Deel 3: verbintenissen uit rechtshandelingen: vervolg Flashcards
De sanctionering van een probleem bij totstandkoming van een overeenkomst: plaats van de nietigheid in het sanctiearsenaal
We weten al dat een geldige overeenkomst moet voldoen aan vier belangrijke geldigheidsvoorwaarden.
We gaven hier al bij aan dat wanneer zich een probleem voordoet met één van deze geldigheidsvoorwaarden de overeenkomst in vele gevallen nietig verklaard kan worden.
> De nietigheid is de typische sanctie voor de overtreding van rechtsregels bij de TOTSTANDKOMING van een overeenkomst.
> Een probleem bij UITVOERING van een overeenkomst wordt gesanctioneerd met andere sancties.
De sanctionering van een probleem bij totstandkoming van een overeenkomst: plaats van de nietigheid in het sanctiearsenaal : drastische gevolgen
Nietigheid is de meest drastische privaatrechtelijke sanctie. Zij moet dan ook steeds door een rechter worden uitgesproken.
Nietigheid = de overeenkomst en alle gevolgen ervan uit wissen, en dit, voor zover mogelijk met terugwerkende kracht tot bij het verrichten hiervan. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde zaken gerestitueerd (teruggegeven) moeten worden.
bv. Als de koop-verkoopovereenkomst mbt een bepaald voertuig vernietigd wordt, zal de koper het voertuig moeten teruggeven aan de verkoper en zal de verkoper op zijn beurt de prijs moeten terugbetalen aan de koper.
De sanctionering van een probleem bij totstandkoming van een overeenkomst: plaats van de nietigheid in het sanctiearsenaal : Absolute en relatieve nietigheid
In beid gevallen is de sanctie even drastisch. Het onderscheid situeert zich op andere punten.
A. Absolute nietigheid: De overtreding van wetten van openbare orde of wetten die de goede zeden raken, worden gesanctioneerd met absolute nietigheid.
B. Relatieve nietigheid: De schending van regels van louter dwingend recht: dwz van wetten die bepaalde groepen van personen en dus particulier belangen beogen te beschermen bv. werknemers, consumenten, beleggers, huurders en minderjarigen => Worden gesanctioneerd met een relatieve nietigheid
De sanctionering van een probleem bij totstandkoming van een overeenkomst: plaats van de nietigheid in het sanctiearsenaal : Absolute en relatieve nietigheid: brengt consequenties met zich mee:
(i) wie kan de nietigheid inroepen?
A. Absolute nietigheid: kan door elke belanghebbende ingeroepen worden, ook door het openbaar ministerie en ambtshalve door de rechter.
B. Relatieve nietigheid: kan alleen ingeroepen worden door een persoon die behoort tot de groep die door de overtreden rechtsregel beschermt wordt. Omdat deze nietigheid slechts door een beperkt aantal personen ingeroepen kan worden, spreekt men bij relatieve nietigheid over “vernietigbaarheid”.
(ii) Kan de nietigheid bevestigd worden?
A. Absolute nietige overeenkomsten: kunnen niet worden bevestigd.
B. Relatief nietige of vernietigbare overeenkomsten: kunnen impliciet of expliciet bevestigd worden door de personen die de nietigheid kunnen inroepen.
=> Men zegt dan dat de nietigheid wordt gedekt door de beschermende persoon. Deze bevestiging is uiteraard slechts mogelijk van zodra de reden voor de nietigheid heeft opgehouden te bestaan.
(iii) Wanneer kan de nietigheid ingeroepen worden?
A. Absolute nietigheid: kan in elke stand van het geding worden ingeroepen, zelfs voor de eerste maal in cassatie.
B. Relatieve nietigheid: moet van bij aanvang van het rechtsgeding worden ingeroepen.
=> Deze verschillen mogen niet doen vergeten dat de gevolgen van absolute en relatieve nietigheid hetzelfde zijn: de overeenkomst en al haar gevolgen worden met terugwerkende kracht uitgewist.
De sanctionering van een probleem bij totstandkoming van een overeenkomst: plaats van de nietigheid in het sanctiearsenaal : Absolute en relatieve nietigheid: brengt consequenties met zich mee: maatwerk
De rechter kan indien hij dit wil besluiten om de nietigheid niet te laten terugwerken of om de nietigheid te beperken tot de betwiste clausules en de rest van het contract te laten bestaan.
bv. Indien een huurovereenkomst na enkele maanden nietig wordt verklaard, kan de verhuurder wellicht de huurprijs voor deze maanden terugbetalen aan de huurder. De huurder kan op zijn beurt echter onmogelijk, het genot, dat hij per hypothese gedurende deze maanden gehad heeft van het huurgoed, restitueren.
bv. Indien een koop-verkoopovereenkomst mbt een handelszaak na enkele maanden nietig wordt verklaard, kan de verkoper wellicht de prijs restitueren aan de koper. Veel moeilijker zal het voor de koper zijn om bv. overgedragen cliënteel dat hij reeds aan zich gebonden zou hebben, te restitueren.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-toerekenbare niet-nakoming
Wettelijke basis:
Artikel 1147: De schuldenaar wordt, indien daartoe grond betont veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding, hetzij wegens niet uitvoerring van de verbintenis, hetzij wegens vertraging in de uitvoering, wanneer hij niet bewijst dat het niet-nakomen het gevolg is van een vreemde oorzaak die hem niet kan worden toegerekend, en hoewel er zijnerzijds geen kwade trouw is.
Artikel 1148: Geen schadevergoeding is verschuldigd, wanneer de schuldenaar door overmacht of toeval verhinderd is geworden datgene te geven of te doen waartoe hij verbonden was.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-toerekenbare niet-nakoming: probleemstelling
De vraag is: wat er gebeurt als de schuldenaar de overeenkomst niet meer kan uitvoeren omdat het voorwerp door omstandigheden buiten zijn wil onmogelijk is geworden.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-toerekenbare niet-nakoming: probleemstelling: principe
Volgens artikels 1147 en 1148 BW kan een schuldenaar geen aansprakelijkheid oplopen als zijn niet-nakoming van de overeenkomst ‘het gevolg is van een vreemde oorzaak die hem niet kan worden toegerekend.
=> Omstandigheden buiten zijn wil: omstandigheden waar hij geen vat op heeft => de schuldenaar wordt bevrijd van zijn prestatieplicht
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-toerekenbare niet-nakoming: probleemstelling: principe: begrip vreemde oorzaak
Er is sprake van een vreemde oorzaak wanneer zich een gebeurtenis of omstandigheid voordoet:
- die vreemd is aan de wil van de schuldenaar
- die onoverkomelijk is
- die onvoorzienbaar was bij de contractsluiting
- die de prestatie volstrekt onmogelijk maakt
zoals:
a. situaties die losstaan van het menselijk handelen: bv. een natuurlijk overlijden, ziekte, spontane brand, aardbeving, …
b. beslissingen van de overheid: bv. een exportverbod, een nieuwe wetgeving, …
c. handelingen van onafhankelijke derden: bv. stakingen, diefstal, opzettelijke brandstichting, oorlog, …
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-toerekenbare niet-nakoming: probleemstelling: principe: begrip vreemde oorzaak: voorwaarden
De onoverkomelijkheidsvoorheidsvoorwaarde impliceert dat gebeurtenissen of omstandigheden die de nakoming van de verbintenis bemoeilijken of kostelijker maken zonder haar onmogelijk te maken, in beginsel niet als vreemde oorzaak zijn aan te merken.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-toerekenbare niet-nakoming: probleemstelling: principe: begrip vreemde oorzaak: imprevisieleer:
Die leer houdt voor dat de rechter het contract mag aanpassen of ontbinden, wanneer de uitvoering ervan veel moeilijker of duurder is geworden (maar niet onmogelijk) door belangrijke en onvoorzienbare wijzigingen in de omstandigheden.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-toerekenbare niet-nakoming: probleemstelling: principe: begrip vreemde oorzaak: bewijs
Moet geleverd worden door de in gebreke blijvende schuldenaar. Als de schuldenaar slaagt in zijn bewijs, zal hij bevrijd zijn van zijn plicht tot nakoming van de verbintenis.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-toerekenbare niet-nakoming: probleemstelling: principe: begrip vreemde oorzaak: aanvullend recht
De regels in verband met vreemde oorzaak zijn van aanvullend recht tenzij een bijzondere wet anders bepaalt. De partijen kunnen er dus in principe in hun contracten van afwijken. Ze kunnen de toepassingsgevallen van vreemde oorzaak beperken of verruimen.
Clausules die een regeling uitwerken voor het geval er sprake is van vreemde oorzaak noemt men ‘overmachtsclausules’.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: contractuele fout
Wanneer een schuldenaar zijn verbintenissen helemaal niet, onvolledig, gebrekkig of laattijdig uitvoert, zonder dat dit aan een vreemde oorzaak te wijten is, is er sprake van een contractuele fout (of contractuele tekortkoming of contractuele wanprestatie of contractbreuk).
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: contractuele fout: foutencriterium
Belangrijk is dat zelfs de lichtste fout al een contractuele tekortkoming uitmaakt. De maatstaf om te kijken of er een fout begaan werd, is die van abstracte goede huisvader die weliswaar in dezelfde concrete omstandigheden wordt geplaatst.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: aansprakelijkheid voor hulppersonen
Algemeen wordt aangenomen dat een contractant niet alleen contractueel aansprakelijk is voor de schade die hij zelf veroorzaakt heeft door het contract niet zorgvuldig na te leven, maar dat hij ook aansprakelijk is voor de schade die veroorzaakt wordt door de hulppersonen die hij inschakelt en de zaken die hij gebruikt voor de nakoming van de overeenkomst.
Voorbeeld: Een bouwheer heeft een aannemingscontract gesloten met een aannemer. De aannemer schakelt een onderaannemer in om de funderingen te zetten. Naderhand blijkt dat er een stabiliteitsprobleem is met het gebouw ten gevolge van een fout in de funderingen. De fout van de onderaannemer is toerekenbaar aan de hoofdaannemer. De bouwheer zal de hoofdaannemer kunnen aanspreken voor deze fout.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: bewijslast
Elke partij moet het bewijs leveren van de feiten die zij aanvoert. De bewijslast voor de contractuele wanprestatie ligt dus bij de schuldeiser. Die moet meer bepaald aantonen:
- Dat er sprake is van toerekenbare tekortkoming aan een contractuele verbintenis.
Wanneer het gaat om een resultaatsverbintenis is dat bewijs vrij eenvoudig te leveren. Bij een inspanningsverbintenis is de op de schuldeiser berustende bewijslast zwaarder.
- Welke schade hij geleden heeft door de wanprestatie van zijn wederpartij:
De schuldenaar zal op zijn beurt proberen om zich tov de aanspraken van de eiser te verdedigen. Zo kan hij desgevallend het bewijs leveren van een vreemde oorzaak waardoor de tekortkoming niet aan hem toerekenbaar is.
Vaak zal de schuldenaar de inhoud van het contract en de omvang van zijn contractuele plichten betwisten. In een aantal gevallen zal hij zich in zijn verweer kunnen baseren op contractuele clausules die hem van zijn aansprakelijkheid ontslaan.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: stappenplan voor schuldeiser
- De schuldenaar moet in de meeste gevallen eerst geldig in gebreke worden gesteld
- In bepaalde gevallen kan de schuldeiser via een beroep op de exceptie van niet-uitvoering of op een retentierecht zijn schuldenaar enigszins onder druk zetten en proberen bewegen tot uitvoering.
- Als de schuldenaar ook na de ingebrekestelling niet de gewenste acties onderneemt, zal de schuldeiser in de regel een gerechtelijke procedure moeten opstarten. Op die manier kan hij bijvoorbeeld proberen de gedwongen uitvoering in natura van de verbintenis te bekomen.
- Het uiteindelijke vonnis dat de schuldenaar veroordeelt, zal - als de schuldenaar het vonnis niet spontaan naleeft - uitgevoerd moeten worden met behulp van een gerechtsdeurwaarder. Men spreekt hier over de dwanguitvoering van het vonnis.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: de ingebrekestelling van de schuldenaar
De ingebrekestelling is een rechtshandeling waarmee de schuldeiser zijn schuldenaar aanmaant om zijn verbintenissen na te komen.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: de ingebrekestelling van de schuldenaar: principiële plicht tot ingebrekestelling
Wie gerechtelijke stappen wil ondernemen om de nakoming van een overeenkomst af te dwingen, moet in principe altijd éérst zijn dekcontractant in gebreke gesteld hebben.
Pas wanneer de schuldenaar duidelijk en ondubbelzinnig in gebreke gesteld werd, zal de schuldeiser in een latere fase een uitvoerbaar titel ten aanzijn van zijn schuldenaar kunnen bekomen, om tot de gedwongen uitvoering te kunnen overgaan.
Ook wie zich wil beroepen op bepaalde contractuele clausules bv. de toepassing van een schadebeding of een uitdrukkelijk ontbindend beding moet in principe eerst zijn schuldenaar in gebreke stellen.
Eventueel in dringende zaken, kan gewerkt worden met een aanmaning-dagvaarding dwz een dagvaarding voor het gerecht die tezelfdertijd dient als ingebrekestelling.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: de ingebrekestelling van de schuldenaar: principiële plicht tot ingebrekestelling: uitzonderingen
- Wettelijke uitzonderingen: Soms bepaald de wetgever dat de ingebrekestelling niet nodig is.
bv. arbeidsovereenkomstenwet - Contractuele afwijkingen: De vereiste van voorafgaande ingebrekestelling is niet van openbare orde: partijen kunnen er contractueel van afwijken
- Situationele uitzonderingen: Een voorafgaande ingebrekestelling is evenmin nodig in een aantal specifieke situaties:
bv.
a. indien zij onverenigbaar is met het voorwerp of de aard van de overeenkomst of de bedoeling van de partijen bv. als de schuldenaar de verbintenis tot nalaten schendt
b. indien het voorwerp van de verbintenis niet meer kan worden nagekomen
c. indien de schuldenaar duidelijk te kennen gegeven heeft dat hij zijn verbintenis niet kan of wil nakomen
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: de ingebrekestelling van de schuldenaar: principiële plicht tot ingebrekestelling: uitzonderingen: in gevallen waar een ingebrekestelling niet verplicht is, is het veelal toch nuttig om een ingebrekestelling te sturen
Een omstandig stilzwijgen van de debiteur na een ingebrekestelling dwz (een stilzwijgen waaraan de rechter door de begeleidende omstandigheden een betekenis kan hechten) kan het dossier van de schuldeiser versterken.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: de ingebrekestelling van de schuldenaar: principiële plicht tot ingebrekestelling: vormvereisten
De ingebrekestelling is aan weinig vormvoorschriften gebonden. Dit is elke akte die een sommatie bevat waaruit de schuldenaar noodzakelijk heeft moeten opmaken dat hij in gebreke werd gesteld zijn verbintenis na te komen.
verreisten:
- klaar en duidelijk melden dat er verondersteld wordt een verbintenis na te komen
- titel zoals ingebrekestelling, herinnering, aanmaning of rappel
- je kan het zelf opstellen of door een incassobureau, advocaat of gerechtsdeurwaarder; deze laatste hebben een verjaringsstuitende werking van 1 jaar
Het is niet verplicht een gebrekestelling per aangetekende post te sturen.
Wanneer het gaat om een brief opgemaakt door een incassobureau dan moet je er het volgende in vermelden: Deze brief betreft een minnelijke invordering en geen gerechtelijke invordering (dagvaarding voor de rechtbank of beslag)
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: de ingebrekestelling van de schuldenaar: principiële plicht tot ingebrekestelling: vormvereisten: consumentenrecht
- geen verwarring creëren omtrent de hoedanigheid van de persoon van wie de ingebrekestelling uitgaat, bv. ten onrechte laten uitschijnen dat de brief werd opgesteld door een gerechtelijke instantie
- ongefundeerde juridische bedreigingen opnemen of onjuiste informatie over wanbetalingen is verboden
- op de omslag mag je niet vermelden dat het gaat om een brief tot invordering van schuld
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: de ingebrekestelling van de schuldenaar: principiële plicht tot ingebrekestelling: tijdstip
De ingebrekestelling gebeurt normaal op het ogenblik dat de termijn voor uitvoering van de verbintenis verstreken is, maar kan ook al voordien ‘anticipatief’ gebeuren.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: De toerekenbare niet-nakoming: contractuele aansprakelijkheid: de ingebrekestelling van de schuldenaar: principiële plicht tot ingebrekestelling: gevolgen
- de partij die in gebreke is, is moratoire schadevergoeding en/of moratoire intresten verschuldigd
- de ingebrekestelling verplaatst het risico voor het toevallig tenietgaan van de verkochte maar nog niet geleverde zaak van de koper naar de verkoper
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-uitvoeringsexceptie van het retentierecht: probleemstelling: begrip
De niet-uitvoeringsexceptie houdt in dat een partij tijdelijk de naleving van haar verbintenissen kan schorsen zolang haar wederpartij zelf nalaat de op haar rustende verbintenissen (behoorlijk) na te komen. Uit deze omschrijving blijkt al dat de niet-uitvoeringsexceptie alleen toepassing kan vinden bij wederkerige contracten.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-uitvoeringsexceptie van het retentierecht: probleemstelling: begrip: toepassingsvoorwaarden
- de niet-uitvoeringsexceptie is slechts mogelijk bij wederkerige contracten
- een partij die zich op de niet-uitvoeringsexceptie beroept, moet kunnen aantonen dat haar medecontractant in gebreke is om zijn verbintenis na te komen (bv door aan te tonen dat de wederpartij al in gebreke is gesteld)
De tekortkoming van de medecontractant mag niet het gevolg zijn van overmacht. Het moet gaan om een contractuele wanprestatie die toerekenbaar is aan de medecontractant.
In de rechtspraak en de rechtsleer wordt veelal ook aangenomen dat de niet-uitvoeringsexceptie alleen kan worden ingeroepen als de medecontractant ernstig tekort schiet.
- Een partij die zich op de niet-uitvoeringsexceptie beroep, moet zelf te goeder trouw zijn. Zij mag niet zelf aan de basis liggen van de niet-nakoming van de verbintenis door de wederpartij.
Het is in dit verband belangrijk uit te maken wie volgens de overeenkomst eerst moest presteren. De partij die eerst moest presteren, kan de uitvoering van haar verbintenis niet schorsen om reden dat haar medecontractant nog niet gepresteerd heeft.
Bv. een partij kan haar betalingsverplichting niet schorsen in afwachting van de levering van een goed door haar medecontractant, wanneer zij, op basis van de overeenkomst, zelf eerst moest betalen alvorens haar medecontractant tot levering moest overgaan.
Verbintenissen uit rechtshandelingen: de niet-uitvoeringsexceptie van het retentierecht: buitengerechtelijk verweermiddel
De niet-uitvoeringsexceptie is een verweermiddel dat kan worden ingeroepen tegen een schuldeiser die de uitvoering (in natura of bij equivalent) of de ontbinding van een overeenkomst vordert terwijl deze schuldeiser zelf zijn eigen verbintenissen nog niet geheel heeft uitgevoerd.
Er is geen voorafgaande tussenkomst van de rechter vereist om de niet-uitvoeringsexceptie te kunnen inroepen.