Kapitel 14: intergroup relations Flashcards
Discontinuity effect
Den markant större konkurrenskraften hos grupper när de interagerar med andra grupper, i förhållande till konkurrenskraften hos individer som interagerar med andra individer.
Tendensen för grupper att visa en level av tävlingsinriktning som är större än den tävlingsinriktningen som är visad av individerna.
Även om individer i gruppen kanske föredrar att samarbeta, när de går med i grupper, tenderar denna kooperativa inriktning att ersättas av en konkurrenskraftig inriktning
Corruptive effects of dominance
Denna cykel av dominans och motstånd sker mellan nationer, klasser, etniska grupper, könen och även små grupper i kontrollerade experimentella situationer.
Dessa maktskillnader hade en dramatisk effekt på produktiviteten och relationerna mellan grupperna.
tillräckligt med produkter för att göra mycket vinst.
Dessa resultat tyder på att precis som med konflikter inom en grupp, är ett säkert sätt att skapa konflikter att ge den ena parten mer tvångskraft än den andra
Tydligen, när det kommer till makt, är mer inte alltid bättre.
Scapegoat processes
Scapegoat theory = När grupper vänder sig mot en tredje parti som egentligen inte har skapat skadan
Den tredje gruppen är en syndabock, eftersom ilska som ursprungligen väckts av en annan grupp förskjuts på en mer utsatt grupp.
Syndbockesteorin utgår från att attacken av en syndabock ger utlopp för ilska och frustration, och den aggressiva gruppen kan då känna sig nöjd med att rättvisa har skapats.
Syndabock på gruppnivå inträffar när ingruppen som helhet har bestämt sig för en specifik målgrupp att skylla på sina problem
Att bli syndabock är mer sannolikt när en grupp har upplevt svåra, långvariga negativa tillstånd som hindrar dess framgång med att tillgodose sina mest väsentliga behov
Ingroup-outgroup bias
Att älska sin egen grupp framför alla andra.
“Varje grupp ger näring åt sin egen stolthet och fåfänga, stoltserar med att vara överlägsen, upphöjer sina egna gudomligheter och ser med förakt på utomstående”
På gruppnivå kallas denna tendens ingroup–outgroup bias, men på nationell nivå kallas der etnocentrism.
Double-standard thinking
Att bedöma sin egen grupps handlingar och egenskaper positivt, men se exakt samma beteenden eller uppvisningar negativt när utgruppen utför dem.
Ingroup positivity och outgroup negativity
In-grupp-utgrupp-bias är egentligen två fördomar kombinerade:
(1) den selektiva favoriseringen av ingruppen, dess medlemmar och dess produkter
(2) undantaget av utgruppen, dess medlemmar och dess produkter.
I många konflikter mellan grupper är dock favorisering inom grupper starkare än avvisande av utgrupper
Efter att ha granskat ett antal studier av konflikter mellan grupper, drog han slutsatsen att uttrycket av fientlighet mot utgruppen beror på likheten mellan in- och utgruppsmedlemmar, förväntade framtida interaktioner, vilken typ av utvärdering som görs och den konkurrenskraftiga eller samarbetsvilliga situationen mellan grupperna.
Sammantaget är dock ingruppskärlek starkare än outgrouphat
Outgroup homogeneity bias
Den perceptuella tendensen att anta att medlemmarna i andra grupper är mycket lika varandra, medan medlemskapet i den egna gruppen är mer heterogent.
De flesta gruppmedlemmar är snabba med att peka ut de många egenskaper som skiljer dem från de andra medlemmarna i sin egen grupp (“Varför, jag är inte alls som dem!”), men när de utvärderar medlemmar i utgrupper, de underskattar sin variation (“De ser alla likadana ut för mig”).
Group attribution theory
Att felaktigt anta att specifika gruppmedlemmars personliga egenskaper och preferenser, inklusive deras övertygelser, attityder och beslut, liknar preferenserna för den grupp som de tillhör.
Gruppmedlemmar tenderar att göra svepande uttalanden om hela utgruppen efter att ha observerat en eller två av utgruppens medlemmar. The law of small numbers = Att basera generaliseringar om utgruppen på observationer av ett litet antal individer från den gruppen.
Stereotyper
En socialt delad uppsättning kognitiva generaliseringar (t.ex. föreställningar och förväntningar) om egenskaperna och egenskaperna hos medlemmarna i en viss grupp eller social kategori.
Dessa förväntningar är baserade på stereotyper, som är kognitiva generaliseringar om egenskaper och egenskaper hos medlemmarna i en viss grupp eller social kategori. Stereotyper hjälper uppfattare att göra snabba bedömningar om människor baserat på deras kategorimedlemskap
Men stereotyper tenderar att vara överdrivna snarare än korrekta, negativa snarare än positiva och motståndskraftiga mot revision även när de direkt avvisas.