Hoorcollege 10 Flashcards
Sociale netwerksites en sociaal kapitaal
Sociaal kapitaal
Het betekent dat je sociale netwerk je te hulp kan schieten. Je hebt bronnen die je vooruit kunnen helpen in je sociale netwerk. Het gaat om de bronnen/voordelen die we ontvangen van ons sociale netwerk (alles sociale connecties).
Die sociale connecties en de daaruit volgende voordelen kunnen verschillen in de vorm en functie, van kleine voordelen tot hele grote voordelen. (tastbaar - geld, ontastbaar - emotionele steun).
Het gaat niet per se om de dingen die je krijgt maar om de dingen die je potentieel kan krijgen.
Positieve effecten van sociaal kapitaal
- Gezondheid (mensen met hoog sociaal kapitaal zijn gezonder)
- Financieel (mensen met hoog sociaal kapitaal zijn stabieler)
- Sociaal psychologisch welzijn
- Dringt criminaliteit terug
Afname sociaal kapitaal door internet
Doordat mensen meer op het internet zitten zou het sociaal kapitaal af nemen omdat mensen minder in contact kwamen met hun omgeving. Ook zijn mensen mobieler, hierdoor zijn ze minder gebonden aan de plaats waar ze vandaan komen waardoor sociaal kapitaal in stand houden moeilijker is.
Er is meer individualisering, sociale onrust, afname participatie van publieke activiteiten en wantrouwen. Dit zijn indicaties van de afname van minder sociaal kapitaal.
Hoe word sociaal kapitaal gevormd?
Jij als persoon kent iemand. Dit is een verband. Er kunnen sterke verbanden (strong tie) en minder sterke verbanden zijn (weak tie). Dit hangt af van hoe goed je iemand kent en hoe vaak je iemand zit.
In een sociaal netwerk kun je via de verbindingen positieve of negatieve relaties hebben. Ook kan een verband bestaan uit eenrichting of tweerichtingsverkeer (influencers zijn een voorbeeld van eenrichtingsverkeer). Frequentie speelt ook een rol, hoe vaak je iemand ziet.
Weak ties
Loose connections between individuals who may provide useful information or new perspectives for one another but typically not emotional support (gebasseerd op informatie, kan ook online ontstaan)
Strong ties
Are strong connections that are tightly knit and emotionally close relationships (vaak mensen die je direct kent zoals familie)
Des te sterker de band, des te meer bronnen
Sociaal kapitaal: bridging
Weak ties dragen bij aan bridging sociaal kapitaal. Je kent de persoon niet zo goed, maar deze persoon heeft nieuwe informatie of perspectieven. Je gaat buiten je bubbel en bridged naar iemand anders, er is een brug.
Sociaal kapitaal: bonding
Strong ties dragen bij aan bonding. Het gaat om het nog sterker maken van de relatie die er al is. Het gaat om emotionele relaties.
Sociaal kapitaal en SNS
Uniek is dat op SNS veel mensen uit je sociale netwerk samenkomen in een zichtbaar ‘netwerk’. Je kan makkelijker contact houden/hebben met je sociale netwerk. Je weak en strong ties komen samen.
Doordat we mobieler zijn kunnen er bepaalde connecties verdwijnen om ons heen. Maar SNS maakt het mogelijk deze connecties te vinden en daar weer contact mee te onderhouden.
Ook is er een sociaal kapitaal dat mogelijk wordt gemaakt door SNS: Maintained social capital
Dus via SNS kunnen er drie soorten sociaal kapitaal zijn: bridging, bonding, maintained.
Maintained social capital
Maintained social capital = bronnen/voordelen van connecties uit een eerdere community die nu op lange afstand wonen (waar eigenlijk geen contact meer mee was). Dus je kan weer relaties opbouwen met personen als die eigenlijk uit je leven zijn verdwenen.
Ellison et al. (2007)
Hoe Facebook sociaal kapitaal beïnvloed
Ze vonden dat mensen die minder tevreden waren met hun leven op de campus en minder tevreden waren met zichzelf er meer baad bij hadden om online bridging social capital op te bouwen.
Mensen hadden ook het gevoel dat ze meer bonding social capital konden opvragen online. Bij deze mensen was er geen verschil tussen mensen met een positieve uitkijk en een negatieve uitkijk.
Conclusie is dat het gebruik van Facebook goed is voor zowel bridging, bonding en maintaining social capital. Met name mensen met lage eigenwaarde en die niet tevreden zijn met het leven heeft het gebruik van Facebook een nog positiever effect op bridging social capital.
Steinfield et al. (2008)
Het effect van het gebruik van Facebook en sociaal psychologisch welzijn op bridging sociaal kapitaal
Ze vonden dat het gebruik van Facebook een sterke voorsapeller van bridging social capital. Dus als je in jaar 1 meer Facebook gebruikt heb je in jaar 2 meer bridging social capital (dit geldt nog sterker voor mensen met een lage eigenwaarde).
Onafhankelijke studies lieten ook zien dat SNS altijd een positieve relatie met bridging sociaal kapitaal heeft. SNS heeft ook een positief effect op bridging sociaal kapitaal. Maar er is meer onderzoek nodig om te zien of SNS een positieve relatie met bonding sociaal kapitaal heeft en of SNS een positieve relatie met maintain sociaal kapitaal heeft.
Vormen van interactie op SNS
Eerdere studies keken alleen naar SNS gebruik in het algemeen. Maar het gebruik van SNS is geen eenduidig gedrag, maar bestaat uit verschillende activiteiten. Communicatie op een SNS is meestal ‘interface-driven’. Je kunt directe berichten sturen naar mensen, posts delen, like of op reageren en je kan je status updaten, dus posten. Deze vormen kunnen misschien een verschillend effect hebben op de vormen van sociaal kapitaal.
Deze vormen worden in de literatuur onderscheden als:
-Directed communication
-Broadcasting
-Consumption
Directed communication
- Prive bericht aan een specifiek persoon of personen
- Publieke interacties op SNS gericht aan een specifiek persoon of personen
- Status updates gericht aan een specifiek persoon of personen
Directed communication is goed voor je sociaal kapitaal.
Broadcasting
-Status updates en wall posts gericht aan iedereen
Broadcasting is ook goed voor je sociaal kapitaal (je deelt iets, je laat zien dat je er nog bent en mensen kunnen reageren).