Emdokrina Systemet Flashcards
Ange placering i kroppen av följande organ samt vilka andra organ de angränsar till: hypotalamus, hypofysen, sköldkörteln, binjuren, bisköldkörtlarna, bukspottkörteln och tallkottkörteln.
Hypotalamus och hypofysen ligger intill varandra i hjärnan. Tallkottkörteln finns också i hjärnan men inte i närheten av de. Sköldkörteln sitter i halsen bisköldkörtlarna sitter på baksidan av sköldkörteln. Bukspottkörteln ligger i närheten av njurarna och levern. Binjurarna ligger framför levern och njurarna.
Vad är skillnaden mellan en endokrin och en exokrin körtel?
Endokrina celler frisätter sina produkter, hormonerna, till vävnadsvätskan.
Endokrin insöndrar hormon direkt i blodet.
Exokrina celler utsöndrar ett sekret till epitel ytor som regel genom utförsgångar. Utsöndras genom utförsgågar, detta kan vara i kroppens hålrum eller utanför kroppen(extern miljö).
Pankratz är både en exokrin körtel och en endokrin körtel.
Vad är skillnaden mellan de flesta hormoner som finns i aminosyragruppen och lipidgruppen?
Aminosyra gruppen är den största
Består av aminosyra- och fettsyraföreningar ( tex i sköldkörteln)
Består även av peptid- och proteinhormoner (tex tillväxthormon) består till största del av vattenlösliga( fri transport i blodet).
Lipidgruppen.
Består av steroider ( tex könshormon)
Dessa är fettlösliga och transporteras i blodet bundna till transport proteiner.
Vad är syftet med ett hormon?
Hormoner är kemiska budbärare som sätts direkt in i blodbanan eller ut i vävnaden. De reglerar cellernas funktioner och våran homeostas.
Hur kan en brist respektive ett överskott av ett hormon regleras?
Brist:
Cellerna tillverkar flera receptorer(uppreglering)
Transportprotienernashormonbuffert ( förråd av hormoner som kroppen kan använda vid brist)
Överskott:
Cellerna eliminerar receptorer(nedreglering)
Transportproteinernashormonbuffet.
Hur transporteras fettlösliga hormoner i blodet?
De fettlösliga hormonerna transporteras bundna till vattenlösliga plasmaproteiner
(Steroid- och tyreoideahormoner)
På vilket sätt spelar albumin en viktig roll i det endokrina systemet?
- Albumin är ett av blodets största plasmaproteiner, tillika ett viktigt transportprotein (taxibil). Det binder till exempel fettlösliga hormoner (exempelvis Thyreoideas hormoner) i transportprotein komplex, vilket möjliggör transport av fettlösliga hormoner i det vattenlösliga blodet.
- Albumin fungerar även som en ”hormonreservoar”, eftersom bundet hormon kan behållas instängd i sin ”taxibil” (uppbundet i transportproteinkomplex) vilket därmed fungerar som en buffert. Därefter kan det spjälkas och hormoner försättas i fri form när det uppstår tillexempel underskott från den hormonproducerande körteln.
- Albumin transporterar även merparten av våra läkemedel i kroppen, vilket också kan ha stor påverkan i det endokrina systemet, om det t.ex. förekommer en brist på albumin är det svårt att få ut läkemedlen till de platser i kroppen där de behövs.
På vilket sätt fungerar hormontransporten som en hormonbuffert?
Hormontransporten fungerar så att hormonet släpps in i blodbanan. De fettlösliga hormonerna behöver transport protein för att kunna passera i blodbanan. Medan de vattenlösliga hormonerna kan passera fritt i blodbanan. Detta gör att de vattenlösliga hormonerna kan passera sedan ut ur blodbanan till målcellen dit den behövs. Medan det fettlösliga hormonet binds till transportproteinet och ej kan ta sig ur blodbanan.
Det uppbundna hormonet( transport proteinet) används som en buffert, det vill säga att vi kan använda oss av det vid ett senare skede, t.ex. när behovet av hormoner ökar snabbt och man snabbt behöver tillgång till hormon eller tex när vi har en hormonbrist( körteln ej kan producera tillräckligt med hormon)
Hur upprätthålls balansen (hormoneffekten) mellan kroppens behov, producerat hormon och hormonbuffert? Varför är den fria fraktionen så viktig?
Det är endast hormoner i fri form (fri fraktion = den del av allt hormon som befinner sig i fri form) som kan användas. Det är bara hormoner i fri form som kan ta sig i och ut ur blodbanan. Uppbundet hormon i ”taxibilar” (transportproteinkomplex) fungerar endast som en buffert samt för transport. Även om den fria fraktionen är den absolut minsta andelen av allt hormon är det den del som avgör vilken effekt ett hormon kommer att få. Finns det stor andel fritt hormon kommer kroppen således ha ett överskott som också kan ge negativ påverkan på kroppens funktioner. Omgivande celler kommer få en ökad påverkan av den för stora mängd hormoner som tar sig ut ur blodbanan och når cellernas receptorer, som därmed ger det biologiska svaret (= effekten i cellen). Likaså om den fria fraktionen är för låg kommer cellernas behov inte att tillgodoses, det kommer för lite hormon till cellerna mot för det vi behöver. Om vi tar
Tyreoides hormoner som exempel, har vi ett överskott av dem (hypertyreos), kan det ge en ökad metabolism (mitokondrierna bland annat jobbar på högvarv), en ökad svett- och värmeproduktion, hjärtklappning,viktnedgång och sover dåligt/trötthet. Har vi ett underskott (hypotyreos), kan det göra dig frusen, kraftlös, svårt att koncentrera dig, nedstämd och trött. Att hormonbalansen och hormoneffekten upprätthålls är därmed mycket viktigt för att kroppen ska fungera och att vi mår bra.
Förklara vad negativ feedback är och hur denna kontroll av hormonerna går till. Använd gärna tyreoideas hormoner eller kortisol som exempel i din förklaring.
Negativ feedback, finns till för att vi ska samla in information och för att upprätthålla ändamålsenliga cellfunktioner. För att vi ska kunna behålla våran homeostas.
Negativ feedback finns både via nervsystemets sensoriska del eller direkt via endokrina organen.
Olika reglerande faktorer:
Humorala-(vätska)- förändring i extracellulära vätskan.
Hormonella- blodkoncentrationen av ett visst hormon
Neurala- styrning bus transmittosubstans från nervceller.
Negativ feedback är den information som återkopplas till ursprunget, varifrån en signal (hormon i detta fall) först startade, i syfte att ”bromsa” eller minska något (därav negativ). Det är en återkopplingsfunktion så attursprungsstrukturen ska få veta att syftet med signalen är uppnådd.
Exempel med Tyreoides hormoner T3 och T4 (se översiktsbild i föreläsningen):
1. Vi får en signal från CNS till hypotalamus (t.ex. att kroppstemperaturen
är för låg och vi behöver mer värme).
2. Hypotalamus frisätter TRH till hypofysen.
3. Hypofysen frisätter TSH till Tyreoidea.
4. Tyreoidea frisätter T3 och T4 till målorganen. Där kommer sedan effekten att metabolismen ökar i mitokondrierna och de kommer produceramer värme.
5. För att veta när systemet ska bromsa och vi återfått ny jämnvikt (homeostas) måste signalerna alltså nå bakåt i kedjan för att där dra ner produktionen (= negativ feedback). T3 och T4 kommer via den långa återkopplingsslingan att skicka info om sin koncentration till både hypotalamus och hypofysen.
6. TSH kommer skicka info om sin koncentration till hypotalamus via den korta återkopplingsslingan. Koncentrationen läses av och de initialt producerande strukturerna kan minska sina respektive produktioner.
7. Kom ihåg! Det är ALLTID hormonerna som återkopplar tillbaka upp/bakåt till respektive tidigare struktur (hypotalmus/hypofysen), det är ALDRIG strukturerna som återkopplar till andra strukturer. Ni får INTE skriva att det är tyreoidea som återkopplar till hypofysen, utan det är ALLTID T3 och T4 som återkopplar till hypofysen. Det är relativt vanligt att studenter blandar ihop detta när de ska beskriva negativ återkoppling hos hormonerna
Vad har hypotalamus och hypofysen för roll och funktion i det endokrina systemet?
Hypotalamus är det överordnade centralt för autonoma nervsystemet och det endokrina systemet
Hypofysen liten ärtformad körtel under hypotalamus- hjälp styr
Tillsammans viktigt team som direkt/ indirekt ( via andra körtlar) styr:
Förbränningen i cellerna, omsättningen av vatten och salter, omsättningen av protein och fett, celltillväxt och fortplantning
Vad är skillnaden mellan adenohypofysen och neurohypofysen?
Främre hypofysloben- adenohypofysen- full med körtlar. Frisätter hormon till blodkärlen som tar det vidare till körtel cellerna som finns som producerar ett nytt hormon som frisätts i blodet och sedan skickas vidare i blodet till blodbanan.
Bakre hypofysloben- neurohypofysen- full av nervvävnad( del av centrala nervsystemet och har inga egna hormonproducerande celler. Utsöndras via nervvävslut till blodkärlen, till blodbanan.
Neurohypofysen- Lagringsplats för:
ADH( antidiuretiskt hormon)- ökar reabsorptionen av vatten, urinens elktrolyt koncentration ökar- urin volym reduceras.
Oxytocin- glatt muskulatur i livmodern(sammandragningar) samt kring mjölkkörtlarnas alver och utförsgångar. Även i samband med sex(orgasm), massage” må bra hormon”
Frisättningen styrs av olika reflexmekanismer.
Adenohypofysen:
Består av många olika endokrina celler
-olika pepidhormoner:
TSH- tyreoideastimulerande hormon- T3 och T4(termoreglering)
ACTH- adenkirtikortorpt hormon- kortisol (stress)
FSH- follikelstimulerande hormon- könshormon
LH- luteiniserande hormon- könshormon
GH- tilllväxthormon (growth hormone)- metabolisk effekt
PRL(prolaktin) modersmjölk stimulerande hormon
Neurohormoner utsöndras till kapillärer i hypofysens baklob
Neurohormonerna transporteras med blodet till målcellerna.
Beskriv hypofysens hormoner: vilka är de, hur regleras de och vilken effekt har de?
Tillväxthormon: Det finns många olika saker som är nödvändiga barns och ungdomars tillväxt. Tillväxthormon är en av dom. Tillväxthormon påverkar också ämnesomsättningen i kroppen under hela livet. Bildas i hypofysen
Oxytocin: Oxytocin frigörs vid beröring. Hormonet ökar känslan av njutning, lugn och ro. Oxytocin startar också värkarbetet vid förlossningen och hjälper livmodern att dra ihop sig efter förlossningen. Vid amning hjälper oxytocin till genom att dra samman de glatta musklerna runt mjölkgångarna i bröstkörtlarna. Oxytocin bildas i hypotalamus, men släpps ut från hypofysen.
Endorfin: Endorfin påverkar viljan att sova, äta och dricka. Det kan bland annat utsöndras vid skratt, stress, fysiskt aktivitet, sex och förälskelse. Endorfin kan ge känslor av fysiskt välbehag, som lustkänsla och lyckokänsla . Det minskar stress, stärker immunförsvaret , motverkar depressioner, förbättrar läkningen av skador och sår , sänker blodtrycket, är bra för tarmarnas funktion och påverkar hur kroppstemperaturen regleras.
Prolaktin: påverkar mjölkkörtlarna i brösten. Hormoner är nödvändigt för att mjölkkörtlarna ska växa under graviditeten och kunna bilda mjölk efter förlossning. Produceras i hypofysen.
Antidiuretiskt hormon, ADH: Hormonet ADH påverkar njurarna. ADH gör att en stor mängd vatten sugs upp från urinen redan i njurarna och går tillbaka till blodet. ADH bildar i hypotalamus, men transporteras därifrån till hypofysen som släpper ut hormonet till hormonet. Bildas i hypotalamus, transporteras sedan till hypofysen när den frisätts.
Tyreoideastimulerande hormon, TSH: Hormonet TSH påverkar sköldkörteln att bilda hormonet tyroxin, som reglerar kroppens ämnesomsättning.
Negativ feedback, körtel produceras, släpps i blodet. Hur mycket hormon det behövs regleras i mål celler
Beskriv sköldkörtelns hormoner: vilka är de, hur regleras de och vilken effekt har de?
Sköldkörteln finns på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Sköldkörteln bildar hormonerna tyroxin och trijodtyronin, så kallade T4 och T3. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att styra ämneomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi.
Överfunktion-hypertyreos/ Underfunktion-hypotyreos
Receptorer finns i nästan alla kroppens celler, T3 och T4 reglerar cellernas ämnesomsättning. Ökas= fler och effektivare mitokondrier. Ökad metabolism- ökad kroppstemperatur och syrgasförbrukning (dock ej i hjärna och gonaderna.
Beskriv binjurebarkens hormoner: vilka är de, hur regleras de och vilken effekt har de?
Frisätter glukokortikoider som bidrar till att öka blodsockret , öka blodtrycket och minska tillväxten. Mineralkortikoider aldestron som bidrar till att nöja natrium i blodet. Aldosteron verkar genom att öka återupptaget av natriumjoner från urinen i njurerna och från chymus i tjocktarmen och tunntarmen, vilket i sin tur ökar blodvolymen och det totala blodtrycket, genom osmos.
Binjurebarken består av tre skikt:
Det yttersta skiktet består av
Androgener- manligt könshormon
Beskriv binjuremärgens hormoner: vilka är de, hur regleras de och vilken effekt har de?
Producerar adrenalin och Noradrenalin som bryter ner glykogen och aktiveringen av glykogen. ( ökat blodsocker) nedbryter fett ( ökad fett syrekoncentration) ökad hjärtminutvolym, ökad hjärtfrekvens (ökad puls) kärlsammandragande (ökat blodtryck) ökad vakenhet( mer alert)
Förklara utifrån inblandade hormoner hur stress regleringen går till.
Alla situationer, både inre och yttre ökar kolesterol ekvationen, vi får en ökning av grund nivån av kortisol, det sker via stimulans av centrala nervsystemet via hypofysen som frisätter ACTH. Kortisolet ökar glukoskoncentrationen i blodet och därmed säkra energitillförseln till vävnaderna. Ser även till att hjärnan får den näringstillförseln den behöver för att vi ska kunna tänka. Vi får en ökning av adrenalin i blodet, vi kommer även få en ökning av prolaktin och tyreoideahormoner.
Beskriv bisköldkörtlarnas hormoner: vilka är de, hur regleras de och vilken effekt har de?
Producerar parathormon(PTH)
PTH reglerar kalciumjoner i blodet, (kalcium och fosfat metabolism)
Vitamin D3- från kolesterol i huden + solen - hormonet kalcitrol från njurarna.
Kalcitonin:
Ökar kalciumkoncentrationen i blodet genom att stimulera benresorption, öka kalicium återupptagning i njurarna och öka kalcium orptionen i tarmarna.
Minska rearbsorptionen av fosfat i njurarna
Vad är den översiktliga skillnaden mellan cytokiner och interleukiner? Vilken Koppling finns till feber?
Cytokiner är små proteiner, som fungerar som signalmolekyler, tillverkas av immunförsvaret. Ansvarar för informationsutbyte. Cytokiner styr de neutrofila granulocyterna och makrofagerna till infektionsstället. Cytokiner framkallar feber.
Interleukiner( produceras av leukocyter, vita blodkroppar) är där det är fler än 30 Cytokiner som är sammansatta. Interleukiner är viktiga för att utlösa och underhålla immunreaktioner, stimulera andra cellers aktivitet, även stimulera aktiviteten hos de celler där Cytokiner produceras. Finns interleukin 1 och interleukin 2. Där interleukin 1 utlöser feber( interleukin 2 reglerar kroppstemperatur)
Cytokiner: verkar som ett signalämne verkar som ett försvars ämne, immunförsvaret- framkallar feber. Interleukiner: stimulerar aktiviteter hos celler där cytokiner bildas- utlöser feber.
Fullt naturlig reflektion på att vi har en angripande i kroppen. Mitokondrierna jobbar snabbare, ökar facit på hur varm vi ska vara.
Förklara hur kalciumregleringen fungerar: hur regleras vårt lager av kalcium, hur kan vi öka respektive minska fritt kalcium i blodet? Varför är det viktigt att kalciumnivåerna i blodet hålls i balans?
Den extracellulära ca2+ koncentrationen regleras av hormoner som verkar på kalciumomsättningen i tarmen, njurarna och benvävnaden.
De kalciumreglerande hormonerna är:
PTH(parathormon)
Vitamin D3
Kalcitonin
Benvävnaden: skelettet består 99% av kroppens kalcium= våran kalciumbuffert
Tarmkanalen: består 40-50% av matens kalcium kommer absorberas här.
Njurarna: filtera kalcium som reabsorberaras. Ökad reabsorbtion= reducera förlusten från blodet.
PTH-när extracellulära ca2+ minskar= kommer vi få en ökad frisättning av PTH.
Vitamin D3- från kolesterol i huden+ solljus och från kosten, och ger oss hormonet kalcitrol från njurarna( det aktiva hormonet)
Kalcitonin- när extracellulära ca2+ ökar= då kommer även ökad frisättning av Kalcitonin.
Det fria kalciumet= det som ger verken.
Det viktiga att kalciumnivåerna i blodet hålls i balans, annars kan det ge negativ påverkan på kroppen.
Om det extracellulära ca2+ :
Sjunker med 30%- kramp, pga nerv- och muskelcellerna överstumeras.
Ökar med 30% - förlamningar och andningssvårigheter, pga nerv- och muskelcellerna understimuleras
Effekt:
PTH- ökar fritt kalcium i blodet
Vitamin D3- ökar fritt kalcium i blodet
Kalcitonin- minskar fritt kalcium i blodet
Beskriv insulin och glukagon från bukspottkörteln: vilka celler insöndras de ifrån och vilken effekt har de?
Insulin och glukagon bildas i bukspottkörteln panceras den endokrina delen.
Betaceller producerar insulin
Alfaceller produceras glukagen
Insulinet kommer att frisättas när glukoskoskondreroni: blodet ökar vilket resultatet i att insulinet också kommer att öka. Då kommer insulinet att stimulera cellernas upptag av glukos, ” läsa glukos in det och spara det till senare” och på så sätt sänker insulinet blodglukosen, eftersom insulinet tar upp glukosen och sparar undan det till senare. Insulinet har en anabol effekt, eftersom de bygger upp förråden med glukos.
Glukagon frisätts när glukoskoncentrationen i blodet sjunker. Detta leder till att glukagon kommer att åka till glukos förråden och hämta dessa. Då kommer glukos utsöndringen öka från levern genom glykogennedbrytning och glukosproduktion från aminosyror. På så sätt kommer blodglukosen att öka. Glukagon har en katabol effekt, den bryter ner i våra förråd.
Förklara hur energiomsättningen fungerar utifrån hur vi reglerar vår blodglukos, både om vi just ätit samt om det var länge sedan vi åt.
Om vi just har ätit så frisätts glykosen i blodet, till cellerna och mitokondrierna (glykolysen) den glukos som som vi inte kan använda oss av direkt, kommer insulinet åka ut till cellerna och låsa upp förråden och stoppa undan glykosen, som vi sedan kan använda när vi är i behov av energi. Detta gör att insulinet kommer sänka blodglukosen, eftersom glukosen sparas undan.
Om det var länge sedan vi åt kommer glukagonen åka till våra förråd, låsa upp dom/ bryta ner dom för att få fram den glukos som vi hade sparat, för att vi ska få energi vi behöver, och på så sätt kommer glukagonen att öka blodglukosen.
Beskriv översiktligt tallkottkörtelns hormon kopplat till sömn, dess effekt och hur regleringen går till.
Tallkottkörtelns hormon heter melatonin, produceras i epifysen( tallkottkörteln) Melatonin reglerar sömn och biologiska rytmer. Hur melatoninet utsöndras beror på vilket ljus eller mörker vi utsätts för. Om det är mörkt kommer stimuleringen av melatonin att öka och vi kommer bli trötta. Melatoninet är som mest intesivast vid midnatt och kommer avta mot morgonen.
Vad har receptorer för funktion i samband med hormonregleringen?
Viktig roll att reglera hormoneffekten. Hur många receptorer som aktiveras på cellens yta styr hur kraftigt hormon effekten blir. Specifika receptorer på målcellen är i obalans, kommer inte hormonet ge önskad effekt. De krävs receptorer för att kunna fånga upp hormon