Hoofdstuk 9 Flashcards
Tussenvraag 9.1. Is in de openigscasus voldaan aan dit vereiste? Met andere woorden, berust de ontwikkeling van Oral E Vision op uitvinderswerkzaamheden?
Zie H9 blz. 146
Het lijkt er niet op. Als Philips gelijk heeft en het enige verschil met het al bestaande type is dat de E Vision rechtsom draait in plaats van linksom, dan is dat niet heel inventief. Het ligt voor de hand dat zoiets bedacht wordt.
Tussenvraag 9.2. Kun jij een voorbeld geven van een geval waarin het voor een bedrijf verstandig is om er juist niet voor te kiezen om een octrooi vast te laten leggen?
Als het recept van bijvoorbeeld een medicijn geheim is en er moeilijk achter te komen is wat er precies in zit, dan kan het handig zijn om geen octrooi aan te vragen. Anders kan iedereen zien wat er in zit en komt het na 20 jaar vrij, zodat iedereen het kan kopiëren.
Tussenvraag 9.3. Waarom zou dit art 9 ROW in de wet zin opgenomen?
Zie blz. 148
Een octrooi kan alleen worden gevestigd als het nieuw is. In feite kan een octrooi dan in een ander land niet meer worden geregistreerd als het al in Nederland vastligt. Het behoort dan al tot de stand van de techniek. In de praktijk zou een uitvinder meteen moeten beslissen over internationale bescherming. Nu heeft hij daar een jaar de tijd voor.
Tussenvraag 9.4. Leg uit dat volgens sommigen het downloaden van muziek legaal is, maar het uploaden (beschikbaar stellen op internet) niet.
Bij het uploaden van muziek zorg je ervoor dat je de liedjes beschikbaar stelt voor anderen. Alleen de maker heeft het recht om zijn muziek openbaar te maken. Het downloaden van een nummer mag wel mits het gebeurt voor eigen gebruik.
Tussenvraag 9.5. Als zanger Guus Meeuwis thuis in zijn studio een liedje op een demotape heeft gezet, maar twee weken later brengt Frans Bauer het nummer uit op CD, wie heeft dan het auteursrecht?
Guus Meeuwis. Het lied was zintuiglijk waarneembaar op het moment dat hij het op de tape zette.
Tussenvraag 9.6. Kan een bedrijf meerdere intellectuele eigendomsrechten hebben op een logo?
Op een logo kan een auteursrecht rusten en een merknaam.
Tussenvraag 9.7. Plegen Eva en Arjan uit de openingscasus inbreuk op het merkrecht van Proctor & Gamble?
Ja, de naam van Oral E Vision is dan wel niet precies gelijk aan Oral B Vision, maar de namen lijken zodanig op elkaar dat verwarring bij de consument voor de hand ligt.
Tussenvraag 9.8. Waarom zou dat verboden zijn? Ten behoeve van wie is deze bepaling vooral bedoeld?
Zie blz. 158
Dat is ter bescherming van de schuldeisers. Als onterecht in de handelsnaam staat dat het om een BV gaat, dan zou de schuldeisers kunnen denken dat hij de ondernemer niet in privé kan aanspreken.
Patent
Een octrooi wordt ook wel een patent genoemd. Het is een exclusief recht dat de bedenker van een nieuw product de mogelijkheid geeft om als enige zijn uitvinding te exploiteren. In die zin krijgt hij van de overheid een monopolie. Onder uitvinding wordt verstaan een nieuw product of productieproces of een tot dan toe onbekende verbetering van een product of productieproces. Ook wel: Nieuw Inventief Industrieel toepasbaar
Licentie
Een licentie kan gezien worden als een vergunning waarmee de concurrent toestemming krijgt om de vinding te exploiteren. Daar moet uiteraard wel voor betaald worden.
PCT-procedure
Patent Cooperation Treaty, een verdrag waarbij zo’n 120 landen zijn aangesloten.