Dag 11 Flashcards
Vad får vi i oss för fett i dieten?
Det vanligaste fettet vi äter (90 %) kallas TAG (triacylglycerol) och resterande dietlipider är främst kolesterol, kolesterylestrar, phospholipider och fria fettsyror.
Fettcell
Adipocyt
Fettuppbyggnad
Fettsyrorna kan antingen vara mättade, omättade eller fleromättade och detta beror på om de har dubbelbindningar eller inte. En mättad fettsyra har bara enkelbindningar i sin kolkedja medan en omättad har en och en fleromättad har flera dubbelbindningar.
Mättad, enkelomättad och fleromättad
På mättade fetter blir fettsyrorna helt raka och symmetriska och många sådana kan därför packas väldigt tätt ihop och bli kompakta och fasta (tänk smör). Omättade fettsyror däremot har en dubbelbindning någonstans i fettsyran och blir därför osymmetriska och går inte att packa lika hårt och blir därför i flytande form (tänk olja).
Energi per macromolekyl
Fett 9 kcal/g
Kolhydrater 4 kcal/g
Protein 4 kcal/g
Alkohol 7 kcal/g
Fettnedbrytning i munnen
Fettdiegstionen börjar i munnen när maten tuggas mekaniskt och blandas med saliv. I salivet finns det lingual lipas som börjar att bryta ner TAG till korta fettsyror. Lingual lipas fortsätter att vara aktivt i magen med.
Fettnedbrytning i magen
När maten sväljs kommer det att åka ner i den sura magmiljön där gastriskt lipas också finns verksamt.
Gallans väg från gallblåsan och ut i duodenum
Vesica biliaris -> ductus choleducus -> papilla duodeni major
Amfifil
Hydrofob och hydrofil egenskap
Miceller och dess funktion
Miceller (hydrofobt inuti och hydrofilt utanpå) hjälper till att transportera fetter närmare enterocyten där absorptionen sker.
Pankreatiskt enzym
Det pankreatiska enzymet frigörs i duodeunum och fungerar tillsammans med colipas som har aktiverats av trypsin. Esteras (pankreatisk lipas) hydrolyserar kvarvarande TAGs till 2-MAGs (2-monoacylglycerol, fettsyran på kol 1 och 3 är borta) och 2 fria fettsyror.
Regelring gall- och enzymutsöndring
Utsöndringen av lipas och galla styrd hormonellt av CCK som produceras i I-celler i duodenums och jejunums mukosa. När I-cellerna kommer i kontakt med fettceller och proteiner signalerar de pankreas och gallan att sekretera.
Var i tarmen sker upptaget av fett?
Upptaget av micellerna sker i jejunum främst och dom gallsalter som inte tagits upp tas upp i ileum kan sedan återanvändas.
Vad händer med fettet i enterocyterna?
Väl inne i enterocyten kommer TAG att återbildas då de tar sig fram till ER där de fria fettsyrorna blir konverterade sin aktiva form av fatty acyl CoAsynthetase. Dessa används sedan för att syntetisera nya TAGs av 2-MAG sen i enterocyternas cytosol.
De nya TAGsen är väldigt hydrofoba och packas därför i små fettdroppar med ett skal av fosfolipider, kolesterol och ett protein, apoliprotein. Det som bildas heter chylomikroner och är ett sorts lipoprotein. Dessa exocyteras i lactealerna, lymfkärl från villi, för att sedan kunna transporteras vidare i kroppen.
Vad händer med chylomikronerna i blodet?
TAG i chylomikronerna bryts främst ner till glycerol och fria fettsyror av lipoproteinlipas i kapillärerna, främst i skelettmuskulaturen och i adipös vävnad (även andra vävnader). De fria fettsyrorna från TAG kan antingen gå direkt in i adipocyterna (där de kan lagras) eller muskelcellerna (blir till energi genom beta-ox), eller så transporteras de med blodet (bundet till serumalbumin) till andra celler för att användas som energi där. Glycerol från TAG används nästan enbart av levern då det hydrolyseras till dihydroxyacetonefosfat (DHAP som antingen går till glykoneogenesen eller glykolysen.