Inflammation och cellskada Flashcards
Inflammationsprocessen?
Steg 1: Cellskada orsakad av olika faktorer såsom fysisk skada, patogener ( som bakterier och virus), kemikalier eller autoimmuna reaktioner.
Steg 2: Inflammationen startar och blodkärlen utvidgas (vasodilation) som i sin tur ökar blodflödet till det drabbade området och rekrytering av leukocyter påbörjas.
Steg 3: Fagocytos och städning av mikrober och döda/skadade celler.
Steg 4: Cytokinfrisättning (signalproteiner) och reglering som kan antingen öka eller minska inflammationen beroende på hur situationen ser ut.
Steg 5: Reparation av skadad vävnad, och inflammationen avtar gradvis.
Kardinalsymtomen vid inflammation? (5)
- Rodnad, pga ökad blodcirkulation och vasodilation (utvidgning av kärl).
- Svullnad, som resultat av vävnadsödem, som innebär vätskeansamling vid det skadade området pga läckage från blodkärl.
- Värme, pga den ökade blodcirkulationen.
- Smärta, som kan orsakas pga irritation av nerver, känsligare nervvävnad och svullnad som resulterat i ökat tryck.
- Nedsatt funktion, Funktionsförlust har samband mellan vävnadsförstörelse från skadan, smärta och svullnad i området.
Reversibel och icke reversibel cellskada?
Revisibel cellskada: När en cell blir skadad återgår cellen tillbaka till dess normala tillstånd. (den reparerar sig själv).
Icke revisibel cellskada: När cellen inte kan reparera sig och genomgår apoptos eller nekros (beror på vilken typ av cellskada det handlar om).
vad är atrofi?
Minskad cellstorlek. minskat krav på ex muskeln när den är gipsad, muskeln behöver inte arbeta lika hårt. Orsaker till atrofi kan vara åldrande, svält, kronisk inflammation och syrebrist/ischemi ( blodkärl täpper igen-> minskat blodflöde-> ischemi-> ex hjärnans storlek minskar).
vad är Hypertrofi?
Ökad cellstorlek. Det bidrar till ökad storlek av organet. Fysiologiskt kan vi träna oss till större cellstorlek, detta sker även i puberteten och under graviditeten (bröstkörtlar och uturus). Cellerna “svullnar”. Patologiskt genom endokrin stimulering som ex struma ( förstoring av thyreoidea cellerna).
vad är Hyperplasi?
Ökat antal celler. Bidrar till ökad storlek av organet. Detta drabbar enbart celler som kan dela på sig (som är med i cellcykeln), aldrig i nervvävnad eller neuronen. Detta kan inträffa på en hormonell nivå gällande menstruationscykeln, funktionellt när man är på hög höjd får större produktion av erytrocyter (röda blodkroppar) och kronisk cellskada såsom valkar i händerna, när vi “nötar” på epidermis som leder till större produktion av celler som kan tillverka ett tjockare hudlager för att skydda oss.
Vad är metaplasi?
Förändring av differentiering, byter epitelcelltyp. Det är normala celltyper men på fel plats. Exempel: om man röker så sker en retning på körtelepitelet och epitelet mår ej bra och kan då byta epitel typ till något som är mer skyddande, om man slutar röka kan det gå tillbaka till det vanliga epitelet igen.
Vad är atypi?
Det avviker från det normala, och man kan se en oregelbundenhet i de celler man tittar på. Om cellerna ser annorlunda ut och avviker från det normala har vi en atypi, första stadie i något som inte är normalt men vi vet inte riktigt vad som är fel.
Vad är dysplasi?
Förändrad storlek, form eller organisation av celler i vävnad. Genetiska förändringar som ger oregelbundenhet. Om det fortgår kommer vi till en neoplasi där alla kontrollpunkter som finns i cellcykeln har satts ur spel, här finns inga spärrar, cellerna ökar. Benign neoplasi= godartad som stannar på samma ställe, malign= elakartad som kan sprida sig.
Vad är intracellulär inlagring?
Cellskada där de lagrar upp något som gör att funktionen blir svårare. Kan vara normalt, onormalt, endogent, exogent, farligt eller ofarligt. Celler kan lagra fett, glykogen, kolesterol, proteiner, melanin, exogena pigment och metaller, men det som leder till cellskada är när dessa lagras in på antingen fel ställe eller på fel sätt.
Vad är apoptos?
Fysiologisk celldöd som beror på att cellen är förprogrammerad att dö, slutar dela sig då den är för gammal, intra- eller extracellulära mekanismer, eller att den skapar vesiklar som sedan fagocyteras till intilliggande celler och försvinner till slut.
Vad är nekros?
Patologisk celldöd som beror på att cellmembranet sväller och brister, kan inte adaptera, ATP-tömning, om vi får en lokal inflammation, frisättning av makromolekyler, celldödande stress. Nekros kan ske vid en hjärtinfarkt. Spiller ut cellinnehåll i omkringliggande miljöer och skapar en inflammation eftersom dessa delar inte ska finnas extracellulärt.
Olika typer av nekros: Koagulationsnekros, liquefraktionsnekros, fettvävsnekros och ostig nekros.