College 10 Flashcards

1
Q

marketingcommunicatie

A

Marketingcommunicatie omvat alle instrumenten waarmee een bedrijf communiceert met zijn doelgroepen en belanghebbenden om zijn producten, diensten of het bedrijf als geheel te promoten (De Pelsmacker et al., 2013).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

sponsoring

A

financiële ondersteuning van evenementen, programma’s, teams of individuen in ruil voor exposure van het merk. Sponsoring wordt gebruikt om merkassociaties op te bouwen en het imago van het merk te versterken door te worden geassocieerd met positieve gebeurtenissen of activiteiten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

point-of-purchase communicatie

A

Verwijst naar de marketingactiviteiten en -materialen die worden gebruikt op het punt waar consumenten een aankoopbeslissing nemen, meestal in de winkel of op het verkooppunt. Deze communicatie is gericht op het beïnvloeden van de aankoopbeslissing op het moment dat de consument zich in de buurt van het product bevindt.

Voorbeelden:
* Schapdisplays
* Samples
* Borden
* Stickers op de vloer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

sales promotions

A

Sales promotions zijn marketingactiviteiten die worden uitgevoerd om de verkoop van producten of diensten te stimuleren op korte termijn. Deze activiteiten zijn gericht op het creëren van een gevoel van urgentie of exclusiviteit bij consumenten, waardoor ze worden aangemoedigd om snel actie te ondernemen.

Voorbeelden:
* Kortingen
* Coupons
* Gratis monsters
* Bundeldeals
* Loyaliteitsprogramma’s

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

online marketingcommunicatie

A

Online marketingcommunicatie verwijst naar alle vormen van communicatie die online worden uitgevoerd om de marketingdoelstellingen van een bedrijf te ondersteunen, bijvoorbeeld:
- Website
- Sociale media
- E-mailmarketing
- Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
= Het optimaliseren van de website en online content om hoger te verschijnen in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, waardoor de zichtbaarheid en het verkeer naar de website worden vergroot.
- Betaalde online advertenties, bijvoorbeeld SEA
- Online PR en reputatiemanagement (persberichten, online reviews, klantenservice, etc)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

direct marketing

A

marketingcommunicatie die rechtstreeks naar individuele consumenten of bedrijven wordt gestuurd, zoals e-mailmarketing, direct mail, telemarketing en SMS-marketing. Het doel is om directe reacties van klanten te genereren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

themacommunicatie

A

Themacommunicatie richt zich op het opbouwen van merkbekendheid, merkvoorkeur en een positief imago op lange termijn. Het gaat om het communiceren van de kernwaarden, identiteit en boodschap van het merk of bedrijf.

> Beinvloeden van koopgedrag via kennis en attitude

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

actiecommunicatie

A

Actiecommunicatie richt zich op het stimuleren van directe en meetbare acties van de doelgroep, zoals aankopen, inschrijvingen of deelname aan een evenement. Het heeft een kortetermijndoelstelling en is vaak gericht op het verhogen van de verkoop.

> Directe beïnvloeding van koopgedrag

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

reclame als marketingcommunicatie

A

→ (Massa)communicatie waarbij de zender de attitude of het gedrag van de ontvanger wil beïnvloeden ten gunste van een product of dienst

  • Massacommunicatie, niet persoonlijk
  • Identificeerbare afzender
  • Betaald
  • Gecontroleerd
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

priming

A

Priming is een psychologisch proces waarbij de blootstelling aan een stimulus, zoals een woord of beeld, onbewust invloed uitoefent op de reactie op een daaropvolgende stimulus. Het activeert bepaalde associaties, gevoelens of gedragingen die het denken en handelen van een persoon beïnvloeden. Priming wordt vaak gebruikt in reclame en marketing om positieve associaties met een product of merk te creëren en consumentengedrag te beïnvloeden.

  • alleen invloed als de motivatie er om dat gedrag te tonen al aanwezig is
  • als de gelegenheid er is om dat gedrag te vertonen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Subliminale priming

A

aangeboden onder de bewuste waarnemingsdrempel (verboden)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Supraliminale priming

A

aangeboden boven de bewuste waarnemingsdrempel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mere exposure effect (Zyjonc, 1968)

A

Enkel het (herhaaldelijk) oppervlakkig waarnemen van een neutrale stimulus kan de waardering ervoor positief beinvloeden.
- Hoe meer we iets zien, hoe beter. Dus als we bijvoorbeeld een reclame heel vaak zien, dan wordt het bij ons steeds bekender. Het gaat dus om herhaalde blootstelling.
- Wij krijgen een sterkere voorkeur voor stimuli als deze vaker waargenomen wordt. Eerder waargenomen stimuli vinden we prettiger dan nieuwe stimuli.
- Pas op: er zit een grens aan en als een stimulus in eerste instantie een negatieve reactie oproept, wordt ook dat effect bij herhaling sterker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Processing fluency

A

Stimuli die reeds eerder zijn waargenomen, worden een volgende keer makkelijker verwerkt, ook als men zich niet bewust is van die eerdere waarneming.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Karremans et al. (2006)

A

De studie van Karremans et al. (2006) onderzocht het effect van subliminale priming van de merknaam “Lipton Ice” tijdens een visuele detectietaak op de keuze tussen Lipton Ice en Spa Rood als dorstlessende drank. Deelnemers werden blootgesteld aan subliminale prikkels voorafgaand aan het maken van een drankkeuze. Resultaten toonden aan dat deelnemers die blootgesteld waren aan de merknaam “Lipton Ice” gevoeliger waren voor het kiezen van Lipton Ice dan deelnemers blootgesteld aan een onleesbare versie van de merknaam. Dit suggereert dat subliminale priming van merknamen invloed kan hebben op consumentengedrag, vooral wanneer deelnemers dorstig zijn en een keuze moeten maken tussen relevante producten. Het effect is echter afhankelijk van factoren zoals motivatie en context.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

ceiling effect

A

De mogelijkheid dat de voorkeur van deelnemers voor Lipton Ice al zo hoog was dat verdere blootstelling aan de merknaam weinig invloed had op hun uiteindelijke keuze. Met andere woorden, zelfs als deelnemers werden blootgesteld aan subliminale prikkels van de merknaam “Lipton Ice”, was hun voorkeur voor dit merk al zo sterk dat het effect van de priming beperkt was. Dit kan leiden tot een plafondeffect waarbij verdere stimulatie of manipulatie weinig verschil maakt omdat de voorkeur al maximaal is.

17
Q

Celebrity endorsement

A

Celebrity endorsement is een marketingstrategie waarbij een bekende persoon, zoals een beroemdheid, sportster of influencer, wordt ingezet om een product, dienst of merk te promoten. Het idee achter celebrity endorsement is dat de populariteit, geloofwaardigheid en aantrekkingskracht van de beroemdheid wordt overgedragen op het gepromote product, waardoor consumenten worden aangemoedigd om het product te kopen of te gebruiken.

  • Positieve eigenschappen van beroemdheid koppelen aan product of merk (heuristische cue)
  • klassiek conditioneren: door het zien van de endorser (die positieve emoties oproept) met een bepaald product, gaat dat product uiteindelijk op zichzelf ook positieve emoties oproepe = lange termijneffect
18
Q

product/advertising match-up hypothesis

A

De product/advertising match-up hypothese, ook wel bekend als de match-up theorie, stelt dat de effectiviteit van een reclameboodschap wordt verbeterd wanneer de kenmerken van het geadverteerde product overeenkomen met de eigenschappen of kenmerken van de beroemdheid die in de reclame wordt gebruikt.

19
Q

aantrekkelijke vs. onaantrekkelijke beroemdheden - Kamins (1990)

A

De studie van Kamins (1990) onderzocht het effect van het gebruik van aantrekkelijke versus onaantrekkelijke beroemdheden in reclame op consumentengedrag en attitudes ten opzichte van het geadverteerde product. De studie concludeerde dat aantrekkelijke beroemdheden alleen een positieve invloed hebben op de attitude van consumenten als ze een product promoten waarbij aantrekkelijkheid een relevante eigenschap is. Dit ondersteunt de product/advertising match-up hypothese, die stelt dat beroemdheden alleen zorgen voor positievere evaluaties als ze eigenschappen bezitten die passen bij de eigenschappen van het product.

20
Q

Product-fit en influencers - Janssen et al. (2022)

A

De studie van Janssen et al. (2022) onderzocht het effect van product-fit in samenhang met het gebruik van macro-influencers en micro-influencers in reclame. Ze ontdekten dat het positieve effect van een macro-influencer ten opzichte van een micro-influencer op de attitude ten opzichte van de advertentie en het product afhangt van of het gepromote product past bij het self-branded imago van de influencer.

Het onderzoek benadrukt dat, ongeacht het aantal volgers, de geloofwaardigheid en identificatie afnemen als het geadverteerde product niet bij de persoonlijkheid van de influencer past. Dit suggereert dat het succes van influencer marketing sterk afhankelijk is van de mate van overeenkomst tussen het product en de persoonlijkheid of het imago van de influencer.