Mykologi 270-275 Flashcards

1
Q

Mykologi inkluderar svampar. Vilken indelning hör dom till? Eukaryot eller prokaryot?

A

Eukaryot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka faktorer främjar svampinfektion?

A

Fukt, värme,neutropeni (avsaknad av neutrofiler) och rubbad normalflora.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur sprider sig svampsporer?

A

Från omgivningen. Tex. att man gräver (ombyggnation) i jorden och så tar sig svampsporerna in genom öppna fönster på sjukhuset och sprida sig till patienter med neutropeni (vanligen på hematologavdelningar och transplantionsavdelningar). Kan också spridas via krukväxter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad menas med att vissa svampar är oppurtonistiska mykoser? Vilken svamp anses vara en av de viktigaste oppurtonistiska mykoserna?

A

De infekterar endast via oppurtonistisk infektion, vilket innebär att infektion uppträder vid nedsatt immunförsvar. Hos en frisk individ tar immunförsvaret hand om svampen utan märkbara symtom. De flesta svampinfektioner är självläkande och ofarliga, men kan bli livshotande vid nedsatt immunförsvar. Behandling måste då sättas in så tidigt som möjligt. Candida ssp. är den viktigaste av jästsvamparna. Den ingår i normalfloran, återfinns på hud, mag-tarmkanal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Svampar som ger upphov till infektion hos människan är jästsvampar (encelliga) mögelsvampar (trådformiga). Nämn likheter och skillnader mellan jästsvampar och mögelsvampar!

A

Både mögelsvampar och jästsvampar är strikt aeroba för det mesta.
Jästsvampar: är encelliga, förökar sig asexuellt. Delar sig på samma sätt som bakterier. En del av jästsvamparna är kapslade precis som bakterierna. Kortare tillväxningstid.
Mögelsvampar: är flercelliga och växer som trådar som ständigt förgrenar sig. Förökning sker asexuellt och sexuellt med hjälp av sporer. Längre tillväxningstid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad gör dimorfa svampar speciella?

A

De kan växla mellan jäst och mögelform. Alltså mellan prokaryot och eukaryot. Omvandlas från mögel i omgivningen till jästsvamp i våra vävnader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka mikrobiologiska metoder använder man för att identifiera svampar?

A

Makroskopisk morfologi (koloniutseende på odlingsplatta, kan se med blotta ögat) och mikroskopisk morfologi (kan ej se med blotta ögat, elektronskjutning). Även PCR-teknik har blivit vanligare under senare år, för att identifiera svampen på molekylnivå (DNA,genetisk nivå). Svampar kan även klassificeras genom vart infektionen befinner sig på kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mykoser betyder svampinfektioner. Vilka olika grenar brukar de delas in i? Och vilka symtom, tecken och behandling?

A

Ytliga mykoser: Begränsade till till yttre lagren i hår och hud. Begränsade och milda, största problemet är av kosmetiska skäl. Symtom/tecken: Runda, fläckvisa flagande områden på överkroppen. Behandling: Schamponering av kroppen med mjällschampo.

Kutana mykoser: Orsakas av dermatofyter, De lever på dött keratin från hud och naglar. Kutana mykoser är därför lokaliserade till hud,hår och naglar. Slår till där små sprickor finns, som fötter/händer och där det är fuktigt och varmt. Överförs via direktkontakt eller via infekterade hudflagor. Går djupare ned än ytliga mykoser, orsakar klåda, fjällning, håravfall och ringformade hudförändringar. Långa behandlingstider då infektionerna är långsamma. både system och lokalbehandling.

Subkutana mykoser: Svampinfektioner i underhuden. Subkutana mykoser når enda ner till muskler,bindväv och ben. Förekommer i samband med mekanisk skada i vävnaden-tex vid taggstick trästicka eller liknande. Yttrar sig som absesser (varbölder). De är ofta kroniska, eftersom patienten ofta söker behandling så sent. Kirurgi används ibland.

Systemmykoser: Svampinfektioner som omfattar hela organsystem. Räknas som primära patogener. De kan ge svåra infektioner hos även friska individer. Ses dock vanligen hos AIDS-patienter och patienter med nedsatt immunförsvar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly