Diagnose Psychiatrie Flashcards
Een man van 84 jaar laat stoornissen zien in aandacht en bewustzijn. Hiernaast is zijn geheugen ook gestoord. Het is allemaal erg plotseling gekomen. Volgens zoon is dit op bepaalde delen van de dag erger dan op andere.
DD?
Delier
- Ten eerste zou een lichamelijke stoornis een red flag zijn. Fluctuerend over de dag en het acute begin ook passend. Stoornis in aandacht en bewustzijn zijn criteria DSM
- Fluctuerend bewustzijnsniveau en acuut begin is hoe je het kan onderscheiden van een psychose
Patient van 84 presenteert zich met forse geheugen klachten. Daarnaast lijkt planning en andere executieve functies ook aangedaan op het NPO. Wanneer patient een vraag wordt gesteld kijkt hij steeds naar zijn zoon.
DD?
Alzheimer dementie
- Geheugen is aangedaan altijd bij alzheimer, samen met nog minstens één andere cogn functie. Head turning sign (vraag bij ander neerleggen) is ook typisch voor alzheimer
Een meneer van 78 jaar presenteert zich bij de psychiater met hallucinaties en een wisselende mate van alertheid en aandacht. Het beloop hiertoe was geleidelijk maar wel progressief. Opvallend is dat hij de laatste maanden steeds meer moeite heeft zijn beweging te coordineren. Patient slikt geen medicatie
DD?
Lewy Body dementie.
- Hallucinaties bij een oudere meneer maakt dit een grote kans, gezien schizofrenie eerder zou openebaren. Ook het wisselende beeld past hierbij. De kers op de taart zijn de parkinson achtige klachten die erbij komen.
- DD met delier, daar passen de parkinson klachten niet bij en de hallucinaties zouden wel iets meer opeens zijn?
Een 23-jarige patient heeft hallucinaties, wanen, stoornis in geheugen en is erg apathisch sinds 3 maanden. DD?
Schizofreniforme stoornis
- Schizofrenie maar korter dan 6 maanden
Een 27-jarige patient heeft hallucinaties, wanen, stoornis in geheugen en is erg apathisch al langer dan een jaar. DD?
Schizofrenie
- cognitieve, postieve en negatieve symptomen
Een 23-jarige patient heeft hallucinaties en wanen. Hiernaast heeft periodes van onbegrijpelijke blijheid en hyperactiviteit.
Schizoaffectieve stoornis
- schizofrenie met een stoornis in depressie of manie
Patient heeft last van stemmingswisselingen, de ene maand is het depressief, en de andere maand flink blij en vrolijk. Ze duren beide een maand lang en verstoren het dagelijks leven van patient.
DD?
Bipolaire stoornis I
- depressie en manie afgewisseld is bipolair I. Als manie slechts licht was spraken we over bipolair 2.
Patient heeft last van stemmingswisselingen, de ene maand is het depressief, en de andere maand blij en vrolijk. De vrolijke momenten zijn overduidelijk minder heftig dan de depressieve, en duren ook maar een aantal dagen.
DD?
Bipolaire stoornis II
- manie is licht, dus dan spreken we over bipolair 2
Patient heeft last van stemmingswisselingen, de ene maand is het depressief, en de andere maand blij en vrolijk.
De klachten zijn duidelijk aan het schommelen, maar zijn wel licht.
DD?
Cyclothymie
- een bipolaire stoornis maar wel in een lichte variant heet een cyclothymie
Een patiente vertelt wekelijks vijf eetbuiten te hebben waar zij enorme hoeveelheden voedsel eet. Daarna gaat ze veel sporten om dit te compenseren.
DD?
Boulimia Nervosa, niet purgerende type
- wel compenseren dus boulimia nervosa en niet eetbuistoornis.
- compensatie is sport dus niet purgerende type
Een patiente vertelt wekelijks vijf eetbuiten te hebben waar zij enorme hoeveelheden voedsel eet. Ze voelt zich daarna rot schaamt zich, en blijft daarom verder maar de hele dag thuis.
DD?
Eetbuistoornis
- geen compensetoir gedrag, dus geen boulimia maar eetbuistoornis
Patiente komt binnen met een te laag BMI. Ze eet opzich wel, maar gebruikt laxans en steekt een vinger in de keel als ze vindt dat ze te veel heeft gegeten.
Ze vertelt echter niet te zien wat het probleem is. Als iets al aan de hand is vindt ze dat ze overgewicht heeft.
DD?
Anorexia Nervosa, purgerende type
- laxans/braken is purgerend type
- ziet het probleem zelf niet
- cluster C achtige trekken
Je ziet een patiente waarbij je twijfelt tussen borderline en histrionische PS. Het feit dat ze veel relaties heeft die door haar als intiemer worden beleefd dan door anderen past meer bij:
Histrionisch
- Borderliners kunnen ook wel hele intieme relaties hebben
Je ziet een persoon met wijde pupillen in de discotheek. Het valt je op dat hij erg vaak naar het toilet moet. Welke intoxicatie denk je aan?
Cocaine
- XTC zou weinig toiletbezoek zijn?
Een 27 jariige jongen wordt door zijn vrienden naar een spoedpost gebracht op een festival. Hij ziet 3 meter grote roofdieren en is erg angstig. Op de spoedpost voelt hij zich veilig en vraagt of ze water hebben, hij is erg dorstig. Ook heeft hij erg veel honger. Er wordt een tachycardie en rode conjuctivae vastgesteld.
DX?
Cannabis intoxicatie
- hallucinatie, DD met paddo’s
- tachycardie en rode ogen
- honger en dorst