Hukommelse - Beskriv selvbiografisk hukommelse og den konstruktive naturen ved å huske med hverdagslige eksempler Flashcards

1
Q

Definer den selvbiografiske hukommelsen.

A

Den selvbiografisk hukommelsen defineres som hukommelsen vår for spesifikke opplevelser fra livet vårt, som kan inkludere både episodiske og semantiske komponenter.

Den er episodisk i den forstand at vi opplever selvbiografiske minner ved bruk av mental tidsreise, som refererer til opplevelsen av å reise tilbake i tid for å få kontakt med hendelser som har skjedd i fortiden.

Den er semantisk ved at minnene våre inkluderer historiske fakta og kunnskap som ikke er unik for noen bestemt tid eller sted.

Den selvbiografiske hukommelsen sies å være en slags integrasjon av episodisk og semantisk minne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Gi et eksempel på et selvbiografisk minne.

A

Et eksempel på et selvbiografisk minne er en barnebursdag fra barndommen.

Et slik minne kan inneholde episodiske elementer som minner om hvordan kaken så ut, hvem som var på festen og hvilke leker som ble lekt.

Det selvbiografiske minnet vil også ha semantiske minner som kunnskap om når festen fant sted, hvor familien din bodde på det tidspunktet og generell kunnskap om hva som vanligvis skjer på bursdagsfester.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar hvordan den selvbiogragiske hukommelsen er flerdimensjonal

A

Selvbiografiske minner er flerdimensjonale fordi de består av romlige, emosjonelle og sensoriske komponenter.

Vanligvis har disse minnene også elementer av selvrefleksjon og visuelle bilder, og de er ofte mer detaljerte og mer levende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar hvordan den selvbiogragiske hukommelsen er selektiv.

A

Noen minner husker vi bedre enn andre på grunn av deres spesielle eller følelsesmessige betydning (flashbulb-minner) eller på grunn av når de skjedde i livene våre (reminiscence bump).

Vi har også minner som ikke stemmer overens med det som faktisk har skjedd. Når folk rapporterer minner fra tidligere hendelser, kan de både utelate, forvrenge eller endre ting som har skjedd, og i noen tilfeller til og med rapportere ting som aldri har skjedd i det hele tatt.

Disse egenskapene til hukommelsen gjenspeiler hukommelsens konstruktive natur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva menes med hukommelsens konstruktive natur?

A

Det som menes med hukommelsens konstruktive natur er at minnene våre er konstruert basert på hva som faktisk skjedde pluss tilleggsfaktorer, som personens kunnskap, erfaringer og forventninger.

Denne tilnærmingen til hukommelse kalles “konstruktiv” fordi sinnet konstruerer minner basert på en rekke informasjonskilder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vis til et eksempel som viser hukommelsens konstruktive natur.

A

En studie som antydet at hukommelsen er konstruktiv var “War of the Ghosts”-eksperimentet.

Deltakerne fikk i oppgave å lese en fortelling fra et kanadisk urfolk. Deretter skulle deltakerne forsøke å gjengi denne historien mest mulig nøyaktig i flere intervaller over lengere og lengere tid.

Ifølge resultatene ble deltakernes gjengivelser av historien kortere enn originalen, inneholdt mange utelatelser og/eller unøyaktigheter, og hadde en tendens til å reflektere deltakerens egen kultur.
Flere elementer av det kanadiske urfolkets fortelling ble endret for å være mer konsistent med kulturen i England, landet deltakerne var fra. Et eksempel på en slik endring var at “kanoene” ble endret til “båter».

Minnene til deltakerne om historien ser ut til å være basert på to kilder. Den ene kilden var den opprinnelige historien, og den andre var det de visste om deres egen kultur. Denne ideen om at minner består av detaljer fra forskjellige kilder involverer et fenomen som kalles kildeovervåking, som er kjernen i den konstruktive tilnærmingen til minne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar hvilken informasjon vi bruker for å “huske” noe.

A

Hukommelse er en prosess som benytter seg av en rekke typer informasjon.

Den primære informasjonskilden for hukommelsen er informasjon fra den faktiske hendelsen, inkludert perseptuelle opplevelser, følelser og tanker som skjedde på det tidspunktet.

Ytterligere informasjonskilder som påvirker hukommelsen inkluderer folks kunnskap om verden, og ting som skjedde før eller etter hendelsen som kan bli forvekslet med selve hendelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva menes med kildeovervåking? Hva er kildeovervåkningsfeil?

A

Kildeovervåking omhandler prosessen der man bestemmer opprinnelsen til våre minner, kunnskap eller tro.

Kildeovervåking gir et eksempel på minnets konstruktive natur fordi når vi husker noe, henter vi minnet («Jeg hørte om skogbrannen») og bestemmer deretter hvor dette minnet kom fra («Det var enten fra radioen eller fra noen jeg vet”).

I mange tilfeller er den faktiske kilden til et minne svært viktig, for eksempel i øyenvitneforklaringer.

Hvis et vitne tror at den siktede var på åstedet, men viser det seg at man husker vedkommende fra butikken der du vanligvis kjøper dagligvarene dine, gjør du en såkalt kildeovervåkingsfeil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Gi et hverdagslig eksemple på den konstuktive naturen til hukommelsen.

A

Et eksempel på hukommelsens konstruktive natur kan være to personers oppfatning av hvordan en date gikk. For til tross for at begge personene blir utsatt for de samme opplevelsene, så kan oppfattelsen av de to hendelsene være ulike. Den ene personen kan ha en positiv opplevelse av daten, og mene at det var en god flyt i samtalen, god kjemi og ønske om å dra på en ny date. Den andre personen kan derimot ha en negativ opplevelse av daten, og oppleve å bli overkjørt i samtalene, vært hyggelig for høffelighetens skyld og har ikke et ønske om å gjenta daten siden hun fortsatt savner eksen sin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly