Diagnose Neurologie I Flashcards
Een patient die reeds bekend is met een primaire tumor, krijgt plotseling er ook zonder opvallend aanwijsbare reden rugpijn bij. DD?
Een uitzaaiing naar de epidurale ruimte.
- Opkomende rugpijn bij een hersentumor is een redflag voor epidurale uitzaaiing. De uitzaaiing is namelijk vaak vertebraal.
Een patient presenteert zich met een hersentumor en 8 cafe au lait vlekken die na de puberteit zijn opgekomen. DD?
Neurofibromatose type I
* erfelijke aandoening die de kans op hersentumoren vergroot
Een vrouw komt bij de huisarts omdat ze niet meer ongesteld wordt. Wel heeft ze tepeluitvloed terwijl ze niet zwanger is. Bij de lab meting wordt er een erg hoge waarde van prolactine gevonden. Ook omschrijft ze dat haar zicht steeds meer lijkt op dat van een tunnel. De huisarts denkt aan een neurologische oorzaak.
DD?
Hypofyse adenoom
- Niet ongesteld worden kan het gevolg zijn van een te hoge prolactine spiegel. Prolactine leidt ook tot tepeluitvloed. Dit wordt in de hypofyse voorkwab geproduceerd. Een hypofyse tumor is hier vaak verantwoordelijk voor.
- Hiernaast kan deze drukken op het chiasma opticum, wat tot tunnelvisie kan leiden (bitemporale hemianopsie)
Patient komt met aanvalsgewijze unilaterale hoofdpijn, er is geen sprake van autonome symptomen. Patient is misselijk. Wel komen voor de hoofdpijn soms lichtflitsen op.
DD?
Migraine
Patient komt met aanvalsgewijze unilaterale hoofdpijn, je ziet een afhangend ooglid. Qua lokalisatie is het aan het de aangedane zijde erg diffus. Ook klaagt patient over tranende ogen. Geen sprake van misselijkheid of overgevoeligheid voor licht.
DD?
Paroxismale hemicrania vermoedelijk (afhangend ooglid, diffuus unilateraal)
- hoe te onderscheiden van cluster hoofdpijn?
Patient komt met aanvalsgewijze unilaterale hoofdpijn. De hoofdpijn is erg heftig en patient kan niet stoppen met bewegen om zich af te leiden gedurende de aanvallen. Ook klaagt patient over tranende ogen. Qua lokalisatie zit de pijn boven het oog. Geen sprake van misselijkheid of overgevoeligheid voor licht. Hij heeft deze aanvallen nu een aantal weken vrij vaak, en ook voornamelijk in de nacht.
DD?
Cluster hoofdpijn.
- In de nacht is vaak cluster hoofdpijn
- Unilateraal
- Pijn boven het oog is vaak cluster (kan ook SAB?)
- Tranende ogen is een autonoom verschijnsel
Een vrouw van 45 komt met hoofdpijn. Kortdurende, heftige pijnscheuten op zijkant gezicht. Vaak na aanraking of door de wind. DD?
Trigeminus Neuralgie
Symptomen zijn koorts, hoofdpijn nekstijfheid, verwardheid. Op het lichaam worden niet wegdrukbare petechien en ecchymosen gevonden.
DD?
Menigokokken meningitis
- Ecchymosen moet je altiijd aan menigokokken meningitis denken.
- Nekstijfheid en koorts ook passend bij meningitis
Symptomen zijn begonnen met hoofdpijn en hoge koorts. Het wordt na verloop van tijd echter erger: er komt verwardheid op, dan epileptische insulten en bewustzijnsdaling.
DD?
Menigo-encefalitis.
- hoge koorts dus infectie, de verergering suggereert encefalitis
- Waarom menigokok? Door de ernst?
Patient is een kind. Symptomen zijn koorts, epileptische insulten, hoofdpijn en verminderd bewustzijn. Vorige week heeft het kind nog een infleunza infectie mee gemaakt.
DD?
ADEM (Acute Encephalomyelitis).
- typisch bij kinderen
- koorts dus gerelateerd aan micro organisme, typisch dat influenza vantevoren is vastgesteld. Dit is een autoimmuun aandoening wel.
Een patient presenteert met hoge koorts, hoofdpijn en nekstijfheid. Geen duidelijke focale neurologsiche afwijkingen. Er wordt in de liquor geen duidelijke verwekker gevonden, ook lijkt de symptomatolgie na een aantal dagen te verbeteren.
DD?
Aseptische meningitis.
- nekstijfheid past wel bij menigokokken of andere meningitis. Maar het beeld is minder ernstig en van voorbijgaande aard.
Een vrouw die onlangs zwanger is geweest komt binnen met hoofdpijn die uit het niets op is gekomen, en ontzettend heftig is. Ook zegt ze dat ze al last heeft van ochtendbraken en haar visus lijkt af te nemen. De hoofdpijn wordt sinds ontstaan progressief erger.
DD?
Sinustrombose
- Zwangerschap is risico sinustrombose
- Heftige hoofdpijn uit het niets is een peracute hoofdpijn. Denk aan Sinustrombose, SAB, intracraniele bloeding
- ochtendbraken en visus = verhoogde intracraniele druk?
Een plotselinge hele heftige hoofdpijn. Patient heeft een knapje gehoord in het hoofd. Patient is misselijk en heeft meerdere keren gebraakt. DD?
Sub-arachnoidale Bloeding
Patient van 75 geeft aan hoofdpijn te hebben met voornamelijk de zijkant van zijn hoofd. Ook is het zicht in het rechteroog iets afgenomen. Bij het palperen voelt deze ook warm en pijnlijk aan. Ook kammen doet pijn. Patient is reeds bekend met polymyalgia rheumatica. DD?
Arteriitis temporalis.
- de tempels doen pijn, wat ook voor de haarkampijn zorgt. Gezien hij warm en pijnlijk aanvoelt is een ontsteking ook waarschijnlijk.
- Polymyalgia rheumatica is hiermee geassocieerd, gezien dit een autoimmuun aandoening is.
- Giant Cell Arteritis
Patient heeft erg heftige hoofdpijn, hij vertoont een iets afhangend ooglid, droge huid om dat ooglid heen en een erg kleine pupil. DD?
Cluster hoofdpijn
- Er wordt syndroom van Horner omschreven
Patient heeft continue hoofdpijn, hele dag door over zijn hele hoofd. De hoofdpijn wordt snachts echter erger. Ook is hij de afgelopen maanden langzaam erger geworden.
Spanningshoofdpijn
- Bilateraal en continue met een verergering in de nacht. Ook het erger worden over de maanden heen = sensitisatie.
Patient presenteert met koorts, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Wanneer hij gevraagd wordt zijn hoofd te buigen valt op dat hij zijn knieen optrekt.
DD?
Meningitis
- dat is het teken van Budzinski, dat een symptoom is van menigeale prikkeling
Je ziet een patient die in de spreekkamer trillingen krijgt in zijn rechterhand, dan zijn arm, en dan zijn hele lichaam. Hij begint rood te schuimen. Patient draait het hoofd weg en kleurt blauw aan. Aanval duurt 3 minuten en hij is nadien verward.
DD?
Epileptische aanval met focaal begin.
- hoofd wegdraaien, blauw aankleuren en asymmettrische ontwikkeling van aanval past meer bij epilepsie dan syncope.
- Nadien verward en lange aanval = epilepsie
- Eerst alleen rechts, dus een focaal begin
Een patient heeft een aanval van schokken in de rechterhand, maar zijn bewustzijn blijft volledig helder. Hij weet ook dat hij een aanval heeft. DD?
Eenvoudig Partiele aanval OF
Focale aanval met intacte gewaarwording
Een patient heeft een aanval waarbij het bewustzijn niet volledig helder blijft. De ene keer staart hij voor zich uit, de andere keer smakt hij, en weer de andere wil hij weg lopen of gedraagt hij zich agressief.
Na de aanvallen is patient erg chagerijnig
DD?
Complexe partiele aanval OF
Focale aanval met verminderde gewaarwording
- dit kan zich op verschillende manieren uiten waarbij het bewustzijn altijd is aangedaan. Dit is complex omdat er complex gedrag wordt laten zien.
Een kind van 10 komt op consult omdat ouders zich zorgen maken over haar aandacht. Het kind vertelt dat het goed gaat op school, stopt opeens met praten voor 4 seconden waarbij ze voor zich uit staart, en vertelt dan verder. DD?
Absence
- type epileptische aanval
Patient krijgt spontaan een aanval waarbij beiderzijds zijn armen gaan bewegen en hij op de grond valt. Eerst verstijfd hij helemaal, vervolgens gaat hij hevig schokken.
DD?
Tonisch-clonische (gegeneraliseerde) epileptische aanval