Hoofdstuk 7 Flashcards
Tussenvraag 7.1. Hoe hoog, denk je, is het wettelijk minimumloon (per maand) voor een 20 jarige bij een volledig dienstverband? En voor een 30 jarige?
Per 01-07-2008 bedraagt het bruto minimumloon voor 40 uur in de week ongeveer €835 voor een 20 jarige en €1355 voor een 30 jarige.
Tussenvraag 7.2. Hebben Sanne en Manon in de openingscasus een arbeidsovereenkomst?
Sanne heeft een contract voor onbepaalde tijd. Er is een gezagsverhouding, ze levert arbeid (15u in de week) en ze krijgt loon. Ze heeft dus een arbeidsovereenkomst.
Manon heeft een oproepcontract. Er is een gezagsverhouding, ze levert arbeid (al zeker een jaar iedere zaterdag) en ze krijgt loon. Ook zij heeft een arbeidsovereenkomst, doordat ze wekelijks werkt.
Tussenvraag 7.3. Huub krijgt van zijn baas een contract voor 2 jaar. Na afloop wordt dat verlengd met twee jaar. Vlak voor het verstrijken van dat tweede contract zegt zijn baas dat er geen werk meer is en dat het contract niet verlengd zal worden, kan dat zo maar?
Nee, dat kan niet. Het contract dat hij krijgt aangeboden is weliswaar zijn derde op rij voor onbepaalde tijd, maar de totale duur is inmiddels langer dan drie jaar. Hij is dus met het verstrijken van de termijn voor onbepaalde tijd in dienst gekomen.
Tussenvraag 7.4. Docent Theo moet op stagebezoek. Hij rijdt met een auto van de school twee keer tegen een andere auto. De eerste keer op de parkeerplaats van het bedrijf waar de student stage loopt en de tweede keer op de parkeerplaats van de AH waar hij op de weg terug stopt voor een pakje sigaretten. Wie is er aansprakelijk?
We gaan ervan uit dat het een fout was van Theo en dat aan het eerste vereiste is voldaan. Daarna moet er gekeken worden of de schade is gemaakt in dienst van de werkgever.
In het eerste geval is dit zo, dus de werkgever is aansprakelijk.
In het tweede geval niet, omdat de werkgever Theo niet heeft gevraagd een pakje sigaretten te kopen. Nu is Theo zelf aansprakelijk.
Tussenvraag 7.5. Stel, werknemer Tony rijdt, terwijl hij een pakje wegbrengt voor zijn baas Jeroen, 90 waar hij 80 mag en veroorzaakt een ongeluk. Eric heeft daardoor aanzienlijke schade. Wie is aansprakelijk?
Stap 1: Pleegt de werknemer een onrechtmatige daad. Ja? Dit is in strijd met de wet dus onrechtmatig, er is schade, er is causaal verband tussen de schade en de onrechtmatige gedraging en dus is het de schuld van Tony.
Stap 2: Gebeurde dit in dienst van Jeroen? Ja, er staat dat Tony reed voor zijn baas Jeroen.
Stap 3: Was dit opzettelijk of bewust roekeloos? In ieder geval niet opzettelijk, Tony deed dit niet expres. Hij neemt een klein risico door te hard te rijden, maar niet zodanig dat dit tegen het opzettelijk aanrijden was.
De werkgever is uiteindelijk aansprakelijk.
Tussenvraag 7.6. Is Rob’s Outdoor BV aansprakelijk voor de schade van Sanne?
Zie openingscasus H7
De werkgever moet zorgen voor veilige omstandigheden. Uit de casus blijkt echter dat Sanne en Manon nooit is verteld dat ze niet recht onder de mensen aan de klimwand mogen staan. Dat duidt op onvolledige werkinstructies. De werkgever is aansprakelijk voor de schade
Tussenvraag 7.7. Een verzekeraar wil van werknemer Wil af, omdat hij niet meer functioneert. Wil is op 1 maart 1994 begonnen. Op 20 maart 2008 wordt ontslag aangevraagd en dat wordt op 6 juli verleend door het CWI. Er staat geen opzegtermijn in het contract. Wanneer is de laatste werkdag van Wil?
Voor de werkgever geldt dat de periode die hij moet hanteren bij opzegging afhankelijk is van het arbeidsverleden van de werknemer. Op 6 juli werkt Wil er veertien jaar en een beetje. Dit betekend een opzegtermijn van 3 maanden. Door de goedkeuring van het CWI krijgt de werkgever 1 maand korting. Wil zijn laatste dag is op 30 september.
Tussenvraag 7.8. In de openingscasus wordt Sanne op staande voet ontslagen. Is dat mogelijk?
Ontslag op staande voet zal moeilijk zijn, omdat de ongelukjes niet vallen over sub b,j of k.
Arbeidsovereenkomst
'De arbeidsovereenkomst is de overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. Drie voorwaarden: In dienst van Arbeid Loon
Bewuste roekeloosheid
Bij bewuste roekeloosheid kan gedacht worden aan ernstig verwijtbaar gedrag van de werknemer. Hij neemt dan zodanige risico’s in de uitvoering van zijn taak dat hij het risico aanvaardt dat er iets mis kan gaan. Zo ernstig dus, dat het bijna opzettelijk is.