kapittel 10 Flashcards
Hva er hukommelse og glemsel?
Hukommelse er det vi kan huske og er limet som gir livet vårt sammenheng og mening. Glemsel er det som er borte fra hukommelsen.
Beskriv de forskjellige formene for hukommelse.
- Den sensoriske hukommelsen: Det er inntrykk fra omverdenen som blir lagret her, så må ha en stor kapasitet. Selv om den tar inn mange inntrykk, så er de der i ganske kort tid. Den blir delt i ulike lagre som er knyttet til de forskjellige sansene. Visuell hukommelse registrerer og oppfatter sanseinntrykk. Kan ved hjelp av den lage etterbilde av for eksempel et fotografi. Auditiv hukommelse holder fast på lydinntrykk, slik at vi kan klare å svare, selv om oppmerksomheten er mot noe helt annet. Den hjelper oss mye ved at vi hele tiden blir bombardert med sanseinntrykk.
- Korttidshukommelsen: Kan være at vi husker en adresse bare inntil vi har funnet det huset vi ser etter. Den har begrenset kapasitet, så nytt materiale kan skyve ut det som allerede er der. Er en del av den mer omfattende arbeidshukommelsen, der vi aktivt og bevisst bearbeider ny informasjon ved å sammenholde den med den kunnskapen vi har i langtidshukommelsen. - Langtidshukommelsen: Den rommer alt vi kaller vår kunnskap, våre erfaringer og våre minner, som vi ofte har glemt i mange år. Den har nær ubegrenset kapasitet og er nær forbundet med korttidshukommelsen. Kan i igjen bli delt i to ulike lagre: Den eksplisitte hukommelsen kan forklares som et lager for den kunnskapen vi kan bli bevisst, mens den implisitte inneholder en mer ubevisst form for viten som ikke på samme måte kan bli gjort til gjenstand for bevisstheten, og som heller ikke trenger det for at vi skal kunne bruke den. I den første (eksplisitte) er det vi gjemmer alle de faktiske kunnskapene og begivenhetene som vi kjenner til. Kan igjen deles i to grupper:
- Den episodiske hukommelsen er for personlige hendelser (minner). Man husker ofte hvor man var og hva man gjorde når spesielle hendelser skjedde.
- Den forrige er knyttet opp mot den semantiske, som består av all den kunnskapen vi har om virkeligheten, og som er formulert i ord. «En hest er et dyr», for eksempel. Inneholder også vår faktakunnskap om verden, som ikke nødvendigvis trenger å være riktig. Den handler om den mer upersonlige og abstrakte delen. Vi deler det vi kan inn i oppbygde kategorier eller klassifikasjonssystemer.
Den implisitte hjelper oss med å handle og orientere oss i vår omverden, uten at vi trenger å tenke eller være oppmerksomme på det. Kan også deles i undergrupper: - Prosedyrehukommelse gjemmer det meste av vår praktiske og sosiale viten, for eksempel om hvordan man spiller fotball, tolker ikke- verbal kommunikasjon, osv. Den kunnskapen kan i begrenset omfang bli formidlet gjennom ord, selv om den er en del av vår hukommelse. En fotballspiller kan for eksempel være en veldig god fotballspiller, men en dårlig trener, for her dreier det seg om å bruke den eksplisitte delen av hukommelsen.
- Perseptuell hukommelse som inneholder våre forestillinger om ting og gjenstander, dvs. hvordan ting smaker, ser ut, osv.
- Inneholder også hukommelse for emosjonelle reaksjoner. Her hører fobier og angstbetinginger til. For eksempel der lille Albert ble redd for rotta. Den implisitte er mer robust enn den eksplisitte og glemmes ikke like fort. Skal mye til for å glemme hvordan man sykler, for eksempel.
Hvorfor er det en grunn til å være kritisk til det vi husker?
Mye av det vi husker er ikke akkurat slik det var i virkeligheten, og vi får vanligvis tilføyd noe eller så blir sannheten vridd på for å fylle «tomrom» i det vi klarer å huske. Flere begivenheter som ligner hverandre kan blandes, og det er sannsynlig at en og samme hendelse i virkeligheten ikke er lik slik vi husker den to ganger etter hverandre.
Hvilke forskjellige faktorer påvirker hukommelse og glemsel?
Faktorer for hukommelse:
- Om begivenheten har hatt en spesiell betydning for oss, og om vi har tenkt over
den flere ganger.
- Om vi kommer i en følelsesmessig tilstand som minner om den tilstanden vi var i
da begivenheten fant sted.
- Husketeknikker eller mnemoteknikker- husker ting bedre ved å bygge dem inn i
rim eller oppramsinger. Man kan også knytte det til et visuelt forstillingsbilde. Faktorer for glemsel:
- -
-
Glemmer informasjon ved at vi ikke gjenoppfrisker den med jevne mellomrom, fordi det ikke lenger har noen betydning for oss.
Når vi mangler ledetråder til et minne, slik at vi ikke lenger kan få tilgang til det. Har ikke fått integrert det nok med andre sammenhenger, så kan ikke få skikkelig kontakt med det.
Noen begivenheter kan være vanskelige å huske fordi det blander seg med og blir forstyrret av andre lignende begivenheter.
Forklar sammenhengen mellom hukommelse, glemsel og læring.
En bra hukommelse og glemmer lite av det som er vesentlig å få med seg, jo mer læringsutbytte har man i forhold til folk som ikke klarer å presse inn like mye informasjon og holde den inne.