9. Tillgång till rätten Flashcards

1
Q

Tillgång till rätten/access to justice

A

individens möjligheter att få rätt (hävda sina rättigheter, få rättskydd). Knyts ofta till principen om rule of law som motsvaras av den kontinentaleuropeiska rättsstatsprincipen. Kan anses att tillgång till domstolarna (access to courts) är en nödvändig del av tillgång till rätten. Tillgång till rätten börjar med ett rättvis samhälle, dvs. våra rättigheter och skyldigheter skyddas från godtyckliga inbladning och garanterar att vi inte olagligen ingriper i andras rättigheter. Domstolarna ska se till att en jämlik till rätten garanteras. Access to justice är en grundlagsenlig rätt och att principen hör till de människliga rättigheterna. Påverkas även av tillgången till alternativa tvistlösning; ADR, alternative dispute resolution.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Principen om en rättvis rättegång (the right to a fair trial)

A

Är en del av de internationella människorättskonventionerna och anses vara en mänsklig rättighet. Finns i grundlagens 21 §. Individen ska ha rätta att föra sina rättsliga ärenden till en oberoende domstol som ska behandla ärendena rättvist. Tolkning av principen påverkas av hur europeiska människorättsdomstolens praxis i fråga om Europakonventionens artikel 6, dvs. de påverkar den nationella tillämpningen av principen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Rättsstatsprincipen och access to justice

A

rättsstatsprincipens framgång i hög grad beror på tillgången till rättskipningen, att kostnaderna är rimlig, förfarandet klart och avgöranden av hög kvalitet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Domstolarnas möjlighet att erbjuda gottgörelse

A

Kan endast i efterskott erbjuda något slags gottgörelse. De kan endast fastslå vem som är rättsligt sett har rätt och vem som har fel. Kan inte alltid erbjuda full gottgörelse, t.ex. återställa arbetsplats som man blivit avskedad från

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Tillgång till rätten i snäv bemärkelse

A

möjligheten att få tillgång till ett oberoende, opartiskt och okorrumperat domstolsväsende garanterar inte materiell rättvisa (tillgång till rätten i vid bemärkelse)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Materiell rättvisa

A

Kräver hela rättsordningen och dess normuppsättning. För att kunna lägga fram rättsliga krav/yrkanden i domstolarna behövs det också praktiska förutsättningar, bland annat behövs kunskap och juridisk hjälp. Från politisk synpunkt krävs för den materiella rättvisan att medborgarna har likställda möjligheter att delta i det samhälleliga politiska beslutsfattandet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Bortströmning från domstolarna

A

Ökande trend att strömning bort från domstolarna mot alternativen till det traditionella domstolsförfarandet. Kan leda till att domstolarnas särställning försvagas; för att domstolarna ska påverka rättsutvecklingen i ett land måste de få behandla möjligast mångsidigt spektrum av rättsliga frågor i olika sektorer. Bortströmningen är inte ett tecken på misstro i domstolarna, utan på konkreta problem inom rättsvården, t.ex. att domstolarna är långsamma och dyrt, saknar ibland sakkunskap är offentligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

alternativa tvistlösning; ADR, alternative dispute resolution

A

skiljeförfarandet, medling vid domstolarna, justitieombudsmannen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Skiljeförfarandet

A

icke offentlig, bra sakkunskap, snabbar och billigare

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Processuella rättvisan

A

Kundcentrerad utgångspunkt, där de erfarenheter parterna i en rättegång får av rättskipningen, dvs. av själva förfarandet, betonas liksom också interaktionen mellan domaren och parterna. Förutom domarens opartiskhet, etik och yrkesskicklighet betonas även parternas möjlighet att ”delta” i förfarandet. Fokus sätts alltså på hur parterna behandlas under domstolsprocessen. Genom att ge möjlighet till parterna att följa med hur deras ärende behandlas i domstolen och att de själva kan delta i och påverka förfarandet, kan parterna ha möjligheten att känna att förfarandet är rättvist, öppet och pålitligt. Det blir lättare för parterna att acceptera de beslut som getts, oberoende var resultatet var.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Domstolsförfarandets bedömning

A

ur två olika synpunkter. 1. Man fokuserar på domstolens beslut. 2. Själva förfarande måste vara rättvist och fokusen är på rättegångens parter. Hur de anser att förfarandet och fallet löper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Juridisk rådgivning

A

Det kan vara svårt att garantera tillgången till rätten och de rättigheter som de medför. Ett av de största hindren (förutom bristen på ekonomiska resurser) är bristen på information. Eftersom juristernas så kallade monopol på rätten kan det vara svårt för medborgare att få kunskap om deras rättigheter. De juridiska rådgivningstjänsterna (i vid bemärkelse) har en betydande ställning å man vill förhindra konflikter, men också då man löser dem. I Finland finansieras oftast de av offentliga medel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Nämnder

A

ger rekommendationer, anvisningar och beslut och medverkar till de enskildas tillgång till rätten. Används i bl.a. försäkrings-, pensions-, arbets- och upphovsrättsliga frågor, patientskadenämnden, trafikskadenämnden, en särskild rättskyddsnämnd för sport, konsumenttvistenämnden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Konsumentskydds organisationer

A

Konsumenttvistenämnden, konsumentombudsmannen och konkurrens- och konsumentverket (tar hand om konsumentrådgivningen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Konsumentrådgivningen (med sina konsumentrådgivare)

A

är en landsomfattande tjänst där man får information om konsumentens rättigheter samt medlingshjälp för tvister mellan konsumenter och företag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Konsumenttvistenämnden

A

ger rekommendationer till avgöranden i enskilda tvister mellan konsumeter och näringsidkare i ärenden som har att göra med konsumtionsvaror och konsumenttjänster, bostadsköp, hyresavtal, överlåtelser av bostadsrätter samt borgen och pantförbindelser samt jämkning av dröjsmålsränta. Nämnden avger också utlåtanden till domstolanda då de handlägger ärenden som omfattas av nämndens behörighet

17
Q

Konsumentombudsmannen

A

huvudsakliga uppgift är att övervaka att konsumentskyddslagen och andra lagar som stiftats för att skydda konsumenten följs. Övervakningen inriktas främst på att marknadsföring, avtalsvillkor och indrivningen är lagenliga. Syftet är att företagen ska sluta med eller ändra på sin lagstridiga marknadsföring eller sina oskäliga avtalsvillkor. Behandlar inte enskilda tvister där konsumenten ansöker om ersättning för fel i en konsumtionsvara eller en konsumtionstjänst. Kan dock besluta att bistå en konsument i skötseln av enskild tvist, om det med tanke på tillämpning av lagen och konsumenternas allmänna intresse är viktigt att få ett avgörande. Detta är möjligt också i sådana fall där en näringsidkare inte följer konsumenttvistenämndens beslut. Kan även föra grupptalan i domstol eller göra ett gruppklagomål

18
Q

Grupptalan

A

Anhängiggöra ärende vid domstol för flera konsumenter samtidigt. Möjlig för tvister mellan konsumenter och näringsidkare ifråga om fel i konsumtionsvara eller tolkning av avtalsvillkor, men också ifråga om tvister som gäller försäljning och marknadsföring av placeringsprodukter

19
Q

Ombudsmännen

A

justitieombudsman och andra ombudsmän som utnämns för särskilda frågor. Huvudsakligen laglighetsövervakning, men även konfliktlösning och medborgarnas tillgång till rätten

20
Q

Justitieombudsmannen

A

utses av riksdagen och är oberoende av domstolarna och verkställighetssystemet. Uppgift är att övervaka att myndigheterna och tjänstemännen följder lagen och fullgör sina plikter, följer även med att de grundläggande och mänskliga rättigheterna uppfylls både vid skötseln av offentliga uppgifter och vid beredningen av lagen.

21
Q

JO övervakning

A

bygger på klagomål som kommer från medborgare som anser att en offentlig myndighet har förfarit felaktigt. Olagligheter eller missförhållanden kan komma till JO:s kännedom också på andra sätt än genom klagomål. Då kan JO ta ärendet till behandling på eget initiativ. Jo gör dessutom inspektioner av ämbetsverk och inrättningar. JO har en särskild skyldighet att regelbundet inspektera fängelser och andra slutna inrättningar, såsom psykiatriska sjukhus, samt även Försvarsmakten och gränsbevakningsväsendets enheter.

22
Q

Justitiekanslern

A

Rapporterar till parlamentet och regeringen. Övervakar lagligheten i regeringens och ministeriernas samt republikens presidents ämbetsåtgärder. JK övervakar också att domstolarna, myndigheterna och tjänstemännen samt andra som ålagts ett offentligt uppdrag följer lagen och fullgör sina plikter. Med tanke på tillgången till rätten är det väsentligt att individerna har möjlighet att klaga hos JK över de ovannämndas åtgärder eller försummelser.

23
Q

Diskrimineringsombudsman

A

övervakningsuppdrag, uppgift är att skydda bl.a. sexuella, religiösa, etniska eller andra minoriteter mot diskriminering.

24
Q

Jämställdhetsombudsmannen

A

Övervakar att lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män åtföljs

25
Q

Barnombudsmannen

A

barnens rättigheter förverkligas

26
Q

Medling

A

Ordnas av kommuner, privata organisationer, advokatförbundet, domstolar. Man eftersträvar att parterna tillsammans uppnår ett sådant resultat som båda kan godkänna och detta kan återställa deras förhållande, inte ett avgörande enligt lagen. Väsentligt att utreda vad vardera parten kan anse vara skäligt. Parterna måste aktivt diskutera och lyssna på varandra. Medlarens uppgift är att bistå vid själva medlingsförfarandet, men inte att föreslå eller komma fram med en lösning, detta görs av parterna.

27
Q

Lagen om medling vid domstol

A

Medling som sker under en domares ledning och har inte något samband med en anhängig rättegång. Sker i de allmänna domstolarna. Huvudsakligen offentligt, förhandlingar mellan medlaren och en av parterna är dock alltid stängda. Även andra delar av medlingen kan ske utan åhörare på parternas yrkande. Möjligt i princip i alla tvistemål som kan handläggas i domstol.

28
Q

Förlikningsavtal

A

Uppnådd förlikning kan på parternas begäran fastställas i ett förlikningsavtal, som gör det till ett verkställbart beslut. De kan då driva in t.ex. en avtalad betalning, ett skadestånd eller underhållsbidrag genom utsökning. Om det in fastställs blir det ett vanligt avtal som binder parterna.

29
Q

Förlikning

A

redan anhängigt i rättegång, men domaren försöker få parterna att förlika ärendet i förberedelseskedet eller i ett senare skede av rättegången.

30
Q

Medling vid brottmål

A

hör till social- och hälsoministeriets förvaltningsområde. Under ledning av medlaren behandlas endast de psykiska, fysiska och materiella olägenheterna som brottet har orsakat brottsoffret, och syftet är att komma överens om lösningar och metoder för gottgörelse av olägenheterna. Medling är möjligt även om brottmålet handläggs av polisen eller åklagaren i domstol. Vid medling av brottmål stadfästs inte förlikningen.

31
Q

Skiljeförfarande

A

Särskilt för att reda ut kommersiella meningsskiljaktigheter. Tvistens intresse är i allmänhet stort, minst flera hundratusen euro. Förfarandet finansieras av parterna. De avtalar om att en utomstående person eller skiljeman (eller fler) med iakttagande av ett särskilt förfarande ska avgöra deras tvist med ett beslut, en s.k. skiljedom. Skiljeförfarandet kan också vara en del av en nationell (hos oss Centralhandelskammarens skiljedomsinstitut) eller internationell institution (t.ex. internationl court of Arbitration) verksamhet. Skiljedom är ett bindande och slutligt avgörande i tvisten. Utöver att skiljeförfarandet är relativt snabbt och att skiljemännen är sakkunniga, så är det inte offentligt. Handlingarna och handläggningarna i skiljeförfarandet är alltså inte offentliga.

32
Q

Skiljeförfarande i Finland

A

huvudpunkterna i skiljeförfarande har i Finland reglerats med lag. Enligt den är det möjligt att en skiljedom som inte fuller vissa minimikrav kan upphävas genom domstolsbeslut. Upphävandet förutsätter ändå att skiljedomen klandras. Klanderrättegången är ett normalt tvistemål, som vid behov går igenom alla rättsinstanser.

33
Q

Skiljeförfarandet

A

är en advokat, en domare eller en juridikprofessor till vars forskningsområde tvisten hör. Parterna företräds ofta av advokater som är specialiserade på skiljeprocesser. Skiljeförfarandet består av en skriftlig förberedelse (som ofta innebär ett utbyte av flera skrivelser) och en muntlig behandling. För det mesta tar skiljeförfarandet nästan ett år räknat från tidpunkten då skiljemannen valdes till den dag skiljedomen ges. Skiljeförfarandet är alltså inte en så snabb och smidig process.

34
Q

Domstolsväsendets oberoende

A

Ska strukturellt – och de enskilda domarna personligen – vara fritt/fria från yttre inblandning. Domstolarnas oberoende kopplas till maktfördelningsläran och den strukturella maktfördelningen. Domarnas oberoende omfattar också oberoende av parterna i enskilda mål.

35
Q

Grunden till domstolsväsendets oberoende

A

Vanligtvis en konstitutionell fråga. Finns även i många internationella konventioner t.ex. FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna,

36
Q

Europeiska människorättsdomstolen praxis kring oberoende domstolar och domare

A

Europeiska människorättsdomstolen har en omfattande rättspraxis om saken. Där anses det att uppmärksamhet borde fästas vid hur domarna utnämns, hur lång deras tjänsteperiod är och hur man kan förhindra utomstående påtryckningar. Dessutom har man betonat förhållandet mellan domstolen och den enskilda domaren som arbetar där samt förhållandet mellan domaren och ärendets parter. Den bärande tanken är att domaren måste ge parterna intrycket av att vara oberoende.

37
Q

Domstolsverket

A

Sköter de förvaltningsuppgifter som tidigare sköttes av justitieministeriet. Dess uppgift är att stöda hela domstolsväsendets verksamhetsförutsättningar, utveckla domstolarnas verksamhet, resultatstyrning och planering samt stöda dem. Verkets högsta beslutfattande organ är direktionen där majoriteten är domare. Verkets dagliga arbete leds av överdirektören.

38
Q

Domarförslagsnämnden

A

utnämnda av republikens president, men en särskild domarförslagsnämnd har en viktig roll vid beredningen av utnämningsbesluten. Nämnden tillsattes uttryckligen för att främja en mera öppen domarkarriär. Samtidigt betonades också domarkårens oberoende. Önskemålet är att nämnden ska främja rekryteringen av domare från alla rättslivets områden. Nämnden som utses för en femårsperiod består av representanter för domarkåren, men tre medlemmar kommer utifrån: en representerar advokatkåren, en åklagarna och en universitetsväsendet.

39
Q

Domar behörighet

A

Domaren ska ha avlagt magisterexamen i juridik vid universitet men också vara ”en rättrådig finsk medborgare som genom sin tidigare verksamhet vid en domstol eller i andra uppgifter har visat ha de insikter i de uppgifter som hör till tjänsten och de personliga egenskaper som en framgångsrik skötsel av tjänsten förutsätter”