Hoofdstuk 1 - Inleiding: psychodiagnostiek binnen de klinische psychologie Flashcards

1
Q

Wat is het verschil tussen de BGGZ en SGGZ m.b.t soorten cliënten en behandelingen?

A

BGGZ:
- Cliënten: twee groepen cliënten - met relatief enkelvoudige problematiek of cliënten bij wie de focus ligt op het herstel.
- Behandeling: kortdurend en sterk geprotocolleerd.
SGGZ:
- Cliënten: met ernstigere problematiek of cliënten met psychosociale klachten en/of levensfaseproblematiek.
- Behandeling: Langer, meer maatwerk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat zijn de belangrijkste vier beroepen binnen een klinische setting en wat zijn de verschillen tussen deze beroepen?

A

De belangrijkste beroepen zijn basispsycholoog, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch (neuro)psycholoog en psychotherapeut.

Psychologen die een van de laatste drie functies bekleden zijn alle wettelijk geregistreerd (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg, Wet BIG). Het belangrijkste verschil is dat een basispsycholoog altijd onder supervisie werkt van iemand met een van de andere functies.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Noem het verschil tussen het werkveld van een klinisch psycholoog en een gezondheidspsycholoog.

A

Een belangrijk verschil is dat de gezondheidspsycholoog zich meer richt op relatief normale psychosociale gedragsaspecten in relatie tot ziekte en gezondheid, terwijl de klinisch psycholoog zich meer bezighoudt met afwijkend, slecht aangepast en dus disfunctioneel gedrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Noem ook een aantal aanvullende registraties, titels of aantekeningen die men kan halen na de opleiding als basispsycholoog.

A

Voorbeelden zijn: de Basisaantekening Psychodiagnostiek, de titel psycholoog NIP, de registratie als seksuoloog, de registratie als cognitief gedragstherapeut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe verloopt de verwijzing van een cliënt naar een psycholoog?

A

Een psycholoog komt in eerste instantie in contact met een cliënt via een aanmelding van een erkend verwijzer (een huisarts of medisch specialist_. De huisarts kan gezien worden als primaire poortwachter van de geestelijke-gezondheidszorginstellingen. Wanneer er sprake is van een praktijk voor basis-ggz, dan is het mogelijk dat de cliënt direct contact zoekt met de psycholoog, maar voor een vergoeding door een ziektekostenverzekering is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. Allereerst zal onderzocht worden of een cliënt voor hulp aan het juiste adres is. Dit is een van de doelstellingen van het psychodiagnostisch onderzoek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Benoem de vijf domeinen waar psychodiagnostisch onderzoek binnen de klinische psychologie zich op kan richten, en geef een beschrijving van elk domein.

A

De vijf domeinen zijn de volgende:

  1. Het intelligentieonderzoek.
    Met behulp van intelligentieonderzoek kan er een beeld worden gevormd van het niveau en de structuur van de intelligentie. Dit kan leiden tot een beter zicht op de sterke en zwakke kanten van het intellectuele en cognitieve functioneren van de cliënt.

2.Het persoonlijkheidsonderzoek.
Het doel van een persoonlijkheidsonderzoek is om de persoonlijkheidskenmerken in kaart te brengen. Dit onderzoek wordt bijvoorbeeld ingezet om na te gaan of persoonlijkheidskenmerken invloed hebben op (de instandhouding van) het klachtenpatroon.

3.Projectief onderzoek of indirecte methoden.
Bij projectief onderzoek wordt getracht gegevens te achterhalen die niet bereikt kunnen worden via zelfrapportage of gedragsobservatie. Vaak is de taak die bij projectief onderzoek gebruikt wordt relatief ongestructureerd en is de bedoeling van de taak weinig duidelijk voor de cliënt.

  1. Het neuropsychologisch onderzoek.
    Neuropsychologisch onderzoek wordt ingezet wanneer de vraag zich richt op het in kaart brengen van de hogere cognitieve functies, zoals de aandacht, het geheugen, de taal, de motoriek en de perceptie.
  2. Het probleemgericht onderzoek.
    Bij probleemgericht onderzoek worden de klachten nader onderzocht of wordt gescreend of er sprake is van andere relevante klachten die niet eerder aan de orde kwamen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat zijn symdromen?

A

disfunctionele gedragsclusters

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly