Casus 4: Muriël Flashcards

1
Q

Mannelijke gameten

A

Spermatozoa (zaadcellen): Worden aangemaakt in de tubuli seminiferi (zaadkanaaltjes) en rijpen als ze door de lange kronkelige bijbal gaan, waar ze worden opgeslagen. FSH uit de hypofysevoorkwab stimuleert de spermaproductie.
De kop van een spermacel wordt bijna geheel gevuld door de kern, die het DNA bevat. De kop bevat ook de enzymen die nodig zijn om de door de buitenste lagen van het ovum te dringen, om de kern daarvan te bereiken en ermee samen te smelten. Het lichaam van de zaadcel zit vol mitochondriën, die zorgen voor de energie die nodig is voor de aandrijfbeweging van de staart, die het spermatozoön voortbeweegt door het voorplantingskanaal van de vrouw.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vrouwelijke gameten

A

Ova: De eierstok is het orgaan waarin de vrouwelijke gameten zijn opgeslagen en zich ontwikkelen voorafgaand aan de ovulatie. De rijping wordt geregeld door de hypothalamus en de hypofysevoorkwab, die gonadotrofinen vrijgeeft, die op de eierstok inwerken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat gebeurd er tijdens de bevruchting

A

Een spermatozoön: Beweegt zich door de drijfbeweging van de staart door de vagina van de vrouw. Als deze bij de ovum aankomt, dringt hij door de buitenste lagen heen met de kop, die hier speciale enzymen voor bevat. Deze bevruchting gebeurd gewoonlijk in de eierstokken. De hieruit resulterende cel wordt een zygote genoemd.
Ovum: Na de ovulatie stimuleert LH uit de hypofysekwab de ontwikkeling van het corpus luteum uit de gebarsten follikel, dat progesteron en wat oestrogeen produceert. Het endometrium wordt onder invloed van progesteron oedemateus, de secretoire klieren produceren grotere hoeveelheden waterig slijm. Dit bevordert de doorgang van de spermatozoa door de baarmoeder naar de eileider, waar het ovum meestal wordt bevrucht. Het ovum overleefd in vruchtbare vorm slecht 8 uur, de spermatozoa kunnen het ovum eenmaal ingebracht maar 24 uur bevruchten, hoewel ze enkele uren kunnen overleven.
De ovum: Na de ovulatie stimuleert LH uit de hypofysekwab de ontwikkeling van het corpus luteum uit de gebarsten follikel, dat progesteron en wat oestrogeen produceert. Het endometrium wordt onder invloed van progesteron oedemateus, de secretoire klieren produceren grotere hoeveelheden waterig slijm. Dit bevordert de doorgang van de spermatozoa door de baarmoeder naar de eileiders, waar het ovum meestal wordt bevrucht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Functies vagina

A

De vagina fungeert als ontvanger van de penis bij de geslachtsgemeenschap en het elastische kanaal waar de baby doorheen gaat bij de bevalling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Functie uterus (baarmoeder)

A

De menstruele cyclus bereidt de baarmoeder voor op het ontvangen, voeden en beschermen van de bevruchte ovum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ovulatie

A

Naarmate de ovulatie nadert, produceert je lichaam steeds meer oestrogeen, een hormoon dat ervoor zorgt dat de binnenwand van je baarmoeder dikker wordt en niet langer vijandig is voor sperma.
De hypothalamus scheidt luteïniseren-hormoon-releasing hormoon (LHRH) af, dat de hypofysevoorkwab tot afscheiding prikkelt:
Follikelstimulerend hormoon (FSH), dat de rijping van eifollikels en de oestrogeenafscheiding stimuleert, wat tot ovulatie leidt. FSH is daarom voornamelijk actief gedurende de eerste helft van de cyclus. De afscheiding ervan wordt onderdrukt na de ovulatie om te voorkomen dat de andere follikels rijpen tijdens dezelfde cyclus.
Deze hoge oestrogeenniveaus zorgen voor een plotse toename van een ander hormoon, LH (luteïniserend hormoon). Door de LH-piek komt de volgroeide eicel los van de eierstok. Dit is de ovulatie.
De ovulatie doet zich normaal zo’n 24 tot 36 uren na de LH-piek voor, waardoor de LH-piek een goede voorspeller is voor de vruchtbaarheidspiek..

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

De menstruele cyclus

A

Menstruele fase: Als het ovum niet wordt bevrucht, begint het corpus luteum te degenereren. Daarom dalen progesteron en oestrogeenspiegels en wordt de functionele endometriumlaag, die afhankelijk is van de hoge spiegels van deze ovariumhormonen, in de menstruatie afgestoten. Hierdoor kunnen de hypothalamus en de hypofysekwab kun cyclische activiteiten hervatten en alle FSH spiegels beginnen te stijgen waarmee de volgende cyclus begint.
Proliferatiefase: In dit stadium groeit een eifollikel, gestimuleerd door FSH, tot rijpheid. De eifollikel produceert oestrogeen. Dit stimuleert de proliferatie van de functionele endometriumlaag ter voorbereiding van de ontvangst van een bevrucht ovum. Het endometrium verdikt zich, wordt sterk doorbloed en rijk aan slijmafscheidende klieren. Het stijgende oestrogeenniveau is verantwoordelijk voor de activering LH, meestal in het midden van de cyclus.
Secretiefase: Als het ovum niet bevrucht is, dalen de LH-spiegels, waardoor het corpus luteum, dat LH nodig heeft, degenereert en afsterft. De daarmee gepaarde geleidelijke daling van oestrogeen, progesteron en inhibine leidt tot verval van het endometrium en een nieuwe cyclus begint.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Functie testikels

A

De spermatozoa (zaadcellen) worden aangemaakt in de tubuli seminiferi (zaadkanaaltjes) en rijpen als ze door de lange en kronkelige bijbal gaan. Waar ze worden opgeslagen. Een succesvolle spermatogenese gebeurt bij circa 3 graden onder de normale lichaamstempratuur. De testes wordt afgekoeld door hun ligging buiten de buikholte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Functie zaadstreng

A

De testes hangen aan de zaadstrengen in het scrotum. De zaadstreng verbind de testes dus met het lichaam. Elke zaadstreng bevat een arteria testicularis, venae testiculares, lymfevaten, een zaadleider en zenuwen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Sperma

A

De zaadblaasjes trekken samen en lozen hun opgeslagen inhoud, de zaadvloeistof, tijdens de zaadlozing. Zaadvloeistof wat 60% van de vochtmassa uitmaakt, bestaat uit alkaline om het sperma tegen het zure milieu van de vagina te beschermen en bevat fructose om het sperma te voeden tijdens het traject door het vrouwelijke voortplantingskanaal.
Spermatozoa vormen maar 10% van het uiteindelijke ejaculaat; de rest is hoofdzakelijk zaadblaas en prostaatkliervocht. Dit wordt aan het zaad toegevoegd tijdens het mannelijk orgasme, evenals slijm dat in de urethra wordt geproduceerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Zaadlozing

A

Tijdens de zaadlozing die optreedt bij een mannelijk orgasme, worden spermatozoa uitgestoten uit de bijbal en door de zaadleider, ductus ejaculatorius en urethra gevoerd. Het zaad word voortgestuwd door krachtige ritmische samentrekking van de gladde spiervezels in de wanden van de zaadleider. De wanden van zaadblaasjes en prostaatklier trekken ook samen en deze organen voegen hun inhoud toe aan vocht dat door de ductus deferens gaat. De kracht die door deze gecombineerde processen wordt opgewekt, leidt tot uitstoting van het zaad door de externe opening van de urethra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Symptomen zwangerschap

A

Misselijkheid: Dit wordt vooral veroorzaakt door de verhoogde hoeveelheid oestrogeen en HCG.
Vermoeidheid: Zwangerschap vraagt een hoop van je lichaam: de hormonen gieren door je lijf, de placenta moet worden gemaakt enz.
Gevoelige of gezwollen borsten: De verandering in de hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding. Hierdoor zijn de aderen vaak ook zichtbaar.
Opgeblazen gevoel: Omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken. Hierdoor heb je meer last van gasvorming en dus van een uitgezette buik.
Vreetbuien: Deze kunnen zich al voordoen vanaf je 2e zwangerschapsweek.
Afkeer van voedsel/geuren: Dit kan je al vanaf de 1e week na de bevruchting gaan merken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

HCG

A

Met een zwangerschapstest kan humaan choriongonadotrofine in de urine worden aangetroffen. Dit is een hormoon dat door de placenta wordt geproduceerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Uitleggen hoeveel weken het embryo jonger is dan de zwangerschapsduur:

A

De ovulatie valt meestal ongeveer 2 weken na het begin van de menstruatie en de bevruchting vindt meestal kort na de ovulatie plaats. Het embryo is dus ongeveer 2 weken jonger dan het aantal weken van de berekende zwangerschapsduur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Bepaling zwangerschapsduur:

A

De teling begint vanaf de 1ste dag van de laatste menstruatie. Dus als je cyclus 28 dagen is tel je deze op bij de dagen dat je van je menstruatie afzit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Prenatale Ontwikkeling: 1ste trimester (0/12 weken)

A

Vermoeidheid. Advies: rust nemen.
Spijsverteringsstelsel: Ochtendmisselijkheid. Advies: kleine beetjes eten/drinken. Smaakveranderingen
Borsten: omvang neemt toe, aantal melkklieren neemt toe. Advies: goede BH.

17
Q

Prenatale Ontwikkeling: 2de trimester (13/34 weken)

A

Baarmoeder wordt groter, buik wordt dikker; vaginale afscheiding neemt toe.
Vaginale infecties (candida) komen vaak voor. Advies: antimycoticum
Maagzuur en oprispingen. Advies eet kleine hoeveelheden, hoofdeinde omhoog.
Obstipatie, aambeien. Advies: vezelrijk dieet, veel drinken, beweging.
Verhoogde ademfrequentie en dieper ademhalen.
Hart/bloedsomloop: bloedvolume neemt 50% toe, fysiologische anemie.
 Hartfrequentie neemt compensatoir toe.
 Bloeddruk daalt in 2etrimester, stijgt daarna weer.
 Oedeem en varices in de benen (druk uterus). Advies: niet-knellende kleding, benen omhoog, steunkousen.
Urinewegen: Filtratie nieren neemt toe, meer plassen, ‘s nachts meer plassen. Meer aandrang door druk uterus op blaas.
Huid: Zwangerschapsmasker (melasma), striae. Advies: in schaduw, smeren hoge UV-factor.
Hormonen: Schommeling van andere hormonen-> schildklieractivatie, invloed op suikerhuishouding.

18
Q

Prenatale Ontwikkeling: 3de trimester (25 t/m 37/42 weken)

A

Spieren/gewrichten: ligamenten in bekken worden soepeler: houding verandert: lordose. Soms bekkenpijn en rugpijn, Advies: niet zwaar tillen, letten op goede houding. Platte schoenen. Zwangerschapsgym, yoga, mensendieck etc. eventueel bekkenband.
Ademhaling: kortademig door druk uterus op diafragma.
Borsten: Lekkage door beginnende melkproductie.

19
Q

Controles zwangere vrouwen

A

Erfelijkheidsonderzoek: Om vast te stellen of de vrouw en haar partner een verhoogd risico hebben op een baby met een erfelijke genetische aandoening.
Lichamelijk onderzoek: gewicht, lengte en bloeddruk worden gemeten. Er wordt vrijwel altijd een (vaginale)echoscopie uitgevoerd, waarbij op de grote en de ligging van de baarmoeder wordt gelet. Urineonderzoek, om eventuele aanwezige baarmoederhalskanker op te sporen. Ook wordt een hiv test aangeraden.
Bloedafname: Wordt onderzocht op infectieziekten, en het hemoglobinegehalte wordt gecontroleerd. Bepaling resusfactor (positief/negatief).
Als de vrouw resusnegatief bloed heeft, wordt dit op antilichamen tegen de resusfactor onderzocht. De aanwezigheid van resuslichamen kan bij een foetus met resuspositief bloed ernstige problemen veroorzaken. Als dit vroegtijdig wordt ontdekt kunnen er maatregelen wordt genomen om de foetus te beschermen.
Huidtest: Er wordt dan getest om tuberculose.
Urineonderzoek: Hierbij wordt het glucose gehalte gecontroleerd te voorkoming van diabetes.

20
Q

Advies geneesmiddelen en voedingssupplementen

A

In het algemeen is het beste om tijdens de zwangerschap geen geneesmiddelen te gebruiken. Als je deze wel wil gebruiken moet je de arts raadplegen, ook bij paracetamol of medicinale kruiden.
Qua voedingssupplementen wordt ijzer aangeraden, de ijzer behoefte verdubbelt namelijk tijdens de zwangerschap. Vrouwen moeten in de het begin van de zwangerschap foliumzuur innemen. Een tekort hieraan verhoogt namelijk het risico op een baby met een aangeboren afwijking van de hersenen of het ruggenmerg.

21
Q

Tijdperken bevalling: 1ste stadium

A

De eerste latente fase: De weeën worden geleidelijk sterker en ritmischer. Het ongemak is minimal. De baarmoederhals verstrijkt en ontsluit zich tot ongeveer 4 cm. Deze fase duurt gemiddeld 12 uur bij een eerste zwangerschap en 5 uur bij volgende zwangerschappen.
Actieve fase: de ontsluiting van de baarmoederhals neemt toe van ongeveer 4 cm tot de volledige 10 cm. Het voorliggende deel van de baby, meestal het hoofd, begint in te dalen in het bekken van de vrouw. De vrouw begint aandrang te voelen om te persen terwijl de baby indaalt. Deze fase duurt gemiddeld ongeveer 3 uur bij een eerste zwangerschap en twee uur bij volgende zwangerschappen.

22
Q

Tijdperken bevalling: 2de stadium

A

Van de volledige ontsluiting van de baarmoederhals tot de geboorte van de baby. Dit stadium duurt gemiddeld ongeveer 45 tot 60 minuten bij een eerste zwangerschap en 15 tot 30 minuten bij volgende zwangerschappen.

23
Q

Tijdperken bevalling: 3de stadium

A

Van de geboorte van de baby tot de geboorte van de placenta. Dit stadium duurt meestal slechts enkele minuten, maar kan tot 60 minuten duren.

24
Q

Signalen beginnende baring (bevalling):

A

Regelmatige samentrekkingen in de onderbuik en rugpijn.
Het verliezen van de slijmprop (slijm dat de baarmoederhals tijdens de zwangerschap dicht afsluit).
Het breken van de vliezen.

25
Q

Positie foetus

A

Of de foetus met het hoofd naar achteren of naar voren ligt.

26
Q

Presentatie foetus

A

Of het hoofd, het gezicht, de stuit of de schouders het dichtst bij de bekkeningang liggen.

27
Q

Stuitligging

A

Als de foetus eerst met de billen of met de schouders indaalt, de bevalling voor de vrouw, foetus en de arts/verloskundige wordt dan aanzienlijk moeilijker. Er wordt dan meestal een keizersnede aanbevolen.

28
Q

De belangrijkste controles tijdens de bevalling:

A

Onderzoeken vagina: Om te controleren of de vliezen zijn gebroken en hoe ver de ontsluiting en het verstrijken van de baarmoederhals zijn gevorderd. Ook wordt de ligging van de baby gecontroleerd.
Kleur vruchtwater: Het vruchtwater moet helder zijn en mag geen duidelijke geur hebben. Een groene verkleuring van het vruchtwater na het breken van de vliezen wordt veroorzaakt door de eerste ontlasting van de foetus.
Controleren hartfrequenties moeder en baby: Om te bepalen of de foetus genoeg zuurstof krijgt. Een afwijkende hartfrequenties kan erop wijzen dat de foetus in nood is.