actul juridic unilateral,faptul juridic ilicit-izvor de obligatii Flashcards
Actul juridic unilateral reprezinta
Actul juridic unilateral reprezinta manifestarea de vointa a unei singure persoane fizice/juridice, exprimata cu intentia de a da nastere, a modifica sau a stinge raporturi juridice, in mod independent de acceptarea din partea altei persoane.
In aceasta materie trebuie operata o dubla distinctie:
intre actul juridic unilateral si contractul unilateral, fiind un act juridic bilateral, cu continut unilateral; intre simplul act juridic unilateral, care reprezinta genul (ex: testamentul) si actul juridic unilateral, izvor de obligatii.
Conform art. 1324, C.civ defineste actul unilateral de formatie unilaterala, adica genul. In sectiunea urmatoare, art. 1326 – 1328, C.civ. reglementeaza doua acte juridice unilateral izvoare de obligatii:
promisiunea unilaterala
promisiunea publica de recompensa
Conform art. 1325, oricarui act juridic de formatie unilaterala i se pot aplica
Conform art. 1325, oricarui act juridic de formatie unilaterala i se pot aplica dispozitiile legale referitoare la contract: conditii de validitate sau aplicarea principiilor care guverneaza efectele contractelor.
Actele de formatie unilaterala se clasifica dupa criteriul comunicarii in:
Acte unilaterale supuse comunicarii => nu produc efecte fara a fi comunicate destintarului sau inainte de a fi comunicate
Acte unilateral care nu sunt supuse comunicarii
Conditii de comunicare:
daca modifica sau stinge un drept al destinatarului
daca comunicarea este necesara potrivit naturii actului
Exemple de acte unilateral supuse comunicarii:
oferta, acceptarea
revocarea stipulatiei pentru altul
revocarea mandatului de catre mandant
C.civ. reglementeaza in detaliu 2 acte juridice unilaterale izvoare de obligatii:
Promisiunea unilaterala
Promisiunea publica de recompensa
Promisiunea unilaterala
Promisiunea unilaterala reprezinta un act juridic unilateral prin care debitorul se obliga fata de un tert sa execute o anumita prestatie, nasterea valabila a actului nefiind conditionata de acceptarea din partea tertului.
Exemple: promisiunea de a intretine o persoana fata de care nu exista obligatia legala de intretinere, promisiunea de a intretine costurile studiilor unei persoane
Acceptarea efectiva nu echivaleaza cu incheierea unui contract!
Un refuz expres din partea tertului duce la caducitatea promisiunii!
Promisiunea publica de recompensa
Promisiunea publica de recompensa reprezinta actul juridic unilateral izvor de obligatii ce da nastere unui raport juridic obligational in continutul caruia intra urmatoarele elemente:
din partea autorului actului, da nastere obligatiei de a plati o recompensa si dreptul autorului la efectuarea unei prestatii din partea destinatarului recompense
din partea destinatarilor (nedeterminati) exista dreptul la recompensa si obligatia de a executa prestatia
Potrivit art. 1329, alin. (4) exista reglementat un termen special de prescriptie de 1 an de zile pentru actiunea in despagubiri a destinatarilor, in caz de revocare fara justa cauza a acestei promisiuni, daca destinatarul a intreprins o serie de cheltuieli pentru executarea prestatiei.
Faptul juridic licit reprezinta
Faptul juridic licit reprezinta acea manifestare de vointa facuta fara intentia de a produce efecte juridice, efecte care se vor produce, totusi, in virtutea legii.
Gestiunea de afaceri
Gestiunea de afaceri reprezinta fapta voluntara si unilaterala a unei persoane (gerant/gestorul de afaceri) de a efectua acte materiale sau juridice in interesul altei persoane (gerat) fara sa existe o intelegere prealabila intre ei sub forma mandatului.
Pentru a fi in prezenta gestiunii de afaceri trebuie indeplinite conditiile:
Obiectul gestiunii
Oportunitatea gestiunii
Obiectul gestiunii
Obiectul gestiunii poate consta in acte materiale, acte juridice. Actele juridice pe care le poate incheia gerantul sunt acte de administrare prin raportare la patrimoniul geratului, acte care, privire, ut singuli, pot reprezenta si acte de dispozitie.
Oportunitatea gestiunii
Concret, conform art. 1330, alin. (1), gestiunea sa fie necesara sau utila. Aceste caractere se stabilesc la momentul savarsirii gestiunii.