Hukommelse - Beskriv det prosedurale minnesystemet og de grunnleggende implisitte læringsparadigmene Flashcards

1
Q

Hva er eksplisitte minner?

A

Eksplisitte minner er minner knyttet til hendelser og fakta, som vi spontant kan fremkalle. Eksplisitte minner blir beskrevet som bevisste fordi vi er klar over at vi har dem, og fordi vi enkelt kan gjenhente minnene eller kunnskapen, for eksempel på en eksamen.

Videre kan eksplisitte minner deles inn i episodiske og semantiske minner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forklar hva episodiske og semantiske minner er.

A

Episodiske minner er minner om hendelser og erfaringer der man var personlig involvert.

Semantiske minner er minner om fakta, spesifikke språk eller generell kunnskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er implisitte minner?

A

Implisitte minner er en form for hukommelse som oppstår når en opplevelse påvirker en persons atferd, selv om personen ikke er klar over at han eller hun har hatt den opplevelsen. De implisitte minne handler om lærte ferdigheter, slik som å sykle eller å danse tango. Implisitte minner inkluderer også betingede responser. I motsetning til de eksplisitte minnene, er implisitte minner kategorisert som ubevisste, fordi vi ikke har klare detaljer om hvordan vi har lært disse ferdighetene, til tross for at vi kan utføre de bra.

Det er flere former for implisitte minner: proseduralt minne, priming og klassisk betinging.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er prosuduralt minne?

A

Proseduralt minne, også kalt ferdighetsminne, involverer å vite hvordan man skal utføre visse handlinger og inkluderer kunnskapen som kreves for å utføre en handling. Et proseduralt minne kan for eksempel omhandle det å knyte skoene sine. Det er en ferdighet som er vanskelig å forklare en annen person hvordan du gjør det, men når du tar tak i skolissene, gjør du det bare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er priming? (primingstimulus, teststimulus, repetisjonspriming)

A

Priming oppstår når presentasjonen av en stimulus (primingstimulus) endrer måten en person reagerer på en annen stimulus (teststimulus). Repetisjonspriming er en form for priming som oppstår når teststimulusen er den samme som, eller ligner, priming stimulusen.

For eksempel kan det å se ordet fugl føre til at du reagerer raskere på en senere presentasjon av ordet fugl enn på et ord du ikke hadde sett, selv om du kanskje ikke husker å ha sett fugl tidligere.

Repetisjonspriming kalles implisitt minne fordi priming effekten kan oppstå selv om deltakerne kanskje ikke bevisst husker den opprinnelige presentasjonen av priming stimuliene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er klassisk betinging?

A

Klassisk betinging er en annen form for implisitt hukommelse som parrer en opprinnelig nøytral stimulus med en biologisk viktig stimulus som utløser en naturlig respons.

Et eksempel på klassisk kondisjonering fra laboratoriet er å presentere en tone til en person etterfulgt av et pust av luft til øyet som får personen til å blunke. Tonen forårsaker i utgangspunktet ikke et øyeblink, men etter en rekke paringer med blåsingen, blinker personen som svar på tonen.

Dette er implisitt minne fordi det kan oppstå selv om personen har glemt den opprinnelige sammenkoblingen av tonen og blåsingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly