og opgaver med fokus på Statslig styrelse under erhvervsministeriet. Selvstændig bestyrelse.
Påser overholdelsen af FIL (FIL kap. 21). Væsentlighedshensyn.
Inspektioner, herunder af den finansielle virksomheds forretningsmodel
Tavshedspligt og åbenhed
§ 352 a redegørelser, § 347a/354a-b offentliggørelse, hjemmeside

A

Finanstilsynets Organisation og Opgaver:

  • Finanstilsynet er en statslig organisation under Erhvervsministeriet og har en selvstændig bestyrelse.
  • Missionen er at udforme et regelgrundlag og føre tilsyn, der understøtter tillid til det finansielle system og skaber fremtidsrettede vækstvilkår i en global økonomi.
  • Bestyrelsen består af udpegede medlemmer med forskellige baggrunde og har beføjelser til at træffe afgørelser og delegere kompetence.
  • Finanstilsynet påser overholdelsen af lov om finansiel virksomhed (FIL) og tager hensyn til den finansielle stabilitet i EU-lande.

Inspektioner og Væsentlighedshensyn:

  • Finanstilsynet gennemgår løbende indberetninger og foretager inspektioner i finansielle virksomheder for at undersøge deres forhold.
  • Tilrettelæggelsen af tilsynsvirksomheden sker ud fra et væsentlighedshensyn, hvor indsatsen fokuseres på de potentielle risici og skadevirkninger.

Tavshedspligt og Åbenhed:

  • Finanstilsynets medarbejdere er underlagt en skærpet tavshedspligt for at sikre beskyttelse af fortrolige oplysninger.
  • Der er undtagelser, hvor fortrolige oplysninger kan videregives, fx til bestyrelsen, anklagemyndigheden, Danmarks Nationalbank osv.
  • Finansielle virksomheder er også underlagt tavshedspligt, der beskytter deres egne fortrolige oplysninger og kunders oplysninger.
  • Efter finanskrisen er der øget åbenhed omkring tilsynets afgørelser, og der findes regler for offentliggørelse af tilsynsrelaterede oplysninger på virksomhedernes og tilsynets hjemmeside. Dette omfatter også § 352 a-redegørelser og vurderinger af finansielle virksomheder.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar det vigtigste om Finanstilsynets godkendelsesbeføjelser med fokus på Tilladelse til finansiel virksomhed
Fit&Proper godkendelse (nedlægge hverv)
Solvenstilsyn, kapitalkrav, særlige krav til SIFI-institutter, regnskab, revision
Adfærdstilsyn, forbrugerbeskyttelse, herunder god skik (fx Jyske Invest, Nordea, Sampension, Flexinvest Fri m.fl.
Hvidvask, whistleblowing, ratingbureauer

A

Finanstilsynet har en række godkendelsesbeføjelser, hvoraf de vigtigste omfatter tilladelse til finansiel virksomhed og Fit & Proper-godkendelse. For at drive finansiel virksomhed i Danmark skal virksomheden have Finanstilsynets tilladelse, og visse kvalificerede ejerandele skal også godkendes. Fit & Proper-godkendelse vedrører godkendelsen af direktion og bestyrelse til finansielle virksomheder for at sikre, at de er passende kvalificerede til deres roller.

Finanstilsynet fører også solvenstilsyn, som omfatter krav til de finansielle institutioners kapital og likviditet. Kapitalkravet skal sikre, at virksomhederne har tilstrækkelig kapital i forhold til de risici, de har påtaget sig. Derudover udfører Finanstilsynet adfærdstilsyn for at sikre, at virksomhederne overholder reglerne om forbrugerbeskyttelse, herunder god skik.

Hvidvask og whistleblowing er også under tilsyn af Finanstilsynet. Reglerne om hvidvask har til formål at bekæmpe kriminalitet, herunder terrorisme, ved at begrænse misbruget af det finansielle system til hvidvask af penge og finansiering af terror. Virksomheder under tilsyn skal etablere en whistleblower-ordning, hvor ansatte kan indberette overtrædelser af den finansielle regulering.

Endelig er der særlige krav til SIFI-institutter (Systemic Important Financial Institutions), som er de største finansielle institutioner i Danmark. Disse institutter er underlagt strengere krav og tilsyn for at reducere risikoen for, at de bliver nødlidende og skaber systemiske problemer.

Finanstilsynet har også tilsynsopgaver i forbindelse med overholdelse af regnskabs- og revisionsmæssige bestemmelser samt tilsyn med værdipapirmarkederne. De har kompetencer til at indhente nødvendige oplysninger fra finansielle virksomheder og deres leverandører, og de kan få adgang til virksomhedernes lokaler og underleverandører med henblik på tilsyn og indhentning af oplysninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Opsummer det vigtigste om finanstilsynets reaktionsmuligheder med fokus på Inddragelse af tilladelse
Servicemeddelelse, risikooplysning, straksforbedring
Påtale, påbud, redegørelse
Straf, herunder bøde, NB; nyt: administrative bøder
Krav om risikospredning – diversificeret portefølje

A

Finanstilsynet har en række reaktionsmuligheder, der strækker sig fra milde til voldsomme konsekvenser afhængigt af overtrædelsens karakter og alvor. De vigtigste reaktionsmuligheder er som følger:

  1. Inddragelse af tilladelse: Finanstilsynet kan inddrage tilladelsen til at drive finansiel virksomhed, hvis virksomheden ikke opfylder tilladelseskravene, begår grove eller gentagne overtrædelser af lovgivningen, eller ikke foretager de påbudte foranstaltninger inden for den fastsatte frist.
  2. Servicemeddelelse og risikooplysning: Finanstilsynet kan give servicemeddelelse, hvor der er en særlig risiko, som virksomheden skal være opmærksom på. Risikooplysning gives også, hvor der er en særlig forøget risiko, men uden at der foreligger en lovovertrædelse. Begge disse reaktioner er mere informative og kræver ikke yderligere handling fra virksomheden.
  3. Straksforbedring: Kan være aktuelt ved mindre alvorlige forseelser, som kan rettes med det samme, og virksomheden er enig i at gøre det.
  4. Påtale og påbud: Påtale gives ved mindre alvorlige overtrædelser, der er ophørt. Påbud gives, når der er en forseelse, der skal rettes inden for en frist. Et påbud kan omfatte pålæg om bestemte handlinger eller adfærd, som virksomheden skal overholde fremover. Hvis virksomheden ikke efterkommer påbuddet, kan tilladelsen inddrages.
  5. Redegørelse: Finanstilsynet kan påbyde en finansiel virksomhed at afholde udgifterne til en uvildig undersøgelse af bestemte forhold, hvis det er af væsentlig betydning for tilsynet med virksomheden, og det ikke er en sædvanligt forekommende undersøgelse.
  6. Bøde: Der er mulighed for at pålægge administrative bødeforelæg ved større overtrædelser, hvis virksomheden er enig. Der er også straffebestemmelser, der kan medføre bøde eller fængsel for visse overtrædelser, og virksomheder kan pålægges strafansvar efter reglerne i straffelovens kapitel 5.

Det er vigtigt at bemærke, at reaktionsmulighederne kan variere afhængigt af overtrædelsens art og alvor, og nogle reaktioner kan ankes, mens andre ikke kan. Finanstilsynet har beføjelse til at offentliggøre politianmeldelser, og der er også regler om forældelsesfrist for overtrædelser af lovgivningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nyt relateret til Finanstilsynet

A

Det vigtigste fra dette afsnit om nyt relateret til Finanstilsynet er:

  1. Finanstilsynet har udarbejdet en ny strategi for perioden 2025, som omfatter fire hovedmål:
    a) En robust finansiel sektor.
    b) En ordentlig finansiel sektor, hvor virksomhederne skal udvise god adfærd og integrere denne adfærd i virksomhedskulturen på alle niveauer for at sikre en ordentlig behandling af kunderne.
    c) Et tilsyn og regelsæt, der afspejler samfundets udvikling.
    d) Et fagligt og effektivt finanstilsyn.
  2. Finanstilsynets nye strategi indeholder mål om at bekæmpe hvidvask og terrorfinansiering ved at sikre, at de finansielle virksomheder er blandt de førende i denne indsats.
  3. Der er også fokus på at fremme god adfærd i ledelserne af de finansielle virksomheder og integrere denne adfærd i virksomhedskulturen for at sikre en ordentlig behandling af kunderne.
  4. Finanstilsynet ønsker, at den finansielle sektor medvirker til en kontrolleret omstilling til et mere bæredygtigt samfund med fokus på miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter.
  5. Endelig vil Finanstilsynet skabe betryggende rammer for brugen af nye teknologier, data og håndtering af de tilknyttede risici.

Disse mål og fokusområder udgør Finanstilsynets nye strategi og danner grundlaget for deres arbejde fremadrettet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly