instud. Flashcards
1) Redogör för begreppet sensorisk adaptation. Vad är det? Vad fyller det för funktion? (2p)
Sensorisk adaption är när konstant stimulering av sinnesorgan ger minskad receptorpotential. Funktionen är att vi kan fokusera vår uppmärksamhet på informativa förändringar i omgivningen istället.
1) Beskriv innebörden av ”bottom-up” och ”top-down processes” i vår varseblivning. Ge ett exempel per begrepp (2p)
Bottom-up processering sker när våra sinnesceller hjälper oss uppfatta vår omgivning, exempelvis när vi ser en frukts färg och form.
Top-down processering sker när våra förväntningar och tidigare erfarenheter hjälper oss uppfatta vår omgivning, exempelvis när vi ska avgöra vilken frukt det är vi ser.
1) Karaktärisera dagseende (photopic) och nattseende (scotopic). Beskriv relevanta delar av näthinnan som förklarar skillnaden mellan dessa sätt att se (4p)
Dagseende (photopic) – Cones tappar färg och skärpa forever (gula fläcken).
Nattseende (scotopic) – Rods stavar sig framåt i svagt ljus medan i periferin letar efter vargar.
De flesta av tapparna är lokaliserade centralt på näthinnan och sitter särskilt tätt i foevan vilket gör att vi kan se skarpt. Stavarna, som sitter utanför gula fläcken gör att vi kan se i mörker.
a) Beskriv ”lateral inhibition” mellan receptorceller.
b) Vilken funktion fyller det för perceptionen?
c) Ge ett konkret exempel där vi vet att lateral inhibition sker (4p)
(Nämns bl a på perceptionsdemonstrationen och i föreläsningen om somatosensorik)
a)
Lateral Inhibition förhindrar lateral spridning av aktionspotentialer då stimulering av ett neuron hämmar aktivering av närliggande neuroner med hjälp av interneuroner.
b)
Vässar våra sinnen genom att dämpa effekten av vissa sinnesintryck och öka effekten av andra = mer nyanserad perception av vår omgivning som i sin tur gör att vi kan vidta lämpliga åtgärder som gagnar vår överlevnad exempelvis.
Lateral inhibition förhindrar också ett överflöd av information.
Visuell hämning gör att vi uppfattar kontraster och avgränsningar bättre.
Taktil hämning gör att vi kan bestämma den exakta kontaktpunkten för tryck mot huden.
Auditativ hämning förbättrar ljudkontrast och skärper ljudperceptionen
For example, when a small light is presented in a dark environment, receptors on the retina central to the stimulus are activated and transduce the visual information to the brain, while receptors that are peripheral to the stimulus send inhibitory signals that enhance the perception of darkness in the surrounding. This process has the effect of creating greater dark-light contrast and is responsible for the Mach band visual effect.
Hur kan vi med hörseln avgöra varifrån ett ljud kommer?
- Volym, det örat som är närmast ljudet kommer att höra ljudet lite bättre än det andra.
- Tidsskillnad, det örat som är närmast ljudet kommer att höra ljudet lite innan det andra örat.
- Örats utforming, som hjälper oss att lokalisera ljudets position.
Hur kan vi med hörseln avgöra hur hög en ton är, dess pitch?
Platsteorin - förklarar höga toner. Tonhöjder peakar på olika ställen på basilamembranet och detta kan hjärnan urskilja.
Frekvensteorin - förklarar låga toner. Håret i basilarmembranet vibrerar i samma takt som ljudvågen vilket gör att nervimpulser skickas iväg i samma takt och vi kan uppfatta dess pitch.
Volleyteorin - förklarar mellanhöga toner och säger att grupper av neuroner i hörselsystemet svarar på ett ljud genom att avfyra aktionspotentialer något ur fas med varandra så att när de kombineras kan en högre ljudfrekvens kodas och skickas till hjärnan för att analyseras.
Beskriv kort hur vi kan känna lukt
Luftburna molekyler kommer in i vår näsa vid inandning och landar i övre näshålan där de löses upp i mukos och når luktreceptorer. Därefter skickas elektriska signaler via Glomeruli i luktbulben. Via mitralceller skickas signalerna till olika delar av hjärnan, ex hippocampus eller amygdala.
Anatomi: Luktreceptorernas axon bindar tillsammans kranialnerv I som leder upp till luktbulben, där impulserna filtreras.
Därfrån leds till till tre olika ställen:
- amygdala (med koppling till emotionell upplevelse av lukt),
- hippocampus (med koppling till minnet av lukten)
- primära luktkortex, där lukten identifieras.
Från dessa tre områden leds signalen till thalamus eller hypothalamus, och sen vidare till frontalkortex, där beslutsfattande sker gällande lukten (närma eller fjärma: indikerar lukten något farligt och ska vi därför ta avstånd till det, eller indikerar den något angenämt och ska vi därför närma oss det).
Redogör för s k monokulära och binokulära ledtrådar till djupseende och skillnaden mellan dessa två typer av ledtrådar
binokulära 2x
monokulära 6x (SPR HST)
För att uppfatta djup tar vi hjälp av olika ledtrådar. Dessa kan delas in i binokulära (två ögda) och monokulära (enögda)
binokulära
- Retinal disparitet - smått olika bild av omgivningen. Genom jämförelse av bilder - avgöra närhet. Ju större retinal disparitet mellan bilderna desto närmare är objektet i fråga.
- Ögonen konvergerar vid närmande objekt.
monokulära
- textur - grov/slät
- skärpa
- höjd
- storlek över tid
- Placering
- Relativ storlek
1) Redogör för begreppet ljushetskontrast (brightness contrast)?
Ett stimulis brightness kan uppfattas som olika ljus i olika kontext.
Mot en mörkare bakgrund upplevs en grå cirkel vara ljusare grå än den faktiskt är och mot en ljusare bakgrund upplevs samma gråa cirkel vara mörkare grå än den är.
I båda fallen har den gråa cirkeln samma luminence. Mängden ljus som når ögat bestämmer därför inte lightness/brightness utan omgivningen gör.
1) Redogör för hur vi kan uppleva färg (4p)
Young-Helmholtz teori- tre typer av tappar (cones) som registrerar varsin färg.
långa våglängder - rött
korta våglängder - blått
mellanlånga - grönt
Herrings opponentprocessteori - De tre typerna av färgreceptorer ansvarar alla för två olika våglängder
red vs green
Det stavarna ger oss är främst svart vitt seende utan färger men då stavarna är 500 gånger ljuskänsligare än tapparna så är de bra att ha i svag belysning. Nu ser ju de flesta människor även med färg och hur det går till har det funderats mycket kring. För ett par hundra år sedan visste man att de tre färgerna blå grön och röd kunde additivt kombineras till mängder med färger. Young Helmhotz trikromatiska teori bygger på att det finns tre olika ljuskänsliga celler i ögat som tillsammans ger upphov till alla färgerna vi kan se.
Nu var det bara ett problem med denna teori och det var att det fanns röd grön färgblinda som ändå kunde se gult som kommer av en kombination av dessa färger. Dessutom har vi fenomenet med eftereffektfärger, för att praktiskt prova detta. Därför kom det fram en ny teori av Hering år 1870 som kallades opponent process teorin. Enligt denna teori har kan var och en av de tre slagen av tappar reagera på två olika färger: röd eller grön, blå eller gul, svart eller vit (se fig. 4.12).
Inte heller denna teori visade sig vara helt rätt. Istället blev det en tvåstegsmodell kallad dual process teorin som bäst kunde förklara färgseendet. Första steget är som i den trikromatiska teorin medan andra steget består av nervceller som fungerar som i opponent process teorin. Stöd för denna teori finns bland annat i mätning av nervaktiviteten i ögat med hjälp av mikroelektroder (i princip små nålar som man kan avläsa elektriska spänningar/nervimpulser med.
blur vs yellow
black vs white
Beskriv luktsystemets neurala struktur och funktion?
Funktion: varningssinne, rutten mat, gift, förmedlar vad som är attraktivt och eftersträvansvärt, leder till belöning
Neurala struktur: Luftburna molekyler kommer in i vår näsa vid inandning och landar i övre näshålan där de löses upp i mukos och når luktreceptorer. Därefter skickas elektriska signaler via Glomeruli i luktbulben. Via mitralceller skickas signalerna till olika delar av hjärnan, ex hippocampus eller amygdala.
Vi kan känna beröring av olika slag. Hur går det till?
Det finns receptorer i huden som ex är känsliga för tryck, sträckning, vibration ( sk mekanoreceptorer). När dessa receptorer aktiveras skickas en nervisgnal till hjärnan via ryggmärgen.
- Information om diskriminativ beröring, tryck, vibration och proprioception går via baksträngsbanan.
- information om lättare beröring och tryck går via anterolaterala funikeln.
Informationen processas i thalamus för att sedan gå vidare till primära somatosensoriska kortex.
Andra receptorer:
Förklara och ge två exempel på perceptuell konstans. Ange också vilken funktion detta fenomen fyller.
Perceptuell konstans: Föremålen upplevs som (nästan) oförändrade trots att näthinnebilden ändras.
Storlekskonstans: Innebär att det som upplevs som avlägset “förstoras” och det som tycks vara nära “förminskas”, så att storleken blir (nästan) konstant.
Funktionen för fenomenet är att vi på ett mer effketivt sätt hantera vår omgivning eftersom vi vet objekts specifika egenskaper och ser dessa som konstanta.
ex: bil långt borta eller bok i bokhyllan
Redogör för och jämför begreppen ”apperceptiv agnosi” och ”associativ agnosi”. (Olssons föreläsning om visuell perc )
Agnosi - oförmåga att på ett normalt sätt tolka syn- hörsel eller känselintryck.
Kan handla om svårigheter att få fram information kring ett sinnesintryck eller oförmåga till helhetsbild.
apperceptiv agnosi - oförmåga att utröna former, svårt att se skillnad mellan, känna igen eller rita av olika former.
associativ agnosi - beskriva men inte känna igen objekt
proposagonosi - ansiktblindhet
Purves beskriver två huvudsakliga nervbanor för visuell perception som förmedlar olika typer av information (dorsal and ventral stream).
- Redogör för dessa banor, den information de förmedlar och hur man kommit fram till att informationen skiljer sig mellan banorna.
ventral stream - what pathway leads to temporal lobe (visuell igenkänning)
dorsal stream - where pathway leads to parietal lobe (spatiala lokalisation)
Hur man kommit fram till detta:
I en studie med apor där aporna hade bilaterala skador i antingen temporalloben (ventral stream) eller parietalloben (dorsal stream)
Temporalskada- apa kunde inte se skillnad mellan objekt. Positiv förstärkning vi syn av föremål men kunde inte välja rätt vid ihopparning med annat föremål.
Parietalskada- apa kunde i avgöra var föremålet var i förhållande till ett annat. Inga problem att identifiera föremålen.