Blodsukker og væskebalance Flashcards
Af alle fødens bestanddele er vand det kroppen dårligst kan undvære.
Vand udgør en stor del af vores kropsvægt, hvor meget?
60% hos voksne og 70% hos børn
Hvad er vands funktioner i kroppen?
Opløsningsmiddel:
Vand bruges i kroppen som opløsningsmiddel for diverse stoffer i kroppen, og er en betingelse for at kemiske processer kan foregår.
Temperaturregulering:
Vand er en vigtig faktor i forbindelse med vores temperaturregulering.
Vigtig for fordøjelsen:
Vand spiller også en vigtig rolle for fordøjelsen, i det mange af fordøjelsesprocesserne er afhængig af vand.
Hvor meget væske indtager vi på en normal dag?
2200ml via mad og drikke, og under forbrænding af føden dannes der 350ml vand. Så i alt: 2550ml vand.
Hvor meget væske bruger kroppen på en normal dag?
I alt: 2550ml vand. Herunder går 900ml tabt gennem hud og lunger, 50ml gennem sved, 100ml gennem afføring og 1500ml gennem urin.
Hvor stort et væskeindtag har vi behov for pr. dag?
Vi mennesker har behov for mellem 2 og 6 liter væske pr. dag, afhængig af vores tempera-tur, aktivitetsniveau og svedproduktion.
Vi har et øget behov ved feber, diarre og opkast samt ved fysisk aktivitet.
Dehydrering / væskeunderskud, hvordan forekommer det?
Raske mennesker føler tørst ved væskeunderskud og kan derved kompensere ved at drik-ke noget. En risiko for dehydrering kan dog forekomme, ved f.eks. ældre mennesker der kan have en nedsat tørstregulering og derved have let ved at dehydrere. Sportsudøvere har også en øget risiko for at dehydrere og skal derfor være opmærksom på at drikke rigeligt både før, under og efter sportsaktiviteten.
Når kroppen er i væskeunderskud vil vores krop begynde at reagere. Alle de vandkrævende processer forsinkes.
Svedtab, hvor meget?
Svedtab afhænger af træningstilstand, varighed og intensitet, klimatiske forhold og på-klædning, væskeindtagelse. Under ekstreme forhold kan man komme op på flere liter svedtab i timen. Det er vigtigt at man erstatter den tabte væske. Ved hårdt arbejde eller træning, kan man kontrollere sit svedtab, ved at veje sig uden tøj for og efter aktiviteten.
Test din væskebalance, hvordan?
Man kan teste sin væskebalance, ved at se på farven af sin urin:
Lys-gul = fin væskebalance
Mørk-gul = væskeunderskud
Helt klar = rigeligt med væske
Hvad påvirker blodsukkeret?
Når vi indtager kulhydrater påvirker det blodsukkerniveauet, og når vi forbrænder energi, eksempelvis ved at tænke eller dyrke sport, påvirker det også blodsukkerniveauet.
Hvordan reagerer blodsukkeret på hurtige kulhydrater?
De hurtige kulhydrater, som vi typisk finder i slik, sodavand og andre søde sager, giver en hurtig stigning i blodsukkeret, som dog bliver efterfulgt af et hurtigt fald i blodsukkeret, som kan give sult igen og medføre utilpashed og træthed. At spise hurtige kulhydrater, svarer til at kaste sprit på et bål - det giver hurtig energi, men effekten er kortvarig.
Hvordan reagerer blodsukkeret på langsomme kulhydrater?
De langsomme kulhydrater som vi typisk finder i groft brød og grove grøntsager, giver en jævn og langsom stigning i blodsukkeret, hvilket betyder at blodsukkeret bliver langt mere stabilt, og at man opnår større mæthedsfornemmelse. Det at indtage langsomme kulhydrater, svarer til at ligge massere at brænde på bålet, da det giver en stabil energi i lang tid.
(Blodsukker og væskebalance)
Skal vi indtage flere hurtige end langsomme kulhydrater? Eller omvendt?
Hver ting til sin tid. Det er vigtigt at huske på, at vi har behov for både hurtige og lang-somme kulhydrater. I det daglige skal vi dog have flest af de langsomme kulhydrater, hvor vi i forbindelse med eksempelvis sport, har brug for de hurtige kulhydrater.
Eksempel i praksis: En cykelrytters behov for kulhydrater
Cykelryttere spiser masser af pasta før et løb, så de kan holde længere tid. Pasta hører til den type kulhydrater der har et lavt GI. Så ved at spise pasta opnår de at fylde glykogen-depoterne før cykelløbet. Mens de cykler drikker til sukkeropløsninger - det giver dem hurtig energi her og nu, da GI er høj.
Nævn eksempler for henholdsvis de hurtige og langsomme kulhydrater:
Hurtige kulhydrater: Hvidt brød, cornflakes, hvide ris, sodavand
Langsomme kulhydrater: Grøntsager og grove kornprodukter
Hvad er GI? Herunder højt og lavt GI.
GI = Glykæmisk indeks, hvilket angiver hvor hurtigt en given type kulhydrat påvirker blodsukkerniveauet.
En fødevare kan have et højt GI (= hurtige kulhydrater) eller et lavt GI (= langsomme kulhydrater).
Hvis man indtager en fødevare med højt GI, vil blodsukkeret stige hurtigt fordi kroppen hurtigt og nemt fordøjer og optager disse kulhydrater.
Hvis man derimod indtager en fødevare med lavt GI, vil blodsukkeret stige mere jævnt og fordel-agtigt og vil ydermere give en længere mæthedsfornemmelse.
GI blev oprindeligt udarbejdet til hvem og hvorfor?
Det glykæmiske indeks blev oprindeligt udarbejdet til diabetespatienter, så de nemmere kunne styre deres blodsukker ved at skelne mellem de hurtige og de langsomme kulhydrater. Det glykæmiske indeks kan dog bruges af alle.