Hoofdstuk 5: Zuren en basen Flashcards
Wanneer ligt het evenwicht van een reactie naar links?
Bij sommige evenwichtsreacties wordt de evenwichtstoestand bereikt als slechts een kleine fractie van de uitgangsstoffen omgezet is in reactieproducten. We zeggen dan dat het evenwicht links ligt.
Wanneer ligt het evenwicht van een reactie naar rechts?
Bij andere evenwichtsreacties wordt de evenwichtstoestand bereikt als de uitgangsstoffen bijna volledig omgezet zijn in reactieproducten. We zeggen dan dat het evenwicht rechts ligt.
Waaruit is een hydroniumion opgebouwd (toon in de chemische formule)
Een H+-ion in water is altijd gebonden aan een watermolecuul. Het samengesteld ion dat zo ontstaat is het oxoniumion, H3O+(aq), ook vaak hydroniumion genoemd.
Wat is een basische oplossing?
Een basische oplossing is een mengsel van water en een stof die we een base noemen. Het kenmerk van een basische oplossing is een bittere, zeepachtige smaak. Voorbeelden zijn kalkwater, ammonia en natronloog.
Een base bevat veel …-ionen en een zuur bevat veel …-ionen.
Een base bevat veel OH--ionen (hydroxide-ionen) en een zuur bevat veel H+-ionen (protonen).
Hoe gaat de berekening voor de Ph-waarde?
Een gangbare maat voor de zuurgraad van een oplossing is de pH, de negatieve logaritme van de concentratie H3O+-ionen:
pH = –log [H3O+(aq)]
Wat is een zuur base indicator?
Een zuur-base-indicator is een kleurstof die gevoelig is voor de pH van de oplossing. Een indicator bestaat uit moleculen die in twee vormen kunnen voorkomen, elk met een eigen kleur.
De evenwichtsconstante Kw noemen we de waterconstante of het ionenproduct van water. De waarde van het ionenproduct is, net als bij ‘gewone’ evenwichtsconstanten alleen afhankelijk van de temperatuur. Bij 298 K geldt:
Kw=
Kw = [H3O+][OH–] = (1,0 × 10–7) (1,0 × 10–7) = 1,0 × 10–14
We onderscheiden zure, neutrale en basische oplossingen op grond van de relatieve H3O+- en OH–-concentraties. Bij welke concentraties is de pH hoger dan 7 en bij welke lager dan 7?
Waarmee berekenen we de basegraad (pOH)?
Naar analogie van de pH kunnen we de basegraad of pOH definiëren: pOH = –log [OH–].
Hoe basischer een oplossing, des te groter is [OH–] en des te lager is de pOH-waarde.
Waar zijn de kleurindicatoren van een zuur-base-indicator op gebasseerd?
De kleuromslag van een zuur-base-indicator vindt plaats tussen bepaalde pH-waarden, die voor elke indicator vastliggen en die voor elke indicator anders zijn.
Wat is de definitie van een zuur volgens de algemene Brønsted-Lowry-theorie:
een zuur is een deeltje (molecuul of ion) dat een H+-ion (proton) kan afstaan: een protondonor. Het deeltje dat na het afsplitsen van H+-ionen overblijft noemen we het zuurrestion (of kortweg zuurrest) van het zuur. We onderscheiden sterke en zwakke zuren.
Wanneer is een zuur een meerwaardig zuur?
Er zijn zuren die meer dan één H+-ion per molecuul kunnen afstaan, zoals zwavelzuur en fosforzuur. Dat zijn meerwaardige zuren.
Wat is een instabiel zuur?
Zuren die niet in zuivere vorm voorkomen, maar alleen in lage concentraties in de oplossing, zoals koolzuur en zwaveligzuur, noemen we instabiele zuren.
Wat zijn organische zuren?
Organische zuren, zoals azijnzuur, zijn protondonors met een koolstofskelet. Ze hebben alle één of meer COOH-groepen. Het H-atoom dat aan de COOH-groep zit, kan als H+-ion aan een watermolecuul worden overgedragen, de overige H-atomen kunnen niet worden afgesplitst.