Artiklar (PF) Flashcards

1
Q

Vad hände när momsen på frisörtjänster sänktes och sedan höjds i Finland?

A

Benzarti et al. (2019)

2007 sänktes momsen i Finland kraftigt. Man höjde sedan (2012) momsen igen så att den hamnade på samma nivå som tidigare.

Enligt ekonomisk teori borde priset gå tillbaka till samma som tidigare (givet inflation osv).

Man studerade vad som hände empiriskt med priset på klippningar (treatment) i Finland och priset på annan skönhetsbehandling (controll) som inte hade fått någon förändring i momsen.

När momsen återinfördes så ökade priset med mer än man hade förväntat sig. När τ minskade så minskade priset. Men när τ ökar så ökar priserna mer än prisminskningarna tidigare..

Slutsatsen var att när man ökar skatterna vinner producenterna mer.

Varför? Det kan vara så att konsumenterna inte hänger med på att momsen sjönk, de förväntar sig inte att priserna ska sjunka. Men när skatten ökar kommer frisörerna göra folk medvetna om att det nu har blivit dyrare.

Detta är i kontrast till vad teorin predicerar.

Genom en DIF n DIF design visar denna artikel med data från Finland att priser svarar mer på en ökning än en sänkning av momsen.

  • De visar att priset är dubbelt så responsivt när momsen höjs som när den sänks.
  • De visar att asymmetrin leder till högre profit och prispåslag hos företagen.
  • De visar att det framför allt är företag med små marginaler som svarar asymmetriskt på förändringar i momsen än företag med större marginaler.
  • De visar att asymmetrin håller i sig fler år efter att förändringarna har ägt rum.

Januari 2007 sänktes momsen för frisörer med 14% för att sedan januari 2012 höjas lika mycket.
Frisörer använder som försöksgrupp och andra skönhetssalonger som kontrollgrupp (de fick ingen förändring i momsen).
Båda grupperna visade en stabil och parallell prisutveckling innan manipulationen 2014. När manipulationen skedde minskade priserna hos frisörerna medan priserna för kontrollgruppen var oförändrad.
När sedan momsen åter höjdes svarade frisörerna med att höja priset dubbelt så mycket som de hade sänkt priset med vi första manipulationen. Kontrollgruppen förblev oförändrad.
De högre priserna för frisörtjänster höll i sig!

Detta att standardmodellen för skatteincidens inte håller i alla riktningar. Enligt standardmodellen spelar det ingen roll om det är en skattehöjning eller skattesänkning. Men genom detta experiment så verkar riktningen spela roll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad visar artikeln gällande skatteincidens? Vem har skrivit den?

A

chetty et al 2009

Studien visar graden av beteende respons på en skatt beror på hur tydlig den är. När konsumenten blir mer medveten om priset inklusive skatten minskar efterfrågan. Skatter som inkluderas i priset lägger den ekonomiska incidensen mer på producenten. Skatter som läggs på producenterna är också mer benägna att inkluderas i priset.
Den ekonomiska incidensen beror alltså på vem som betalar in skatten.

Genom ett fältexperiment visar författarna att konsumenter inte reagerar lika mycket på skatter som är otydliga jämfört med skatter som är tydliga. Genom att göra ett experiment i matvarubutiker visar de att när pris som inkluderar skatt visas på prislapparna reducerar det efterfrågan med 8%.
De visar också att när ökningar i skatten inkluderas på prislapparna reducerar det alkoholkonsumtion mer än ökningen i skatten om den läggs på i kassan.

I experimentet visade man pris ink skatt i vissa butiker i USA för att se om det påverkade folks beteende. Randomiserade priser inom butiker. (Kritik för att man inte randomiserade mellan butiker). Man gjorde änden diff n diff på variationer i policys.

Skatter som inkluderas i det redovisade priserna - till exempel alkoholskatt - har större incidens hos producenterna eftersom de är helt framträdande ((= 1).

Lagstadgad (statutory) incidens påverkar ekonomisk incidens, i motsats till intuition baserad på standardmodellen.

Artikeln visar empiriskt att en varuskatt som är inkluderad i det redovisade priset reducerar efterfrågan signifikant mer än en skatt som inte är inkluderad i det redovisade priset.

Incidencen av en skatt för konsumenterna är inverst relaterad till graden av uppmärksamhet på skatten. Efterfrågekurvan blir alltså elastisk ju mer observant konsumenten är på skatten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad kommer författarna fram till i artikeln om skatter på cigaretter?

A

Evans et al (1999)

Artikeln visar att 100% av en skattehöjning läggs på konsumenten i form av högre priser.

Genom att använda båda data på stat och individnivå såg de att elasticiteten i efterfrågan på cigaretter låg på mellan -0,3 till -0,5. Den långsiktiga elasticiteten var högre.

Tobaksbolagen blir en extremt liten börda av skatten då deras intäkter endast minskar med 8 cent per 1 dollar i ökad skatteintäkt.

De demonstrerade också att cigarettskatter har blivit mer regressiva med tiden då rökning i den gruppen med högst inkomst har fallit med tiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad visar forskningen om hur folk folk beter sig i förhållande till marginalskatter?
På svensk data

A

Bastini & Selin (2014)

Ekonomisk teori predicerar att om preferenser är konvexa och jämnt fördelade över populationen borde man observera att skattebetalare bunchar vid konvexa kinks vid deras budgetconstraints.

Bastini & Selin (2014) har studerat detta på svensk data och estimerat bunching för skattebetalare vid stora kink-ponits i den över medel delen av den svenska inkomstfördelningen.

De hittade ingen ekonomiskt signifikant bunching hos lönearbetare vid den stora marginalskatsbrytpunkten. Det ger ett estimat av en inkomstelasticitet som är = 0.

De fann dock att egenföretagare dock verkar buncha, dock med en väldigt lång elasticitet (typ 2%, ε = 0.02).

Man beskriver detta i diagram med Frekvens (antal personer) på Y-axeln och taxerad inkomst på X-axeln

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad visar forskningen om hur en ökning i välstånd påverkar arbetsutbudet?

Vem har skrivit artikeln

A

Cesarini et al 2017

De har studerat hur effekterna av välstånd påverkar arbetsutbudet genom randomiserade utdelningar av priser i tre svenska lotterier (premieobligationer, kombilotteriet och trisslotteriet).

De finner att man direkt reducerar sina inkomster blygsamt när man vinner på lotto, man gör detta under ca 10 år. Inkomsten innan skatt faller med ungefär 1.1 procent av prissumman per år.
En vinst på en miljon kronor minskar den årliga inkomsten med ca 11 000:- Detta är främst pga minskade antal arbetade timmar. Utfaller ser likadant ut över åldrar, utbildning och kön.

I andra studier har man sett att sätt att positiva välståndschocker gör att folk i större grad satsar på egenföretagare jobb, men i denna studie ser man att ”self-employment income” minskar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilken författare har studerat bunching vid kinkpoints av det amerikanska skatteschemat och vad kommer han fram till?

A

Saez 2010

Artikeln använder data skattedata för att analysera bunching vid kinkpoints på det amerikanska skatteschemat.

Författaren hittar tydliga bevis på att egenföretagare (inte vanliga människor) bunchar vid den första kinken för EITC (Earnd income tax credit).
Saez hittar bara bevis för bunching vid första kinken, inte vid de andra tröskelvärdena.

Tydlig bunching vid den första kinkpointen för EITC. Med en elasticitet på 0.25 för egenföretagare men noll för personer med endast wage earnings.

De menar därför att det ekonomiska standard antagandet endast håller vid väldigt specifika fall. Standard modellen för labor supply håller alltså inte helt ut. (Eftersom att folk inte bunchar i högre grad)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

När bunchar folk enligt standardmodellen för ekonomisk teori?

A

Det är det rationella att göra givet convexa preferenser. Bunching är alltså en följd av standardmodellen antaganden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka studerar effekterna av de sänka arbetsgivaravgifterna för unga i Sverige under perioden 2007 - 2014 och vad kommer de fram till?

A

Saez et al 2019

Studien använder administrativ data för att analysera sänkningar i arbetsgivaravgifter för unga arbetare Sverige. De fann inte någon effekt på lönerna mellan yngre och äldre arbetare. De fann att anställningarna hos unga ökade med 2-3 procentenheter. Företag som har många unga fick en positiv effekt och expanderade sin verksamhet efter reformen genom ökade anställningar, kapital, försäljning och sin profit. Företag med många unga ökade också lönen för alla sina anställda (gamla som unga)

Arbetsgivaravgifterna sänktes för alla unga mellan 2007 och 2014 (inte bara för nyanställda).

De studerade detta genom DIF n DIF där de jämförde gamla och unga.
Skatten sjönk men lönerna inte för vissa grupper speciellt utan lite för både gamla och unga.
Men då kostnaderna får unga sjönk ökade också andelen anställningar av unga. Dock inte på bekostnad av äldre.

Enligt teorin skulle en skattesänkning passas direkt över till lönerna för de anställda vilket skulle höja deras löner och göra det dyrare för företagen att anställa fler.
Detta stämmer inte med de resultat som man hittade i studien.

Man lyckades med att stimulera efterfrågan på ung arbetskraft.
Till skillnad från minimilöner gör sänkningar i arbetsgivaravgiften att kostnaderna för arbete sänks utan att minska arbetarna lön.

Framförallt firmor som MC Donalds (med många unga) tjänade på detta.

Framförallt de med låg lön verkar ha tjänat på detta.

Det var dock kostsamt genom att man tappade skatteintäkter som man inte fick tillbaka. De förlorade skatteintäkterna var större än de nya intäkterna från unga nyanställda. Men författarna kommenterar det hela:
” Även om de sänkta arbetsgivaravgifterna sänkte statens intäkter är inte den kostnaden för att skapa jobb relevant då statens intäkter istället kan ökas genom att öka någon annan skatt och behålla effekten av ökade antal unga sysselsatta”.

Företagen stoppade INTE bara pengarna i egen ficka utan arbetarna vann på detta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka studerar de långsiktiga effekterna av den 8 år långa sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga i sverige?
Vad kommer de fram till?

A

Saez et al (2019) 2

Medan arbetsgivaravgifterna var sänkta ökade det andelen unga som anställdes. De långsiktiga effekterna är till och med större och andelen unga som anställs fortsätter att öka.

Man använder samma DIF n DIF som i deras tidigare artikel med äldre arbetare som, kontrollgrupp.

För att kolla diskrimineringen kollade man historik över utannonserade jobb och såg i vilken grad vissa nyckelord förekom i annonserna. Kontrollgrupp var nyckelord som hade med könsdiskriminering att göra. Kontrollgruppen var stabil över tid, medan nyckelorden som hade med å¨lder att göra faktiskt minskade. Dock kunde man inte få data längre tillbaka i tiden än 2006.

De långsiktiga effekterna kan förklaras av dels att arbetsgivarna har börjat tänka om med vilka de anställer och anpassat sin produktion för unga arbetare alternativt att det är en minskad diskriminering.

Det är en effekt på efterfrågesidan snarare än utbudssidan då själva lönen för unga aldrig påverkades.

Dessa fynd säger att de samhällsekonomiska kostnaderna för att genomföra reformen från första början är mycket mindre än vad man tidigare trott, då anställningarna har ökat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka har studerat effekterna av arv på kort och lång sikt? Vad kommer de fram till?

Hur skulle en skatt påverka?

A

Naikoei & Seim (2019)

Ojämlikheten minskar på kort sikt, men ökar på lång sikt. Den utjämnande effekten är den motsatta efter 10 år.
Arv minskar ojämlikheten på kort sikt, men ökar den på lång sikt.

De konstaterar att arv minskar arbetskraftsutbudet längs de stora och intensiva marginalerna. Sannolikheten för att arbeta minskar med 0,6% och arbetsinkomsten sjunker med en procent.
Med barn som har förlorat förälder men inte fått arv som kontrollgrupp kan man se att en viss del av detta beror på psykologiska faktorer då arbetsutbudet hos denna grupp också minskar.

En platt oförväntad skatt på arv skulle öka ojämlikheterna ytterligare på kort sikt, det hade till och med varit värre om den var progressiv. På lång sikt så skulle skatten dock minska ojämlikheten.

En förväntad arvsskatt skulle också trigga beteenderesponser på så sätt att arvet skulle föräldrarna kanske skulle använda den för att öka arvingarnas humankapital.

—————————————————-
”Med hjälp av svenska administrativa uppgifter om förmögenhet och arv finner vi att arv minskar de relativa måtten på rikedomens ojämlikhet, dvs. Kuznets-kvoten och toppandelarna. Detta beror på en relativt hög grad av mobilitet mellan generationerna. Dessutom dämpar arvsbeskattningen bara den ojämlikhetsminskande effekten av arv, vilket ger en motsatt effekt än vad de är avsedda att göra.
Men de långsiktiga effekterna av arv och arvsskatter på ojämlikhet i förmögenheten bestäms av beteendemässiga svar som de framkallar och hur de skiljer sig åt över förmögenhetsfördelningen. Vi finner att en majoritet av arvingarna konsumerar sin ärvda rikedom inom sju år medan de rikaste barnen lämnar sina arv intakt. Intressant nog innebär dessa heterogena svar en reversering av utjämningseffekten av arv på kort sikt”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka har studerat hur individer i USA uppskattar att välståndsfördelningen ser ut osv? Vad kommer de fram till?

A

Norton & Ariely

Artikeln undersöker hur personer i USA dels tror att välståndsfördelningen i landet är samt vilken fördelning de skulle föredra.

Respondenterna underskattade grovt hur ojämlik fördelningen är ui USA. Respondenternas ideal var väldigt jämlikhet och mer jämlikt an vad de trodde att fördelningen var.
De föredrog en fördelning mer lik Sveriges än USAs.

Detta gällde för alla grupper. Rik mindre rika, fattiga, demokrater och republikaner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka har studerat hur det aggregerade wealth/income ration har utvecklats över tid? Vad kommer de fram till.

A

Piketty & Zucman (2014)

Genom att studera nya databaser på välstånd och inkomst svarar forskarna på frågan om hur det aggregerade wealth/income ration har utvecklats över tid.

De ser att kapitalet är på återgång.
De ser att W/GDP ration ständigt ökar. Runt 70 talet låg det på 200% - 300% till nu 400 - 600%.

Det var en nedgång pga världskrigen och samt åtstramningar på kapitalmarknaden.
Återhämtningen efter krigen och uppluckringen av åtstramningarna (på 80 talet) tror de har lett till den ökade kvoten tillsammans med det faktum att GDP faktiskt har börjat stagnera (pga produktivitets och befolkningsminskning) de rika länderna. Den lägre tillväxten ökar alltså
Vikten av kapital

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka har studerat hur distributionen av Wealth har utvecklats i USA sedan 1913? Vad kommer de fram till?

A

Saez & Zuchman (2016)

I denna artikel estimerar författarna distributionen av ”wealth” (rikedom) i USA från 1913.
De finner att rikedomskonsentrationen var hög i början av 1920 talet men stagnerade sedan från 1929 till 1979 för att sedan öka. Från 1978 har top 1%’s andel vuxit från 7% till 22%.
De rika är yngre idag än de var tidigare, mycket pga deras höga löner.

Botten 90%’s wealth share ökade fram till 1980 talet för att sedan stadigt sjunka. Pensionerna har å ena sidan stigit men å andra sidan har medel och underklassens lån och skulder samtidigt ökat. Den största orsaken till minskningen av wealth i medel och underklassen är att deras sparande har sjunkit och skuldsättningen ökat.

Anledningen till de ökade ojämlikheterna menar författarna är pga ökade inkomster och sparande hos de rika.

I studien observerar de like olika saker för att få att mäta ”wealth”

Nyckelfyndet i denna studie är att ojämlikheten har drivits fram av en snöbollseffekt. Topinkomsterna sparas till allt större grad vilket pressar upp förmögenhetskoncentrationen och i sin tur leder denna ojämlikhet ökad koncentration av kapitalinkomst osv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka använder Saez och Zucman kapitaliserings metod men kontrollerar för heterogenitet? Vad kommer de fram till?

A

Smith et al 2019

Den här artikeln använde skatte data för att estimera ”wealth” i USA. Den bygger vidare på samma metod (capitalization) som Saez och Zuchman men kontrollerar för heterogenitet (?). De menar att detta reducerar bias wealth estimatet då både wealth och avkastning är korrelerat.

De visar att beroende på vilka antaganden man gör kommer man få helt olika resultat när man uppskattar hur wealth utvecklas..

Det är alltså den här artikeln som belyser problemet med att olika antaganden ger olika utvecklingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilken artikel bygger vidare på modellen om skattefusk? Hur studerar de detta och vad kommer de fram till?

A

Kelvin et al (2011)

Denna artikel bygger vidare på Allingham och Sandmos (1972) model om skattefusk. I denna modell beror graden av fusk på sannolikheten bli påkommen och strängheten i straffet. Där sannolikheten i att bli påkommen beror på hur omfattande fusket är.

Författarna i denna artikel menar AS modellen inte tar hänsyn till hur rapportering fungerar i verkligheten. Författarna i den här artikeln kompletterar därför AS modellen med tredjeparts rapportering och visar att den då fungerar på den empiriska datan som finns.

De visar att huvudanledningen att folk alltså inte fuskar i sin skatterapportering är pga att rapportering sker av en tredje part vilket försvårar fusket avsevärt.
För självrapporterad skatt fungerar dock den vanliga AS modellen väldigt bra!

De visar genom experiment Danmark att tidigare granskning eller hot om kommande granskning minskar fusket vid självrapportering, men påverkar inte graden vid tredje-part (som redan är nästan noll).

De visar även likt tidigare forskning liten grad av bunching vid kinkspoints i marginalskatten och menar med det att ”eliminera” marginalskatter har liten effekt för att komma till bot med skatteundvikande, men att utökad granskning eller hot om granskning är mycket effektivare. Granskning är dock dyrt att genomföra, vilket gör hot om granskning mer lämpad som åtgärd.

De gör alltså ett randomiserat fältexperiment där hälften blir granskade och hälften inte granskade på sin skattedeklaration. Sedan får ett randomiserats urval ur båda grupperna ett brev med hot om kommande granskning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka har studerat utvecklingen av ojämlikhet i USA och mobiliteten i välstånd? Vad kommer de fram till?

A

Kopczuk (et al 2010)

Artikeln har använt amerikansk longitudinell data från social Securitys löneadministration för att konstruera tidsserier för ojämlikhet och rörlighet i USA sedan 1937.

De ser först och främst samma trender (U kurvan) som annan forskning gällande andelen av inkomsterna i toppen. Först ojämlikt, sedan dip vid världskriget för att sedan öka.

De finner att förändringar i kortsiktig rörlighet inte riktigt har förändrat utvecklingen av ojämlikhet, vilket gör att det går att använda enskilda observationer för att studera hur långsiktig mått på ojämlikhet.

Huvudfyndet i studien är att även om den generella kortsiktiga rörligheten i inkomsterna är relativt stabil finns det skillnader beroende på kön. Ojämlikheten och rörligheten hos män har försämrats avsevärt sedan 1950 talet, medan den istället har förbättrats för kvinnor. Kvinnornas effekt har varit så kraftig att de har hållit uppe stabiliteten trots försämringen hos männen och till och met fått den långsiktiga mobiliteten på aggregerad nivå.

De studerar kortsiktig och långsiktig mobilitet.

Sannolikheten att vara kvar i top 1% i fem år är lägre (ca 62% att vara kvar) än att vara kvar under ett år (ca 77% att vara kvar).
Dessa sannolikheter har varit relativt stabila över tid (1980 - 2000)

17
Q

Vilka/vem har studerat effekterna av wealth tax som fanns i sverige mellan 1910 - 2006? Berätta om artikeln.

A

Seim 2017

Den här artikeln studerar effekten av välståndsskatten (wealth tax) som fanns i Sverige från 1910 till 2006. Administrativ data mellan 2000 - 2006 studeras.

Seim studerar dels hur tröskelvärdena i skatten skapar kinkponints i individernas budgetset och bunching i inkomsten.
Seim studerar också genom DIF n DIF vilka effekter förändringar i tröskelvärdet över tid har.

I första delen av artikeln när Seim studerade bunching vid olika tröskelvärden fann han elasticiteter på mellan 0.09 - 0.27.

Han visar också genom att studera bilregister att det var en underrapportering av hur många bilar man hade då han jämförde detta mot de självrapporterade uppgifterna.
Han visade att de personerna som bunchade och ägde bilar i mycket högre grad än andra bilägare felrapporterade.

Då man taxerade vissa tillgångar olika mycket i sverige gjorde det att det fanns incitament att ändra sitt beteende eller skifta sina tillgångar och balansera om sin portfolio..

Genom DIF n DIF studien av tröskel värden fann Seim inte några tendenser till förändrat finansiellt sparande, realisation av kapitalvinster eller förluster för att undvika skatt. Detta visar på att folk snarare gömmer sina tillgångar i första hand än att förändra sitt beteende (förändringar i sparande).

Detta ger enligt Seim stöd för Slemrods hierarki om ”tax evasion”. Då personer responderar genom ändrat beteende bara då undvikande eller flyckt inte är möjligt.

Eftersom att responsens var relativt små i studien menar Seim att det ger stöd för att en välståndsskatt skulle vara effektiv.

18
Q

Vilka har studerat den svenska arbetslöshetsförsäkringen och vad kommer de fram till?

A

Landais et al (2018)

Denna artikel undersöker om AS vid arbetslöshetsförsäkring (UI). Med utgångspunkt i ett unikt drag i arbetslöshetspolitiken i Sverige, där arbetstagare kan välja extra UI-täckning över en miniminivå.
I resten av världen är arbetslöshetsförsäkringen helt obligatorisk. Svenskarna har alltså rätt till en viss nivå utan försäkring men kan köpa tillägg som är kraftigt subventionerat. Substitutionen för att tidigare 80% av anställda valde att köpa tillägget. 2006 ökade priset på tillägget vilket gjorde att färre köpte det. Personer med låg risk att bli arbetslösa var de som hoppade av.

Studien finner att arbetslöshetsrisken är mer än dubbelt (2.3 ggr) så hög för arbetare som köper kompletterande täckning, även när man kontrollerar för en stor uppsättning variabler. Det var som tidigare nämt också de med lägre risk att bli arbetslösa som hoppade av när försäkringspremien ökade. Det gjorde att det inte var säkert att intäkterna nu ökade då det nu endast var en mer riskbenägen grupp som var försäkrad.

De menar dock storleken på AS som de såg inte var tillräckligt stor för att motivera en obligatorisk anslutning till det ökade tillägget (full försäkring). Det är i så fall lämpligare att kanske t.ex subventionera kostnaderna igen.

19
Q

Vilka har studerat share of inkomst och löner i USA från 1913 till 1998. Vad kommer de fram till?

A

Piketty & Saez (2003)

I studien presenteras share of income och wages från 1913 till 1998 i USA baserat på data från skatteåterbäringar. De studerar inkomsten i form av lön, företagsinformation och kapitalinkomst.

Man studerar i tidsserie utvecklingen för olika percentiler, t.ex top 1% osv med ”share of total household wealth” på Y axeln och tid (år) på X axeln.

Topinkomsterna visar ett U format mönster över 1900 talet. Den stora nedgången berodde på andra världskriget och den stora depressionen. Detta förstörde företag och reducerade kraftigt kapitalinkomster. Effekterna av dessa hade vid 1998 inte riktigt försvunnit då inkomsterna inte fullt hade återhämtat sig. Författarna menar att det förmodligen är pga väldigt progressiva skatter som återhämtningen inte har kunnat ske fullt ut. (Senare data visar dock att återhämtningen skedde fullt och nu är på nivåer över andra världskriget).
De menar att lönerna hos de rika var konstanta innan men föll runt andra världskriget för att att sedan på 1960 talet öka och nu ligga på nivåer högre än tidigare.

I denna studie visade att lönerna hos höginkomsttagare har stigit kraftigt den senare tiden till den grad att de vid tiden av studien var en viktigare inkomstkälla än kapitalavkastning.
”Until 1998: “Working rich have overtaken coupon-clipping rentiers.”

20
Q

Vilka har studerat dödselasticiteten och vad kommer de fram till?

A

Kopczuk & Slemrod (2003)

Denna artikel studerar om det finns en dödselasticitet.

De undersöker med hjälp av data från amerikanska skattedeklarationer individer i någon grad väljer sin dödsdag beroende på förändringar i skatter. Om det alltså finns en timeing-komponent här som i fallen när man skaffar barn eller gifter sig.

De studerar tidpunkterna folk dör vid i förhållande till förändringar vid 13 tillfällen i ”estate tax”.

De hittar belägg för att det finns en viss liten ”dödselasticitet” då en potentiell skattebesparing på $10,000 ökar sannolikheten att död på rätt sida av skatteförändringarna med 1.6 procent.

Studien är utformad som ett slags naturligt experiment.

21
Q

Vem har skrivit studien som bygger vidare på Piketty & Saez 2003 för att se vad som har hänt åren efter 1998 med share of wealth?

Vad är målet med denna studie och vad finner de?

A

Piketty et al (2018)

Artikeln kombinerar skatte data, undersökningar och nationalräkenskaper för att estimera distributionen av BNP i USA från 1913.

Studien är ett försök att få fram ett mått på ojämlikhet och kunna mäta ojämlikhet mellan länder osv. Precis som BNP används för att mäta inkomst och kunna jämföra det mellan länderna.

Studien är också ett försök av dem att behandla de tekniska brister som deras artikel från 2003 hade och bättre fånga de sanna inkomsterna.

Fynd
Datan visar en kraftig divergens för botten 50% i förhållande till resten av befolkningen i USA. Inkomsten innan taxering för personerna under 50% har stagnerat medan den genomsnittliga inkomsten har ökat med 60% sedan 1980. Top 1%s andelen av inkomsten har mellan 1980 och och 2014 ökat lika mycket som botten 50% har minskar, 20% och toppens inkomstandel är nu dubbet så hög som bottens.

Redistributionsåtgärderna från staten verkar inte har haft någon stor verkan för att lyfta underklassen.
Även om de statliga åtgärderna har ökat så har inte inkomsterna för botten 50% ökat. Författarna menar att det är pga att insatserna framförallt är riktade till medelklassen och pensionärer.
Pretax Inkomsterna hos medelklassen har ökat med 40% sedan 1980 (framförallt pga ökade skattebefriade förmåner)

De hittar också uppsvinget för inkomst andelarna hos top 1% till största del drivs av avkastningen på kapital sedan 90 talet. Det här är en förändring sedan deras studie 2003, perioden de studerade där ledde dem till slutsatsen att det nu var lönerna som var det viktiga den senare tiden.

Det har skett en reducering i könsgapet. Men de menar att det fortfarande existerar ett glastak. Det är bara 16% kvinnor i topp 1%. De menar att den generella ökningen i ojämlikhet har varit mindre dramatisk tack vare att kvinnor har ökat sitt arbetskraftsdeltagande så omfattande.

22
Q

Vilka har kritiserat Piketty et al gällande utvecklingen av share of wealth och income? Vad kommer de fram till i deras artikel?

A

Den här artikeln är huvudsakligen kritik av det underlag och metod Piketty och Saez 2003, 2018 har använt när de har studerat hur inkomsterna har utvecklats löner tid.

Författarna menar att PSZ (Piketty, Saez och Zuchman) inte har tagit i beaktning viktiga faktorer så som ändrade incitament för inkomstrapportering genom t.ex förändringar i skattereformer som har breddat skattebasen och ändrat taxeringsregler på 80 talet, nedgång i giftermål, förändrade familjestorlekar och hur inkomst rapporteras in.
Denna artikel rättar enligt författarna till dessa tekniska fel vilket gör att top inkomsttagarens andel av inkomsterna blir betydligt lägre än estimat från t.ex PSZ. De menar att detta är pga ökade statliga transfereringar och progressiva skatter.

De har alltså enligt Auten och Splinter (2019) varit en betydligt lägre inkomst ökning hos topinkomstagarna än vad som diskuteras idag. Efter skatt verkar inkomsterna hos top 1% varit nästan konstant sedan 1960 till 2010 och före skatt var de endast ökar någon procentenhet, inte fördubblats som PSZ har menat.

Artikeln visar på de betydande svårigheterna som är associerade med att estimera inkomstdistribution över tid.