Hukommelse - Beskriv de grunnleggende minnesubsystemene og forstå rollen til casestudier for å gjenkjenne dem Flashcards
Forklar hva hukommelse er. Nevn de tre hovedtypene.
Hukommelse er prosessen involvert i å beholde, hente og bruke informasjon om stimuli, bilder, hendelser, ideer og ferdigheter etter at den opprinnelige informasjonen ikke lenger er til stede.
Det er vanlig å skille mellom tre hovedformer for hukommelse; sensorisk hukommelse, korttidshukommelse og langtidshukommelse.
Forklar hva sensorisk hukommelse er.
Sensorisk hukommelse er en type hukommelse som holder på all informasjon mottatt gjennom sansene i brøkdeler av et sekund. Den fungerer som et slags øyeblikksbilde av sensoriske inntrykk (syn, hørsel, lukt osv.), som gir hjernen tid til å bearbeide og avgjøre om informasjonen er viktig nok til å fokusere på og eventuelt overføre til korttidsminnet for videre behandling.
Forklar hva korttidshukommelse er.
Korttidshukommelsen lagrer en begrenset mengde informasjon i korte tidsperioder.
Forklar hva langtidshukommelse er. Nevn de ulike subsystemene.
Langtidshukommelsen er ansvarlig for å lagre informasjon over lengre tid. Langtidshukommelsen kan ses på som et «arkiv» som består av hendelser fra fortiden og bakgrunnsinformasjon som vi stadig konsulterer med mens vi bruker arbeidsminnet til å få kontakt med det som skjer i et bestemt øyeblikk.
Langtidshukommelse kan deles inn i eksplisitt hukommelse og implisitt hukommelse. Vi kan også skille mellom to typer eksplisitt minne: episodisk og semantisk. Det finnes en rekke forskjellige typer implisitt minne. Tre av hovedtypene er **prosedural minne, priming og klassisk betinging. **
Forklar hva ekspilistte minner er.
Eksplisitte minner er minner knyttet til hendelser og fakta, som vi spontant kan fremkalle. Eksplisitte minner blir beskrevet som bevisste fordi vi er klar over at vi har dem, og fordi vi enkelt kan gjenhente minnene eller kunnskapen, for eksempel på en eksamen.
Videre kan eksplisitte minner deles inn i episodiske og semantiske minner.
Forklar hva episodiske og semantiske minner er.
Episodiske minner er minner om hendelser og erfaringer der man var personlig involvert.
Semantiske minner er minner om fakta, spesifikke språk eller generell kunnskap.
Forklar hva implisitte minner er.
Implisitte minner handler om lærte ferdigheter, slik som å sykle eller å danse tango. Implisitte minner inkluderer også betingede responser. I motsetning til de eksplisitte minnene, er implisitte minner kategorisert som ubevisste, fordi vi ikke har klare detaljer om hvordan vi har lært disse ferdighetene, til tross for at vi kan utføre de bra.
Forklar hva proseduralt minne er.
Proseduralt minne, også kalt ferdighetsminne, involverer å vite hvordan man skal utføre visse handlinger og inkluderer kunnskapen som kreves for å utføre en handling.
Et proseduralt minne kan for eksempel omhandle det å knyte skoene sine. Det er en ferdighet som er vanskelig å forklare en annen person hvordan du gjør det, men når du tar tak i skolissene, gjør du det bare.
Forklar hva priming er.
Priming oppstår når presentasjonen av en stimulus påvirker en persons respons på den samme eller en relatert stimulus når den presenteres senere.
Et eksempel på priming er at det å se ordet fugl kan føre til at du reagerer raskere på en senere presentasjon av ordet fugl enn på et ord du ikke hadde sett, selv om du kanskje ikke husker å ha sett fugl tidligere. Priming kalles implisitt minne fordi priming effekten kan oppstå selv om deltakerne kanskje ikke bevisst husker den opprinnelige presentasjonen av priming stimuli.
Forklar hva klassisk betinging er.
Klassisk betinging oppstår når en nøytral stimulus er sammenkoblet med en stimulus som fremkaller en respons over tid, slik at den nøytrale stimulansen deretter fremkaller responsen.
Et eksempel på klassisk kondisjonering fra laboratoriet er å presentere en tone til en person etterfulgt av et pust av luft til øyet som får personen til å blunke. Tonen forårsaker i utgangspunktet ikke et øyeblink, men etter en rekke paringer med blåsingen, blinker personen som svar på tonen. Dette er implisitt minne fordi det kan oppstå selv om personen har glemt den opprinnelige sammenkoblingen av tonen og blåsingen.
Forklar hvilken betydning kasusstudier har hatt for vår forståelse for de forskjellige subsystemene i hukommelse.
Kasusstudier har vært medvirkende til å identifisere og forstå de forskjellige minnesubsystemene ved å undersøke hvordan hukommelsesfunksjoner påvirkes hos individer med spesifikke nevrologiske tilstander eller skader.
Forklar kasusstudien om H.M (svekket LTH)
En av de mest kjente case-studiene innen hukommelsesforskning omhandler pasienten H.M, som gjennomgikk en operasjon grunnet epilepsianfall. Under operasjonen fjernet H.M deler av hans mediale temporale lapp. Etter operasjonen ble anfallene redusert, men hans evne til å danne nye langtidsminner ble eliminert. Korttidshukommelse til H.M forble intakt, og han husket derfor hva som nettopp hadde skjedd, men han klarte ikke å overføre noe av denne informasjonen til langtidshukommelsen. Denne case-studien har fremhevet rollen til hippocampus i konsolidering av langsiktige minner, i tillegg til evidens om at korttids- og langtidsminner betjenes av separate hjerneregioner.
Forklar kasusstudien om K.F (svekket KTH)
En annen case-studie som viser til at korttids- og langtidshukommelsen blir representert i ulike hjerneregioner omhandler pasient K.F. En skade på området over den auditive cortex første til at K.F. hadde normal langtidshukommelse, men dårlig korttidshukommelse. K.F. sin dårlige korttidshukommelse ble indikert av flere tester, blant annet ved hans sterkt reduserte sifferspenn. Mens det typiske spennet er mellom fem og ni sifre, hadde K.F. et sifferspenn på to. Selv om K.F. sin korttidshukommelse var svekket, var hans langtidshukommelse stort sett intakt. Det ble indikert av hans evne til å danne og holde på nye minner om hendelser i livet hans.
Forklar case-studien om H.M (viser den implisitte naturen av prosedural hukommelse)
Et case-eksempel er H.M som hadde amnesi forårsaket av en fjerning av hippocampus. H.M deltok i en speil-tegnings-øvelse, som innebærer å kopiere et bilde du ser i et speil. Etter flere øvelser ble hun veldig god på dette. Men på grunn av hennes amnesi trodde hun hver gang at det var den første. H.M sin stadig forbedrende evne til å kopiere en stjerne sett i et speil, til tross for at hun ikke husket å ha gjort det tidligere, illustrerer den implisitte naturen av prosedural hukommelse.
Kort oppsummering av hva kasusstudiene sier oss om forholdet mellom LTH og KTH.
Resultatene av disse case-studiene viser til en dobbel dissosiasjon mellom korttidshukommelsen og langtidshukommelsen. Resultatene støtter ideen om at korttidshukommelsen og langtidshukommelsen forklares av forskjellige mekanismer, som kan virke uavhengig.