Formuesforbrytelser, ordlydstolkninger Flashcards

1
Q

Tyveri § 321. Vilkåret “gjenstand” er som regel uproblematisk, men hva er ordlyden?

A

En naturlig forståelse peker mot en løsøreting eller noe som fysisk kan materialisere seg. § 12 fastslår imidlertid at også elektrisk energi omfattes jf. også rettspraksis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Tyveri § 321 Ordlyden av vilkåret “tilhører en annen”?

A

At eiendomsretten tilhører en annen. NB, dette er ikke det samme som besittelse. Ordlyden tilsier at vilkåret er oppfylt så lenge en annen er utpekt som eier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Straffeloven § 321 oppstiller videre et videregående forsettskrav, som innebærer at gjerningspersonen også må ha «forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning ved å selge, forbruke eller på annen måte tilegne seg den». Ordlyden

A

En naturlig forståelse av ordlyden at det videregående forsettet er todelt. Gjerningspersonen må ha et forsett om å utnytte tingen som sin egen jf. «tilegne», her kan jeg like gjerne bruke «selge», si at han har forsett om å selge, og i tillegg et forsett om å skaffe seg eller andre en fordel ved utnyttelsen, som han ikke har krav på

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Tyveri § 321. Ordlyden vilkåret “tar”.

A

En naturlig forståelse av ordlyden tilsier at det må ha skjedd en besittelsesforykkelse, ved at tyven setter seg selv i besittelse av gjenstanden, mens den som hadde besittelsen mister den.

Evt følgende, men blir tungt og langt.
- Ordlyden «tar» tilsier også at det er gjerningspersonen som må foreta handlingen hvor den aktuelle gjenstanden fjernes fra sin rettmessige eier. Vilkåret stiller ikke noe krav om lengde, dersom det først har oppstått en besittelsesforrykkelse er vilkåret oppfylt. En naturlig forståelse av «tar» tilsier også at besittelsesforrykkelsen må skje fra noen. Derfor ligger det implisitt i ordlyden at gjenstanden må være i en annens besittelse frem til gjerningspersonen overtar besittelsen. Slik sett avgrenser ordlyden mot eierløse gjenstander, som omfattes av hittegodsloven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

§ 324 a om at gjerningspersonen “besitter”

A

ordlyden tilsier at gjerningspersonen råder over tingen som sin egen.
(i motsetning til tyveri). Gjerningspersonen har altså besittelsen og rår over denne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly