ACTIUNEA CIVILA Flashcards
Actiunea civila-definitie
ansamblul mijloacelor procesuale prevăzute de
lege pentru protecția dreptului subiectiv pretins de către una dintre părți sau a unei alte situații
juridice, precum și pentru asigurarea apărării părților în proces
Relatia AC-dr subiectiv si AC-CCJ
Acțiunea civilă nu se confundă cu dreptul subiectiv, ci este o modalitate de exercitare a dreptului subiectiv. Dreptul subiectiv cuprinde dreptul unui subiect de a avea o anumită conduită, dreptul de a pretinde o anumită conduită din partea subiectului pasiv și dreptul de a recurge la actiune. Prin urmare, dreptul la acțiune este o componentă, o parte integranta a dreptului subiectiv. Dreptul la actiune cuprinde: dr de a sesiza instanta, de a recuza judecatorii, de a formula cai de atac samd.
Acțiunea civilă nu se confundă nici cu cererea de chemare în judecată, aceasta fiind doar primul mijloc prin care se materializează. Prin urmare, acțiunea preexistă procesului. AC nu apartine doar reclamantului.
Elementele acțiunii civile
Partile, obiectul, cauza
Partile-element al AC
De principiu, părțile sunt persoanele implicate în raportul juridic supus procesului.
Reprezentanții legali sau convenționali ai părților nu sunt părți.
În mod excepțional, pot dobândi calitatea de parte și persoane carora legea le recunoaste o aceasta calitate (e.g. procurorul, un organism de protecție a drepturilor consumatorului), persoane care nu sunt angrenate in RJ dedus judecatii.
Obiectul-elem al AC
Obiectul este fie protecția unui drept (poate presupune o actiune/absentiune), fie protecția unei situații juridice/unui interest legitim.
Se materializeaza prin actiunea exercitata, in raport cu mijlocul procesual folosit.
Cauza-elem al AC
Cauza acțiunii este scopul spre care se îndreaptă voința celui care formulează o pretenție sau a celui care se apără. De exemplu, în cazul acțiunii în anulare, cauza este înlăturarea din circuitul juridic civil a unui act nelegal și reîntoarcerea/neefectuarea prestațiilor.
Cauza acțiunii nu trebuie confundată cu cauza cererii de chemare în judecată (causa debendi) care arată pe ce se întemeiază cererea de chemare în judecată (e.g. un viciu de consimțământ
pentru o acțiune în anulare).
Distincția este importantădeoarece in cazul autorității de lucru judecat trebuie să fie identitate de părți, obiect și cauză (deși nu se menționează, este vorba de cauza cererii de
chemare în judecată).
Cauza trebuie să fie reală, licită și morală.
Cauza este falsă când dreptul la acțiune este exercitat cu rea-credință. De exemplu, când există o promisiune de vânzare și promitentul-vânzător generează un proces simulat cu un terț, pe care îl pierde, pentru a ajunge în imposibilitatea de a onora promisiunea de vânzare.
Efectul unei cauze false este inopozabilitatea față de cel care a fost fraudat.
Conditiile de exercitare a AC
- Formularea unei pretenții
- Interesul
- Capacitatea procesuală
- Calitatea procesuală
Cerintele dr subiectiv afirmat
- Sa fie recunoscut si ocrotit de lege = sa nu intre in continutul unui RJ care sa contravina normelor legale imperative sau regulilor de convietuire sociala
- Sa fie exercitat in lim sale interne si externe = numai potrivit scopului economic si social in vederea caruia e recun de lege
- Exerc cu b-c
- Actual = sa nu fie afectat de un t suspensiv/cond suspensiva
Ce presupune formularea unei pretenii
Este necesar ca persoana sa afirme un drept subiectiv civil, nu se pune in discutie existenta sau inexistenta unui drept.
Actiunile preventive
Reprezinta situații particulare în care se recunoaște dreptul la acțiune chiar dacă dreptul nu este actual. Nu il prejudiciaza cu nimic pe debitor deoarece hot este pusa in exec DUPA ce dr sb a devenit actual.
1. Un prim caz este cel al cererii de predare a unui bun la termenul contractual, cererea putând fi introdusă înainte de termen (dacă ar fi fost condiționată de împlinirea termenului, trecea o
perioadă însemnată până la o hotărâre executorie), dar executată numai după împlinirea termenului contractual.
2. Al doilea caz este cel al cererii executării la termen a obligației de întreținere sau a altei prestații
periodice. În absența acestei derogări, trebuia pronunțată o hotărâre pentru fiecare neexecutare (e.g. câte una pe lună pentru pensia de întreținere). Practic, judecătorul îl va obliga
pe pârât să își execute obligațiile de până la introducerea cererii și în continuare, potrivit
cadenței legale sau convenționale.
3. Ultima ipoteză este una generală – în alte tipuri de cereri, ori de câte ori se va constata ca PREINTAMPINA O PAGUBA INSEMNATA pe care R ar incerca-o daca ar astepta implinirea T.
Verificarea conditiei formularii unei pretentii
Existenta dr sb pretins si indepl cerintelor se stab de INSTANTA, in urma probelor adm si dupa dezbateri.
Daca dr sb NU EXISTA -> CCJ va fi RESPINSA CA NEFONDATA, iar hot va avea autoritate de lucru judecat
Daca dr sb NU E ACTUAL=inseamna ca s-a invocat exceptia de prematuritate a cererii (DE FOND, ABSOLUTA, PEREMPTORIE) -> CCJ va fi respinsa ca PREMATURA fara a mai fi cercetat fondul. ! R va fi indreptatit sa REITEREZE cererea cand dr sb devine actual, fara a i se opune exceptia autorit de lucru judecat. ! Daca in mom in care inst urm a se pronunta asupra exceptiei dr sb a devenit actual, CCJ NU va mai putea fi respinsa si va trebui analizata pe fond.
Ce reprezinta interesul?
Repr folosul practic, material sau moral, al demersului judiciar. Vizeaza punerea in miscare a actiunii, dar si toate celelalte forme care alcatuiesc actiunea (exceptii, cai de atac, probe etc).
Clasif si cerintele interesului
Clasif:
->moral - obt unei satisf de ordin nepatr (ex: instituirea interdictiei) ! A NU SE CONFUNDA cu prejudicul moral sau compensarea materiala a prejudiciilor morale.
->material - obt unui folos material.
Cerinte:
1. Determinat - apelarea la un mijloc procesual ce intra in cont AC sa fie justificata de un FOLOS PRACTIC CONCRET
2. Legitim - folosul sa nu contravina normelor legale sau bunelor moravuri
3. Personal - folosul sa il vizeze pe cel care recurge la forma procedurala. ! DEROGARE APARENTA: act oblica; REALE DEROGARI: act colective, act formulate de organe carora legea le recunoaste legitimare procesuala distinct de titularul dr.
4. Nascut si actual - sa existe in mom in care se exercita AC. Cu privire la caracterul născut și actual al interesului, de regulă, atunci când dreptul este actual, si interesul este.
Cu toate acestea, sunt situații în care interesul ESTE ACTUAL deși
dreptul NU este actual ex: -act preventive prevăzute la art. 34
-sechestrul asigurător (încă nu există un titlu executoriu, însă creditorul poate indisponibiliza
averea debitorului)
-asig probelor
-regresul anticipat al fideiusorului.
Verificarea conditiei interesului
Interesul se raportează nu numai la declanșarea procesului prin cererea de chemare în judecată, ci la invocarea oricărui mijloc procesual (de ex., în invocarea unei probe, dacă
privește un aspect pe care cealaltă parte nu îl contestă).
Interesul se JUSTIFICA la data introducerii cererii de chemare în judecată, însă trebuie să rămână activ pe parcursul procesului. Dacă, de exemplu, se achită datoria pe parcursul procesului, acțiunea va
fi respinsă pentru lipsa interesului.
Lipsa se invoca pe calea exceptiei lipsei de interes (DE FOND, ABSOLUTA, PEREMPTORIE), iar daca e intemeiata, CCJ va fi respinsa ca lipsita de interes.
Capacitatea procesuala de folosinta
=aptitudinea unei pers de a avea dr si obligatii pe plan procesual
REGULA: poate fi parte in judecata orice pers care are folosinta dr civile.
EXCEPTIA: pot sta în proces și persoane care NU au capacitate de folosință (art. 56 CPC) – asociațiile, societățile civile, alte entități fără personalitate juridică constituite potrivit legii (societățile profesionale de avocați). Un alt exemplu îl constituie subdiviziunile unităților administrativ-teritoriale (sectoarele) care pot sta în judecată (potrivit jurisprudenței de contencios administrativ) pentru acele acte care sunt generate în virtutea atribuțiilor lor de drept administrativ (e.g. pentru autorizațiile de construire emise de primarii de sector, parte va fi sectorul).
Lipsa capacității de folosință atrage NULITATEA ABSOLUTA, care poate fi invocată de orice parte în
orice stare a pricinii.
În cazul persoanelor fizice, lipsa capacității înseamnă că persoana a murit. În cazul persoanelor
juridice, înseamnă că nu este constituită sau în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ,
drepturile și obligațiile din proces depășesc capacitatea lor specială
Capacitatea procesuala de exercitiu
= aptitudinea unei pers de a-si valorifica singura dr procedurale si de a-si indepl singura oblig procedurale, deci de a sta in judecata
Partea care nu are exercitiul dr procedurale poate sta in judecata doar daca e REPREZENTATA, ASISTATA sau AUTORIZATA in cond legii sau, dupa caz, de statutele care ii regl capacitatea sau modul de organizare.
Lipsa capacității de exercițiu atrage NULITATEA RELATIVA a actului de procedură, după cum reiese
din posibilitatea confirmării actului prevăzută la art. 57 CPC. Nul NU intervine automat, ci inst va acorda un T pt completarea lipsurilor; daca nu se impl in T acordat, actul se anuleaza. EXCEPTIA LIPSEI capacității de exercițiu poate fi invocată în orice stare a procesului, chiar si de catre adversar DAAAR asta nu o transformă
într-o nulitate absolută, ci e doar o modalitate de protecție a persoanei.
Repr legala a PF
Intervine in cazul PF lipsite de CdE (minori <14 ani si cei pusi sub interdictie judec). Ei nu stau personal in proces, ci prin reprezentantii lor legali (parinti, curator, tutorele). Pers citata e REPREZENTANTUL.
În cazul conflictului de interese între reprezentant și cel reprezentat, legea prevede că instanța poate desemna un curator.
Daca minorul impl in cursul procesului 14 ani, repr legala se transf in asistare, iar minorul va fi citat personal.
Asistarea PF
-pers cu CdE restransa (minori 14-18)
Vor fi citati si vor sta personal in proces, dar asistati de parinti/tutore, care vor semna alaturi de minori cererile adresate instantei, iar in acest scop parintii/tutorele vor trebui citati.
! In litigiile priv la MUNCA, INDELETNICIRI ARTISTICE SAU SPORTIVE ori la PROFESIA MINORULUI, se citeaza numai minorul personal si tot el ef exclusiv actele de procedura.
Curatorul special
Numit de inst care judeca procesul, la cererea partii interesate, cand:
- PF lipsita de CdE nu are repr legal/pers cu CdE restransa nu are ocrotitor legal si exista URGENTA in sol cauzei
- contrarietate de interese reprezentant-reprezentat
Curatorul = avocat (numit dintre av anume desemnati in acest scop de barou) cu o remunerație fixă (stab de inst prin inch de desemnare, alaturi de modalit de plata) plătită de persoana ocrotită sau de
partea adversă dacă așa dispune instanța sau în situații excepționale din fondul statului
Autorizarea
Intervine cand repr legal al celui lipsit de CdE sau minorul cu CdE restransa si ocrotitorul legal care asista efectueaza acte procesuale de DISPOZITIE.
Pt aceste acte e necesara:
-autorizarea speciala a inst de tutela, cand minorul e ocrotit prin parinti, darea in plasament sau alte mas de prot speciala
-autorizarea inst de tutela si avizul consiliului de familie, cand ocrotirea se realiz prin tutela.
Calitatea procesuala
= identitatea dintre partile procesului si subiectele RJ litigios
NU se confunda cu problema existentei/inexistentei dr si oblig partilor-aceasta e o problema de fond.
E activa (R) si pasiva (P).
Proba calit active si pasive revine RECLAMANTULUI, care le va justif prin indicarea OB CERERII si a MOTIV DE FAPT SI DE DR pe care se intemeiaza pretentia sa.
Verif calit procesuale
-dupa ce a fost sesiz, inst verif ambele calit
-NU verif existenta insusi a dr si a oblig corelative care intra in RJ dedus judec
-! uneori, LEGEA stab cine are calit proc activa (divort, stab filiatiei fata de mama, stab paternit etc)
CAND ARE LOC:
- INAINTE de inceperea dezbaterilor, daca e posibil
-IN CADRUL dezb asupra fondului dr, acest caz presupunand ca a avut loc unirea exceptiei cu adm probelor, respectiv cu fondul cauzei, dupa caz
Lipsa se invoca pe calea EXCEPTIEI LIPSEI CALIT PROC (DE FOND, ABS, PEREMPTORIE). Daca se constata, cererea/apararea se va respinge ca fiind introdusa/facuta DE o pers fara calit sau ca fiind introd/facuta IMPOTRIVA unei pers fara calit.
Legitimarea procesuala a altor persoane
Art. 37 marchează o excepție: în mod excepțional, în baza unor prevederi exprese ale legii, pot avea calitate activă și anumite persoane, organizații, instituții sau autorități care
nu sunt implicate în raportul de drept dedus judecății, dar cărora legea le conferă anumite
drepturi, în general în scopul ocrotirii unui interes de grup sau general.
ORGANIZATIILE SINDICALE
ORGANIZATIILE SINDICALE CARE AU CA OBIECT PROTECTIA OMULU
PROTECTIA CONSUMATORULUI SI CLAUZELE ABUZIVE
CLASS ACTION
Transmiterea calit procesuale-clasificare
Dupa izvorul transm
-pe cale legală: prin succesiune sau reorganizare
-pe cale convențională: prin cesiune, vânzare, donație etc
Dupa indinderea transmisiunii:
-universala
-cu titlu univ
-cu titlu particular