Deel 3: verbintenissen uit rechtshandelingen Flashcards
Rechtshandeling: begrip
Een handeling die bewust wordt gesteld met het oog op het creëren van rechtsgevolgen.
Rechtshandeling: twee soorten
- Meerzijdige rechtshandelingen (= de overeenkomst): wilsuiting door minstens twee personen
- Eenzijdige rechtshandelingen (= de eenzijdige wilsuiting): wilsuiting door 1 persoon
Rechtshandeling: twee soorten: 1. meerzijdige rechtshandelingen: de overeenkomst: begrip
Een overeenkomst is een op wilsovereenstemming of consensus berustende meerzijdige rechtshandeling waarbij een of meer partijen jegens een of meer anderen, dan wel over en weer, juridische bindende verbintenissen aangaan.
Overeenkomsten ontstaan uit meerzijdige rechtshandelingen. Zij steunen steeds op een wilsovereenstemming of consensus tussen minstens twee personen.
Rechtshandeling: twee soorten: 1. meerzijdige rechtshandelingen: de overeenkomst: bindend
Overeenkomsten die geldig zijn aangegaan binden de partijen. (artikel 1134 BW):
Eerste lid BW verheft een geldige overeenkomst tot een wet tussen partijen. Partijen moeten de afspraken die zij hebben gemaakt naleven en kunnen er niet zomaar eenzijdig op terugkomen.
Rechtshandeling: twee soorten: 2. eenzijdige rechtshandelingen: de eenzijdige wilsuiting of wederkerig
Overeenkomsten doen verbintenissen ontstaan voor 1 partij of voor beide partijen tov elkaar. Hoewel overeenkomsten bij hun ontstaan altijd minstens twee personen vereisen en dus steunen op een meerzijdige rechtshandeling, kunnen zij in hun uitwerking voordelen creëren voor beide partijen of voor slechts één van hen. Men maakt hierbij een onderscheid tussen éénzijdige overeenkomsten (waarbij één partij verbintenissen op zich neemt) en wederkerige overeenkomsten (waarbij de partijen verbintenissen opnemen tov. elkaar.
Rechtshandeling: twee soorten: terminologie
overeenkomst / contract enerzijds en verbintenis anderzijds zijn geen synoniemen!!
Een overeenkomst is slechts één van de 4 bronnen van een verbintenis.
Diverse indelingen van de overeenkomsten
- Consensuele overeenkomsten, zakelijke overeenkomsten en plechtige overeenkomsten
- Eenzijdige overeenkomsten en wederkerige of tweezijdige overeenkomsten
- Overeenkomsten onder bezwarende titel, vergeldende overeenkomsten en overeenkomsten uit vrijgevigheid
- Benoemde overeenkomsten, onbenoemde overeenkomsten en gemengde overeenkomsten
SCHEMA p. 64
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 1. Consensuele overeenkomsten, zakelijke overeenkomsten en plechtige overeenkomsten
Het onderscheid tussen conventueel overeenkomsten, zakelijke overeenkomsten en plechtige overeenkomsten heeft te maken met de geldigheidsvoorwaarden voor het sluiten van het contract.
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 1. Consensuele overeenkomsten, zakelijke overeenkomsten en plechtige overeenkomsten: a. consensuele overeenkomst
Consensuele overeenkomsten komen tot stand door loutere wilsovereenstemming ‘consensus’ tussen de partijen.
Geen bijzondere vormvereisten of formaliteiten = basisregel in België.
Bv. De koopovereenkomst is een voorbeeld van een conventueel overeenkomst. Zij is - zo zegt artikel BW 1583 - tussen de partijen geldig voltrokken zodra er een overeenstemming is omtrent de zaak en de prijs, zelfs als is de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald. Natuurlijk zal een koopovereenkomst vaak een schriftelijke neerslag krijgen omwille van bewijsredenen of om de koop tegenstelbaar te kunnen maken aan de buitenwereld.
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 1. Consensuele overeenkomsten, zakelijke overeenkomsten en plechtige overeenkomsten: b. zakelijke overeenkomst
Zakelijke overeenkomsten komen pas geldig tot stand wanneer het voorwerp van de overeenkomst (de zaak of de prijs) aan de schuldeiser wordt overhandigd. De consensus alleen is hier dus niet voldoende.
Bv. De overeenkomsten van bruikleen (artikel 1875 BW), bewaargeving (artikel 1915 BW) en pand (artikel 2071 BW) ontstaan door de materiële afgifte van een zaak aan respectievelijk de bruiklener, bewaarnemer en pandhouder.
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 1. Consensuele overeenkomsten, zakelijke overeenkomsten en plechtige overeenkomsten: c. plechtige overeenkomsten
Komen pas geldig tot stand wanneer bepaalde vormvereisten of formaliteiten zijn voldaan.
bv. Schenking (artikel 931 BW), hypotheekstelling (artikel 76 Hypotheekwet).
Het naleven van bepaalde vormvereisten is bij deze contracten een noodzakelijke voorwaarde voor het geldig ontstaan van het contract. Partijen kunnen de formaliteiten dus niet achterwege laten.
Bv. Het Burgerlijk Wetboek schrijft voor dat elke schenking verplicht via notariële akte moet gebeuren. Wie goederen wegschenkt zonder dit vormvoorschrift te respecteren doet in feite een nietige schenking.
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 2. Eenzijdige overeenkomsten en wederkerige of tweezijdige overeenkomsten: wettelijke basis
Artikel 1103 BW: Het contract is eenzijdig, wanneer een of meer personen verbonden zijn jegens een of meer andere, zonder enige verbintenis voor de laatstgenoemden.
Artikel 1102 BW: Een contract is wederkerig of tweezijdig, wanneer de contractanten zich over en weder jegens elkaar verbinden.
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 2. Eenzijdige overeenkomsten en wederkerige of tweezijdige overeenkomsten: wettelijke basis: onderscheidingscriterium
A. eenzijdige overeenkomsten: wanneer niet alle partijen verbintenissen aangaan (artikel 1103 BW). In de veronderstelling dat er slechts twee partijen zijn, is de ene partij de schuldeiser en de andere de schuldenaar.
Bv. Bruiklening, onbezoldigde bewaargeving, borgtocht
B. Wederkerige overeenkomsten: overeenkomsten zijn wederkerig wanneer de partijen zich ten opzichte van elkaar verbinden (artikel 1102 BW).
Bij een wederkerige overeenkomst zijn alle partijen zowel schuldeiser als schuldenaar van elkaar.
Bv. Koop, huur van werk, huur van goederen, aanneming
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 2. Eenzijdige overeenkomsten en wederkerige of tweezijdige overeenkomsten: wettelijke basis: onderscheidingscriterium: belang van het onderscheid
Onder meer van belang met het oog op:
- De risicoregeling in geval van overmacht:
Bij eenzijdige overeenkomsten is de schuldenaar die geconfronteerd wordt met overmacht bevrijd. Het risico berust aldus bij de schuldeiser.
Bij wederkerige overeenkomsten is de schuldenaar die geconfronteerd wordt met overmacht eveneens bevrijd. In de regel moet dan echter ook de schuldeiser niet meer presteren. In die hypothese ligt het risico uiteindelijk bij de schuldenaar.
- De sancties in geval van niet-nakoming van de overeenkomst: Bij wederkerige overeenkomsten kan een partij haar verbintenis opschorten totdat de partij die eerst moest presenteren haar verbintenis uitgevoerd heeft (niet-uitvoeringsexceptie) of kan een partij lasten haar ernstig in gebreke zijnde wederpartij de ontbinding vorderen. Deze remedies kunnen in de regel niet ingeroepen worden bij eenzijdige overeenkomsten.
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 3. Overeenkomsten onder bezwarende titel, vergeldende overeenkomsten en overeenkomsten uit vrijgevigheid: wettelijke basis
Artikel 1106 BW: Het contract onder bezwarende titel is dat waarbij aan elke partij de verplichting wordt opgelegd om iets te geven of te doen.
Artikel 1104 BW: Het is vergeldend, wanneer elke partij zich verbindt iets te geven of te doen, dat beschouwd wordt als gelijkwaardig met wat men haar geeft of voor haar doet. Wanneer het gelijkwaardige gelegen is in de kans van winst of verlies, die voor elke partij afhankelijk is van een onzekere gebeurtenis, is het contract een kanscontract.
Artikel 1105 BW: Het contract uit vrijgevigheid is dat waarbij een partij aan de andere geheel om niet een voordeel verschaft.
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 3. Overeenkomsten onder bezwarende titel, vergeldende overeenkomsten en overeenkomsten uit vrijgevigheid: onderscheidingscriterium
Het onderscheid tussen overeenkomsten onder bezwarende titel en overeenkomsten uit vrijgevigheid heeft te maken met de vraag of alle betrokken partijen een economisch voordeel halen uit de overeenkomst.
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 3. Overeenkomsten onder bezwarende titel, vergeldende overeenkomsten en overeenkomsten uit vrijgevigheid: a. overeenkomsten onder bezwarende titel
Bij overeenkomsten onder bezwarende titel is elke partij verplicht om iets te geven of te doen. De overeenkomst levert dan ook voor beide partijen een economisch voordeel op.
bv. Koop, huur van goederen aanneming
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 3. Overeenkomsten onder bezwarende titel, vergeldende overeenkomsten en overeenkomsten uit vrijgevigheid: b. vergeldende overeenkomst
Vergeldende overeenkomsten zijn een subcategorie van overeenkomsten onder bezwarende titel waarbij de partijen hun wederzijdse prestaties van bij de contractsluiting als gelijkwaardig beschouwen.
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 3. Overeenkomsten onder bezwarende titel, vergeldende overeenkomsten en overeenkomsten uit vrijgevigheid: kanscontracten
Een bijzonder vorm van overeenkomsten onder bewarende titel. Dit zijn overeenkomsten waarbij de partijen bij de totstandkoming van het contract niet kunnen inschatten of hun prestaties gelijkwaardig zullen zijn omdat één van de prestaties op dat ogenblik onzeker is.
Artikel BW 1964 stelt dat de gevolgen van een kanscontract met betrekking tot winst en verlies voor alle partijen of voor één of meer van hen van een onzekere gebeurtenis afhangen.
bv. verzekeringsovereenkomst, lijfrente
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 3. Overeenkomsten onder bezwarende titel, vergeldende overeenkomsten en overeenkomsten uit vrijgevigheid: c. overeenkomsten uit vrijgevigheid
Aan de overzijde van de overeenkomsten onder bezwarende titel bevinden zich de overeenkomsten uit vrijgevigheid. Zij steunen op de wil van één partij om de andere partij een voordeel te verschaffen, zonder dat zij daar iets voor in ruil krijgen.
Synoniem: overeenkomsten om niet
bv. een bruikleenovereenkomst is in essentie een kosteloos contract waarbij de bruikleen het recht krijgt om gedurende een bepaalde tijd gratis gebruik te maken van een goed. De lener die zijn zaak afstaat aan de ontlenende bruikleen treedt hierbij geen eigen voordeel na. Andere voorbeelden: de schenking, bewaargeving
Diverse indelingen van de overeenkomsten: 4. Benoemde overeenkomsten, onbenoemde overeenkomsten en gemengde overeenkomsten: onderscheidingscriterium
A. Benoemde overeenkomsten:
Overeenkomsten waarvoor een bijzondere wettelijke regeling bestaat.
bv. Koop (gewone koop, consumenten koop), huur (gemene huur, woninghuur, handelshuur, pacht), aanneming, lening (bruiklening, verbruiklening), bewaargeving, kanscontract, lastgeving, borgtocht, dading
buiten het burgerlijk wetboek:
bv. arbeidsovereenkomst, consumentenkrediet, vennootschapsovereenkomst, verzekeringsovereenkomst, vervoerovereenkomst, handelsagentuurovereenkomst
B. Onbenoemde overeenkomsten: Nieuwe overeenkomsten waarvoor er geen kant-en-klaar wettelijk kader bestaat.
bv. franchiseovereenkomst, leasingovereenkomst
C. Gemengde overeenkomsten: Elementen van verschillende benoemde overeenkomsten zijn hierin te herkennen.
bv. De eigenaar van een paard heeft een afspraak met een manegehouder dat hij zijn paard mag stallen in diens manege en dat het paard er gevoederd, verzorgd en getraind zal worden. Dat alles in ruil voor een maandelijkse vergoeding. Stel het paard raakt gewon bij een overplaatsing naar een andere stal: hoe moet het contract nu gekwalificeerd worden? Het is een kruising tussen een huurcontract (het gebruik van een stal in ruil voor een betaalde huurprijs) en een aannemingsovereenkomst (waarbij werk tegen betaling wordt verricht). Ook is er een aspect van bewaargeving.
Diverse indelingen van overeenkomsten: praktisch: vaststellen van de toepasselijke set van regels op een concrete overeenkomst
Je stelt jezelf volgende vragen:
- Bestaan er in het Burgerlijk Wetboek of in bijzondere wetten specifieke regels m.b.t. de overeenkomst in kwestie?
- Meerdere sets van regels: hoe verhouden deze zich tov elkaar?
- Bijzondere regels krijgen altijd voorrang op algemene regels
- Mogen de partijen contractueel van deze regels afwijken?
> Regels van aanvullend recht gelden namelijk slechts voor zover partijen niets anders overeengekomen zijn
> Contractuele bepalingen die strijdig zijn met regels van dwingend recht of openbare orde kunnen nietig verklaard worden
Diverse indelingen van de overeenkomsten: andere indelingen
- overeenkomsten met of zonder een persoonsgebonden karakter (intuitu personae): Het onderscheidscriterium is hier of een welbepaalde persoon de verbintenis moet uitvoeren
- Duurovereenkomsten van bepaalde duur of onbepaalde duur: het onderscheidscritireum is hier het tijdstip waarop een einde komt aan de overeenkomst
- Hoofdovereenkomsten en bijkomende overeenkomsten: het onderscheidscriterium is hier of een bepaalde overeenkomst afhankelijk is van een andere overeenkomst
- Onderhandelde contracten en toetredingscontracten: het onderscheidscriterium is dan de vrijheid die de beide partijen hadden bij het bepalen van de inhoud van het contract.
Basisbeginselen van het contractenrecht
- de contractvrijheid
- de bindende kracht
- de goede trouw
Basisbeginselen van het contractenrecht: 1. contractvrijheid en wilsautonomie: principe
Partijen zijn volledig vrij om te beslissen of zij een overeenkomst willen aangaan. Zij bepalen bovendien autonoom wat de inhoud van de verbintenissen van de contractanten zal zijn.
=> leidinggevende principes van het Belgische verbintenissenrecht
Nauw daarmee verbonden is het consensualisme: de loutere wilstoestemming ‘consensus’ is vaak voldoende om de overeenkomst geldig tot stand te brengen
Partijen mogen van de regels van aanvullend recht voor contractenrecht afwijken. Wat niet verboden is, is toegelaten.
Basisbeginselen van het contractenrecht: 1. contractvrijheid en wilsautonomie: grenzen aan de contractvrijheid
- Mag niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden.
- Je mag mensen niet discrimineren bv. bij arbeidsovereenkomst.
- Consumentenrecht