Hoorcollege 4 Flashcards

Online identiteit vs Identiteit online

1
Q

Identiteit

A

Identiteit heeft twee componenten. De identiteit die jij zelf uitdraagt en wat mensen van jou vinden. Deze identiteiten kunnen ook contrasteren. Hoe jij zelf bent en hoe anderen jou zien kan ver uit elkaar lopen.
Identiteit ligt niet vast, het verandert. Het ligt eraan met wie je bent, waar je leeft, in welke tijd je leeft, het verandert constant. Daarom heet dit ook wel Identity Construction.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Personal identity

A

Personal Identity (I) is wie je denkt dat je zelf bent en hoe jij je presenteert naar de buitenwereld. Hoe denk je over jezelf en hoe presenteer jij jezelf.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Social identity

A

Social Identity (We) is hoe je je aanpast per groep. het is zelfcategorisatie tot groepslidmaatschappen. Je kan hierin worden toegewezen of erin worden geboren.
Als je je in een groep begeeft is je sociale identiteit meer aanwezig. Je ziet jezelf meer in de context van de groep.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Belang van identiteit (Adams & Marshall, 1996)

A

Identiteit leidt tot een mate van zelfverzekerdheid en zelfbegrip. Sociale media laat jou hier veel over nadenken. Als je je op een bepaalde manier presenteert kunnen andere mensen jou ook begrijpen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Identity Status Model (Marcia, 1966)

A

Dit model is niet empirisch, het is een conceptie van hoe identiteitsconstructie verloopt. Het gaat wel allemaal over adolescenten.

Twee aspecten zijn belangrijk:
-Exploratie
-Binding

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Exploratie (Identity Status Model)

A

Adolescenten zijn op zoek naar een bepaalde identiteit. Er is nog geen identiteit. Een moment of gebeurtenis waar oude waardes of keuzes worden herzien en nieuwe alternatieven worden onderzocht

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Binding (Identity Status Model)

A

Adolescenten hebben een bepaalde identiteit gevonden en aangenomen. Adolescenten hebben een bepaalde identiteits gerelateerde keuze gemaakt en komen hier niet snel op terug. Dit gebeurt in fases:

-Identity Diffusion
-Identity Forclosure
-Identity Moratorium
-Identity Achievement

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Identity Diffusion

A

Fase waarin de adolescent nog niet het gevoel heeft dat hij keuzes wil of kan maken. Ze zijn heel onverschillig, er wordt niet nagedacht. Er gebeurt eigenlijk nog helemaal niets.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Identity Forclosure

A

Fase waarin de adolescent zich bindt aan een bepaalde rol, doel of waarden in de toekomst zonder daar over na te denken. Er is geen exploratie maar wel een identiteit, vaak omdat je zo bent opgegroeid en opgevoed. Deze fase wordt sterk gehecht aan familiebanden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Identity Moratorium

A

Fase waarin de adolescent zich midden in een crisis bevindt. Er wordt veel nagedacht, er is geen identiteit meer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Identity Achievement

A

De fase waarin de adolescent in een identiteitscrisis ondervonden heeft, een (nieuwe) commitment is aangegaan en zijn (nieuwe) identiteit aan het vormen is. Je krijgt een nieuwe identiteit omdat je zelf meer hebt nagedacht en geëxploreerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kritiek op Identity Status Model

A

We zien identiteit niet als iets dat vast ligt. Het model is te veel gericht op de finaliteit van identiteitsvorming. Ook is het alleen gericht op adolescentie, terwijl er daarna ook een identiteitscrisis kan ontstaan. Identiteit kent geen ideaal eindpunt. Identiteitsontwikkeling is afhankelijk van het individu, de nabije sociale omgeving, en andere sociaal-maatschappelijke factoren. Op dit moment wordt identiteit gezien als een levensloopproces, het duurt je hele leven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Identiteit vroeger

A

Vroeger werd identiteit gezien als iets wat vastlag. Je werd ermee geboren. Je sociale klasse, je afkomst, het land waarin je geboren bent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ontwikkeling identiteit

A

De laatste honderd jaar is er een Paradigm shift gekomen. Mensen begonnen te vinden dat identiteit niet vast lag. Dit kwam zo omdat mensen aan meer invloeden werden blootgesteld. mensen gingen meer reizen, er kwam een toename van media en de komst van het internet heeft een hele grote rol gespeeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Identiteit nu

A

Omdat identiteit niet meer vastligt wordt er nu gesproken van identification in plaats van identiteit.

Identiteit is nu multidimensionaal, iets wat flexibel is en nooit stopt, het is een continue proces. Je kan ook meer dan één identiteit hebben.

Identiteit wordt beïnvloed door:

  • De keuzes die we maken
  • Dominantie ideologieën in de maatschappij (bijvoorbeeld: homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd door de dominante ideologie in de maatschappij)
  • De tijd, plek en maatschappij waarin we leven en met wie we omgaan

Dit alles leidt ertoe dat we als mens multiple selves hebben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Verschillende identiteiten (multiple selves)

A

Mensen hebben de ‘’now’’ selves en de ‘’possible’’ selves. De now selves zijn de selves die je nu hebt en de possible selves zijn de selves die je nog kan of wil worden. (Markus & Nurius, 1986)

Possible selves: de identiteiten die je denkt dat je in de toekomst zal hebben en die een rode draad zijn bij het vormen van doelen en motivaties voor de toekomst. Dit kan positief of negatief zijn. Je wilt iets bereiken of je wilt iets vermijden. De possible selves geeft de mogelijkheid om te experimenteren met toekomstige identiteiten.

17
Q

Actual self (self concept): public self

A

Zoals we ons voordoen in het bijzijn van de meeste mensen. een subjectieve perceptie van je ‘’ik’’. Hoe je jezelf voor zou stellen aan anderen. Het is er al wel en voor iedereen bekent.

18
Q

True self/real self: wie je bent

A

Geeft de ware ik weer. Wie je zelf vind dat je echt bent. Bevat kwaliteiten die je hebt en die sociaal gezien graag wil laten zien. Wordt niet altijd (volledig) weergegeven in het echte leven. We laten de true self alleen zien aan een selecte groep mensen. Het is er al wel, maar nog niet voor iedereen bekent, nog niet helemaal weergegeven.

19
Q

Ideal self: wie je zou willen zijn

A

Eigenschappen die je ideaalgezien zou willen hebben (hopen, wensen, doelen). ideal self motiveert mensen om te veranderen of te verbeteren. Hoeft niet gelijk te zijn aan de true self, vaak zijn deze zelfs niet gelijk. Ideal self is iets wat we nog moeten bereiken. het ligt vaak buiten ons bereik. Het is er nog niet, het is een self uit de toekomst. Hoe dichter je bij de ideal self bent, hoe beter jij je psychisch voelt.

20
Q

Psychische problemen door de verschillende selves

A

Als je true self en ideal self te ver uit elkaar liggen kunnen er psychische problemen ontstaan. Als je je ideal self bereikt, wordt dat je true self. Als je geen ideal self meer hebt, heb je geen doelen meer in je leven en kan je vrij weinig hebben om voor te leven, dit kan leiden tot psychische problemen.

21
Q

Online identity

A

Online identiteit is de identiteit die gebruikers van het internet definieert in online gemeenschappen (vaak een pseudoniem). Je geeft jezelf online een identiteit die anders is dan je echte identiteit. Je doet jezelf anders voor dan in het echt.

Online Identity: A sophisticated conceptualization of an individual’s online self persona. Er is een hele nieuwe andere identiteit dan in het echt.

22
Q

Identity online

A

Identity Online: An identification and self-presentation (or representation) of the individual on the internet. Hoe je je online presenteert, nog steeds net zoals in het echt.

Internet is een belangrijk middel om jezelf mee te presenteren.
Er is een sterke identiteit op blogs, in vlogs, Facebookpagina’s. Je kan in één opslag zien wat iemand uit wilt dragen (bijvoorbeeld: Jamie Oliver wilt een identiteit uitdragen als iemand die graag kookt).

23
Q

Authenticiteit (in de context van Identity Online)

A

Maar hoe authentiek is die Identity Online dan nog. Literatuur heeft het vaak over geregisseerde authenticiteit. Je past dingen aan, je bewerkt dingen, je laat dingen weg. Het is wel authentiek maar wel aangepast.

Mensen zitten ook niet echt te wachten op onflatteuze plaatjes. Mensen willen mooie (sociaal wenselijke) plaatjes zien.

Het blijft een discussie over wat authentiek is.

24
Q

Het internet, wat kun je ermee qua identiteit?

A

Het internet is een geschikt middel omdat je zo makkelijker sociaal volwassen kan worden. Je kan verschillende persoonlijkheden proberen en verschillende aspecten van je persoonlijkheid exploreren.

Voorbeelden zijn dating sites, forums.

24
Q

The presentation of the self in everyday life (Goffman, 1959)

A

Theatre: human interaction is a performance. (Het hele leven is een theater en de interactie tussen de mensen is een performance. Mensen zijn heel de dag alleen maar aan het acteren. De wereld is een podium)

Zijn visie had twee delen:

  • Frontstage acting (impression management): waar de voorstelling zich afspeelt. (In het bijzijn van andere mensen)
  • Backstage acting: waar de rollen geoefend worden. (Bij je familie)

Alle mensen zijn performers en hebben allemaal verschillende personages.

24
Q

Internet-affected social compensation hypothesis (Valkenburg & Peter (2008)

A

Is een gevolg van Online Identity Experiments.

De onderzoekers vonden vooral voordelen voor eenzame adolescenten. Online kunnen ze sociale skills oefenen en zo worden ze daar ook offline beter in. Ze kunnen bijvoorbeeld beter vriendschappen maken. ook kunnen ze experimenteren met identiteiten die ze in het echte leven niet kunnen laten zien. En het is een manier om possible selves uit te proberen.

24
Q

Online Identity Experiments

A

Wanneer we doen alsof we online iemand anders zijn. Dit kan in minder extreme mate door sommige aspecten van jezelf weg te laten (bijvoorbeeld: niet laten zien dat je veel naar school moet en alleen vakantie foto’s delen). Maar het kan ook extreem zijn en je helemaal anders voor doen dan je bent (bijvoorbeeld: zeggen dat je een man bent terwijl je een vrouw bent in het echt, een extreem voorbeeld hiervan is catfishing).

Motieven voor de experimenten zijn:

  • Spel (niks te doen hebben, uit verveling)
  • Nieuwsgierigheid
  • Therapeutish (online een andere sexuale identiteit ontdekken bijvoorbeeld)
  • Indruk maken
  • Sociale status verhogen (anonieme poëten bijvoorbeeld)
  • Vermijden van pesterijen
  • Persoonlijkheid (mensen met sociale angsten kunnen hier veel baat bij hebben bijvoorbeeld)

Gevolgen hiervan is de internet-affected social compensation hypothesis (Valkenburg & Peter (2008).