HANDLING, RASJONALITET OG MENNESKEMODELLER Flashcards

1
Q

Rasjonalitet

A

Rasjonalitet er fornuft – og når et individ tar valg basert på berettigede overbevisninger og fornuftig tenkning, snarere enn følelser, er individet rasjonelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Max Webers handlingstyper

A

Max Weber er en tysk samfunnsviter som regnes som en av grunnleggerne av den moderne sosiologi. Han skiller mellom fire type handlingstyper – som også kan forstås som og idealtyper.
Weber mener at tradisjonelle (skikk og bruk) og affektive (følelsespregede) handlingstyper i større grad preget førmoderne samfunn – eksempelvis jordbrukssamfunnet. Mens det moderne samfunnet er preget av verdirasjonelle (verdibaserte) og formålsrasjonelle (nyttemaksimerende) handlingstyper. I en verdirasjonell handling utfører aktøren handlinger i tråd med normer og verdier som aktøren selv oppfatter som rasjonelt bindende. Hvis aktørens normer er internaliserte og forankret i aktørens oppfatninger basert på hva som ubetinget er godt og verdifullt, er handlingene verdirasjonelle, - men de er ikke verdirasjonelle hvis aktøren bare passivt underkaster seg handlingsregelen (da er man bare nonkonform). I en formålsrasjonell handlingstype vil aktøren utføre en handling i hensikt av hva som gir mest mulig nytte. Handlingen er subjektiv rasjonell når aktøren selv tror at valgte midler fører til mest mulig nytte, men er også objektivt rasjonell om aktøren tror at dette er den beste måten å oppnå målet på. Dette er ulike perspektiver å forstå handling og samfunn på – og med disse idealtypene får vi praktisk nytte ved at vi kan sammenligne dem med virkeligheten, og dermed skape en forståelse av det vi observerer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er forskjellene på handlingstypene formålsrasjonalitet (nytteorientert) og verdirasjonalitet (verdibasert)?

A

En verdirasjonell handling kan i motsetning til en formålsrasjonell handling være i konflikt med hva en aktør anser som å være best – og denne handlingstypen kan være en higen etter å skape en mening i tilværelsen, en moralsk handlingslogikk. Formålsrasjonelle menneskemodeller forstår mennesket som nytteorientert, mens verdirasjonelle menneskemodeller forstår mennesket som verdiorientert. Dette gir opphav til to ulike perspektiver på hva som bidrar til at sosial orden oppstår og blir opprettholdt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

På hvilken måte knytter Weber handlingstypene til samfunnsutviklingen?

A

Weber knytter handlingstypene typene til samfunnsutviklingen ved å hevde at de rasjonelle handlingstypene stadig blir mer fremtredende i moderne samfunn – og mener at det ikke er like stort spillerom for affektive (følelsesbaserte) og tradisjonelle (skikk og bruk) handlinger i den enkeltes liv, slik det vårt i førmoderne samfunn. I det moderne samfunnet er det fornuftige begrunnelser som vektlegges, det er en kombinasjon av verdirasjonelle (verdibaserte) og formålsrasjonelle (nyttemaksimerende) handlingsyper som gjennomsyrer mennesket og styrer systemene. Han mener at dette også er et særpreg ved modernisering av de vestlige samfunn – og kaller det rasjonalitetens bur (fornuften tvinger og undertrykker andre viktige sider av mennesket). Tankesett og verdensbildet erstattes med å bli rasjonalisert – fordi med opplysningstiden og den vitenskapelige revolusjon ble fornuften grunnlaget for begrunnelser, som han kaller avmystifisering av verden. Weber påpeker at mennesket også er affektive, tradisjonsstyrte og meningssøkende – og trenger å føle seg som en del an en større sammenheng som gir mening. Med dette gir han et dystert bilde av det moderne samfunnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Weber om hvordan det moderne samfunnet preges av rasjonalisering

A

Det Weber mener med det er at det moderne samfunnet preges av effektivitet og byråkratisering (betegnelsen på hele eller deler av den offentlige forvaltningen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Durkheims syn på forholdet mellom handling og samfunn

A

Durkheim mener at det enkeltindividet foretar seg, blant annet er resultert av det samfunnets mennesket er vokst opp i, tradisjoner, språk, baner og forestillinger. Han mener mennesker er knyttet sammen gjennom kollektive – slik som språk, tradisjoner, moral og alt det som gjør oss mulig å omgås og forstå hverandre. Disse forestillingene utgjør samfunnet, og de kan dermed ikke reduserer til en samling enkeltindivider, mener Durkheim – for det er først når vi kommer sammen at vi har moral og språk, og en kollektiv tenkning og bevissthet som er forankret i relasjoner og møter mellom mennesker. Han mener menneskers handlinger er et produkt av det faktum at mennesket er grunnleggende medfødt sosialt – hvor samfunnet kommer forut for handlingene våre. Durkheim mener at i tradisjonelle samfunn/førmoderne samfunn hvor arbeidsdelingen var lav (en aktør drev med forskjellige ting) var husholdningen i liten grad avhengig av hverandre, og man kunne leve relativt godt i ødemarka på den tiden. I moderne samfunn hvor arbeidsdelingen er stykket opp i spesialiseringer og fortgang på produktivitet – ført til at mennesker er gjensidig avhengig av hverandre. Det at man var så lik, gjorde det samme og trodde på det samme – finnes ikke på samme måte i det moderne samfunnet, for det moderne samfunnet er vevd sammen på en annen måte, mener Durkheim. Durkheim mener tillit er en forutsetning i økonomisk forhandling – med det mener han at man eksempelvis ikke inngår avtaler med en partner man ikke kan stole på. Vi har et samfunn fordi vi er grunnleggende sosiale – og individet trenger samfunnet fordi et ikke kan sees og forstås isolert fra samfunnet omkring.

Gjennom studiet sitt (selvmordet) viser Durkheim selvmordsrater i forskjellige samfunn. I samfunn der individet fikk en veldig fri og fremtredende plass – var selvmordsraten høyere, enn i samfunn med tettere integrasjon. Han sammenlignet protestantiske og katolske samfunn, og kom frem til at selvmordsraten var høyere i protestantiske samfunn – som han mente hadde løsere form for sosial integrasjon (dette kalte han det egoistiske selvmordet). Han kom også frem til at mennesket ikke bare er avhengig av samfunnet, men at det også trenger sin individualitet. Mennesket blir kvalt og kan begå selvmord og hemmet personlighetsutvikling (eksempelvis ved å gjenopprette familiens ære ved å utslette oss selv - hvis det ikke får et pusterom. Det er med pusterom og individualitet vi blir fulle individer – det må altså være en balanse mellom frihet og sosial integrasjon. Durkheim viser også at selvmordsraten øker når det er kraftige økonomiske oppgangstider og nedgangstider (det anomiske selvmordet) – blant annet fordi de sosiale normene blir for flytende, og fører til forvirrelse blant menneskene. Dermed mener Durkheim at det er nødvendig for mennesket at samfunnet setter noen rammer om hva for eksempel et bra liv er.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Økonomifagets syn på forholdet mellom handling og samfunn

A

Økonomifaget betrakter mennesket som kalkulerende (homo oeconomicus) – det Weber kaller formålsrasjonalitet (nyttemaksimering). Mennesket i dette økonomi-perspektivet er målrettet, og vil oppnå mest mulig av de resultater det ønsker seg – og det antas at mennesket er bevisst og at det hele tiden er i stand til og kunnskapsrik nok til å rangere hva det ønsker seg. Mennesket fremstår som fritt og rasjonelt – hvor det i stor grad er preget av eget formål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva menes med homo oeconomicus (det økonomiske mennesket – aktør uten samfunn) og homo sociologicus (samfunn uten aktør).

A

Homo oeconomicus er den økonomiske aktørmodellen hvor menneskets handlinger forstås som et resultat av ønske om å maksimere egen nytte – ved å velge midler som mest effektivt fører oss til målet. Modellen er endimensjonal, men har også møtt kritikk for å være urealistisk i forhold til hvordan enkeltindivider tenker og resonerer før de fatter beslutninger om hva de skal gjøre. Det er grenser for hvor mye tid, oppmerksomhet, intelligens og krefter vi har til rådighet for informasjonssanking – hvor utålmodighet og hastverk kan være en tendens til irrasjonell oppfatningsdannelse. En begrenset rasjonell aktør vil verken handle på impuls eller på full oversikt alternativene, men vil innhente en begrenset mengde informasjon som oppfattes som tilstrekkelig for å foreta et fornuftig valg. Denne aktørmodellen tar ikke høyde for forskjeller mellom ulike sosiale felter, og overser dermed at samfunnet er sosialt forskjellig. Denne modellen knyttes ofte til økonomifaget.

Homo sociologicus er en forståelse av aktøren som normativ orientert – at handlingen er basert på bestemte oppfatninger av hva som forstås som rett og galt. Normene kan forstås som handlingsregler – og sier noe om hvordan vi bør handle i gitte situasjoner. Hva individet opplever og fatter som rett og galt, kan motstride egne interesser – og mennesket kan derfor være i stand til å være egoistisk og altruistisk (uselvisk). Modellen er flerdimensjonal med tanke på at ulike sosiale kontekster representerer ulike forventninger og krav (roller). Dermed må også ethvert sosialt fenomen forstås eller forklares i relasjon til den sosiale og kulturelle konteksten den inngår i. Mennesket er fullt av kollektive forestillinger – vårt bilde av verden, verdier, ønsker er innkodet i oss gjennom oppveksten vår og sosialisering. Denne modellen knyttes ofte til Durkheims sosiologi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kjennetegn ved teorien om rasjonelle valg

A

Teorien om rasjonelle valg kjennetegnes som en menneskemodell der rasjonelle individer bruker egeninteresser til å ta valg som vil gi dem mest mulig nytte. Det er en form for beslutningsteori – der individet veier alternativer og tar valg som det tror vil tjene det best, og konsekvent prøve å minimere tap. Kan også knyttes til Talcott Parsons.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Individuell rasjonalitet

A

Individuell rasjonalitet kjennetegnes av at individet vet hva det vil ha og hvordan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kollektiv rasjonalitet

A

Kollektiv rasjonalitet kjennetegnes av at en gruppes handling er rasjonell hvis medlemmene handler rasjonelt. Den kollektive handlingen er summen av alle individuelle valg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kjennetegn ved teorien om begrenset rasjonalitet

A

Det som kjennetegner begrenset rasjonalitet er ideen om at individets beslutningsevne blir svekket av et sett med begrensninger, som for eksempel mangel på informasjon, kognitive skjevheter eller mangel på tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Drøft (diskuter for og imot), med utgangspunkt i pensum, følgende påstand: «Det
som er rasjonelt for enkeltindividet er også rasjonelt for samfunnet som helhet.»

A

Den amerikanske økologen Garrett James Hardin (1915-2003) mente med begrepet allmenningens tragedie at summen av alle enkelthandlinger fører til felles ressursers ødeleggelse – på bakgrunn av at individer utnytter ressursene til eget beste. Dette fører til felles ødeleggelse (konsekvenser for alle) ved at samfunnet og naturen på sikt blir skadelidende fordi ressursen er blitt tømt, ødelagt eller ikke brukbar – det er rett og slett ikke bærekraftig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Metodologi

A

Metodologi handler om hvordan man velger å forklare sosiale fenomener – ut fra individuelle egenskaper, valg og handlinger – eller forhold utenfor individet (overindividuelle forhold).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva menes med «metodologisk individualisme (aktørorientert)» og «metodologisk holisme/kollektivisme (strukturorientert)»?

A

Metodologisk individualisme (aktørorientert)
Metodologisk individualisme handler om at sosiale fenomener, deres struktur og endring – i utgangspunktet må forstås ut fra individuelle egenskaper, intensjoner, tanker, handlinger og individenes interaksjon. Samfunnet er skapt av enkeltindividene.

Metodologisk holisme
Med metodologisk individualisme henviser man til enkeltindivider for å forklare sosiale fenomener, mens i metodologisk holisme (metodologisk kollektivisme knyttes ofte til Durkheim) henviser man til sosiale fenomener som gruppe, språk, institusjoner og samfunn ut fra strukturelle forhold, og ikke et enkeltindivid (det skapes av samfunnet). Samfunnsfenomener kan ikke forklares ut fra egenskaper ved enkeltindivider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Byråkrati

A

Byråkrati er en betegnelse på hele eller deler av den offentlige forvaltingen, som setter ut beslutningene politikere vedtar – men kan også bety administrasjon av andre organisasjoner som for eksempel større selskaper i det private næringslivet. En som jobber i et byråkrati – kan kalles en byråkrat.

17
Q

Hva er modeller, hva brukes de til, hvorfor trenger vi modeller og hva slags kunnskap utgjør de i samfunnsvitenskap?

A

En modell er en komplett og forenklet fremstilling av noe, og i samfunnsvitenskapen brukes modeller til å forstå et sosialt fenomen på. En modell er et perspektiv eller metode å forstå en kompleks virkelighet/verden på – ved å gjøre den begripelig, og vi er i vitenskapen nødt til å forholde oss kritisk og bevisst til våre modeller på (at man kunne brukt en annen modell, stilt andre spørsmål, observert andre ting of forstått svar på en annen måte. Modeller kan være uttalte og underforståtte – og brukes som grunnlag for fortolkning og hypoteser, men kan også være en generell testbar påstand om virkelighet. Det som er sant fra et perspektiv, kan være usant fra et annet perspektiv. Modeller er våre verktøy til å fortolke og forstå virkeligheten – et hjelpemiddel. Vi er helt avhengige av modeller for å forstå verden rundt oss.

18
Q

Hva er kausale (årsaksmodeller – mennesket er styrt av samfunnet) og intensjonale (intensjonsmodeller – mennesket er fritatt fra samfunnets kontroll) modeller?

A

Kausale og internasjonale modeller handler om hvordan vi forklarer en handling.
En kausal modell fokuserer på at det som styrer mennesket og menneskets handlinger er årsaker som ligger utenfor menenskets bevissthet – mennesket er styrt av årsaker og årsaksforhold. Det kan være bakenforliggende for årsaker som for eksempel skikk og bruk – det er forutbestemt av den kulturen mennesket lever i. I en kausal modell har ikke mennesket fri vilje, handlingene er forutbestemte, man kan kunne si noe om fremtiden og i filosofi forstås den å ha et mekanistisk verdensbilde. En intensjonal modell fokuserer på det som foregår i den enkelte aktørs hode – og ikke bakenforliggende årsaker. I en intensjonal modell har mennesket fri vilje, handlingene er ikke forutbestemte, handlingene kan ikke si noe om fremtiden, handlinger kan forklares ved å forstå subjektive grunner og i filosofi forstås mennesket som et fornuftsvesen.

19
Q

Hva er problemene ved å utlede vitenskapelige lover om samfunnsmessige
forhold?

A

Weber var kritisk til lovmessigheter, fordi sosiologien ikke er opptatt av livløse ting som i fysikken - for vi har med tenkende/åndsvesener og må dermed bruke intensjonale modeller for å forstå menneskers handlinger og sosiale fenomener – gjennom å bruke fortolkende modeller. Webers modeller er idealtyper (formålsrasjonelle/verdirasjonelle/affektive og tradisjonelle – modeller av handlinger). De er heuristiske hjelpemidler (fortolkende hjelpemidler – hjelpe oss med å forstå det vi observerer).

Durkheim ville gjøre sosiologien til en vitenskap som var like presis som naturvitenskapen. Han ville avdekke lovmessigheter om sosialt liv – eksempelvis som fysikken har sin tyngdelov. Han ville finne tilsvarende lovmessigheter for samfunnet – han var for å bruke kausale (årsaksmodeller) forklaringer. Durkheims kunnskapsideal kan forstås som positivisme - som betyr at samfunnsvitenskapene i prinsippet kan drives på samme måte som naturvitenskapene.

Det er forskjellige tradisjoner – og man har ingen ingen omforent svar på hvilken tradisjon som er rett, og hvilken som er gal.

20
Q

Kan samfunnsvitenskapen forutsi fremtiden?

A

Samfunnsvitenskapelig teori har så langt gitt lite pålitelige forutsigelser – men noen moderne predikerende samfunnsvitenskaper er mer opptatt av sannsynligheter enn av lovmessigheter.

21
Q

Menneskemodeller

A

En modell er en komplett og forenklet fremstilling av noe, og i samfunnsvitenskapen brukes modeller til å forstå et sosialt fenomen på. Kausale, intensjonale, aktive, passive, formålsrasjonelle og verdibaserte (normstyrte) modeller. Poenget med menneskemodeller er å gi en forenklet beskrivelse av hva som påvirket menneskets atferd og handlinger, slik at disse blir enklere og lettere å forstå og forklare.

22
Q

Kausale modeller

A

Kausale modeller er knyttet til forholdet mellom handling og samfunn ved å forstå handlinger basert på fortolkning – menneskelig handling kan studeres både innenfra og utenfra.

23
Q

Intensjonale modeller

A

Internasjonale modeller er knyttet til forholdet mellom handling og samfunn ved å forstå handlinger basert på hypotesetesting – menneskelig handling studeres innenfra.

24
Q

Aktive menneskemodeller – handlinger må forklares ut fra formålsforklaringer

A

I aktive menneskemodeller forutsettes det at mennesket kan overstyre sine genetiske eller sosialt overleverte tilbøyeligheter og på eget initiativ iverksette handlinger for å realisere målsettinger de setter ved hjelp av egen fornuft. Bør studeres ut fra et innvendig perspektiv.

25
Q

Passive menneskemodeller – handlinger må forklares ut fra årsaksforklaringer

A

I passive menneskemodeller antas det at menneskets sosiale tilbøyeligheter styres, preges eller formes av medfødte biologiske eller psykologiske faktorer, eller av miljømessig og kulturell påvirkning. Bør studeres fra et utvendig perspektiv.