Kunnskap og mentale bilder - Forstå rollen til visuelle bilder i kunnskapsrepresentasjon, hukommelse og problemløsning Flashcards

1
Q

Hva er visuelle bilder?

A

Visuelle bilder er en type mentale bilder der man «ser» et objekt eller en scene skapes i sinnet i fravær av en visuell stimuli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan spiller visuelle bilder en rolle i kunnskapsrepresentasjon.

A

Kunnskap blir representert i form av det semantiske nettverket, et nettverk der konsepter er ordnet i nettverk på samme måte som konsepter er organisert på i sinnet.

Det semantiske nettverket består av noder som er forbundet av lenker. Hver node representerer en kategori eller konsept, og et antall egenskaper er angitt for hvert konsept. Egenskaper som gjelder for de fleste medlemmer av et konsept, lagres på noder på høyere nivå. Dette kalles kognitiv økonomi. Konseptene er plassert i nettverket på en slik måte at relaterte konsepter henger sammen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva menes med spredningsaktivering?

A

Spredningsaktivering er aktivitet som sprer seg langs en hvilken som helst lenke i et semantisk nettverk som er koblet til en aktivert node. Hvis man for eksempel bevege seg fra “kanarifugl” til “fugl” aktiverer noden ved “fugl” og koblingen vi bruker for å komme fra kanarifugl til fugl. Aktiveringen vil også spre seg til andre noder i nettverket. Aktivering av kanarifugl-til-fugl-veien i et semantisk nettverk vil aktiverer flere konsepter som er knyttet til “fugl”, for eksempel “dyr” og andre typer fugler. Resultatet av denne spredningsaktiveringen er at tilleggskonseptene som mottar denne aktiveringen blir “primet” og dermed lettere kan hentes fra minnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vis til et eksempel der man bruker visuelle bilder for å huske bedre.

A

Visuelle bilder spiller også en viktig rolle i hukommelse, spesielt i form av visuell hukommelse.

I et eksperiment som baserte seg på paret assosiert læring, ble deltakerne presentert for en liste med 15 substantiv-par, for eksempel båt-tre. En gruppe av deltakerne skulle gjenta parene i stillhet mens de ble presentert, og en annen gruppe skulle danne et mentalt bilde der de to elementene samhandlet. ¨

Da deltakerne senere ble gitt et ord, og skulle huske det andre ordet i substantiv-paret, husket deltakerne som laget mentale bilder i hodet mer enn dobbelt så mange ord som deltakerne som gjentok substantiv-parrene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vis til et til eksempel der man ved bruk av visuelle bilder husker bedre (billedoverlegenhetseffekten)

A

Bruken av visuelle bilder er også effektiv for å huske ord som er presentert enkeltvis. Hvor godt et ord huskes, avhenger av om det er konkret, abstrakt, eller et oppdiktet ord, samt hvor meningsfylt og detaljert det tilknyttede visuelle bildet i sinnet er.

Generelt husker vi bilder bedre enn ord. Dette fenomenet, kjent som “billedoverlegenhetseffekten”, skyldes at informasjonen representeres både gjennom visuelle trekk (bilder) og verbale etiketter (ord), noe som gir en form for dobbel koding.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan bruker vi visuelle bilder for å huske en rekkefølge riktig?

A

Visuelle bilder kan også være nyttige for å huske riktig rekkefølge av gjenstander ved å benytte den såkalte metoden for loci

Denne teknikken involverer å visuelt forestille seg en bestemt rute i tankene, som for eksempel veien fra inngangsdøren til loftet. Langs denne ruten plasserer du gjenstander du ønsker å huske. For eksempel kan du forestille deg en “hund” som sitter ved inngangsdøren, en “bok” på trappen, og et maleri av et “tog” på soverommet. Ideen er at ved å mentalt gå gjennom ruten igjen, vil du kunne huske gjenstandene du har plassert langs ruten i riktig rekkefølge, i dette tilfellet hund, bok og tog.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

På hvilken måte bruker man visuelle bilder i problemløsning? Trekk inn gestaltpsykologi.

A

Visuelle bilder blir også tatt i bruk i problemløsning. Ifølge gestaltpsykologene handler problemløsning om hvordan mennesker representerer et problem i tankene deres, og hvordan løsning av et problem innebærer en restrukturering av denne representasjonen. En måte å representere et problem er ved å se for seg et visuelt bilde i tankene, og dette kan være et hjelpemiddel til å generere en løsning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vis til et eksempel der man bruker visuelle bilder for å løse et problem.

A

Et eksempel på hvordan visuelle bilder blir brukt i problemløsning er når man skal prøve å finne en alternativ vei hjem ettersom den vanlige veien er blokkert. Da kan man se for seg et visuelt kart i sinnet, som man bruker for å prøve å finne den raskeste veien hjem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly