H16 De crisis van de 3e eeuw en de late oudheid: Het Romeinse Rijk na Constantijn Flashcards
Waarin verschilden de christenvervolgingen vanaf het midden van de derde eeuw van eerdere christenvervolgingen? Wanneer en door wiens toedoen kwam er een einde aan de laatste grote christenvervolging door de Romeinse overheid?
Christenen werden niet vervolgd voordat Decius opkwam. Decius probeerde het rijk te redden door de discipline en de oude vroomheid jegens de staatsgoden van Rome te herstellen. Dit bracht hem in conflict met de christenen, die weigerden deel te nemen aan de offers aan die goden. In de jaren 250 en 311 werden de Christenen een paar keer vervolgd, ingeluid door Decius. In 313 bevestigde Constantijn dat Galerian de vervolging van de christenen had stopgezet door middel van het Edict van Milaan, dat mogelijk slechts een bevestigingsbrief was. Het gaf de eigendommen die tijdens de vervolging van Diocletianus waren geconfisqueerd terug aan de Kerk en verleende de geestelijken privileges en opdracht gegeven tot de bouw van kerken. Dit alles vertegenwoordigde een gedurfde stap in een wereld die pas onlangs getuige was geweest van massale vervolgingen van de Christenen.
Wat is de betekenis van de jaartallen 312 en 380 in de kerstening van het Romeinse rijk?
312: overwinning bij de Milvische brug: Constantijn werd als opvolger gekozen en kreeg controle over de westelijke helft van het rijk. Ook bekeerden velen naar het Christendom
In 380 publiceerden keizer Theodosius de Grote en zijn medekeizer, Gratianus een edict ter bevestiging van de Geloofsbelijdenis van Nicea. Het ‘katholieke’ christendom was nu de favoriete religie van de keizers.
Wanneer kreeg de scheiding tussen oostelijke en westelijke rijkshelft een definitief karakter? Wat was het effect voor de westelijke rijkshelft?
Na 395 waren er geen keizers meer die over het hele rijk regeerden. De gevolgen waren ernstig: de legers van de twee helften die elkaar tot nu toe hadden geholpen wanneer dat nodig was, waren nu veel terughoudender om elkaar te hulp te komen. Sommige geleerden zien dit als een belangrijke oorzaak van het verval van het West-Romeinse rijk
Waarom was het oosten van het Romeinse rijk sterker?
- De druk van de barbaarse invasies van de vierde en vijfde eeuw concentreerde zich op de westelijke helft van het rijk
- De oostelijke provincies waren over het algemeen demografisch en economisch veel sterker en rijker dan de westerse
- Meer grootgrondbezitters in het westelijk deel, die zich steeds meer aan het gezag onttrokken
- Senatoren en functionarissen in het Westen waren minder loyaal aan de imperiale heerschappij