Criminele Ordonnanties 1570 Flashcards
Rechtspraakverzameling (in het oude recht, voor de Franse tijd)
In die tijd was er geen rechtspraak zoals we dat nu kennen. De vonnissen werden niet gepubliceerd en er waren ook geen juridische principes, dus geen motivaties in de vonnissen terug te vinden. Er waren wel auteurs, vaak mensen die het recht in de praktijk uitvoerden zoals advocaten en rechters, die schreven over vonnissen en gaven daar hun eigen interpretatie aan. Het gaat dus in feite om rechtsleer.
Wetboek
De wetboeken over strafrecht werden vrij snel gerealiseerd. Deze bevatten echter niet alle strafwetten uit die tijd. In Frankrijk kwam er de Code Pénal in 1810 en in België kwam er in 1867 een strafwetboek.
Verzameling van wetten.
Legaliteitsbeginsel (in het strafrecht)
De wet bepaalt wat een strafbaar feit is en bepaalt ook wat de straf daarvoor moet zijn.
Salvatorische Klausel
In CCC 1532
Principe waarbij keizer Karel V van het HHR een keizerlijke wetgeving uitgaf, maar deze gold maar voor zover er geen andersluidende bepalingen waren in de verschillende territoria.
Geheime raad (in de Habsburgse Nederlanden)
Raad die de vorst of vertegenwoordiger van de vorst moest bijstaan voor het bestuur (UM), wetgeving en ook voor justitie (rechtspraak). In deze raad zaten vooral juristen.
Raad van State (in de Habsburgse Nederlanden)
In deze raad zaten vooral hoge adel omdat men deze nodig achtte voor hun expertise op militair gebied en ivm buitenlandse zaken.
Raad van Beroerten (onder hertog van Alva)
Dit was een repressief orgaan opgericht door de hertog van Alva als een soort uitzonderingsrechtbank om de groeiende opstand tegen te gaan. Ze stond ook bekend als de bloedwraak wegens de vele veroordelingen.
Compositie (in het oude [straf]recht)
Schikking, een manier waarop je de strafvordering tegen een bepaald bedrag afkoopt.
Potestas absoluta (laat-middeleeuwse juridische doctrine)
De hoogste politieke macht oefent zijn macht uit conform het recht. Het tegenovergestelde is potestas extraordinaria waarbij de hoogste politieke macht zijn macht uitoefent maar niet conform het recht. Dit werd toegelaten in buitengewone situaties.
Stijl (als rechtsterm in het oude recht)
Eigen procedureregels van een rechtbank, in grote mate op basis van de praktijk van die rechtbank.
Geschreven recht (in de 16de eeuwse rechtstaal)
Het geleerde recht, namelijk het romeins recht zoals het in de 16e eeuw werd opgevat (canoniek recht)
Civiele strafprocedure (in het oud-Belgisch recht)
Deze procedure werd slecht pas uitzonderlijk gebruikt en liep volgens het stramien van een gewone civiele procedure, met oa eis, verweer, repliek en de mogelijkheid tot bijstand van bv een advocaat of procureur. Deze procedure werd gevolgd als het ging om een civiel misdrijf, dus een misdrijf waarvoor de dader normaal een civiele straf zou krijgen bv een geldboete.
Criminele strafprocedure (in het oud-Belgisch recht)
Deze procedure werd bijna altijd gebruikt en verloopt geheel volgens het inquisitoriaal beginsel. Dit betekent dat het proces geheel van ambtswege door de overheid gevoerd wordt (‘offizialsmaxime’) en die overheid moest zelf op zoek gaan naar de objectieve waarheid (‘instruktionsmaxime’). Bij die zoektocht moest de overheid dus zo objectief mogelijk te werk gaan.
Deze procedure werd gevolgd als het om een kapitaal misdrijf ging, dus een misdrijf waarvoor men normaal een criminele straf zou krijgen bv doodstraf.
Het proces bestaat eventueel uit 2 fasen, nl. het extraordinair proces en het ordinaire proces dat slechts in zeer uitzonderlijke gevallen werd toegevoegd en verloopt zoals een civiele procedure. In dit proces kon men ook NIET rekenen op bijstand.
Extraordinair proces (in het oud-Belgisch recht)
Het extraordinair proces is het deel van de criminele strafprocedure dat altijd voorkomt en verloopt volgens het inquisitoriaal beginsel war betekent dat het proces geheel van ambtswege door de overheid wordt gevoerd (offizialsmaxime) en die overheid moest zelf op zoek naar de objectieve waarheid (instruktionsmaxime).
Ordinair proces (in het oud-Belgisch recht)
Dit is de tussenfase die eventueel aan het extraordinair proces kan worden toegevoegd. Deze verloopt volgens de civiele procedure.