2. Rätten och makten Flashcards
Montesquieu (1689-1755
fransk upplysningsfilosof som verkade under första halvan av 1700-talet. Lade ram sin maktfördelningslära i sitt huvudverk Om lagarnas anda (de l’ésprit des loix)
Principen om den tredelade makten
Tanken är att makten ska delas mellan aktörer som är oberoende av varandra för att förhindra maktmissbruk.
Tillämpning innebär hur statsorganens grundläggande uppgifter, dvs. lagstiftningen (lagstiftningsmakten), ledningen av staten (regeringsmakten/verkställande makten) och förvaltningen samt tillämpningen av lagarna i domstolarna ska fördelas (den dömande makten).
En väsentlig del av demokratiska länders statsförfattningssystem förekommer även i EU och i internationella organisationer som grundats av medlemsländernas regeringar. Syns främst i domstolarnas ställning i förhållande till riksdagen och regeringen.
Grundlagens 3 §
” Den lagstiftande makten utövas av riksdagen, som också fattar beslut om statsfinanserna.
Regeringsmakten utövas av republikens president samt statsrådet, vars medlemmar skall ha riksdagens förtroende.
Den dömande makten utövas av oberoende domstolar, i högsta instans av högsta domstolen och högsta förvaltningsdomstolen.”
Tredelningen av makten i Finland
Framgår i grundlagens 3 §. Fördelningen i Finland är inte renodlad eftersom lagstiftnings- och verkställighetsmakten är ihop knutna. Regeringsformen förutsätter att statsrådet medlemma skall åtnjuta riksdagens förtroende. Handlar därmed mera om parlamentarism
Parlamentarism
suddar ut den strikta maktfördelningen mellan lagstiftaren och regeringen. Riksdagen har alltså ett visst mått av inverkan på statsrådets verksamhet, och i den praktiska politiken styr regeringen över riksdagens verksamhet och över hur riksdagen använder sin beslutsmakt
Lagstiftaren
riksdagen
Den verkställande makten
Regeringen, dvs. statsrådet och republikens president som utövare av regeringsmakten, statens myndigheter och ämbetsverk, landskapen, kommunerna och deras personal, andra organ än myndigheter om de med lag eller med stöd av lag fått offentliga förvaltningsuppgifter.
Domstolen i förhållande till riksdagen och regeringen
Maktfördelningen syns främst i förhållandet mellan dessa. Dessa kan inte påverka innehållet i enskilda domstolsbeslut. Dock kan ny lagstiftning skapas om regeringen och riksdagen är missnöjd med domstolens straffutmätning eller lagtolkningar, dock ej retroaktivt.
Rättens pluralism
det finns allt flera olika grundläggande uppfattningar om rätt och att det är svårt, t.o.m. omöjligt, att samjänka dem. Existerade även tidigare. Har lett till att domstolarnas makt vuxit,
Domstolarnas uppgift
Har en central roll vid tolkning och tillämpning av lagen, europeiska normuppsättningen, de grundläggande och mänskliga rättigheterna och den inbördes avvägningen mellan dem. Ska se till att grundlagen följs och inget ärende som de behandlar står i strid med den.
Domstolarnas oberoende
makten de utövar ska vara oberoende, opartiska och bestående.
Europeiska normuppsättningen
EU-rätten och Europakonventionen
Författnings- eller grundlagsdomstolar
deras uppgift är att sköta om tolkningen av grundlagen både på ett allmänt plan och i enskilda fall. Den första författningsdomstolen (konstitutionella domstolen, 1919) grundades på basis av Hans Kelsens idéer. Finns i t.ex. Österrike, Tyskland, Italien, Spanien, Portugal, Ungen och Polen.
Grundlagskontroll
Utövas av 1. Riksdagens, 2. Riksdagens grundlagsutskott, 3. Domstolarna
Domstolarnas grundlagskontroll = efterhandskontroll. Domstolarna skall ge företräde åt bestämmelserna i grundlagen. Motstridigheten måste vara uppenbar enligt GL 106 §, om det handlar om en förordning eller någon annan författning på lägre nivå än lag, behövs ingen uppenbar motsägelse. Enligt 107 § i GL får en bestämmelse som sår i strid med grundlagen eller någon annan lag inte tillämpas.
GL 106 §
”Om tillämpningen av en lagbestämmelse i ett ärende som behandlas av en domstol uppenbart skulle strida mot grundlagen, skall domstolen ge grundlagsbestämmelsen företräde”
Riksdagens grundlagsutskott
ska förhandsgranska att lagarna är grundlagsenliga, dvs. att lagen inte är i strid med vad som stiftats i grundlagen. Övervakning sker innan en lag blivit stiftad. Man hör regelbundet professorer i författningsrätt och andra grundlagsexperter för att få stöd i sitt arbete. Vid konflikt föreslår grundlagsutskottet i sitt utlåtande eller i vissa fall också i sitt betänkande, ändringar i lagförslaget för att eliminera konflikten, eller föreslår att lagförslaget förkastas.
Domsrätt/rättskipning/rättstillämpning
makten att behandla och avgöra enskilda ärenden som hör till området för rättskipningen i en rättegång, enligt GL 3 §. Domstolarna tillämpar lagarna på enskilda fall, dvs. i ärenden som anhängiggjorts vid domstolarna. Domsrätten utövas i en rättegång eller process av domstolarna, men även i vissa fall av nämnders förfaranden (konsumenttvistenämnden). Makten att verkställa har getts till självständiga verkställighets-, dvs. utsökningsmyndigheter. Domstolen eller andra myndigheter tillämpar lagen som i förhållande till parterna som en tredje part, för att ge rättskydd i en tvist, eller för att ge ett avgörande i brottmål. Regleras i stor detalj i vanlig lag, framför allt i rättegångsbalken och lagen om rättegång i brottmål.
Process
ett förfarande som regleras i lag, där statsmakten fastställer och vid behov genom tvång verkställer det som i det enskilda fallet är lagenligt.
Förvaltning
skiljs från domsrätten i och med att syftet är för förvaltningsmyndigheterna att tillämpa lagen för att uppnå syftet med sitt eget förvaltningsområde. Ett förvaltningsärende kan genom att något anfört besvär över ett beslut eller något annan åtgärd förvandlas till rättskipningsärende.
Specialdomstolarna
Enligt GL 98 § utövar special domstolarna domsrätt inom deras områden. Arbetsdomstolen, marknadsdomstolen, försäkringsdomstolen och riksrätten är Finlands specialdomstolar.
Riksrätten
vårt lands enda specialdomstol för brottmål. Handlägger tjänsteåtal som väckt mot statsledningen (bl.a. ministrarna) och de högsta domarna. Sammanträder endast då ett ärende som hör till dess jurisdiktion anhängiggörs. Inga stadigvarande domare
Allmänna domstolarna
Enligt GL 98 § är allmänna domstolar högsta domstolen, hovrätterna och tingsrätterna. Utövar allmän rättskipning i ett treinstanssystem
Allmän rättskipning
Rättegångar i tviste- och brottmål i allmänna domstolar.
Tingsrätterna
allmänna domstolar på underrättsnivå som handlägger tvistemål, brottmål och ansökningsärenden. Ersatte tidigare häradsrätter och städernas rådstuvurätter. Finns för nuvarande 20 st.
Hovrätten
fungerar som överrätter ovanför tingsrätterna och är fem till antalet. Största delen av de ärenden hovrätterna behandlar är besvär över tingsrätternas beslut. Deras uppgift är också i sina domkretsar på allmän nivå övervaka tingsrätternas verksamhet
Högsta domstolen
utövar den högsta domsrätten i tviste- och brottmål. Viktigaste uppgift är att fungera som högsta besvärsinstans, och den största gruppen av ärenden består av besvär över hovrätternas beslut. Är en prejudikatsdomstol, dvs. den väljer med hjälp av ett s.k. besvärstillståndsförfarande ute endast sådana fall där den anser att avgörande har prejudikatvärde.
Prejudikatvärde
avgöranden i ärenden som tas till behandling kan klargöra otydlig lagstiftning, eller ta ställning till en helt ny rättsfråga, vilket därmed utvecklar rättsordningen.