Farmacotoxicologia Flashcards
Ce este farmacotoxicologia?
Acea parte a farmacologiei care studiază efectele adverse pe care le pot avea medicamentele asupra organismului uman.
Ce sunt reacțiile adverse?
Reacțiile adverse sunt fenomene nocive pentru sănătate, care apar la dozele de medicament folosite în mod uzual în scop profilactic, curativ sau pentru diagnostic.
Diferența între efectele nedorite și intoxicația acută
Efectele nedorite sunt de ordin farmacodinamic și nu sunt dăunătoare sănătății, cum ar fi uscăciunea gurii sau constipația produse de atropină. În schimb, intoxicația acută apare la utilizarea unui medicament în doze mari, care le depășesc cu mult pe cele utilizate în terapeutică.
Frecvența reacțiilor adverse
Frecvența reacțiilor adverse este diferită în funcție de medicament și de organismul tratat - in functie de caracteristicile sale fiziologice si patologice
Reacțiile adverse pot fi considerate frecvente (peste 10% cazuri), ocazionale (1-10% cazuri), rare (<1% cazuri), foarte rare (<0,1% cazuri) și necuantificabile
(cazuri izolate).
Importanța depistării reacțiilor adverse
Majoritatea reacțiilor adverse la medicamente sunt puțin importante și reversibile la oprirea administrării substanțelor medicamentoase, iar altele pot fi grave și chiar cu consecințe fatale asupra organismului uman.
Frecvența reacțiilor adverse relativ mari este depistată înaintea introducerii medicamentelor în terapeutică, în timp ce cele cu frecvență foarte mică sunt detectate de obicei în primii ani de utilizare clinică a substanței respective.
Ce este patologia iatrogena?
Patologia generata de medicamente care apare din cauza utilizarii a unui numar din ce in ce mai mare de medicamente si cresterii posibilitatii de aparitie a reactiilor adverse
Ce este farmacovigilenta?
Un sistem operational de supraveghere continua a reactiilor adverse aparute dupa comercializarea medicamentelor.
De cate tipuri pot fi reactiile adverse in functie de mecanismele de producere?
De 4 tipuri: toxic, idiosincrazic, alergic si dependenta, considerata un caz particular de reactie toxica.
Care este relatia dintre reactiile adverse de tip toxic si doza medicamentului?
Reacțiile adverse de tip toxic sunt dependente de doză, ceea ce înseamnă că sunt cu atât mai frecvente și mai grave cu cât dozele sunt mai mari.
Severitatea reactiilor adverse de tip toxic
Variaza de la simple tulburari functionale, la leziuni ale unor aparate si sisteme si, in cazurile cele mai severe, pot determina moartea individului.
Ce este doza letala 50 (DL50)?
Doza letală 50 (DL50) este parametrul care măsoară toxicitatea acută a unei substanțe, reprezentând doza care omoară jumătate dintre animalele de laborator.
Ce este doza eficace 50 (DE50)?
Doza eficace 50 (DE50) este parametrul care măsoară eficacitatea unui medicament.
Ce este indicele terapeutic (IT)?
Este raportul dintre DL50 si DE50 si reprezintă un indicator important pentru aprecierea toxicității și implicit a siguranței în utilizarea unei anumite substanțe.
Care este cerința minimă pentru indicele terapeutic?
Conform normelor internaționale, IT trebuie să fie de minim 10, ceea ce înseamnă că doza letală trebuie să fie de cel puțin 10 ori mai mare decât doza eficace.
Ce medicamente cu IT<10 se folosesc in practica clinica si de ce?
În practica clinică se folosesc totuși medicamente cu IT mai mic decât 10 (cum ar fi digitalicele sau medicamentele anticanceroase) deoarece beneficiile realizate de acestea în unele boli grave depășesc riscul asumat.
Cum poate fi evaluată siguranța unei substanțe?
O substanță este considerată cu atât mai sigură cu cât indicele său terapeutic este mai mare, ceea ce înseamnă că doza toxică este mai îndepărtată de doza terapeutică, iar mici creșteri ale acesteia din urmă nu provoacă efecte toxice.
Ce factori influenteaza aparitia reactiilor toxice la doze uzuale, apropiate de cele terapeutice?
Factori dependenți de bolnav, cum ar fi reactivitatea biologică particulară, insuficiența organelor de epurare (fie la nivelul ficatului, fie la nivelul rinichilor), sau stări patologice de organ sau afectiuni metabolice ale bolnavului respectiv.
Ce factori favorizează toxicitatea unei substanțe medicamentoase?
Indicele terapeutic mic (digitalice, anticanceroase), biodisponibilitatea variabila a substantei active din anumite forme farmaceutice, folosirea unor cai de administrare cu risc toxic mare ( injectiile intravenoase cu aminofilina, adrenalina), schemele de administrare inadecvate care pot favoriza cresterea nivelului plasmatic al medicamentului, cu risc potential de acumulare, respectiv interactiunile medicamentoase semnificative clinic.
Care este primul pas in tratamentul unei reactii de tip toxic?
Oprirea administrarii medicamentului si indepartarea acestuia din organism.
Cum se poate elimina un medicament din organism in functie de calea pe care a fost administrat?
Daca a fost administrat pe cale orala cu maxim 8 ore inainte, se pot provoca varsaturi sau se fac spalaturi gastrice, nu insa si pentru substantele caustice, care pot afecta toxic esofagul. Se poate da si carbune medicinal pentru adsorbtia medicamentului la nivelul tubului digestiv.
Cum pot fi utile purgativele si diureticele in tratamentul unei reactii de tip toxic?
Purgativele ajuta la eliminarea digestiva a substantelor active, iar diureticele ajuta la excretia renala.
Cum poate fi modificat pH-ul urinar pentru grăbirea excretiei unor medicamente?
In cazul medicamentelor acide-barbiturice-se alcalinizeaza urina, iar în cazul celor bazice-amfetamina amitriptilina-se acidifică urina pentru a creste polaritatea moleculelor in urina, cu scaderea reabsorbtiei lor tubulare si grabirea eliminarii urinare
La ce se poate apela pentru medicamentele care se leaga in proportie mica de proteinele plasmatice?
La dializa extrarenala.
Cand se poate folosi un antidot in tratamentul unei reactii de tip toxic?
Cand exista antidoturi care actioneaza invers decat toxicul, prin mecanism antagonist competitiv, cu deplasarea acestuia de pe receptori (ex. in intoxicatia cu morfina sau heroina, se administreaza naloxona sau nalorfina).
Ce este important in tratamentul unei intoxicatii?
Masurile de sustinere a functiilor vitale - respiratie artificiala, bronhoaspiratie, mentinerea tensiunii arteriale - si tratamentul simptomelor intoxicatiei respective - convulsii, febra, stari de agitatie etc.
Diferenta dintre reactiile adverse de tip toxic si intoxicatiile propriu-zise
Reactiile adverse de tip toxic sunt mai putin grave, fenomenele clinice fiind de obicei reversibile la oprirea medicamentului respectiv si la masuri respective de tratare a simptomelor aparute.
Tipuri particulare de reactii adverse de tip toxic
Efectele adverse dismorfogene si teratogene, precum si efectele mutagene si cancerigene
Ce sunt efectele dismorfogene?
Efectele dismorfogene constau in aparitia defectelor morfologice la produsul de concepție, în cazul administrării unui anumit medicament la femeia însărcinată.
Cand se numeste teratogen un defect morfologic aparut la un produs de conceptie?
Cand defectul este major şi apar anomalii anatomice majore, cu caracter de monstruozitate chiar.
Ce sunt efectele mutagene?
Efectele mutagene constau in producerea de către un medicament a unor mutații genetice cu afectarea fenotipului chiar după mai multe generații.
Care sunt medicamentele cu efect mutagen cert?
Citostaticele anticanceroase şi imunodepresivele.
Sunt permise medicamentele cu risc mutagen in terapia umana?
Reglementările actuale nu permit introducerea interapeutica umană a medicamentelor cu risc mutagen, cu exceptia celor indispensabile (ex. citostaticele la bolnavii neoplazici).
Ce sunt efectele adverse cancerigene?
Efectele adverse cancerigene constau in producerea unor cancere sub efectul medicamentelor respective.
Ce sunt efectele adverse cancerigene?
Efectele adverse cancerigene constau in producerea unor cancere sub efectul medicamentelor respective.
Ce se intampla cu medicamentele dovedite cancerigene in studiile pe animale de laborator?
In mod normal, medicamentele dovedite cancerigene in studiile pe animale de laborator nu sunt permise in terapia umană, cu exceptia substantelor anticanceroase, care pe lângă avantajul de a trata neoplazia aflată în curs, pot induce un nou cancer bolnavului respectiv.
Cum sunt reactiile adverse idiosincrazice in functie de doza?
Independente de doza
Cum apar reactiile adverse idiosincrazice?
Apar după administrarea substanței în doze uzuale la persoane cu o sensibilitate crescută, determinată genetic, la substanța respectivă.
Care este un exemplu de reacție idiosincrazică?
Un exemplu de reacție idiosincrazică este deficitul genetic de glucozo-6-fosfat dehidrogenază din hematii, cu declanșarea hemolizei la doze uzuale de chinina, chinidiná, acid nalidixic, fenacetină, unele sulfamide, sulfone, primachinä.
Cauzele aparitiei reactiilor idiosincrazice
Ele pot apărea din cauza unui deficit genetic al enzimei care intervine în metabolismul medicamentului sau datorită unei reactivități tisulare neobișnuite => reactii adverse total diferite de efectele normale ale medicamentului.
Ce sunt reacțiile adverse alergice?
Reacțiile adverse alergice sunt efecte nocive ale medicamentelor care apar prin mecanism imun
Cum influenteaza doza reactiile adverse alergice?
Ele sunt independente de doză și pot apărea chiar la doze foarte mici de medicament cu condiția este ca persoana să fie în prealabil sensibilizată la medicamentul respectiv, adică să fi intrat în contact cu acesta în urmă cu minim 7 zile.
Cum funcționează medicamentul într-o reacție alergică și ce se întâmplă cu proteinele organismului?
Medicamentul ca atare sau un metabolit al acestuia funcționează ca o haptenă care se fixează de proteinele organismului, cărora le modifică structura, acestea nemaifiind recunoscute de sistemul imun, devenind antigene, care declanseaza sinteza de anticorpi specifici - asa numita sensibilizare- care se dezvolta dupa o latenta de 7-14 zile.
Care este calea de administrare a medicamentelor cea mai sensibilizantă pentru reacțiile alergice?
Cea mai sensibilizantă cale de administrare a unui medicament este cea locală (cutaneo-mucoasă)
Cand apar cele mai grave reactii alergice?
reacțiile alergice cele mai grave apar după administrarea injectabilă, în special intravenoasă sau intramusculară.
Ce este încrucișarea alergiei pe grupe chimice de medicamente?
Încrucișarea alergiei pe grupe chimice de medicamente se referă la faptul că o persoană alergică la o anumită substanță medicamentoasă este, de obicei, alergică și la alți compuși înrudiți structural, cum ar fi clasa penicilinelor sau a sulfamidelor.
Cat se mentine alergia?
Pe perioade lungi de timp, uneori chiar toata viata individului.
Cate tipuri de reactii alergice exista si prin ce difera ele?
4 tipuri de reactii alergice care difera prin mecanismele imunologice de producere si prin manifestarile lor clinice.
Care sunt reactiile alergice de tip I?
Reactiile alergice de tip I sunt reacții rapide care apar după cuplarea antigenului (medicamentul) cu anticorpii (imunoglobulinele E- reaginele) de pe suprafața mastocitelor şi a bazofilelor, care determină vasodilatatie cu hipotensiune arterială, permeabilizare capilară, edeme si bronhospasm.
Ce manifestari clinice pot avea reactiile alergice de tip I anafilactice?
Manifestari clinice ale reactiilor alergice de tip I anafilactice pot varia de la simple leziuni urticariene, angioedeme, crize de bronhospasm şi rinite, până la reactia cea mai severă, reprezentata de socul anafilactic, cu prabusirea tensiunii arteriale si potential letal prin edem glotic, bronhospasm si colaps.
Ce exemple de manifestări sunt asociate cu reacțiile alergice de tip II?
Exemple de reactii alergice de tip II sunt anemiile hemolitice autoimune la alfametildopa, chinidina, chinina, sulfamide, leucopeniile autoimune la aminofenazona sau la tioamide antitiroidiene sau sindromul lupus-like la hidralazina.
Ce sunt reacțiile alergice de tip III?
Reactiile alergice de tip III presupun formarea unor complexe imune circulante formate din antigen (medicamentul) si anticorpi IgG sau IgM) care se fixeaza in peretii vaselor mici din diverse tesuturi si organe, cu activarea complementului si generarea unor procese inflamatorii
Ce manifestări clinice pot apărea în reacțiile alergice de tip III?
Vasculite diverse, glomerulonefrite, boala serului, urticariile, edemul Quincke, eritemul polimorf, sindromul Stevens-Johnson și sindromul Lyell.
Ce sunt reacțiile alergice de tip II și ce anticorpi sunt implicați?
Sunt reactii citotoxice si se produc prin formarea de anticorpi IgG si IgM impotriva celulelor pe suprafata carora s-au fixat medicamente cuplate cu proteine.
Care sunt medicamentele incriminate in reactiile alergice de tip III?
Medicamentele incriminate in reactiile alergice de tip III sunt penicilinele, sulfamidele, fenitoina, barbituricele etc.
Ce manifestări cutanate pot apărea în reacțiile alergice de tip IV?
Dermatită de contact, eritem, edem și veziculație.
Ce sunt reacțiile alergice de tip IV și ce celule sunt implicate?
Reacțiile alergice de tip IV sunt reacții de hipersensibilitate întârziată mediate celular prin sensibilizarea limfocitelor de tip T.
Cum se comportă o substanță chimică în reacțiile alergice de tip IV?
Substanța chimică se comportă ca o haptenă prin combinarea cu proteinele din piele, formând un antigen.
Ce rol au celulele Langerhans în reacțiile alergice de tip IV?
Ele preiau antigenul format și declanșează răspunsul imun de către limfocitele T.
Cum se diagnostichează reacțiile de hipersensibilitate întârziată?
Prin metode precum testele epicutane și testele de transformare limfoblastică (TTL).