Biologisk- och emotionspsykologi Flashcards
Myelin
Vad är det och var produceras det?
Myelin består av fett. Myelinskidor omsluter och skyddar vissa axoner, vilket ökar hastigheten för överföringen av nervimpulser. Myelin produceras av gliaceller (nervsystemets stödceller). Oligodendrocyter är gliaceller som myeliniserar celler i det centrala nervsystemet (CNS) och Schwann-celler myeliniserar perifera nerver (nervceller i perifera nervsystemet (PNS))
Schwann-celler
Gliaceller (stödceller) som myeliniserar perifera nervceller, dvs nervceller i PNS (perifera nervsystemet)
Oligodendrocyter
Gliaceller (stödceller) som myeliniserar celler i CNS (det centrala nervsystemet)
Gliaceller
Utgör nervsystemet tillsammans med neuroner. Har olika stödfunktioner för neuroner. Finns både i CNS (det centrala nervsystemet) och i PNS (det perifera nervsystemet). Finns olika typer av gliaceller, bl.a. oligodendrocyter, Schwann-celler, astrocyter och mikroglia.
Mikroglia
Immunceller som rengör och reparerar celler.
Astrocyter
Gliaceller som huvudsakligen finns i CNS (centrala nervsystemet) och ger näring och stöd till neuroner. Hjälper neuroner att hålla sig friska.
Membranpotential
Skillanden i elektrisk laddning över cellmembranet hos en cell. Uppstår på grund av skillnaden i koncentrationer av joner mellan insidan och utsidan av en cell. Är negativ i de flesta vilande celler (runt -70mV) - dvs cellens insida är negativt laddad. När joner passerar genom jonakaler ändras membranpotentialen.
Vilopotential
Skillnaden i elektrisk laddning över cellmembranet när cellen är i viloläge (är en typ av membranpotential). Vanligtvis är vilopotentialen runt -70 millivolt.
I de flesta celler är vilopotentialen negativ, dvs att insidan av cellen är negativt laddad jämfört med utsidan av cellen.
Jonkanal
Jonkanaler är proteinmolekyler som sträcker sig genom cellmembranet och fungerar som portar i vilka joner kan passera genom, vilket skapar och upprätthåller den elektriska potentialskillnaden över cellmembranet.
Det finns olika typer av jonkanaler och de är selektiva för specifika joner, dvs tillåter endast vissa joner som kan röra sig genom dem t.ex. natriumjonkanaler eller kaliumjonkanaler.
Det finns spänningskänsliga jonkanaler (voltage gated) som öppnas/stängs beroende på skillnader i membranpotential.
Graderade potentialer
Graderade potentialer är små (och ofta kortvariga) elektriska förändringar i membranpotential hos en nervcell till följd av jonpassage, dvs när joner passerar jonakaneler över cellmembranet. Dessa når inte tröskeln för att generera en aktionspotential, dvs de är lägre än -55 mV.
Vad är aktionpotential och hur går den till steg för steg?
Aktionspotential utlöses när nervcellen stimuleras tillräckligt för att ge en graderad potential som är högre än tröskelvärdet -55 mV.
- Innan aktionpotentialen uppstår sig nervcellen i viloläge med en vilopotential som oftast befinner sig runt -70 millivolt inne i cellen jämfört med utsidan av cellen (är negativ).
- För att aktionspotentialen ska utlösas måste membranpotentialen nå tröskelvärdet för depolarisering, dvs -55mV.
- När membranpotentialen når tröskelnivån -55mV öppnas spänningskänsliga natriumjonkanaler i cellmembranet (som är stängda under vilopotential). Positivt laddade natriumjoner (Na+) strömmar in vilket depolariserar cellen. Dvs membranpotentialen ökar och cellen blir mindre negativt laddad jämfört med vilopotentialen.
- När membranpotentialen stigit till över ca 30 millivolt stängs de spänningskänsliga natriumjonkanalerna vilket stoppar inflödet av natriumjoner (Na+).
- Förändringen av membranpotentialen gör att de spänningskänsliga kaliumjonkanaler öppnas istället, och kaliumjoner (K+) strömmar ut från cellen. Detta repolariserar cellen, dvs gör den mer negativt laddad. Under repolarisering är cellen inte responsiv, för att motverka att aktionspotentialen inte sker för tätt inpå.
- Ibland kan cellen bli hyperpolariserad eftersom kaliumjonkanaler är långsamma på att stängas. När den är hyperpolariserad är membranpotentialen mer negativ än vilopotentialen.
- Natrium-kalium-pumpar återställer jämviktsläget, dvs cellen återgår till vilopotentialen, genom att pumpa natriumjoner ut ur cellen och kaliumjoner in i cellen.
Spänningskänsliga jonkanaler (voltage gated)
Spänningskänsliga jonkanaler (voltage gated) är en typ av jonkanaler som är känsliga för förändringar i membranpotentialen, och öppnas eller stängs i respons på förändringar i membranpotentialen.
Dendrit
Dendriter är greniga utskott på nervcellers kropp som tar emot inkommande information (nervimpulser) från andra nervceller via synapser. Ett neuron kan ha flera dendriter men bara ett axon.
Cellkropp
Cellkroppen bearbetar och integrerar information från dendriter. Baserat på hur stark signalen är bestäms det om den förs vidare eller inte: om signalen är tillräckligt stark - dvs om membranpotentialen når tröskelvärdet -55mV och cellen depolariseras tillräckligt - förs den vidare genom hela axonen via en aktionspotential.
Axon
Axoner skickar över elektriska signaler (nervimpulser - aktionspotentialer) från nervcellens cellkropp till andra nervceller, muskelceller eller körtlar.
Ett axon kan ha många dendriter, men endast ett axon.
Axonterminal
Axonterminal är slutet av ett axon där det möter en annan nervcell, en muskelcell eller en körtelcell vid en synaps. Där sker signalöverföringen, dvs nervcellen sänder sin signal till en annan nervcell, en muskelcell eller en körtelcell genom frisättning av neurotransmittorer, kemiska budbärare, från den presynaptiska cellen till den postsynaptiska cellen.
Nerv
En bunt av axoner från nervceller. De kan vara väldigt långa (de längsta nervtrådarna går från tårna till förlängda märgen).
Jon
En laddad partikel.
Natriumjon
Natriumjon (Na+) är en positivt laddad partikel. Under viloläge finns relativt fler natriumjoner (Na+) på utsidan av cellmembranet än på insidan.
Skillnaden upprätthålls av natrium-kalium-pumpar, som pumpar ut natriumjoner och pumpar in kaliumjoner.
Kaliumjon
Kaliumjon (Ka+) är en positivt laddad partikel. Under viloläge finns relativt fler kaliumjoner (Ka+) på insidan av cellmembranet än på utsidan.
Skillnaden upprätthålls av natrium-kalium-pumpar som pumpar ut natriumjoner och pumpar in kaliumjoner.
Kloridjon
Kloridjon (Cl-) är en negativt laddad partikel.
Cellmembran
Synaps
Spänningskänsliga jonkanaler (voltage gated)
Natriumjonkanal
Kaliumjonkanal
Tröskelvärde
Graderade potentialer
Natrium-kalium-pumpar
Repolarisering
Depolarisering
Hyperpolarisering
Neuron
Det centrala nervsystemet (CNS)
Består av hjärnan och ryggmärgen.
Det perifera nervsystemet (PNS)
Består av alla nervceller och nerver som ligger utanför CNS.
Det delas in i det somatiska nervsystemet och i det autonoma nervsystemet.
Det somatiska nervsystemet
Det somatiska nervsystemet är en del av det perifera nervsystemet (PNS) och ansvarar för frivilliga motoriska funktioner och sensorisk information.
Det somatiska nervsystemet styr skelettmusklerna - motoriska signaler skickas från hjärnan och ryggmärgen till skelettmusklerna för att initiera och koordinera dessa rörelser.
Det somatiska nervsystemet transporterar sensorisk information från kroppens yttre och inre miljö till hjärnan. Sensoriska signaler skickas från sensoriska receptorer i t.ex. huden, musklerna eller organen till ryggmärgen och sedan vidare till hjärnan för bearbetning och medveten perception.
Kärnor (nuclei)/ganglier (ganglia)
Anhopningar av nervceller
Det autonoma nervsystemet (ANS)
Det autonoma nervsystemet (ANS) är en del av det perifera nervsystemet (PNS) och reglerar kroppens automatiska funktioner såsom hjärtfrekvens, andning, blodtryck, organen.
ANS delas in i det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet.
Det sympatiska nervsystemet (SNS)
Det sympatiska nervsystemet är tillsammans med det parasympatiska nervsystemet en del av ANS, som reglerar kroppens automatiska funktioner. Det är aktivt under stress, fara eller fight or flight.
Det ökar hjärtfrekvensen, höger blodtrycket, vidgar luftvägarna och pupiller, minskar matsmältningen och ökar tillgången på glukos till musklerna för att förbereda kroppen på snabb respons.
Det parasympatiska nervsystemet
Det parasympatiska nervsystemet utgör tillsammans med det sympatiska nervsystemet det autonoma nervsystemet (ANS), som reglerar kroppens automatiska funktioner.
Det parasympatiska nervsystemet är aktivt under vila, feed and breed/resta and digest.
Det sänker hjärtfrekvensen, sänker blodtrycket, stimulerar salivproduktionen, ökar matsmältningen och främjar återhämtning och återuppbyggnad av kroppens resurser.
Forebrain/framhjärna
Är den främsta delen av hjärnan. Består av cerebrum/storhjärnan (hjärnbarken, basala ganglierna, det limbiska systemet) + mellanhjärnan (thalamus, hypothalamus)
Är den som blir större när hjärnan utvecklas.
Midbrain/mitthjärna
Sustantia nigra, tegmentum
Hindbrain/bakhjärna
Består av hjärnstammen, förlängda märgen (medulla oblongata), pons och cerebellum (lillhjärnan)
Mest primitiva delen av hjärnan.
Cerebrum (storhjärnan)
Mellanhjärnan (Diencephalon)
Grå substans
Består av nervcellskroppar, dendriter och icke-myeliniserade axoner. Spelar avgörande roll i bearbetning och integration av information, perception, kognition, minne, känslor och motorisk kontroll.