Hoofdstuk 4: Reactiesnelheid en chemisch evenwicht Flashcards
Deeltjes in een stof zijn constant in beweging, wanneer spreken we van een effectieve botsing?
Niet elke botsing tussen twee deeltjes heeft een reactie tot gevolg. We spreken van een effectieve botsing als de botsing tot een reactie leidt.
Wat is een belangrijke voorwaarde voor het plaats vinden van een effectieve botsing die een (chemische) reactie tot gevolg heeft?
Een heel belangrijke factor voor een effectieve botsing is de energie die de deeltjes samen hebben bij de botsing. Om te kunnen reageren, moeten deeltjes bij botsing een minimale hoeveelheid energie bezitten.
Wat bepaalt de snelheid van een reactie?
(tip: denk aan effectieve botsingen)
hoe groter het aantal botsingen per seconde, des te groter het aantal effectieve botsingen en des te sneller de reactie.
Is bij een exotherme reactie de energie van de beginstoffen of van de reactieproducten groter?
Bij een exotherme reactie is de energie van de beginstoffen groter dan die van de reactieproducten: er wordt energie afgestaan aan de omgeving (in de vorm van warmte, licht of elektriciteit).
Is bij een endotherme reactie de energie van de beginstoffen of van de reactieproducten groter?
Bij een endotherme reactie is de energie van de reactieproducten groter dan die van de beginstoffen: er wordt energie onttrokken aan de omgeving.
Als de kinetische energie kleiner is als de activeringsenergie kan er dan een reactie plaats vinden?
Nee, als de kinetische energie kleiner is dan de activeringsenergie, kan de overgangstoestand niet ontstaan en zal de reactie niet verlopen.
Wanneer bevindt een reactie zich in de overgangstoestand?
Tussen het begin en het eind van de reactie bevindt de stof zich in een zogenaamde overgangstoestand. In de overgangstoestand zijn oude bindingen gedeeltelijk verbroken en nieuwe bindingen al gedeeltelijk gevormd.
Waarom zal een exotherme reactie zodra deze eenmaal is begonnen zichzelf in stand kunnen houden?
Als maar een klein aantal moleculen de nodige activeringsenergie heeft gekregen, is de vrijkomende reactie-energie al voldoende om andere, en steeds meer, moleculen over de energiedrempel heen te helpen. Vandaar dat, als een exotherme reactie eenmaal verloopt, deze zichzelf verder in stand houdt.
Waarom is de geometrie van een molecuul voor een botsing van belang?
Als de moleculen elkaar op een andere wijze naderen, dan leidt dit niet tot een reactie. De geometrie van de botsing is dus van belang.
Hoe drukken we de reactiesnelheid uit om deze onafhankelijk van de omvang te maken?
We drukken de toe- of afname van de hoeveelheid stof uit in de verandering van de concentratie van de stof.
Neemt de totale concentratie NO2 toe of af in de volgende reactie.
Door de reactie neemt de [NO2] af. Daardoor neemt de botsingskans tussen moleculen NO2 af en loopt de reactie dus langzamer. De hoeveelheid omgezet NO2 binnen elk volgend tijdsinterval is minder, dus de daling van de concentratie van NO2 is ook minder
Wat houdt het meten van de reactiesnelheid concreet in?
Het meten van de reactiesnelheid houdt in dat we de concentratie van één of meer reactanten meten als functie van de tijd bij een constante temperatuur.
Wat is voornamelijk bepalend voor de snelheid waarop een reactie zal verlopen?
De grootte van de activeringsenergie: hoe groter Ea, hoe langzamer de reactie (hoe kleiner de waarde van k).
Welke waarde in de volgende vergelijking beschrijft het beste de reactiviteit van verschillende verbindingen?
Hiervoor gebruiken we de snelheids- of reactieconstante k, die onafhankelijk is van de concentraties van de deelnemende stoffen. Deze is uitsluitend afhankelijk van de temperatuur en de activeringsenergie.
Hoe kunnen we de verschillen in reactie snelheid tussen stoffen verklaren?
De verschillen in snelheid waarmee stoffen reageren, zijn te verklaren op grond van de bouw van de deeltjes waaruit een stof bestaat en op grond van de wijze waarop deeltjes in een stof met elkaar zijn verbonden.