Bevruchting Flashcards

You may prefer our related Brainscape-certified flashcards:
1
Q

Wat is het verschilt tussen de spermatogenese en oögenese?

A
  1. het cytoplasma van de oorspronkelijke oocyt wordt tijdens de meiotische delingen niet gelijkmatig verdeeld. Bij de oogenese wordt slecht een functionele eicel gevormd, die het grootste deel van het cytoplasma bevat en maximaal 3 niet-functionele poollichaampjes die later uiteenvallen.
  2. Het ovarium geeft geen rijpe gameet af; in plaats van een rijpe eicel wordt een secundaire oocyt gevormd. Bovendien wordt de tweede meiotische deling pas na de bevruchting voltooid.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat gebeurt er bij een bevruchting/fertalisatie?

A

In de kop van de zaadcel zit het acrosoom, dat een enzym (hyaluronidase) bevat waarmee de eiwitlaag (conoraria radiate) van de eicel afgebroken kan worden. Zo kan de zaadcel de eicel binnendringen.

Slechts 1 spermacel zal een bevruchting verrichten

Membranen van 2 haploide gameten versmelten hierdoor onstaat een zygote met 46 chromosomen. Een normale lichaamscel (somatische cel)

Mannelijke en vrouwelijke gameet hebben verschillende functie en aandeel. Spermacellen dragen alleen mannelijke chromosomen, vrouwelijke gameet (secundaire oocyt) draagt alle voedingsstoffen en genetische programmering om de ontwikkeling in de 1e week te ondersteunen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe wordt een eicel geactiveerd?

A

De ovulatie vindt plaats voordat de eicel is uitgerijpt. De secundaire oocyt bevindt zich in de metafase van meiose II. De eicel bevindt zich in afwachtende toestand.

De zaadcellen breken het conoraria af met acrosoom. Dit wordt gedaan door tientallen spermacellen maar slechts 1 spermacel verricht de bevruchting en activeert de eicel.

De spermacel bindt zich aan spermareceptoren in de zona pellicuda -> Het acrosoom scheurt en het enzym hyaluronidase komt vrij. -> Enzym maakt opening in de zona pellicuda naar het membraan van de eicel. Zodra spermacel en eicel in contact komen versmelten ze. -> activering eicel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wanneer vindt bevruchting plaats?

A

Bevruchting vind meestal binnen een dag na de ovulatie plaats. De spermacel doet er 30 minuten tot 2 uur over om naar het bovenste deel van de eileider te zwemmen..

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoeveel spermacellen komen er vrij bij een ejaculatie en hoeveel blijven er over?

A

Van de 200 miljoen spermacellen die vrijkomen bij een ejaculatie bereiken er 10.000 de eileider en minder dan 100 de secundaire oocyt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat gebeurt er na de activering van de eicel?

A

De activering zorgt voor veranderingen in de eicel -> blaasjes in eicel ondergaan exocytose ter verharding membraan eicel à voorkomen polyspermie (bevruchting door meer dan 1 spermacel) -> bij polyspermie ontstaat een zygote die niet levensvatbaar is.

De meiose II wordt afgerond en de stofwisseling in de eicel versneld.

Versmelten mannelijke en vrouwelijke pronucleus – zygote met 46 chromosomen -> eerste klievingsdeling, etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly