Hc 2 Flashcards
Francis bacon
Nieuwe methode
Nieuwe methode
Bacon had er geen problemen mee dat het Aristotelische wereldbeeld ter discussie gesteld werd. Hij ging onder andere in tegen het idee dat je geen experimenten zou mogen gebruiken om kennis te verwerven. Hij kwam met de nieuwe methode:
1) Epistèmilogische vooroordelen laten varen.
2) Stelt dat we de empirische methode moeten gebruiken (en geen
autoriteitsboeken zoals die van Aristoteles). Zowel experimenteren als
observeren.
3) Hiervoor is inductie een belangrijk middel.
epistemologische vooroordelen =
idols of false conceptions
Bacon wijst erop dat mensen allerlei denkmechanismen hebben die ons mogelijk tot verkeerde conclusies leiden, en daarmee zitten die idols/ biases onze kennisverweving in de weg. Tot de dag van vandaag is dit nog steeds een probleem, waardoor Bacon een psychologisch fenomeen bedacht, voordat de psychologische daadwerkelijk bestond.
idols of false conceptions
Mensen hebben allerlei manieren van denken, die ons soms tot verkeerde conclusies kunnen brengen. Deze staan in de weg bij het proberen te verwerven van kennis. Dus moeten we er beducht op zijn die niet te gebruiken.
- idols of the tribe
- idols of the cave
- idols of the marketplace
- idols of the theatre
Idols of the tribe
vooroordelen die we als mensheid hebben. We zijn geneigd om typisch menselijke fouten te maken, zoals het je vergissen bij een visuele illusie, bijv. een statisch plaatje waarbij de lijnen lijken te bewegen.
- Verkeerd inductie gebruik;
- confirmation bias;
- visuele illusie;
- verkeerd geloof in god;
Verkeerd inductie gebruik
het zien van orde en regelmaat waar die niet is, bijv. alle zwanen zijn wit.
Confirmation bias
het zoeken naar bevestiging en het negeren van weerleggingen van wat je gelooft.
Visuele illusie
we zien de zon onder gaan, maar die gaat natuurlijk niet onder, want de aarde draait om de as, waardoor het lijkt dat de zon onder gaat.
Verkeerd geloof in god
zeelui die de kracht van hun gebed hoog inschatten toen ze gered werden uit een storm. Hierbij vergeten ze, dat er veel mensen zijn, waarbij de gebeden ongehoord bleven.
Idols of the cave
vooroordelen die we hebben omdat we tot een bepaalde (culturele) groep horen.
֍ Extreem conservatisme: extreme voorkeur voor vroeger, vooral bij ouderen “Vroeger was alles beter”.
֍ Extreme voorkeur voor vernieuwing om de vernieuwing.
֍ Denken dat anderen net als ons zijn: als jij een mobiele telefoon hebt,
betekent dit voor jou dat iedereen een mobiele telefoon heeft.
Idols of the marketplace
vooroordelen die we hebben omdat we woorden hebben die naar dingen in de werkelijkheid verwijzen, waardoor we erover kunnen praten. Hierdoor gaat men denken dat alle woorden verwijzen naar iets in de werkelijkheid.
֍ Mok en koffie verwijzen naar iets in de werkelijkheid.
֍ Geluk, het element vuur, de eerste beweger, toeval verwijzen niet naar
iets in de werkelijkheid.
Voorbeeld: stel er wordt een loterij georganiseerd onder studenten, en het winnende lot kan dus uitgedeeld worden aan een van de deelnemende studenten. Had deze persoon ook geluk? Nee, want geluk is geen ding in de werkelijkheid, het verwijst naar niks.
Idols of the theater
vooroordelen die we hebben, omdat autoriteiten zeggen dat ze kloppen. Bacon dacht hierbij aan oude filosofische scholen (met name die nog steeds Aristoteles volgen).
Je mag experimenten gebruiken
Aristoteles stelde dat wanneer je kennis wilde verwerven van de natuur, je hier geen manipulatie op mocht uitoefenen, want dit zou dan kennis zijn van de onnatuurlijke bewegingen. Bacon deed daarentegen wel experimenten. Bijv. had hij een hypothese dat wanneer je één keer per jaar heel veel opium gebruikte, dat dat je leven zou verlengen.
Inductie volgens bacon
Bacon ziet inductie als een mix van waarneming en verstand, waardoor ook Bacon een rationalistisch element in zijn epistémologie heeft zitten. Goede wetenschap maakt volgens Bacon gebruik van experimentele observatie en rationele gevolgtrekking rekening houdend met het inductieprobleem.
Aristoteles pakt inductie verkeerd aan volgens bacon;
Bacon gebruikt dus als Aristoteles inductie, maar Aristoteles doet het helemaal verkeerd volgens Bacon, omdat hij het inductieprobleem niet serieus genoeg neemt. In plaats van alle premissen/ aannames die je observeert aannemen als de waarheid, zegt Bacon dat je ook elders moet kijken of de algemene bewering wel klopt. Hierbij kijkt hij naar eventuele weerleggingen van algemene conclusies.
Renée descartes
Descartes was een rationalist, maar in mindere strenge vormen dan Plato. Descartes geloofd niet in het herinneren van de ideeënwereld, want hij wilde zekere kennis achterhalen door alles te betwijfelen: “Wat weet ik nu écht zeker?”.
Michiel de montaigne
De methode van de twijfel komt van zijn tegenstander en scepticus Michel de Montaigne, die verder gaat dan Socrates. Sceptici beweren dat je geen rechtvaardiging kan geven voor je overtuigingen. Voor Montaigne was zelf de bewering “ik weet niets” al te sterk, omdat het een kennis claim is; je beweert te zeggen dat je niets weet. Montaigne probeert rechtvaardiging van beweringen uit te beelden in een weegschaal, waar enerzijds argumenten voor liggen, en anderzijds argumenten tegen liggen. Volgens hem kun je altijd even goede beweringen voor, als tegen hebben, waardoor de weegschaal altijd in balans is. Hierdoor krijg je nooit échte rechtvaardiging/ kennis. Montaigne laat het bij de vraag “wat weet ik?”. Descartes gaat hierin mee, ondanks hij geen scepticus wil zijn. Echter, begreep hij wel dat je aan veel overtuigingen kan twijfelen en niet per se zeker bent..
Radicale twijfel
- leraren zijn onbetrouwbaar
- zintuigen zijn onbetrouwbaar
- Een malin genie houdt je wellicht voor de gek,
rationeel/ rationalistisch fundament voor het kennissysteem.
Hij lijkt de sceptische conclusie van Michel de Montaigne over te moeten nemen, en alles waaraan hij kan twijfelen, beschouwd hij niet als kennis. Echter, bedenkt hij dat de boze demon hem niet voor de gek kan houden over zijn bestaan, want dan zou hij niet kunnen twijfelen aan zijn eigen bestaan. Er is immers iets wat denkt. “Ik denk, dus ik ben” (“Cogito ergo sum”) is zelfs in het geval van een malin genie waar. Dus er is een rationeel/ rationalistisch fundament voor het kennissysteem.
Helder en duidelijk inzicht
Descartes stelde dat wanneer je met je verstand denkt, dat je helder en duidelijk inziet dat iets waar is. Iets is waar, wanneer ik kan aantonen dat ik het helder en duidelijk inzie (= perception of the mind/ waarnemen met de ratio).
Descartes probeerde van de malin genie af te komen, door;
in zichzelf het begrip van God te zien. Volgens hem is God perfect en daardoor moet hij bestaan (want bestaan is perfecter dan niet bestaan). Hij ziet helder en duidelijk in dat God goed is, omdat God hem daarin niet zou bedriegen - bestaat ook de fysische wereld en dus onze lichamen, Amsterdam en wiskunde.
Ingeboren ideeën van descartes
Rationalisten denken dat er ingeboren kennis is, zelfs Descartes. Echter, denkt hij niet zoals Plato dat alle ideeën zijn ingeboren.
• Ingeboren ideeën;
• Verworven ideeën;
- verzonnen ideeën;