Cirkulationssystemet Flashcards

1
Q

Atheroskleros, patofysiologin?

A

Atheroskleros innebär upphopning av plack inuti artärväggarna på grund av skador på endotelet (det inre cellskiktet av blodkärlen). Det kan leda till fettavlagringar på insidan av kärlen och förträngning av blodflödet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Atheroskleros, symtom?

A

Symtom utvecklas gradvis och kan vara asymtomatiska under lång tid. Det kan gå obemärkt förbi tills det resulterar i allvarliga medicinska tillstånd som hjärtinfarkt eller stroke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Atheroskleros, diagnostik?

A

Diagnostik inkluderar ofta blodprov för att mäta lipidnivåer, kolesterol och inflammation, samt bildgivande undersökningar som ultraljud, CT eller koronarangiografi för att bedöma graden av förträngning i artärerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Atheroskleros, behandling?

A

Behandling av atheroskleros fokuserar på att minska riskfaktorer och förhindra komplikationer. Det kan inkludera livsstilsförändringar som koständringar, motion och rökstopp samt läkemedel för att sänka blodtrycket, kolesterolnivåerna och förhindra blodproppar. I vissa fall kan kirurgiska ingrepp behövas för att öppna förträngningar eller bypassa blockerade artärer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Angina pectoris, patofysiologin?

A

Bröstsmärta!

Orsakas av begränsat blodflöde till hjärtmuskeln på grund av förträngda eller blockerade kranskärl. Detta leder till syrebrist i hjärtat och resulterar i bröstsmärta eller obehag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Angina pectoris, symtom?

A

Vanliga symtom på angina pectoris inkluderar en tryckande eller trängande känsla i bröstet, smärta som strålar ut till armarna, nacken, käken eller ryggen, andfåddhet, illamående och svettningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Angina pectoris, diagnostik?

A

Baseras vanligtvis på patientens medicinska historik, symtom och fysisk undersökning. Vidare diagnostik kan inkludera EKG för att identifiera eventuella förändringar i hjärtrytmen, stressprov för att utvärdera hjärtats respons på ansträngning, och ibland bildgivande undersökningar som koronarangiografi för att bedöma eventuella förträngningar i kranskärlen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Angina pectoris, behandling?

A

Behandling fokuserar på att lindra symtomen och förhindra komplikationer. Det kan inkludera livsstilsförändringar såsom kost och motion, läkemedel för att lindra smärta och förbättra blodflödet till hjärtat (t.ex. nitroglycerin, betablockerare), samt i vissa fall kirurgiska ingrepp som ballongvidgning eller bypassoperation för att återställa normalt blodflöde till hjärtat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hjärtinfarkt, patofysiologin?

A

Hjärtinfarkt uppstår när en blodpropp bildas och blockerar blodflödet till hjärtmuskeln, vilket resulterar i syrebrist och vävnadsskada. Detta kallas ischemisk hjärtsjukdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hjärtinfarkt, symtom?

A

Kan inkludera bröstsmärta eller obehag, smärta eller obehag i armar, rygg, nacke, käke eller mage, andfåddhet, illamående, kräkningar, svettningar och yrsel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hjärtinfarkt, diagnostik?

A

Diagnos av hjärtinfarkt baseras vanligtvis på patientens medicinska historik, symtom och EKG-förändringar. Blodprov för att mäta nivåer av troponin, ett protein som frigörs från skadad hjärtmuskelvävnad, kan också användas för att bekräfta diagnosen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hjärtinfarkt, behandling?

A

Behandling av hjärtinfarkt inkluderar smärtlindring med morfin och nitroglycerin, betablockerare för att minska hjärtats arbetsbelastning, trombocythämning med läkemedel som ASA, ADP-receptorantagonister och GP-IIb/IIa-hämmare för att förhindra blodproppar. Andra behandlingar kan inkludera lipidsänkande läkemedel, RAAS-blockerare och vid icke-ST-höjning myocardinfarkt (NSTEMI) antikoagulation med läkemedel som warfarin och lågmolekylärt heparin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hjärtarytmier, patofysiologin?

A

Hjärtarytmier är störningar i hjärtats normala elektriska rytm. Takykardi innebär att hjärtat slår för snabbt, medan bradykardi innebär att det slår för långsamt. Förmaksflimmer är en typ av arytmier där hjärtat slår oregelbundet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hjärtarytmier, symtom?

A

Symtom på hjärtarytmier kan vara olika beroende på typ och svårighetsgrad, men kan inkludera palpationer (hjärtklappning), yrsel, svimning, trötthet, andningssvårigheter och bröstsmärta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hjärtarytmier, diagnostik?

A

Kan göras genom EKG, Holter-övervakning (kontinuerlig EKG-övervakning under en längre period), eventrekordrar (bärbara enheter för att registrera hjärtaktivitet under symtom), elektrofysiologisk studie (EPS) och ibland bildgivande undersökningar som echocardiography.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hjärtarytmier, behandling?

A

Beror på typen och svårighetsgraden av arytmier. Det kan inkludera läkemedel som antiarytmika för att stabilisera hjärtrytmen, blodförtunnande medel för att förhindra blodproppar (särskilt vid förmaksflimmer), elektrisk kardioversion för att återställa normal rytm, pacemakerimplantation för att hantera bradykardi och ibland kateterablation för att avlägsna källan till arytmier. Livsstilsförändringar som att undvika koffein och alkohol kan också vara en del av behandlingen.

17
Q

Hypertoni, patofysiologin?

A

Högt blodtryck!

Hypertoni innebär förhöjt blodtryck, vilket innebär att trycket i blodkärlen är för högt. Patofysiologin kan vara komplex och involvera flera faktorer, inklusive ökad kärlresistans, ökat blodvolym eller hjärtats pumpkapacitet.

18
Q

Hypertoni, symtom?

A

Hypertoni är ofta asymtomatisk och upptäcks oftast vid en rutinmässig läkarundersökning. När symtom förekommer kan de inkludera huvudvärk, yrsel, trötthet, synförändringar och bröstsmärtor.

19
Q

Hypertoni, diagnostik?

A

Görs vanligtvis genom att mäta blodtrycket under flera tillfällen. Klassificering av hypertoni baseras på blodtrycksnivåerna och inkluderar mild, måttlig och svår hypertoni. Diagnostik kan också innefatta anamnes, EKG, livsstils- och laboratorieundersökningar.

20
Q

Hypertoni, behandling?

A

Inkluderar livsstilsförändringar såsom kost ändringar, motion och viktminskning. Läkemedel kan också ordineras, inklusive ACE-hämmare, ARB, diuretika, kalciumantagonister och alfa- och betablockare för att sänka blodtrycket. Obehandlad hypertoni ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt.

21
Q

Chock, patofysiologin?

A

Chock är ett tillstånd där otillräcklig vävnadsperfusion leder till att cellernas metabola behov inte kan tillgodoses, vilket resulterar i cellskada och potentiellt multiorgansvikt. Det finns olika typer av chock, inklusive distributiv, hypovolemisk, kardiogen och obstruktiv chock, som kan orsakas av olika underliggande tillstånd.

22
Q

Chock, symtom?

A

Symptom på chock kan variera beroende på typen av chock, men vanliga symtom inkluderar sänkt blodtryck, hudförändringar (kall, blek, cyanotisk eller varm och dilaterad hud), påverkat sensorium, oliguri eller anuri, och acidos.

23
Q

Chock, diagnostik?

A

Klinisk bedömning och patientens symptom. Diagnostiska åtgärder kan inkludera mätning av blodtryck, EKG, övervakning av vätskebalans genom att mäta urinproduktionen och andra laboratorietester.

24
Q

Chock, behandling?

A

Behandling av chock fokuserar på att återställa eller bibehålla vävnadsperfusion och syreleverans till kroppens organ. Det inkluderar syreterapi, vätsketerapi för att öka cirkulerande blodvolym, övervakning på intensivvårdsavdelningen, användning av vasopressorer för att öka blodtrycket och förbättra blodflödet, samt behandling av underliggande orsaker till chocken.

25
Q

Hypotoni, patofysiologin?

A

Hypotoni innebär lågt blodtryck, vilket kan uppstå av olika anledningar inklusive dehydrering, blödning, hjärtproblem eller neurologiska tillstånd. Det kan leda till otillräcklig blodcirkulation och syretillförsel till kroppens organ.

26
Q

Hypotoni, symtom?

A

Kan inkludera yrsel, svimning, svaghet, trötthet, blekhet, kallsvettighet och en känsla av att svimma (presynkope). Det kan också förekomma snabb hjärtrytm.

27
Q

Hypotoni, diagnostik?

A

Mäta blodtrycket och ta en anamnes för att identifiera underliggande orsaker. EKG och andra tester kan användas för att bedöma hjärtfunktionen och andra faktorer som kan påverka blodtrycket.

28
Q

Hypotoni, behandling?

A

Behandling av hypotoni fokuserar på att identifiera och behandla den underliggande orsaken. Det kan innebära ökad vätskeintag, ökat saltintag, användning av kompressionsstrumpor, undvikande av alkohol och försiktighet när man stiger upp. Justering eller avbrott av mediciner som kan sänka blodtrycket kan också vara nödvändigt. I svåra fall kan läkare ordinera läkemedel som kortikosteroider eller vasopressorer för att höja blodtrycket och förbättra cirkulationen. Regelbunden fysisk aktivitet och motion kan också bidra till att reglera blodtrycket.

29
Q

Hjärtinsufficiens, patofysiologin?

A

Hjärtinsufficiens, även kallad hjärtsvikt, uppstår när hjärtat inte kan pumpa tillräckligt med blod för att möta kroppens behov av syre och näringsämnen. Det kan bero på olika orsaker, inklusive ischemisk hjärtsjukdom, hypertoni, diabetes och klaffsjukdomar.

30
Q

Hjärtinsufficiens, viktiga begrepp?

A

Diastolisk svikt: Svikt i hjärtats förmåga att slappna av och fylla sig med blod under vilofasen.

Systolisk svikt: Svikt i hjärtats förmåga att pumpa ut tillräckligt med blod vid varje sammandragning.

Forward failure: Svikt i att pumpa blod framåt ut i kroppen.

Backward failure: Svikt i att pumpa blod bakåt, vilket kan leda till stas i lungorna (vänstersvikt) eller stas i kroppen (högersvikt).

31
Q

Hjärtinsufficiens, Skillnad på höger och vänster svikt?

A

JA, skillnad på höger och vänster svikt!

Högersvikt → stas i kroppen. Hjärtat orkar inte pumpa tillräckligt med blod framåt ut i kroppen. (Forward failure)

Vänstersvikt → Minskad cardiac output, stas i lungorna. Bakåtriktad, “Som att drunkna i sitt eget vatten”. Kan vara livsfarligt. (Backwards failure). Det vill säga, hjärtat orkar inte pumpa tillräckligt med blod framåt och ackumulerar istället blod baåt in i lungorna.

32
Q

Hjärtinsufficiens, symtom?

A

Symtom på hjärtsvikt inkluderar andningsbesvär, trötthet, nedsatt kondition, cyanos, viktuppgång, ödem, och mag-tarm symptom.

33
Q

Hjärtinsufficiens, diagnostik?

A

Diagnos av hjärtsvikt kan göras genom klinisk undersökning, auskultation, röntgen av hjärtat/lungorna, mätning av BNP-nivåer, EKG, ekokardiografi, koronarangiografi, MR och kroppsvikt.

34
Q

Hjärtinsufficiens, behandling?

A

Behandling av hjärtsvikt kan innefatta diuretika, ARB, ACE-hämmare och betablockerare. Vid svår hjärtsvikt kan inotropa läkemedel användas för att öka hjärtats kontraktionsförmåga, digitalis för att stärka hjärtat, eller till och med mekaniska interventioner som pacemaker, mekaniska pumpar eller hjärttransplantation i allvarliga fall.

35
Q

Arteriell insufficiens, patofysiologin?

A

Arteriell insufficiens uppstår när pulsådrorna inte kan leverera tillräckligt med syrerikt blod till vävnaden på grund av olika orsaker, såsom atheroskleros eller minskat blodflöde. Det leder till ischemi och syrebrist i de drabbade områdena.

36
Q

Arteriell insufficiens, symtom?

A

Symptom på arteriell insufficiens kan inkludera claudicatio intermittens (bensmärta vid ansträngning som lindras vid vila), kritisk ischemi med smärta i vila, sår och risk för gangrän, samt akut ischemi med symtom som 5P: smärta, blekhet, pulsbrist, parestesi (domningar) och förlamning.

37
Q

Arteriell insufficiens, diagnostik?

A

Diagnos av arteriell insufficiens innefattar anamnes för att identifiera riskfaktorer som hypertoni, diabetes, och höga blodfetter. Klinisk undersökning med inspektion och palpation av pulsar, samt olika tester som ankeltrycksmätning, ankel-arm-index, tåtrycksmätning och gångmattetest. Vidare diagnostik kan inkludera ultraljud och doppler, MR- eller DT-angiografi, samt blodprov för att bedöma blodfetter, leverfunktion, inflammationsmarkörer och andra relevanta parametrar.

38
Q

Arteriell insufficiens, behandling

A

Behandling av arteriell insufficiens kan innebära livsstilsförändringar som rökstopp och gångträning för att främja nybildning av nya blodkärl. Läkemedel som ASA eller antikoagulantia kan användas för att minska risken för blodproppsbildning. Vid behov kan endovaskulär ballongvidgning (PTA) eller kärlkirurgi genomföras för att återställa blodflödet. Det är också viktigt att behandla underliggande riskfaktorer såsom högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes. Vid eventuell sårinfektion måste även detta behandlas, även om det för närvarande inte finns några läkemedel med dokumenterad effekt för arteriell insufficiens i sig.