Hoofdstuk 2: Chemische binding Flashcards
Wat is de ionbinding (elektrovalente binding)?
Dit is de binding tussen ionen in verbindingen waarbij de ionen worden gevormd door de volledige overdracht van elektronen van het ene element naar het andere.
Wat gebeurt er als er een ionbinding ontstaat?
De binding ontstaat doordat de elektrostatische aantrekkingskracht tussen ionen van tegengestelde lading groter is dan de elektrostatische afstotende kracht tussen ionen van gelijke lading.
Door vorming van de ionen bereiken de atomen een (stabiele) edelgasconfiguratie.
Met welke fromule berekenen we de Coulombenergie (ECoulomb)?
Hierin is f een constante die van het gebruikte eenhedenstelsel afhangt. Verder zijn q1 en q2 de ladingen van de deeltjes en is r de afstand tussen beide deeltjes.
Naar welke energie toestand streven alle systemen binnen de chemie?
Naar een toestand van minimale energie.
Als twee gelijk geladen deeltjes elkaar naderen treedt een …. van de potentiële energie op: ECoulomb is ….
Als twee gelijk geladen deeltjes elkaar naderen treedt een verhoging van de potentiële energie op: ECoulomb is positief. Het kost immers energie om de deeltjes bij elkaar te brengen
Als twee tegengesteld geladen deeltjes elkaar van oneindige afstand naderen, treedt een …. van de potentiële energie op: ECoulomb is …..
Als twee tegengesteld geladen deeltjes elkaar van oneindige afstand naderen, treedt een verlaging van de potentiële energie op: ECoulomb is negatief en er komt energie vrij bij nadering.
Hoe vormen NA en Cl een stabiele elektronen configuratie?
. Als een natriumatoom (1s2 2s2 2p6 3s1) zijn buitenste elektron afstaat, ontstaat een Na+-ion met de stabiele edelgasconfiguratie van neon (1s2 2s2 2p6). Als een chlooratoom (1s2 2s2 2p6 3s2 3p5) een elektron opneemt, ontstaat een Cl–-ion met de edelgasconfiguratie van argon (1s2 2s2 2p6 3s2 3p6).
De potentiële energie van de reactie tussen twee enkelvoudige atomen M en X tot een ionenpaar M+X– in de gasfase kunnen we weergeven met de formule:
Is het energetisch gunstiger voor moleculen om losse paren te vormen of om een roosterbinding aan te gaan?
De wisselwerking tussen alle ionen samen heeft tot gevolg dat de energiewinst bij vorming van een rooster groter is dan van losse ionenparen. De energie die vrijkomt bij vorming van een rooster uit de afzonderlijke vrije ionen in de gasfase, noemen we de roosterenergie.
Wat is de atoombinding?
Een atoombinding (of covalente binding) is een binding waarbij twee atomen een elektronenpaar delen. Elk atoom levert per atoombinding één elektron. De atoombinding komt tot stand, omdat atomen streven naar een edelgasconfiguratie.
Is een atoombinding of een ion binding sterker?
De atoombinding is een sterke binding, maar in de meeste gevallen zwakker dan de ionbinding.
Hoe noemen we een atoombinding die bestaat uit twee identieke atomen?
Dit noemen we ook wel homonucleaire moleculen, dat wil zeggen: opgebouwd uit dezelfde atomen.
Wat gebeurt er bij H2 als de elektronen wolken elkaar overlappen?
Dat wil zeggen dat de elektronenwolk van het ene atoom onder invloed komt van de kern van het andere atoom en omgekeerd. De aantrekkende krachten tussen de twee atomen (de aantrekking tussen de positief geladen kern van het ene atoom en het elektron van het andere atoom) zijn groter dan de afstotende krachten. Er vormt zich een atoombinding tussen beide waterstofatomen.
Wat kunnen we concluderen uit de volgende tabel?
Dat de meest energetisch gunstige situatie zich in situatie 3 bevindt voor 2 waterstofatomen.
Alle atomen vertonen een tendens om over te gaan in een edelgasconfiguratie. Wat is hiervan het gevolg?
Daarom streven atomen ernaar hun buitenste baan vol te maken op een manier zoals in figuur 2.2 is getekend.
Hoe noemen we de afstand tussen twee atomen waar er een balans tussen afstoting en aantrekking bestaat?
De bindingsafstand of bindingslengte.
Wanneer twee verschillende atoomsoorten een atoombinding vormen, waar bevindt zich dan het elektronen paar?
Als twee verschillende atoomsoorten een atoombinding vormen, ligt het gemeenschappelijk elektronenpaar in het algemeen niet precies in het midden tussen de twee atomen. Het ene atoom trekt er als het ware wat harder aan dan het andere.
Wat is de elektronegativiteit van een elektronenpaar?
De mate waarin een atoom een bindend elektronenpaar naar zich toe trekt noemen we elektronegativiteit. Het meest elektronegatieve atoom krijgt hierbij een klein overschot aan negatieve lading
n een molecuul waterstofchloride bijvoorbeeld bevindt zich het gemeenschappelijk elektronenpaar dichter bij het chlooratoom dan bij het waterstofatoom. De elektronegativiteitswaarden van Cl en H bedragen respectievelijk 2,8 en 2,1. Wat is hiervan het gevolg?
chloor is elektronegatiever dan waterstof. Het gevolg is dat het Cl-atoom een iets negatieve lading draagt (δ–) en dat het H-atoom in dezelfde mate positief (δ+) is.
In formule: Hδ+ – Clδ–
Welke elektronegativiteits grenzen hanteren we voor een (apolaire) atoombinding, een polaire atoombinding en een ionbinding?
Hoe … het verschil in elektronegativiteit hoe ionogener de binding is.
Hoe groter het verschil in elektronegativiteit hoe ionogener de binding is.
Hoe heet het verschil tussen de gemeten en de berekende bindingsenergie?
De stabilisatie-energie.
Als er een asymetrische verdeling van het gemeenschappelijk elektronenpaar tussen twee niet-metalen plaats vinden hoe noemen we dit dan?
Dit is een polaire atoombinding (of polair covalente binding)
Wat is het dipoolmoment?
Een dipoolmolecuul is een molecuul met polaire atoombindingen waarin het centrum van de positieve lading niet samenvalt met dat van de negatieve lading.
Een dipoolmoment is een vectorgrootheid. Dit betekent dat het zowel een grootte als een richting heeft.